Beige G3 u komi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Beige G3 u komi


23.01.2004 | 22:31
Prilikom pokusaja instalacije Panthera na Beige G3 266 s ZIF upgradeom na G4 doslo je do frke i stvar je zavrsila time da se mac uopce ni ne pokusava bootati kod startupa. Upalim ga i diskovi se zavrte, ekran nesto registrira ali se ne upali i necuje se ni sretni zvuk ni kresh. Nisam se jos nikad s tim sreo. Pokusao sam svasta. Sve sam zivo iskopcao i ponovo ukopcao i nista nije pomoglo.

Ima li tko kakvu ideju_
23.01.2004 | 23:19
Informacije su nedostatne.

1) koji je OS bio instaliran prije?
2) Panther nije podržan OS na tom stroju, da li si koristio Xpostofacto? Koju verziju?
3) Koju grafičku karticu imaš u stroju?

Prvo to, pa onda idemo dalje.
24.01.2004 | 19:54
Za pocetak, hvala na odazivu. Ja sam u medjuvremenu uspio srediti stvar. Osnovni problem je bio u P RAM-u. To sam izresetirao (od pocetka sam to imao u planu ali se nisam mogao sjetiti koja je kombinacija na tastaturi)

U svakom slucaju i dalje ne odustajem od pokusaja instalacije OS X jer bez toga moja masina bas nema neku buducnost (bar samnom). Napisat cu podatke koje trazis pa mozda imas kakav savjet u vezi pokusaja instalacije (a koji nije: Ne pokusavaj vise!)

Trenutno radim s OS 9.2.1 koji je i bio instaliran na masini u trenutku pokusaja instalacije OS X 10.3 Panthera.

Da Panther (a ni Jaguar) nije podrzan na mojoj masini to znam (jer sam pokusavao) i da, koristio sam XPostFacto3.0a11. Citao sam dosta po internetu i ima ljudi koji su uspjeli instalirati OS x. Ima ih doduse dosta koji su imali svakojakih problema pri tome, ali...

Graficka kartica je :ATI, mach64_3DU, ATI, GT-B. To su barem podaci koje mi prijavljuje apple system profiler.

Imam instaliran PowerLogix ZIF upgrade na 535 MHz G4 s 1 MB cache-a.

Htio bi dodati novu graficku karticu da ubrzam stvar a eventualno i USB i IDE karticu (ili neki RAID). To sve se isplati pokusavati tek nakon instaliranja OS X-a jer sigurno ne funkiconiraju iste stvari na razlicitim sistemima.

Eto, dobrodosao je bilo kakav savjet u vezi moguce instalacije novog sistema.
24.01.2004 | 21:11
Normalno da je tvoj pokušaj bio osuđen na propast. Mogao si uštedjeti vremena i živaca i na Jabučnjaku pogledati raspravu na tu temu koju sam započeo prije par mjeseci. No, da ne pametujem, lijepo ću ti ukratko ponoviti ono tebi najbitnije jer je originalna rasprava poduža .

Imam za tebe dobru i lošu vijest! .

Dobra je da ti ovo pišem s Beige G3 stroja pod Pantherom 10.3.2 i sve radi bez i najmanjeg problema.

Loša vijest je da ti možeš odmah zaboraviti na Panther jer on NIJE PODRŽAN od strane Applea i može se na taj stroj instalirati jedino putem hacka. No, preduvjet da bi i hack radio je da u njemu imaš grafičku karticu novije generacije - stvar se svodi na originalni Radeon PCI Mac edition ili na noviju, jeftiniju i malkec lošiju verziju serije 7. Dok to nemaš zaboravi na Panther.

No, stvari nisu tako loše... instaliraj Jaguar, radi odlično na tom stroju i teško ćeš naći da ti neki program ne želi raditi na starijoj verziji sistema. Da opet ne upadnes u probleme, moraš paziti na sljedeće:

1) Disk na koji to misliš instalirati mora imati particiju MANJU od 8 giga i ona mora biti PRVA na disku.
2) Da imaš samo G3 upgrade kao ja sve bi išlo glatko, ali pošto imaš G4 moguće su komplikacije. Ako još imaš stari G3, ubaci ga unutra (to je ionako minut posla) i obavi instalaciju, ako nemaš pročitaj u xlr8-ovoj bazi kako stvari stoje s time ili na samom siteu proizvođača tvog upgradea.
3) L2 cache ti vjerojatno neće biti prepoznat od OS X-a i morati ćeš instalirati neki od utila koji to hendlaju (ja koristim PowerLogixov jer je dobar i besplatan), a možda nije loša ideje skinuti zadnji Xpostofacto (trenutno a11) koji će ti pomoći kod instalacije u smislu da ima vlastitu kernel ekstenziju za incijalizaciju L2 cachea.

To je to za početak - javi ako negdje zapneš.
26.01.2004 | 15:02
Znaš, da si mi ovo napisao prije 15-tak dana mislim da bi se odmah pomirio s Jaguarom i to bi bilo to. Ali... U međuvremenu sam na poslu na nekim mašinama instalirao Panthera i počeo malo po njemu čačkati i čitati onaj novi Macworld specijalno izdanje i sad mi ideja Jaguara djeluje kao degradacija (nije to, naravno, ali takav dojam ostavlja).
Budući da sam i onako planirao kupiti video karticu za svoju mašinu mislim da bi se mogao potruditi oko kupovine upravo onakve kakva mi treba za instaliranje Panthera. Gdje bi se to uopće moglo nabaviti i po kojim cjenama? I reci, hakeraj koji si spominjao nakon što nabavim karticu, jel to nešto što bi mogao sam izvesti ili je nešto s druge planete?
Dobro, reci mi bar kako radi Panther na tvojoj mašini. Jel išta brže i komotnije raditi s njim nego s 9.2? Jel imaš još šta od hardware-a prikopčano na mašinu (dodatne diskove i kartice, USB isl.).
Ja se baš ne kužim u vido kartice pa me zanima dali ću ako nabavim karticu koju si spominjao nju ubaciti umjesto ove koju sad imam ili ide u jedan od slobodnih PCI slotova?
26.01.2004 | 16:05
Ja sam svoj Radeon PCI Mac Editon kupio u Angolu, ali ne znam da li još to imaju u ponudi. Danas je taj model teže nabaviti (bio je skup jer je imao "punokrvni" GPU s dva rendering pipelinea), ali se može nabaviti Radeon PCI serije 7. Ima veći takt, ali samo jedan rendering pipline. To i nije tako strašno jer uglavno je usko grlo CPU, a ne GPU.

Panther radi odlično na tom stroju - savršeno je stabilan i brži od Jaguara. Ipak, GUI je nešto sporiji nego u sistemu 9 (jer PCI strojevi ne podržavaju Quart Extreme), ali još uvijek se u njemu sasvim pristojno može radi i jako ozbiljan posao. Ja sam cijelu blagdansku sezonu odradio na njemu bez problema.

Hackeraj je, kao i većina stvari na Macu, jako uglađen, ima čak i svoj GUI i ne bi trebalo biti problema. Detalje oko instalacije može pročitati raspravi na tu temu u forumu - malo pretraži starije poruke, mislim da je keyword "10.3 na Beige" ili nešto slično.

Od dodatnih stvari imam praktično sve što se na njega može spojiti - naravno tu je i PCI USB kartica, pa koristim i svu modernu USB periferiju. Tvoja "grafička kartica" je on-board i ne vadi se, možeš je koristiti za sekundarni display (ja sam jednom za foru čak spojio 3 monitora na Beige!), pa na tom monitoru posložiš palete za Photoshop npr. Ti sada imaš slobodno tri PCI slota i idealno bi bilo da u jedan staviš Radeon, u drugi USB karticu, a u treći 10/100 Etherenet ako ti je stroj u mreži i često seliš velike datoteke - on-board mreža je malo spora za današnje kriterije.
26.01.2004 | 17:18
Mogu li se te Radeon kartice kupiti u PC dučanima ili su to posebne edicije za MAC-ove?

Mreža mi je ok takva kakva je jer imam doma samo laserski printer spojen preko nje ali bi ubacio neku dodatnu ATA karticu za par dodatnih diskova.
A što se USB-a tiče imam pitanje. Dali USB 2 kartice mogu raditi i na sistemu 9.2 i na 8.6. Naišao sam na neke u Chipoteci koje koštaju samo 100-tinjak kuna ali piše da podržavaju OS X ali ne spominje se ranije Mac OS sisteme. Znam da neke kartice uredno rade na starijem sistemu alisu USB 1.
26.01.2004 | 18:04
Ovako... ATI-ijeve kartice se obično nemogu flashati. Postoje tračevi da je to ipak moguće s Radeonom 7000, ali nisam čuo nikoga da se javio da mu je uspjelo. Provjeri u bazi na xlr8yourmac.com. Ako jest - super.

Ako imaš samo laser na mreži onda ti ne treba bolja mrežna.

Ultra ATA disk kontroler je druga priča - mnogi stariji ne podržavaju OS X (npr. raniji ProMax TurboMax modeli). Rade uredno pod 9, ali ne pod X-om. Zato obrati pozornost na to kod kupovine. Ako imaš Rev A Beige G3 onda ti on-board kontroler ima dva kanala, ali kojima je disablean slave. Stvar je samo u bugu u ROM-u. ROM-ovi serije B i C su se prodavali za 15-tak $ i sve bi bilo super, ali danas ih je teško nabaviti.

No, ovdje ima i jedna dobra vijest - OS X se ne obazire na stari Macov ROM i u potpunosti podržava i Slave mod na ugrađenom kontroleru. Znači i s najstarijim Beige G3 strojem možeš imati 4 IDE uređaja. Nedostatak je što OS 9 ne prepoznaje slave uređaje, a kako su onda jumperi krivo postavljeni (jer slave je na sabirnici, ali ga ne vidi) - to može dovesti do blokiranja i čak korupcije fileova pod OS 9. Zato ako pređeš na X i imaš tako spojen disk bolje se ne vraćati u stari sistem - osim putem Classic emulacije. Kompromis, ali odličan i besplatan za one koji su u potpunosti prešli na OS X.
28.01.2004 | 09:33
Evo me opet. Sinoć sam opet imao malo vremena pa sam radio neke pokušaje ali i dalje bez uspjeha.
Ovaj put sam pokušao s Jaguarom. Sve san uredno obavio: Koristio sam disk od 13 GB podjeljen u dvije particije od po 6,5 GB. Koristio sam Xpostofacto 3.0a11. Uredno sam prije svega vratio natrag G3 procesor i čak sam mu smanjio RAM na minimum 128MB i iskopčao sve (scanner, mrežu, modem). I kao rezultat u nekoliko pokušaja dobio sam nakon restartanja sivi ekran s tamnosivim znakom zabrane parkiranja (krug prekrižen jednom dijagonalnom crtom).
Moja je sumnja na tome što budući da nemam CD-romove s OS X Jaguarom nego imam DVD koji je bio uključen s novom mašinom G4 1,25 GHz koju smo nedavno na poslu kupili pa pretpostavljam da taj software ima neko ograničenje ili blokadu protiv instalacije na mojoj mašini ili stvar jednostavno nemože ići s DVD-a.
Slijedeći ću pokušaj vjerojatno izvesti kad nabavim Jaguara na CD-romu ili karticu koja mi treba za instalaciju Panthera.
Imam još jedno pitanje u vezi ROM-a A i B tj. C. Dakle, kako mogu saznati koja je verzija unutra (u Apple system profileru se to ne pojavljuje). Jel to piše na samom ROM-u u mašini?
Dali bi ROM iz BW G3/350 MHz odgovarao u moj beige G3/266 tower i dali bi to pomoglo u prepoznavanju dodatnih ATA uređaja (dakle master-slave priča) a možda i kod instalacije OS X-a?
28.01.2004 | 12:37
Odabrao si baš fizički prvu particiju na disku? RAM sigurno ne moraš smanjivati, dapače, moguće je da bi instalacija brže prošla s više RAM-a. Jedna od mogućnosti je da je zaista do toga što ti je sistem na DVD-u. Druga mogućnost je ono što sam ja opisao u tekstu o mojoj instalaciji - u nekim slučajevima je potrebno vratiti se u OS 9 i njegovom Start Up control panelu odabrati medij sa sistemom da bi ga ovaj prepoznao. Probaj još to prije nego kreneš dalje.

Tip ROM-a se vidi u System Profileru (ali onom starom od OS 9) jedino što oznaka nije "A, B ili C" nego nekakav serijski broj. Ja sam prije znao napamet koji je koji, ali sada se više ne sjećam. Pokušaj odgooglati za tu informaciju. ROM iz plavog G3 ne odgovara za Beige. Prepoznavanje dodatnih ATA uređaja će raditi samo od sebe s bilo kojim ROM-om pod OS X-om - uz onaj problem s OS 9 kod verzija A - o čemu sam prije pisao.

Ispričavam se što sam ovako sažet, ali bolestan sam - uhvatila me ružna gripetina i imam visoku temperaturu, pa mi mozak radi u safe modu .
28.01.2004 | 15:49
Mozak ti radi pod Windowsima? Pobogu...
28.01.2004 | 20:15
Upravo tako, kao da mi je netko preko noći instalirao Windowse i još ih bootao u safe mode .
13.02.2004 | 11:45
Dali je ova kartica ono što mi teba za maca da bi mogao eventualno instalirati Panthera: "ATI Radeon 9000 Pro 64MB AGP for Mac"?
13.02.2004 | 12:26
Ne, to je AGP kartica, a beige G3 ima samo PCI slotove.
17.02.2004 | 09:43
Hvala,

Skoro sam kupio krivu stvar. A jeli ova dobra: RADEON™ 7000 MAC EDITION ?

Na ATI siteu kaže da je PCI ali u imenu ništa ne piše niti u specifikacijama koje nude prodavači.

A ova: RADEON™ MAC EDITION ?
Za nju kažu "Configurations for either AGP 2X systems or PCI(66MHz or 33MHz)".
To valjda znači da je PCI.

Dobar savjet bi mi puno značio jer se spremam naručiti to iz USA pa ako fulam (kao što skoro jesam) bit će mi grdo.
17.02.2004 | 17:55
Ako ces naruciti iz USA, uzmi Radeon 7000 Mac edition, to je PCI kartica. U OWC-u (www.macsales.com) je 119 USD, i primaju placanje kreditnim karticama iz Hrvatske sa shipping adresom u US. Ja sam dosta toga kod njih kupio, usluga im je vrhunska.
I obican Radeon je bio u PCI izvedbi, a on je cak nesto sitno bolji od Radeona 7000.
25.02.2004 | 14:00
U petak ili subotu mi stiže Radeon 7000 pa me zanimaju detalji oko hacka potrebnog za instaliranje Pantera na moju mašinu.
Dali je dovoljno nakon instalacije kartice (i popratnog softwarea) pokušati opet s Xpostofacto 3.0a11. i instalacijom na prvu particiju diska koja nije veća od 8 GB ili je potrebno još nešto kompliciranije?
25.02.2004 | 15:19
Ne bi trebalo biti problema. Da se ne ponavljam - pročitaj nešto stariju raspravu koju sam započeo nakon što sam uspješno obavio instalaciju.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 52 minuta
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...
  • accom: jel postoji tema "must have apps"?
  • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
  • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
  • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
  • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
  • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
  • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
  • smayoo: Ja nemam.
  • zvone: Servisom naime...
  • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
  • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
  • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
  • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
  • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
  • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
  • Zdravac: :)
  • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
  • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
  • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
  • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
  • smayoo: @Air: :D
  • imjasminh: u biti cmd r xD
  • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
  • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
  • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
  • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
  • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
  • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
  • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
  • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
  • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.18 Seconds

Provided by iJoomla SEO