Rabljena lampa, da ili ne?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Rabljena lampa, da ili ne?

21.02.2008 | 00:00
Evo gledam ovaj oglas za lampu 17'' za 4500 kuna.

Je li se to uopće isplati (vani takve lampe dođu upola manje)? Mislim, s obzirom da su to sve strojevi dosta stari, po pet, šest, sedam godina...

Lampa je dizajnerski predobra i rado bi je uzeo, ali hoće li to biti razočaranje u usporedbi s novim iMacom, mislim na brzinu, hoće li dobro vrtiti Tiger i sl. I koliko se uopće može očekivati da će ta lampa još trajati?

Dolazim u napast da je uzmem, ali je možda pametnije uložiti u novi iMac.

Savjet? Znam, ako ti se sviđa, uzmi...
21.02.2008 | 00:32
To je dobra Lampa (skoro najbrži model) sa pristojnim monitorom. Dvadeset incha bi bilo bolje, no onda bi vjerojatno koštala tisuću E, a to nije nikako isplativo. Jedan GB RAMa (koliko ima unutra) ti je dovoljno za Tigra, a možeš puknut i Leoparda ako ti stroj ne treba za nešto zahtjevno. Ja vrtim 10.5.2 na Lampi 1,25 GHz 20\". Imao sam 1,25 GB RAMA, pa stavio 2 GB no bez nekog vidnog ubrzanja. Mislim da je tu procesor usko grlo, ali za \"kućnu upotrebu\" je OK. Zvučnici su moćni, kao i cijelo računalo, ostalom. Nek' ti to dadu za 4000 Kn (ili nek ubace Airport Express Card) i vozi!
21.02.2008 | 00:34
Imam 800 Mhz lampu sa 1 GB rama i vrti Leopard bez ikakvih većih trzanja. A da izgleda prekrasno istina je . Btw di tui vidiš oglas za 17\" Lampu?
21.02.2008 | 01:18
netko je stavio na vikalicu, oglas je na audionu.
bojim se da će se prodati dok se ja odlučim. a i volio bi je vidjeti prvo ili dobiti neki dokaz da je u dobrom stanju.
  • Dijete
  • Posjetitelj
21.02.2008 | 02:42
cijena je super.. valjda..

nama lampaš služi isključivo za puštanje serija i filmova prije spavanja tako da ti ne mogu reć kako bi se ponašala u nekom normalnom radu.. uostalom, teško je i definirati normalno kao takvo..

dakle.. net, mjuza, filmici, sve 5.. ja bi na tvom mjestu odustao od bilo čega drugog kaj si si naumio kupit (tipa ajfon, ajpod, ljetne gume za fiću, novi roštilj, staklene cigle za dio zida punici kao poklon za useljenje u novi stan) i ubo ultimativni vjuing ikspirijns.. ofc, ako su zvučnici uključeni u cijenu..

dodatkovnik:
vidim da jesu zvučniki u cijeni.. a osim toga i airport kartica koja se ovdje znala nac i po 700k ak me sjecanje ne vara..
21.02.2008 | 02:58
OK, idemo iskustva iz prve ruke...

Žena mi ima Lampu 17\" 1 GHz/1 GB/Aiport Extreme već jako dugo, a isto tako imamo prvi model Lampe 15\" 700 MHz/1 GB/Airport u Kreativnom (nekada je bila najbrži(!) stroj na televiziji gdje smo radili) i sada veselo dočekuje goste u našoj čekaonici.

Usko grlo stroja jest procesor, ali možda čak i više spori disk. Također, ekran, iako sve ove godine bez bad pixela, danas nije usporediv s novim ekranima - prije svega u kutu gledanja, ali dobra vijest je da ima istu kvalitetu kao u trenu kada je kupljen - što nije slučaj baš sa svim Apple ekranima. Zanimljva stvar s Lampama je koliko su kvalitetne - nisam u svojoj praksi održavanja Macova sreo niti jednu(!) da se pokvarila.

Na 700 MHz modelu vrtimo Panther, a nekada je to bila prava mala radna stanica s Final Cutom 1.0 i kasnije dvojkom. Nakon toga je postala prespora.

Doma na 1 GHz veselo radi Leopard. Ne leti, ali može se raditi ako nisi razmažen. Stroj je OK za iLife, Office, surfanje i slično. Igre do 2004-5. godine su OK, a nove su ipak previše. World Of Warcraft se npr. može igrati ako se smanje detalji i ako nisi FPS ovisnik.

Dizajn je klasik. Moj kolega je svoju 17\" 1 GHz zamijenio s talijanskim arhitektom za novi novcati iMac 20\". Prije par dana sam za Lampu uzeo alu-tastaturu jer sam se ugodno iznenadio koliko joj dobro stoji - sada izgleda kao stroj izašao prošli mjesec! To govori o tome koliko je dizajn bio dobar.

Kupiti ili ne? Za taj novac se manje-više može dobiti novi Mini koji je daleeeko brži stroj, također vrhunskog dizajna. Opet, nema monitor i woooow faktor kao Lampa. Ako je upotrebljivost prva na listi - onda se ipak suzdržati od kupovine. Ako je dizajn prostora u koji ide pogođen i korisnik nije razmažen, onda taj novac neće biti uludo potrošen.

Ja sam ženinu mogao već x puta zamijeniti za npr. iMac 20\", ali ona mi ne da. Kaže da joj je ovo predivno na stolu i da poslušno radi sve što njoj treba (inače profesorica informatike), pa do daljnjeg ostaje kod nas.

E kada bih mogao negdje doći do 20\" modela...
21.02.2008 | 11:32
a ljudi moji, prijedlog u zraku al nitko ne trza...

www.jabucnjak.hr/index.php?option=com_jo...640&catid=14
21.02.2008 | 22:39
hm, da. jedino na što sam zaboravio je da mi nitko iz audiona neće odgovoriti na moj upit. bar ne još slijedećih 7 dana. kako ti ljudi išta prodaju?
22.02.2008 | 22:42
Ha, eto, ipak su se javili i to maloprije. Malo jesu čudna firma, ali su ljubazni. Stroj stiže iz USA za dva tjedna, kažu da je u odličnom stanju i nude 1 mjesec garancije na rabljeno takve vrijednosti. Pa valjda će biti ok, nisam nikada kupovao nešto takvo naslijepo. Nadam se da će se ta lampa pokazati kao dobra investicija i doživjeti duboku starost.

Ipak je čudno da se nitko nije javio na taj oglas. Znam da se može naći možda i jeftinije, ali 4500 kunića nije tako puno.
U svakom slučaju hvala na nagovaranju i hvaljenju lampe, ugnjavit ću vas još sigurno kada stigne.
22.02.2008 | 23:11
Zanimljivo
Javi kako je sve proslo kad dodje stroj.
BTW Ako sam te dobro skuzio ti to moras prvo platit pa tek onda oni naruce ili kako? Vidim da imaju i nekih bookova pa me zanima
23.02.2008 | 00:37
Ti platis 20% cijene kao avans na osnovu ponude, a ostatak pri isporuci. Isporuka dostavom ili ako hoces osobno u zg.

BTW Ima li netko Tigra za instalirat na tu lampu, ja imam samo ove verzije za određene strojeve... Tko mi pošalje poštom, plaćam naknadu na račun ili pivo ako je u Splitu.
25.02.2008 | 22:06
I da nitko na cijelom jabučnjaku nema \"viška\" instalacijski DVD Tigra...
25.02.2008 | 23:57
Imam ja pa ako ne nađeš ništa bliže, javi se.

iPozdrav iz Rovinja!
26.02.2008 | 00:21
Fala, ako ne nađem bliže, javim se. Vidite, ima još dobrih ljudi!
  • Dijete
  • Posjetitelj
26.02.2008 | 05:03
ma ako se uspijemo poklopit u slobodnim vremenima i dostupnim prostorima, mozemo sredit neko prebacivanje tigra do tebe..

sam se javi ponaosob pa cemo dogovorit neko druzenje..
17.03.2008 | 17:41

Evo, da zakljucim ovu pricu. Lampa je trebala doci prosli cetvrtak, ali nije nego u petak i evo jutros sam je dobio cityEx-om, improvizirano, ali doduse dobro zapakiranu i omotanu. Stroj je stvarno ocuvan i jedva da se vidi ikoja ogrebotina ili mrlja, kao da je malo upotrebljavan. Dosao je s origigi uputstvima, restore cd, zvucnici, tipkovnica, mis.
S Audionom dosta cudno iskustvo u vezi ove kupovine. Malo su zbunjeni i imaju neke rupe u komunikaciji s ekipom u USA koji ima valjda salju strojeve. Nije da to rade namjerno, ali eto meni su isporucili skroz drugi stroj nego sto sam narucio po specifikacijama s njihovog weba. Buduci kao da je to njihova greska, nisu mi nista extra naplatili jer je to sto sam dobio kao jaci model (hm).
Dakle, narucio sam iMac G4/17''/1.0 GHz/1 Gb RAM/Airport Extreme, a dobio iMac G4/17''/1.25 GHz/256 Mb RAM/bez airporta
Hm.
Ajde, dobro je sto je ovaj jaci model jer on ima USB 2.0 i jaci je i stroj je stvarno pic-pic. Kao novi, jos sam poslusao pasarica i dodao novu alu tipkovnicu.
Ali to nije to sto sam narucio, i sad moram okolo trazit Airport karticu (ima li ko?) i memoriju. Kako uopce podebljam tu memoriju, mogu li samo unutra puknut jos 1 Gb na user slot i to je to? Nema nekih caka tipa da rade u paru ili da mora biti 2X512 ili sl.?

Eto ljudi, Audion iskustvo za mene je tako-tako. Zadovoljan sam sto je lampa konacno tu i sto je kao nova i sto je \"recimo\" ispalo bolje. Doduse, sad jos moram trosit extra lovu za upgrade...

Ali zvucnici su zaakoooooon...
Prilozi:
17.03.2008 | 20:17
Evo pod uvjetom da vas nisam previse upilao, nasao sam ove dvije memorije od 1Gb.

www.diskont24.com/product.php?productid=...t=181&page=2
http://www.nitel.hr/shop/cjenik/?kat=222805&gr=222845

Ima li razloga da neka od njih ne bi radila u iMacu? Jesu li to normalne cijene, stvarno ne pratim cijene u zadnje vrijeme, ne cini mi se malo, doduse...

Pozdrav!
17.03.2008 | 23:08
Službeno sam ljubomoran!!!

a oko ovih hardverskih pitanja ti nemerem pomoć...
18.03.2008 | 21:49
To su ti OK cijene za DDR1 memorije. Slobodno stavi unutra bilo koju i radit će (95% chance). Dovoljno ti je tih 1,25GHz RAMa jer i da ubaciš 2giga (kao ja) neće se vidjet neka razlika jer iznad 1GB procesor postaje usko grlo...
Airport Express ti je nova 419Kn. Ne znam hoćeš li negdje naći polovnjaka za oko 300Kn pa vidi...

Uglavnom, s te dvije stvari i novom tipkovnicom imaš totalni mrak stroj. Uživaj!

PS: slobodno pukni i Leoparda gore. Ništa sporije, a puno ugodnije (i suvremenije).
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 6 sati
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Tomek, zvone, Anonimci (311)

Novo na Jabučnjaku

Teme