WD - HDD - RAID
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

WD - HDD - RAID

19.04.2008 | 11:20
Pozdrav,

1. ima li tko kakvih iskustava sa sljedećim WD HDDom:

HDD WD 5001ABYS, WD Raid Edition 2, 500 GB, SATA II, 16 MB, 3,5", 7.200 rpm

pretpostavljam da bi trebao raditi bez problema na Harperu, pa ako radi nabavio bi si 3 komada za popunu slotova.

2. Mora li se sistemski disk obavezno staviti u RAID, ili mogu 'šarati'?
Primjer: ako imam 320 GB sistemski disk (došao sa strojem) i uz njega stavim 3 WD-a od 500 GB - može li se napraviti da budu 320 + 1TB (2 u RAID) + 500 GB, ili bi se morao i sistemski staviti u RAID (1.32 TB + 500GB )... i može li se uopće spajati taj od 320 zajedno s onima od 500?

Ako ništa od toga ne bi išlo - imao bi ih zasebno, bez RAIDa.

Generalna ideja je da mi jedan od tih 500 ima na sebi Windowse, a ostatak isključivo bude na Mac OS.

hvala unaprijed
19.04.2008 | 18:42
Zanima me za što ti treba RAID i kakav RAID bi radio - radi sigurnosti ili radi brzine? Generalno pravilo je - ne igrati se RAID-om ako ti zaista ne treba.
19.04.2008 | 19:32
Pa, razmišljanja su mi išla prema RAID0 (znači performanse, a ne sigurnost), no ništa od toga nije "zacementirano".

Objektivno, trenutno mi RAID nije potreban i šanse da ga zapravo i postavim su minimalne, ali kad sam već pri nabavci diskova (btw, je li onaj model koji sam naveo u prvom postu OK model ili? ) zanimala me mogućnost za "ako mi zatreba".

Više me zanima je li taj disk OK za kupiti i mogu li na recimo četvrti disk staviti Windows XP SP2 (BootCamp).
19.04.2008 | 22:02
Ja sam mislio da dižeš server s 1000 korisnika kada te zanima RAID radi brzine . Moderni SATA diskovi su dovoljni brzi čak i za obradu HD videa, a to je valjda najviše što stroju na kojem radi jedan korisnik može zatrebati u tom smislu. Svaki SATA disk je ok i lijepo radi. Možeš staviti četvrti i na njega XP.

RAID radi brzine je dvostruka nevolja kada nešto pođe po krivu. Dovoljno je da jedan disk počne raditi probleme i pogubiš stvari i na jednom i na drugom. RAID radi sigurnosti je super, ali skupa opcija. No, od kada je Time Machine ovdje, on mi se čini čak kao elegantnija solucija. Ja bih RAID ostavio za veće servere.
19.04.2008 | 22:48
hehehe.. ma, više sam to mislio postaviti (AKO bi postavio) tek toliko da vidim kako bi izgledalo. Znam da RAID0 radi "with no fault tolerance" i da samo jedna pogreška na jednom disku kida niz i da se sve gubi.

No, konverzacije radi, mora li sistemski disk obavezno biti u RAIDu i da li različiti diskovi (proizvođač i veličina) mogu raditi zajedno u RAID0? Pitam iz opće kulture.

U glavnom, dobro je znati da će i WD 5001ABYS biti ok i da mogu dići Win na bilo kojem.

hvala najljepša
19.04.2008 | 23:22
Ne vidim zašto bi sistemski morao biti u RAID-u. Da li različiti mogu raditi u RAID-u nisam nikada probao, vjerojatno ne - ili bi se kapacitet ograničio na veličinu manjega. No, kako ne postoje dva potpuno jednako brza diska različitih proizvođača to bi bila loša solucija jer bi jedan uvijek čekao drugi, pa sve to gubi smisao.
19.04.2008 | 23:55
da.. tako sam si i mislio.

hvala još jednom.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 21 sati, 17 minuta
  • vjeko1: Realno me ne čudi ovo za Mac Pro jer desktop lineup nije imao previše smisla sa Studio i Pro. S druge strane, arhitektura sa Apple Silicon je takva da nema previše mjesta za expanziju tako da.. RIP
  • Piko: Samo da velim da sam "ukrao" ideju za vikalicu .... i napravio svoju implementaciju na [link] ....
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.55 Seconds

Provided by iJoomla SEO