TIPKOVNICA
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

TIPKOVNICA

22.05.2008 | 08:37
Nakon laganog pranja iste ne radi či slovo "č". Koristič č učjesto tog slova, jer
logično, ne radi! Oni šerafi su toliko čali da ih nečač s čič odvrnuti.
Ako ne riknete od ovog posta, čolio bih da či netko proda novu tipkovnicu.
22.05.2008 | 10:06
Nemoguće je da je problem trajne prirode ako se radi o jednom jedinom slovu. Koje si sredstvo za pranje koristio? Pretpostavljam da je nešto na bazi sapunice jer mislim da je to logična mogućnost - da ti se tanki film sapunice osušio i napravio izolaciju ispod baš te jedne jedine tipke.

Ja bi probao namočiti čistom vodom baš oko te tipke (iscijediti par kapi vode iz čiste krpe u procijep oko tipke, malo protresti, a onda okrenuti naopako i puhati fenom za kosu (iz veće daljine da ne bude prevruće) da povećaš brzinu sušenja.

Ako ne pomogne, ostane ti još kontakt-sprej. Kupuje se u Chipoteci. Natakneš cjevčicu za precizno prskanje i pustiš ga malo pod tipku i onda lupiš po njoj stotinjak puta ili dok ne proradi (ako proradi prije, ne moraš lupati 100 puta, a ako ne, nakon 100 puta sigurno neće).

Ako ni to ne pomogne, onda je vjerojatno vrijeme za kupiti novu tipkovnicu.
22.05.2008 | 10:27
Dobar savjet, skroz! Bravo majstore. Sviđa mi se onaj dio o 100 puta:laugh:
22.05.2008 | 10:59
Smajoo, (gle m kako pići!) oduševio si me sa savjetom, ali ništa nije pomoglo, pa se odlučih
raskopati tipkovnicu. Dve vure zaj...... na ovaj sveti dan i gle sve je OK.
Redom: ona mala prva tri šarafa su imbus 1mm, kojeg nema ni u jednom alatu, poslužile škarice
za nokte! E, unutra je već lakše, koristio urarske izvijaće (šerafencigere). Ima puno malih
šerafića, koji konveksnu limenu ploću vežu sa podlogom tipki. U sendviću je dvostruka folija,
pa kad u nju dođe smet (što je moj slućaj) nemožeš ga odstraniti, a da ne razdvojiš folije.
Nakon pranja sa Čarlijem, sve sam dobro isprao - NE PRATI FOLIJE I ELEKTRONIKU NA PROZIRNOM KUĆIŠTU!!!
Ima samo dva problemčića:
Tipkovnica se mora zgodno podložiti između tipki, koje gledaju u stol, kako bi se mogle ubaciti gumice
u utore na svakoj tipki.
Drugi je lampica za caps lock, koju samo ubaciš u njezinu tipku.
Nakon toga dolaze folije. Treba poravnat pokoju gumicu, prije poklapanja sa metalnom pločom. Još samo
zašerafiti 50-tak (malo pretjerujem) šerafčića i to je to!
I na kraju, bila je to rekreacija, a kao posao se ne isplati, jer sam uložio dva sata, a rabljena
tipkovnica košta manje od cijene rada. Jedino nikako da izračunam koliko vrijedi - zadovoljstvo.
Pozdrav svima!
22.05.2008 | 12:09
Svaka čast na volji. Nisam skužio da se ne radi o Alu tipkovnici. Ova stara, mogu ti reći, me nije baš oduševila tako da bih ja osobno, da imam tu staru i da se to meni desilo, jedva dočekao da imam razlog da kupim drugu.

Proceduru koju si opisao zadnji put sam koristio prije 15 godina na svom Atariju 1040, samo što je rastavljanje značilo rastavljanje cijelog kompjutera, a ne samo tipkovnice, ali se izgubljeno vrijeme baš zato i isplatilo (jer je alternativa bila zamjena kompjutera ).

Ali slažem se - zadovoljstvo nakon uspjeha je nemjerivo.
22.05.2008 | 12:15
Drugi put pukni i koju fotografiju da to dokumentiramo! I ja sam htio pitati o kojoj je uopce tipkovnici rijec...najcesce tu nema pomoci jer je ta folija strahovito osjetljiva, ali dobro je cuti da radi.
22.05.2008 | 12:34
U stvari imam par fotki u web 640x480 formatu, po cca 60 kb, pa ću ih pokušat poslati.
I ja bih alu tipkovnicu, ali puno trošim na ostalu elektroniku, uvijek mi nešto fali!
22.05.2008 | 12:38
Ja iman Alu bežičnu staru ovih par mjeseci ali nigdje ne vidim šarafiće.Izgleda mi sljepljena i dok ide ,ide,nema popravka,nego slijedi nova.Možda se i varam,ali s obzirom na tehničko iskustvo,sumnjam.Inače imam i ja živce za urarske poslove.U svakom slučaju vjerujem da mi neće riknuti.
22.05.2008 | 12:39
Iz drugog pokušaja ....
__IROM.JPG
22.05.2008 | 12:41
DRUGA
DSC04932.JPG
22.05.2008 | 12:41
TREĆA
DSC04933.JPG
22.05.2008 | 12:43
ČETVRTA
DSC04935.JPG
22.05.2008 | 12:54
Dakle, radi se o bijeloj tip., koja ima puno prostora oko i ispod tipki, tako da smeće koje padne na tipkovnicu dođe ispod tipki i uđe
u prozirnu "kadicu", pa nakon nekog vremene sve skupa izgleda kao svinjac, te nikog ne puštaš blizu - od srama! Osim toga puno vremena
provodim uz comp, tako da usput jedem, grickam nešto, a uz to sam strastveni pušač.
Vjerujem da alu tipkovnica nema toliko "šupljina" i da ju je lakše održavati. A da bi riknula sama od sebe, baš ne znam. Po svojoj sam
čak prolio colu, pa je radila - ljepljivo, pa sam je zato i prao. Imao sam na starom PM tipkovnicu sa prozirnom zaštitom, ali na šta je ličila!
Neznam da li se to može opet nabaviti, a i neznam koliko je korisno.
Čaos!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, IgorD, jura22, rusty, tino1, Tomek, zvone, Anonimci (753)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.95 Seconds

Provided by iJoomla SEO