Safari spor u WiFi mrezi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Safari spor u WiFi mrezi

16.01.2008 | 12:55
Imam jedan problem kojeg sam vec izlozio na hr.mac.comp medjutim nisam dobio po0vratnu informaciju

naime, kupio sam Edimax wireless router i PCMCIA karticu za umreziti moj G5 IMac sa PowerBookom 667. T-com MaxADSL 2Mbit/s.

Sve sam spojio i setupirao po PS-u, mreza izmedju Imaca i PowerBooka funkcionira i oboje imaju pristup Netu te je to i temeljna namjena moje WiFi mreze

Medjutim, Safari na Imacu se ozbiljno usporio, premda PowerBook nije istovremeno na mrezi odnosno ne koristi Net (dapace probe radi sam ga posve iskljucio skupa s PCMCIA karticom). Iskljucio sam na Imacu sve mrezne postavke glede \"file sharinga\" i slicno..

S druge strane, Safari na PB radi bez usporavanja neovisno da li je PB u mrezi ili nije

ima ko kakvu ideju sto bih trebao napraviti ? ili je to normalno

Hvala unaprijed

Sven
16.01.2008 | 22:08
Da nemaš uključen badwidth limit na routeru? Da li je iMac isto spojen preko WLAN ili je na žici?
17.01.2008 | 15:38
Imac je spojen na router zicom a kaj se tice bandwith limita na routeru, idem sada provjeriti

hvala ti na savjetima
17.01.2008 | 19:11
Ako nije do bandwidth limita, a na žici je, možda je do kabela ili konektora (ženskog RJ45, bilo na iMacu, bilo na routeru). Desilo mi se to preko nekoliko puta.

Stvar je u tome što zbog lošeg kontakta na jednoj od linija (zbog napuknute žice ili deformiranog konektora) možeš imati iznimno velik drop rate (postotak neispravno prenesenih paketa) radi čega ti efektivni bandwidth sa nominalnih 100 Mbps može pasti i na manje od 0,1.

Ako prije ovog nisi nikad ni koristio Ethernet interface na iMacu, možda se napunio prašine (i prljavštine duhanskog dima ako pušiš). U Chipoteci ili Tehnomaxu ili sličnom mjestu kupi instrumentalni zrak u spreju i kontakt sprej, svaki sa svojom slamčicom. Pusti u konektor malo zraka, pa malo kontakt spreja, pa malo očisti štapićem za uši. Ponavljaj po potrebi (za prašinu je 1x dovoljno, za duhanski dim nije ni 10x....).

Ako nije do toga, drugi UTP (mrežni, ethernet) patch kabel košta 10-20 kn i imaš ga u bilo kojem PC dućanu pa ti je najjednostavnije probati ga zamijeniti.

Ako to ne pomogne, ištekaj UTP kabel pa na oba kraja zirni malo u ženski konektor (posvijetli si nekom lampicom po potrebi) - unutra bi trebalo biti 8 malih tankih žičica koje stoje koso prema gore, tako da ih muški konektor pritisne prema dolje kad ga utičeš pa se one svaka o svoj par elastično upire. Ako je neka od žičica niža (manje isturena) od ostalih, ovo je vrlo vjerojatno tvoj problem.

E. sad, ako je to tako na routeru, jednostavno se uštekaj u drugi port, ali ako je na iMac-u, onda imaš problem. Trebaš ultrasupernajtanju pincetu na svijetu (upitaj u Chipoteci, ali nisam siguran), mirnu ruku i vrlo, vrlo odmjerenu (malu) silu. Ako ideš prekrupnim alatom, znječit ćeš okolne pinove. Ako potegneš prejako, pući će taj kojeg \"popravljaš\". Ovo sam radio samo jednom, dosta davno, na jednoj DEC Alphi (dok je Digital još bio živ, pokoj mu u duši ) i uspio sam, ali jedva.

S obzirom na kompaktno pakiranje iMac-a, mislim da nema realne šanse da ti čak ni u servisu zamijene samo UTP konektor tako da bolje da ne slijedimo dalje ovaj smjer razmišljanja...
21.01.2008 | 16:29
Jedino kaj mogu reci je : SVAKA CAST !!!!!!

kapa dole na detaljnom odgovoru i uputstvima i od srca ti puno puno hvala

Sven
21.01.2008 | 19:54
Čema na nemu.
A je l' barem bilo od koristi?
24.01.2008 | 14:44
kad ulovim cajta, skocit cu po nove ethernet kablove pa javim rezultate

hvala ti puno jos jednom
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 7 sati
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bertone, Borisone, Tomek, zvone, Anonimci (316)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.91 Seconds

Provided by iJoomla SEO