14.12.2025 | 12:32
Laki kaže:
Sada sam ustanovio da mi se taj kružić pojavljuje najčešće kada radim u pjotoshopu sa slikama velike rezolucije, pa on ne stigne brzo da uradi željeno.
Da li je u pitanju grafička kartica ili SSD?
A da prekinete to mrcvarenje "je li ovo je li ono" dok ste u procesu završavanja knjige i uzmete dovoljno jako i pouzdano računalo koje neće imati takve probleme? 16 godina star iMac je sebe već tri puta otplatio. Na kraju će vas popravak grafičke i novi SSD doći 300-400 €.
Sada kada ste kupili veliki eksterni monitor, a mjesta na stolu imate, uzmete jedan profesionalni Mac Pro zadnje Intel generacije za malo para i radite na miru idućih 5-6 godina. Nove "M" alternative su 3 puta skuplje i mogu čekati.
Evo, gledam cijene: novi Mac Studio 28 jezgri, 96 GB RAM, 2 TB SSD je 4.800 € + PDV. Vama ne treba 28 jezgri za proces prijeloma knjige u InDesignu, bio bi dovoljan i stroj s 12 jezgri, ma čak i s 8 bi bio ok. U slično jakoj konfiguraciji takav Mac Pro se može složiti za cca samo 1.500 € + PDV. A dobijete profesionalnu radnu stanicu i remek-djelo hardverskog dizajna.
Malo pročitajte moj članak na tu temu:
www.jabucnjak.hr/clanci/hardver/mac-pro-pimp-my-ride.html
Novi iMac 32" teško da će se pojaviti prije ljeta 2026., a moguće niti tada jer jednostavno nije u Appleovom interesu, zato ga i toliko odgađaju, a pravu konkurenciju nemaju, pa se mogu tako ponašati.