MAC BOOK AIR
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MAC BOOK AIR

26.06.2008 | 18:23
Bok, ljudi!
Zanimaju me dobre i loše strane MacBook Air. Sestra si ga hoće kupiti pa me pitala za savjet, ali kako više ljudi zna više od jednog, pitam vas da mi kažete sve šta znate.
Njoj je komp fora i cool, al ja mislim da je bolje da si kupi običan MacBook. Ako ništa ne treba svuda nositi nosivi čitač diskova.

Hvala!
26.06.2008 | 18:25
Zaboravio sam pitati, kako se stavljaju slike na njega sa fotića, jer kolko sam vidio na slikama, nema baš neke utore sastrana..
26.06.2008 | 22:43
Za sto joj treba laptop? Da li zna da Air nema cd/dvd uredjaj? To sto je fora/cool mi nekako i nije razlog za kupovinu takvog stroja, neka si radje uzme macbooka bit ce isto fora i cool medju ekipom jer Maca nema svako
26.06.2008 | 23:58
Ja pak ne bih trena razmišljao između običnog MacBooka i Aira - svakako Air. Koji vrag će mi CD/DVD na terenu? Instalacije se danas ionako jako rijetko rade s medija, sve ide internetom, a kada se rade s CD-a, to možeš napraviti na miru doma ili u uredu.

Fotke se iskrcavaju preko USB-a kao i na svakom drugom stroju. Konektor je drop-down s desne strane.
27.06.2008 | 00:25
Ja pak ne bih trena razmišljao između običnog MacBooka i Aira - svakako Air. Koji vrag će mi CD/DVD na terenu?

Tebi očito ne trebaju, ali nekome je nužno na terenu imati u što ubaciti CD/DVD, a ne jednostavan pregled dokumenata snimljenih na dotičnom mediju pretvoriti u avanturu instalacije Remote Disc softvera na obližnjim Windowsima i umrežavanja takvog stroja s Airom da bi se mediju moglo i pristupiti. Brzo bi te prošla volja.

"Loše" strane Aira su što je "skup", što se prilično grije u radu (pritom mislim na scenarij držanja na koljenima ili na trbuhu :->) i što baterija s uključenim Airportom dovoljno brzo iscuri da nikome ne padne na pamet NE nositi punjač sa sobom. Ako ću biti picajzla, među "loše" stvari mogu dodati i činjenicu da Air ima vrlo oštar rub na mjestu gdje se podiže ekran (dno trackpada) koji može biti vrlo bolan u scenariju tipkanja u ležećem položaju. No, riječ "loše" je pod navodnicima jer je bitno ugodniji za sve to raditi od bilo kojeg MacBooka.

U ostalo minuse spada i premali disk da bi se na njega instalirao i Windowse uz Mac OS, a definitivno nije najsretniji stroj ni za bilo kakav prijenosni 3D (u mom slučaju Maya i Unity) jer ima bitno presporu grafiku. No, to me ne sprječava za ga koristiti kao najkorisniji device za čitanje dokumentacije i usputno programiranje (Xcode).

S druge strane, odličan je za prezentacije (Keynote), pod uvjetom da se publika može koncentrirati na izlagača, a ne na pohotno gledanje Aira.

Sve u svemu, možda ga je najbolje opisati kao odličan rokovnik. Ni rokovnik ne prima CD/DVD (barem ne oni koje sam do sada koristio :->), ali zato može odraditi sve ostale "tipkajuće" poslove. E, da... kao što mu ime sugerira, pretpostavlja postojanje bežične mreže (i Interneta putem nje) pa ako je u pitanju korištenje u takvoj okolini, dobar je izbor, a ako se nudi samo "konektor", nije dobar izbor.

Gotovo da bih zaključio mišlju da će se Air pokazati najkorisnijim ako vam zapravo ne treba.
27.06.2008 | 12:25
Vidim da ima dosta "negativnih" stvari, ali sve u svemu mi se komp čini ok.
Ona se bavi fotografijom i čula da je da su Macovi općenito najbolji u tom području pa se odlučila za MBA. Znam da ima onaj glomazan fotoaparat pa mislim da bi joj ovaj mali Mac bio pun pogodak.. Uz sve one topove i ono.. baš će se uklopiti..

U Hrvatskoj košta najjeftiniji cca 15000 kn, dok je u americi nekih 8500, što nikako nije zanemariva informacija. Jel netko zna jel postoji razlika u kablovima i svemu tome između američkih i europskih macova?
27.06.2008 | 12:49
Jel netko zna jel postoji razlika u kablovima i svemu tome između američkih i europskih macova?

Postoji razlika u utikaču za struju, ali to se da riješiti nabavkom odgovarajućeg adeptera. Neimanje domaćih slova na tastaturi nije veliki hendikep pa u tom smislu nije bitno gdje je kupljen.

P.S. Neka uzme u obzir i činjenicu da Air nema Firewire port pa sve što planira raditi po pitanju spajanja foto-aparata ili vanjskih diskova, neka planira preko USB-a. I, ne manje bitno, na raspolaganju je samo jedan pa ako će joj Air biti jedini stroj, onda neka planira i nabavku USB huba (koji će stajati doma/u firmi, na stolu) jer je taj jedan dosta "tijesan" (ne samo zato što je jedini nego zato što je fakat "tijesan" - ima vrlo malo lufta oko sebe za upikavati USB konektor).
27.06.2008 | 13:09
Kupis Air, naravno i ext. DVD i torbu jer bez tog nece ici. Tamo sve stane i nosis je kao i sto je nosis za bilo koji drugi prenosnik.
Svako ili nosi svoje stvarcice sa laptopom ili se grebe. Nema veze da li je Air ili ne.
I nek uziva u vazduhu
27.06.2008 | 13:35
Looka je napisao:
Vidim da ima dosta "negativnih" stvari, ali sve u svemu mi se komp čini ok.
Ona se bavi fotografijom i čula da je da su Macovi općenito najbolji u tom području pa se odlučila za MBA. Znam da ima onaj glomazan fotoaparat pa mislim da bi joj ovaj mali Mac bio pun pogodak.. Uz sve one topove i ono.. baš će se uklopiti..

Mozda glupo pitanje ali zasto ne kupi macbook Pro? Cijena slabijeg modela je tu negdje sa cijenom Aira a ipak dobije puno konkretniji stroj ako treba nesto ozbiljno raditi na njemu! Ne kazem da je Air los po bilo cemu ali siguran sam da je pogotovo Pro daleko bolje rijesenje za nekoga tko se ozbiljnije bavi sa fotografijom!
27.06.2008 | 14:01

Mozda glupo pitanje ali zasto ne kupi macbook Pro? Cijena slabijeg modela je tu negdje sa cijenom Aira a ipak dobije puno konkretniji stroj ako treba nesto ozbiljno raditi na njemu! Ne kazem da je Air los po bilo cemu ali siguran sam da je pogotovo Pro daleko bolje rijesenje za nekoga tko se ozbiljnije bavi sa fotografijom!

Slažem se. Kao što sam napisao - Air je "rokovnik", a ne prijenosna grafička radna stanica za obradu fotografije. I da, može se i to raditi na Airu, ali ja bih definitivno odabrao MBP jer stroj s takvom primjenom ima bitno veću vjerojatnoću da će bar jednom biti spojen u target modu (dakle, problem manjka FWa na Airu) i da će korisnik negdje na putu nekome morati spržiti CD/DVD.
03.07.2008 | 16:02
A evo što kaže ComputerWorld u testu 3 ultralight notebooka...

computerworld.com/action/article.do?comm...mp;intsrc=hm_ts_head
04.07.2008 | 13:26
inače Steve je smanjio cijenu SSD opcije za nekih 400$ pa...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 22 sati
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi