MAC BOOK AIR
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MAC BOOK AIR

26.06.2008 | 18:23
Bok, ljudi!
Zanimaju me dobre i loše strane MacBook Air. Sestra si ga hoće kupiti pa me pitala za savjet, ali kako više ljudi zna više od jednog, pitam vas da mi kažete sve šta znate.
Njoj je komp fora i cool, al ja mislim da je bolje da si kupi običan MacBook. Ako ništa ne treba svuda nositi nosivi čitač diskova.

Hvala!
26.06.2008 | 18:25
Zaboravio sam pitati, kako se stavljaju slike na njega sa fotića, jer kolko sam vidio na slikama, nema baš neke utore sastrana..
26.06.2008 | 22:43
Za sto joj treba laptop? Da li zna da Air nema cd/dvd uredjaj? To sto je fora/cool mi nekako i nije razlog za kupovinu takvog stroja, neka si radje uzme macbooka bit ce isto fora i cool medju ekipom jer Maca nema svako
26.06.2008 | 23:58
Ja pak ne bih trena razmišljao između običnog MacBooka i Aira - svakako Air. Koji vrag će mi CD/DVD na terenu? Instalacije se danas ionako jako rijetko rade s medija, sve ide internetom, a kada se rade s CD-a, to možeš napraviti na miru doma ili u uredu.

Fotke se iskrcavaju preko USB-a kao i na svakom drugom stroju. Konektor je drop-down s desne strane.
27.06.2008 | 00:25
Ja pak ne bih trena razmišljao između običnog MacBooka i Aira - svakako Air. Koji vrag će mi CD/DVD na terenu?

Tebi očito ne trebaju, ali nekome je nužno na terenu imati u što ubaciti CD/DVD, a ne jednostavan pregled dokumenata snimljenih na dotičnom mediju pretvoriti u avanturu instalacije Remote Disc softvera na obližnjim Windowsima i umrežavanja takvog stroja s Airom da bi se mediju moglo i pristupiti. Brzo bi te prošla volja.

"Loše" strane Aira su što je "skup", što se prilično grije u radu (pritom mislim na scenarij držanja na koljenima ili na trbuhu :->) i što baterija s uključenim Airportom dovoljno brzo iscuri da nikome ne padne na pamet NE nositi punjač sa sobom. Ako ću biti picajzla, među "loše" stvari mogu dodati i činjenicu da Air ima vrlo oštar rub na mjestu gdje se podiže ekran (dno trackpada) koji može biti vrlo bolan u scenariju tipkanja u ležećem položaju. No, riječ "loše" je pod navodnicima jer je bitno ugodniji za sve to raditi od bilo kojeg MacBooka.

U ostalo minuse spada i premali disk da bi se na njega instalirao i Windowse uz Mac OS, a definitivno nije najsretniji stroj ni za bilo kakav prijenosni 3D (u mom slučaju Maya i Unity) jer ima bitno presporu grafiku. No, to me ne sprječava za ga koristiti kao najkorisniji device za čitanje dokumentacije i usputno programiranje (Xcode).

S druge strane, odličan je za prezentacije (Keynote), pod uvjetom da se publika može koncentrirati na izlagača, a ne na pohotno gledanje Aira.

Sve u svemu, možda ga je najbolje opisati kao odličan rokovnik. Ni rokovnik ne prima CD/DVD (barem ne oni koje sam do sada koristio :->), ali zato može odraditi sve ostale "tipkajuće" poslove. E, da... kao što mu ime sugerira, pretpostavlja postojanje bežične mreže (i Interneta putem nje) pa ako je u pitanju korištenje u takvoj okolini, dobar je izbor, a ako se nudi samo "konektor", nije dobar izbor.

Gotovo da bih zaključio mišlju da će se Air pokazati najkorisnijim ako vam zapravo ne treba.
27.06.2008 | 12:25
Vidim da ima dosta "negativnih" stvari, ali sve u svemu mi se komp čini ok.
Ona se bavi fotografijom i čula da je da su Macovi općenito najbolji u tom području pa se odlučila za MBA. Znam da ima onaj glomazan fotoaparat pa mislim da bi joj ovaj mali Mac bio pun pogodak.. Uz sve one topove i ono.. baš će se uklopiti..

U Hrvatskoj košta najjeftiniji cca 15000 kn, dok je u americi nekih 8500, što nikako nije zanemariva informacija. Jel netko zna jel postoji razlika u kablovima i svemu tome između američkih i europskih macova?
27.06.2008 | 12:49
Jel netko zna jel postoji razlika u kablovima i svemu tome između američkih i europskih macova?

Postoji razlika u utikaču za struju, ali to se da riješiti nabavkom odgovarajućeg adeptera. Neimanje domaćih slova na tastaturi nije veliki hendikep pa u tom smislu nije bitno gdje je kupljen.

P.S. Neka uzme u obzir i činjenicu da Air nema Firewire port pa sve što planira raditi po pitanju spajanja foto-aparata ili vanjskih diskova, neka planira preko USB-a. I, ne manje bitno, na raspolaganju je samo jedan pa ako će joj Air biti jedini stroj, onda neka planira i nabavku USB huba (koji će stajati doma/u firmi, na stolu) jer je taj jedan dosta "tijesan" (ne samo zato što je jedini nego zato što je fakat "tijesan" - ima vrlo malo lufta oko sebe za upikavati USB konektor).
27.06.2008 | 13:09
Kupis Air, naravno i ext. DVD i torbu jer bez tog nece ici. Tamo sve stane i nosis je kao i sto je nosis za bilo koji drugi prenosnik.
Svako ili nosi svoje stvarcice sa laptopom ili se grebe. Nema veze da li je Air ili ne.
I nek uziva u vazduhu
27.06.2008 | 13:35
Looka je napisao:
Vidim da ima dosta "negativnih" stvari, ali sve u svemu mi se komp čini ok.
Ona se bavi fotografijom i čula da je da su Macovi općenito najbolji u tom području pa se odlučila za MBA. Znam da ima onaj glomazan fotoaparat pa mislim da bi joj ovaj mali Mac bio pun pogodak.. Uz sve one topove i ono.. baš će se uklopiti..

Mozda glupo pitanje ali zasto ne kupi macbook Pro? Cijena slabijeg modela je tu negdje sa cijenom Aira a ipak dobije puno konkretniji stroj ako treba nesto ozbiljno raditi na njemu! Ne kazem da je Air los po bilo cemu ali siguran sam da je pogotovo Pro daleko bolje rijesenje za nekoga tko se ozbiljnije bavi sa fotografijom!
27.06.2008 | 14:01

Mozda glupo pitanje ali zasto ne kupi macbook Pro? Cijena slabijeg modela je tu negdje sa cijenom Aira a ipak dobije puno konkretniji stroj ako treba nesto ozbiljno raditi na njemu! Ne kazem da je Air los po bilo cemu ali siguran sam da je pogotovo Pro daleko bolje rijesenje za nekoga tko se ozbiljnije bavi sa fotografijom!

Slažem se. Kao što sam napisao - Air je "rokovnik", a ne prijenosna grafička radna stanica za obradu fotografije. I da, može se i to raditi na Airu, ali ja bih definitivno odabrao MBP jer stroj s takvom primjenom ima bitno veću vjerojatnoću da će bar jednom biti spojen u target modu (dakle, problem manjka FWa na Airu) i da će korisnik negdje na putu nekome morati spržiti CD/DVD.
03.07.2008 | 16:02
A evo što kaže ComputerWorld u testu 3 ultralight notebooka...

computerworld.com/action/article.do?comm...mp;intsrc=hm_ts_head
04.07.2008 | 13:26
inače Steve je smanjio cijenu SSD opcije za nekih 400$ pa...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 5 sati
  • VanjusOS: ovo lasersko graviranje izgleda odlično, nikakve naljepnice!
  • Bertone: ... i da, mislim da je sad graviranje oko 20€
  • Bertone: Lasersko graviranje, baci oko na [link] , ovako izgleda na T14s koji sam nosio kod njih s time da nisam htio baš sve znakove nego samo par osnovnih, tipkovnica je isto bila DE [link]
  • jura22: Radije kupi naljepnice. Ima ih na oglasniku: [link]
  • Riba: Puno, jer ako se ne varam mora se mijenjati kuciste.
  • CoffeePod: Kupio MBP16" M4, al tipkovnica je njemacka. Zna li se koliko bubvrega dode zamjena tipki da mi bude HR?
  • Soffoklo: Misliš bravo retardirana EU birokracija
  • drpongrac23: Bravooo Apple, super!!!
  • m@xym: a evo i pojašnjenja: [link]
  • Yonkis: In iOS 26.2, Wi-Fi network synchronization between iPhone and Apple Watch will no longer be available in the EU.
  • hal9000: HAHAHAHAHAHA: [link]
  • dpasaric: Iskreno, i meni Liquid Glass ide na živce i nije im to trebalo. Srećom barem se na iPhoneu lako ugasi u onim opcijama za invalidne osobe.
  • Borisone: Ne znam što su se svi uspuhali oko Liquid Glass, a tragediju od prikaza UI-a na ne-retina ekranima se tolerira više od desetljeća.
  • CoffeePod: Dyeovog odlazak je mozda najbolja stvar. Racunam da ce implementirat malo nazad Mavericks draži i da će utišat Liquid Glass gimmick. Apple se stvarno mora sjetiti da ljudi vole Apple upravo radi blenda vrhunskog hardware i software koji je funkcionalna koliko i lijepo izgleda. Liquid Glass je form over function 101.
  • Yonkis: Sa novim WApp updateom funkcionalan WhatsApp app na Apple Watchu.
  • IgorD: Zašto ne bi bilo istina? O tom se govori danima, neki ljudi slave što je Dye otišao. Trebao si otvoriti temu
  • Djuro genijalac: Sve mi se čini da je ovo istina..?
  • Djuro genijalac: [link]
  • IgorD: ovo je bilo na 17
  • IgorD: [link]
  • IgorD: Meni radi paste, iPhone Max 15, nije zadnji ios
  • smayoo: Ne možeš s iphonea
  • Djuro genijalac: Jbm, kak se pastea link u vikalicu?
  • Djuro genijalac: Ne znam jel ovo istina, ali....
  • Air: Ja sam u Zg, reci što i kada trebaš?
  • drlovric: Ima li neka dobra dusa iz Zagreba da mi preuzme hedan mali paket i preusmjeri ga na paketomat ili kakogod u Zupanju? :)
  • smayoo: [link]
  • ydrea: @Vanjuška - imamo! Poslao sam ti pp ;)
  • drlovric: Akom znate nekoga da prodaje SteamDeck, ja bih to kupio...
  • Piko: Zašto WP ? .... ima .... samo ja radim u Laravelu, no WP mi nije stran.. što konkretno treba ?
  • dpasaric: Svi otišli u keramičare. Naš ex-voditelj weba radi s mramorom sada. :)
  • Vanjuška: Imamo li na Jabučnjaku ikoga tko je vičan WordPressu i općenito web hokus pokus?
  • Riba: Anker ili Baseus i na miru si.
  • drlovric: Ja vjerujem Ankeru. Godinama bez problema
  • dpasaric: Ne kupuj nikada jeftine punjače za auto, gomila je uništenih iPhonea na taj način.
  • Yonkis: ima netko za preporučiti autopunjač a da ima USB C i USB A? Ne vjerujem ovima ovim artiklima od 5€.
  • zvone: Vrhunski. Moj prvi OS je 7.5. Digao ga i igrao Sim Tower satima. Kao u stara dobra vremena.
  • smayoo: Evo stavio sam ja [link]
  • dpasaric: To je vrijedan link, nemoj da se izgubi na Vikalici, imamo u forumu grupu MacOS Classic, pa ostavi tamo da ostane
  • IgorD: Da, mogao bih nekom to amjestit full scree da se šokira kad se vrati a komp
  • smayoo: hvala!
  • drlovric: Ovo je tako cool. Svaka cast!!
  • Ender: @IgorD: ovo je sjajno! hvala!
  • IgorD: > Infinite Mac is a collection of classic Macintosh and NeXT system releases and software, all easily accessible from the comfort of a web browser
  • IgorD: Upravo otkrio: [link]
  • m@xym: RIP Deajn Ristanović, jedan od rijetkih koji je postao legenda još za svog života (barem nama koji smo pratili same početke kompjuterizacije u bivšoj državi.
  • smayoo: :(
  • IgorD: Računari itd. RIP
  • Yonkis: Zar Apple nije mogao napraviti bolji emoji za miša, tj za magic mouse?
  • Miro Spiro: Umro Dejan Ristanović :( RIP

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.05 Seconds

Provided by iJoomla SEO