WD - HDD - RAID
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

WD - HDD - RAID

19.04.2008 | 11:20
Pozdrav,

1. ima li tko kakvih iskustava sa sljedećim WD HDDom:

HDD WD 5001ABYS, WD Raid Edition 2, 500 GB, SATA II, 16 MB, 3,5", 7.200 rpm

pretpostavljam da bi trebao raditi bez problema na Harperu, pa ako radi nabavio bi si 3 komada za popunu slotova.

2. Mora li se sistemski disk obavezno staviti u RAID, ili mogu 'šarati'?
Primjer: ako imam 320 GB sistemski disk (došao sa strojem) i uz njega stavim 3 WD-a od 500 GB - može li se napraviti da budu 320 + 1TB (2 u RAID) + 500 GB, ili bi se morao i sistemski staviti u RAID (1.32 TB + 500GB )... i može li se uopće spajati taj od 320 zajedno s onima od 500?

Ako ništa od toga ne bi išlo - imao bi ih zasebno, bez RAIDa.

Generalna ideja je da mi jedan od tih 500 ima na sebi Windowse, a ostatak isključivo bude na Mac OS.

hvala unaprijed
19.04.2008 | 18:42
Zanima me za što ti treba RAID i kakav RAID bi radio - radi sigurnosti ili radi brzine? Generalno pravilo je - ne igrati se RAID-om ako ti zaista ne treba.
19.04.2008 | 19:32
Pa, razmišljanja su mi išla prema RAID0 (znači performanse, a ne sigurnost), no ništa od toga nije "zacementirano".

Objektivno, trenutno mi RAID nije potreban i šanse da ga zapravo i postavim su minimalne, ali kad sam već pri nabavci diskova (btw, je li onaj model koji sam naveo u prvom postu OK model ili? ) zanimala me mogućnost za "ako mi zatreba".

Više me zanima je li taj disk OK za kupiti i mogu li na recimo četvrti disk staviti Windows XP SP2 (BootCamp).
19.04.2008 | 22:02
Ja sam mislio da dižeš server s 1000 korisnika kada te zanima RAID radi brzine . Moderni SATA diskovi su dovoljni brzi čak i za obradu HD videa, a to je valjda najviše što stroju na kojem radi jedan korisnik može zatrebati u tom smislu. Svaki SATA disk je ok i lijepo radi. Možeš staviti četvrti i na njega XP.

RAID radi brzine je dvostruka nevolja kada nešto pođe po krivu. Dovoljno je da jedan disk počne raditi probleme i pogubiš stvari i na jednom i na drugom. RAID radi sigurnosti je super, ali skupa opcija. No, od kada je Time Machine ovdje, on mi se čini čak kao elegantnija solucija. Ja bih RAID ostavio za veće servere.
19.04.2008 | 22:48
hehehe.. ma, više sam to mislio postaviti (AKO bi postavio) tek toliko da vidim kako bi izgledalo. Znam da RAID0 radi "with no fault tolerance" i da samo jedna pogreška na jednom disku kida niz i da se sve gubi.

No, konverzacije radi, mora li sistemski disk obavezno biti u RAIDu i da li različiti diskovi (proizvođač i veličina) mogu raditi zajedno u RAID0? Pitam iz opće kulture.

U glavnom, dobro je znati da će i WD 5001ABYS biti ok i da mogu dići Win na bilo kojem.

hvala najljepša
19.04.2008 | 23:22
Ne vidim zašto bi sistemski morao biti u RAID-u. Da li različiti mogu raditi u RAID-u nisam nikada probao, vjerojatno ne - ili bi se kapacitet ograničio na veličinu manjega. No, kako ne postoje dva potpuno jednako brza diska različitih proizvođača to bi bila loša solucija jer bi jedan uvijek čekao drugi, pa sve to gubi smisao.
19.04.2008 | 23:55
da.. tako sam si i mislio.

hvala još jednom.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 14 minuta
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari