Flashanje 8800
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Flashanje 8800

• Dijete
  • Posjetitelj
11.06.2008 | 18:47
Da li je netko uspješno flashao neku pc verziju 8800tke kupljenu kod nas u nekom od lanaca dućana hardveraja?

Naime, treba mi potvrda koja kartica se da flashat, a da bi radila u 2x3dualcore mac prou, dakle iz 2007.

Malko mi je glupo bacit 1400kn na glupi pokušaj..

Hvala..
11.06.2008 | 23:49
Flashanja 8800 za Harpere imaš po netu dosta i to radi. Ne sa svim karticama, ali imaju neku logiku provjere (na crvenim pločama navodno nije radilo, na većini zelenih je i slične vradžbine). Mislim da je trik samo u veličini EPROM-a jer gore mora biti mjesta za oba - i za Macov i za PC-ijev.

No, tvoj slučaj je isti kao moj - imaš Clover, a za njega treba potpuno drugačiji firmware. Srećom, Apple je tu nezgodnu epizodu, koja je digla mnogo prašine među pro-vlasnicima, ipak rješio na opće zadovoljstvo uvođenjem "1st Generation" kartice. Nisam još nigdje vidio za download firmware s te kartice niti uspješni flash za Clover.

Baš iz tih razloga, "pukao mi je film" i lijepo sam naručio original Appleovu karticu. U petak mi dolazi, pa ako ti to nešto znači, nađi provjereni util za damp, pa ti mogu poslati firmware za Clovera.

Ako pitaš za moje mišljenje - kupio bih origigi i ne bih razbijao glavu hoće li nešto poći po krivu... par sto kuna gore-dolje, nije vrijedno nerviranja.
  • Dijete
  • Posjetitelj
12.06.2008 | 02:54
Hvala D.

dakle, za očekivat je pucanje filma i u mojem okruženju pa ići tom linijom.
valjda ću uspjet jednog dana na apple.hr naći kako naručit..
12.06.2008 | 18:06
Tu mogu pomoći, traži ovo:

mb560z/a NVIDIA GeForce 8800 GT Graphics Upgrade Kit for 1st Generation Mac Pro

Maloprodajna cijena je 1581 kn + PDV.

Preporučujem i ovo kao dodatnu opremu:

www.links.hr/index.php?naziv=Hladnjak+TH...d_artikl=050.909.121

Javim sutra navečer kako to sve skupa radi...
  • Dijete
  • Posjetitelj
13.06.2008 | 01:33
Ajd javi i kako se ponaša pod XPom, ak ti se da..

zanima me allaround rješenje (AoC je u igri )..

i da, cijena je stvarno takva da se ne isplati flešat, jedino kaj ću morat ipak malo pričekat da mi se napuni ona posudica u koju ubacujem sitniš za grafičku..
13.06.2008 | 12:21
Dijete je napisao:
Ajd javi i kako se ponaša pod XPom, ak ti se da..

zanima me allaround rješenje (AoC je u igri )..

i da, cijena je stvarno takva da se ne isplati flešat, jedino kaj ću morat ipak malo pričekat da mi se napuni ona posudica u koju ubacujem sitniš za grafičku..

Eno ga na svi pobjegoše na taj AoC pfffffft. By the way ATi izdao grafulju koja radi otb sa tvojim mekproom, čak je kad ti dosadi iščupaš iz Pro-a i prodaš nekom nadobudnom pisijašu
skrati.net/ati3870
13.06.2008 | 18:05
S Windowsima je neću probati jer nemam Windowse! Nekako mi je to "prljavo" staviti na Mac, osim ako baš nije jako neophodno za neki posao, a do sada se pokazalo da mi ne trebaju ni za ništa.

Novi ATI u verziji za Mac je sjajna vijest, ali on je ipak sporiji od 8800, a nije baš toliko jeftiniji. Bolji je za neke pro-aplikacije, ali kako je to stvar do drivera, to će se isto vremeno izjednačiti - već je s 10.5.3 situacija bolja nego prije. Ključna prednost za ATI može biti ako se pokaže da su razne "vulgaris" PC kartice na slobodnom tržištu flashabilne i da rade OK na Macu!

Generalno me zanima kako će se današnje kartice u toj klasi nositi sa Starcraftom 2. Ono što sam vidio je jako zahtjevno.
15.06.2008 | 02:06
Sorry na kasnom javljanju, imao sam obaveze. Za sada ukratko - 8800 radi predivno, razlika u odnosu na 2600 je velika, a u odnosu na 7300 drastična! Najveća razlika je kada se koristi pri većoj rezoluciji, a kako je to i jedini način kako je koristim, to mi je najbitnije.

WoW daje prosječno oko 60 fps sa svime na maximumu pri rezoluciji 2560x1600. Posebne vesele veliki oštri fontovi pri toj rezoluciji. Eto, sada konačno mogu reći da je Mac Pro napredak u odnosu na G5 2.5 dual sa 6800 Ultra.

7300 ima pasivni hladnjak što je fantastično u smislu buke. 8800 ima ventilator koji se čuje kod starta i buđenja iz sleepa, ali pri normalnom radu je ugodno tih i neprimjetan. Kada se karticu optereti jačim 3D-om onda se zapuše i iako nije iritantan, čuje ga se.

Zato planiram ugradnju Termalright HR-03 GT pasivnog hladnjaka. On prema testovima bolje hladi pasivno pri punom opterećenju nego serijski aktivni pri idle radu.

Ne žuri mi se jer bih prvo izmjerio temperaturu, a trenutno odlični Hardware Monitor ne podržava 8800. Zamolio sam Bresnika ako može dodati očitavanje senzora i za 8800.

U Mac Pro je kartica potpuno polegnuta na dio kućišta, pa me sada malo zabrinjava da li ću uspjeti ugurati kupljenu instalaciju Termalrighta - jer ima par vijaka s donje strane koji imaju možda i 3-4 mm. Javim kada probam.

P.S.
Pitanje za korisnike Parallelsa na Mac Pro - da li emulirani Windowsi imaju pristup očitavanju hardverskih senzora, tj. da li takvi softveri uopće rade na virtualnom stroju?
  • Dijete
  • Posjetitelj
15.06.2008 | 04:31
Belerphone je napisao:

Eno ga na svi pobjegoše na taj AoC pfffffft

Ma nisam pobjego.. dobio za rođendan, a znaš onu staru o konju i zubima..

sad sam na onom mjesečnom trialu pa ćemo vidjet..

p.s. jako lijepo ovo za ATI..
15.06.2008 | 22:59
Pišem ovo s Windowsa. Brrrr... Prvi put u Windowsima na svom stroju nakon 4 godine. U potpunosti sam zaboravio koliko su jadni i loši. Ne, nisam ih instalirao na svoj stroj, samo sam uzeo disk s jednog stroja u firmi i spojio na moj stroj da bih izmjerio temperaturu GPU-a prije i nakon upgradea hladnjka - ako mi uspije.

Naime, Macov "Hardware Monitor" od M. Bresnika još uvijek ne podržava senzor od 8800, a ne čeka mi se, pa sam otišao potražiti soluciju na Windows strani. No, i ovdje nije baš veselje... izgubio sam sat vremena da pronađem besplatni softver koji radi i prepoznaje 8800. Mnogi razvikani također ne podržavaju 8800 (još).

Na kraju ispada da SpeedFan radi ok, idle temperatura je 74 oC, a kod opterećenja ide prema 80... javim se kasnije ako uspijem ostvariti naum...
16.06.2008 | 01:49
Stvari se kompliciraju... Termalright ima 4 mm visok metalni križ koji sa suprotne strane osigurava konstrukciju iznad. Kvaka je što je double-wide PCI-E slot na dnu i ima jako malo toleranciju za DIY modifikacije. Sutra ću pokušati instalaciju bez križa jer ne vidim da je apsolutno neophodan, pogotovo kada je kartica polegnuta...
16.06.2008 | 02:05
dpasaric je napisao:
Pišem ovo s Windowsa. Brrrr... Prvi put u Windowsima na svom stroju nakon 4 godine.

a jaaaadan...
16.06.2008 | 14:42
Bresink kaže:

"Unfortunately this is not possible with current versions of Mac OS X. Apple and Nvidia
don't provide any driver which would allow application programs (like Hardware Monitor)
to access sensors of the 8800 GT.

This may be possible if you are running MS-Windows with specific Nvidia-supplied drivers,
however."
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 3 dana, 22 sati
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi