Apple "preveslao" kupce iMaca?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple "preveslao" kupce iMaca?

01.04.2008 | 13:21
http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=380764
01.04.2008 | 14:01
Link ne otvara vijest, ali mislim da znam na što se odnosi - vjerojatno na tužbu koju je netko podnio protiv Applea jer su 20" ekrani u novim alu-iMacima lošiji od onih prethodne generacije.

Da, slažem se da je Apple tu napravio korak nazad u kvaliteti ekrana na low-end modelu, ali svi koji ga napadaju prešućuju da je 17" ekran sada postao 20" i to ne za istu, nego za još nižu cijenu. Netko tko kupuje low-end Mac, takva finesa u ekranu inako nije bitna jer se takav jeftini stroj sigurno neće koristiti za posao, profi obradu fotografija i slično, a svakako je bolje imati 20" umjesto 17".

S druge strane i svaki korektni Apple trgovac će na to upozoriti potencijalnog kupca 20" iMaca i nitko ne može reći da je "obmanut". Osobno, mislim da je sve to nebitno jer ionako malo tko kupuje 20" model jer je razlika do 24" premalena da bi se isplatilo uzeti lošiji model. Mi do sada nismo prodali niti jedan(!) 20" model, a gomilu 24". To sve govori.
01.04.2008 | 15:32
Je, to je ta vijest.Dosta je kritički napisana.

No, što se tiče 24", da li ste imali koju reklamaciju zbog tzv. backlight bleeding-a i da li je to "dovoljan" razlog za reklamaciju
01.04.2008 | 15:39
dpasaric je napisao:
Link ne otvara vijest, ali mislim da znam na što se odnosi - vjerojatno na tužbu koju je netko podnio protiv Applea jer su 20" ekrani u novim alu-iMacima lošiji od onih prethodne generacije.

Da, slažem se da je Apple tu napravio korak nazad u kvaliteti ekrana na low-end modelu, ali svi koji ga napadaju prešućuju da je 17" ekran sada postao 20" i to ne za istu, nego za još nižu cijenu. Netko tko kupuje low-end Mac, takva finesa u ekranu inako nije bitna jer se takav jeftini stroj sigurno neće koristiti za posao, profi obradu fotografija i slično, a svakako je bolje imati 20" umjesto 17".

S druge strane i svaki korektni Apple trgovac će na to upozoriti potencijalnog kupca 20" iMaca i nitko ne može reći da je "obmanut". Osobno, mislim da je sve to nebitno jer ionako malo tko kupuje 20" model jer je razlika do 24" premalena da bi se isplatilo uzeti lošiji model. Mi do sada nismo prodali niti jedan(!) 20" model, a gomilu 24". To sve govori.

Nope nego zato jer je Apple specificirao da 20" Alu iMac prikazuje citiram "milijune boja" pritom aludriajuci na 16,77 milijuna boja, kako je i bilo prije kod bijelog 20" iMaca (8-bitna matrica 8*3boje=24-bita, 2na24-tu= 16,77 milijuna boja) iako novi Alu 20" iMac ima 6-bitnu matricu koja ustvari prikazuje samo 262144 boje ili ti otprilike samo 1,5% od onoga za sto se predstavlja da je. Mislim da razlika od 98%!!! ili 64-puta manje nije nimalo zanemariva ili da je "finesa". Razlike kod prijelaznih boja su evidentnte za svakog tko nije daltonist.

To je kao da ti netko prodaje cetvorocilindarski motor s 3 cilindra! Ili jos bolje 160Gb disk kao 400Gb jer upotrebom kompresije ti na 160Gb disk stane cak do 400Gb podataka!!!

Tehnički i pravno to sto je Apple napravio je cista prevara i zato je tuzen i da nije kriv vjerujem da se nikad ne bi nagodio. Ovako je izbjegao da odlukom suda dodje u situaciju da se svim kupcima 20" Alu iMaca mora napraviti neka vrsta nadoknade stete tj. kompenzacije zbog prevare.

A o trgovcima otom potom, ja cuo od drugih Macovaca kako su ih donedavno prilikom kupnje uvjeravali da je rijec o po kvaliteti istom monitoru samo manjem 4".

P.S. Kaj je to s loginom? Dok sam ovo pisao prvi put pokao mi login i sve izgubih!
Edit: i drugi put opet!!!
01.04.2008 | 16:00
Oni su rekli da se te boje dobiju "diteringom" i da je iluzija za ljudsko oko jednako dobra za neprofesionalnu upotrebu - i izgleda da su na sudu to sada sredili nagodbom.

Ako postoje trgovci koji skrivaju činjenice i dezinformiraju kupce - treba na njih upozoriti.
01.04.2008 | 16:17
dpasaric je napisao:
Oni su rekli da se te boje dobiju "diteringom" i da je iluzija za ljudsko oko jednako dobra za neprofesionalnu upotrebu - i izgleda da su na sudu to sada sredili nagodbom.

Ako postoje trgovci koji skrivaju činjenice i dezinformiraju kupce - treba na njih upozoriti.

Iluzija je to sto oni pricaju! Ajde ako mozes uzmi 20" i 24" Alu iMac jedan pored drugog i pusti na oba istovremeno film The day after tomorrow imas na pocetku scenu kad nesto buse na antarktiku dok je sunce onako narancasto na obzoru. Pa ces vidjet razliku u bojama i lica i metala na kojem imas narancasti odsjaj... Nebo i zemlja!! Taj test sam slucajno otkrio kad sam sebi trazio LCD, najbanalniji a nevjerovatno dobar. Svi kojima sam to pokazao su rekli da je ta razlika ogromna.
01.04.2008 | 16:40
Ja to vrlo jednostavno rješavam - nikada ne preporučujem 20" upravo iz tih razloga i svih upozorim na ograničenje koje imaju. Smatram da je takva korektnost jedini pravi put ako netko želi dugoročno biti kvalitetan. Generalno, pokazalo se da svi koji imaju novca za 20" model imaju i za 24". Još se malo "nategnu" i kupe pravu stvar - ne samo radi ekrana, već i radi ostalih prednosti.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
01.04.2008 | 22:06
Naravno da ne preporučuješ - ideš linijom manjeg otpora i rješavaš se unaprijed mogućih primjedbi, a uz to veća je zarada na skupljem modelu
Apple je napravio pogrešan korak sa šparanjem na ekranu, a marketinški su ga dizali u nebesa - definitivno njihova greška i ima da plate (ionako im je to sića)

Pametnije je bilo podići kvalitetu LCD-a i svega ostalog u iMacu ( grafulja npr..) i napraviti Best Buy proizvod, a s vremenom sa količinom proizvodnje smanjivati troškove po jedinici artikla.
01.04.2008 | 23:19
Čuj, da su si napravili negativnu reklamu - itekako jesu. Valjda će nešto naučiti iz toga. Opet, da je unutra kvalitetniji ekran - razlika u cijeni do 24" modela bi bila još manja, pa bi 20" model potpuno izgubio smisao. Ja bih uvijek preporučio 24" čak i da su ekrani ostali iste kvalitete kao na bijeloj seriji. Čini mi se vrlo kratkoročnim razmišljanjem u 21. stoljeću kupiti relativno skupo all-in-one kućno računalo s malim ekranom. Kasnije se ne možeš predomisliti, a s 24" znaš da si miran tih 4-5 godina koliko bi takav Mac trebao služiti.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 1 sat
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

baka, Ender, tino1, Tomek, zvone, Anonimci (794)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.86 Seconds

Provided by iJoomla SEO