22.06.2026 | 14:19
Tko na Twitteru plati Bloomergova analitičara Marka Gurmana, može dan za danom pratiti razne tračeve, nagađanja i dobre analize budućih Appleovih poteza. Mene najviše zanima hardver, pa evo njegove svježe liste što predviđa za do kraja godine i početak 2027.
Od iPhonea već rutinom nam dolazi 18 u Pro, Pro Max i Ultra izdanjima. Nisam od toga, pa me to posebno ne zanima, ali znam mnoge, pogotovo fotografe, kojima je to glavni događaj.
Navodno pripremaju i iPhone Air 2 — iako je prva generacija imala vrlo mlaku prodaju. Evo, do sada nisam niti jedan vidio uživo. A vi?
Šuška se i o 20th Anniversary iPhoneu iduće godine, da se proslavi dva desetljeća koja su nam izmjenila civilizacijiu. Trebao bi imati ekran od ruba do ruba. Vidjet ćemo!
Od satova stiže serija 12 i Ultra 4. Još bih i bio kandidat za jedan Ultra, ali tek kada uređaj slože tako da ga punim jednom tjedno ili rijeđe. Volio bih da ima neki stalni low-power mode i da radi kao normalni digitalni sat, a da se smart mogućnosti uključuju samo po potrebi.
iPade ne koristim osim za provjeru web stranica koje produciramo, ali ih koriste moji klinci. Za sada tu ne vidim neke bitne novosti, serija 12 donosi nove A18 i A19 čipove i to je to. Navodno će ažurirati i iPad mini.
Macovi će valjda konačno dobiti novi Mac Studio s M5 procesoroima i, nadam se, novi M5 Ultra.
Kao zanimljiv strojčić vidim novi Mac mini M5, to bi mogla biti prava mala bombica snage za malo para! Evo, tome se veselim, mada osobno nisam kupac takvog računala.
iMac će preći na M5 procesore, ali ako i dalje ostanu samo na 24" modelu to će biti veliko razočaranje. S druge strane, ako KONAČNO izdaju iMac 32" s M5 procesorom, to bi bila velika-velika-velika stvar!
Šuška se i o novom MacBook Ultra s M6 procesorom koji bi bio prvi MacBook s Ultra generacijom procesora i to bi mogla biti velika stvar za profesionalce koji rade na prijenosnicima.
Konačno bi trebao doći i novi Apple TV s podrškom za novu Siri AI (barem u ostatku svijetu, za razliku od nas i Kine).
Veseli me i novi HomePod i HomePod mini s novim čipom i podrškom za novu Siri. Ništa, morat ću napraviti američki račun da to sve koristim!
Velika stvar koja me posebno zanima je novi Apple Home Hub - pametni uređaj s ekranom za kontrolu Appleovih i kompatibilnih uređaja iz domene domomatike. Evo, to s nestrpljenjem očekujem!
Naravno, sasvim je moguće da Apple Home Hub neće biti dostupan u Hrvatskoj, na sličan način kao što nam je zabranjeno prodavati HomePode - kao jer nije hrvatski jezik podržan. Kakva glupost!
Što vas najviše veseli od novog hardvera? Čekate li nešto posebno?