Mac i PC u mrezi
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac i PC u mrezi

29.11.2007 | 05:33
Kako umrežiti Mac-a (Tiger) i Piceka (XP)? Da li je uopće to moguće?
Molim vas detaljnije upute jer sa hardverom nisam baš \"na ti\".
Fala im svima...
29.11.2007 | 07:58
Tu je više pitanje softvera, o hardevru se nema što reći, oboje imaju ethernet, dakle svakako je moguće.
Pvo moraš postaviti konkretno pitanje. O integraciji Mac i Widows mašina dosta ćeš naći na www.macwindows.com/ ali ako zapne na nečem slobodno pucaj ovdje.
29.11.2007 | 08:34
macak je napisao:
Kako umrežiti Mac-a (Tiger) i Piceka (XP)? Da li je uopće to moguće?
Molim vas detaljnije upute jer sa hardverom nisam baš \"na ti\".
Fala im svima...

Na XP-u posheraj disk i uključi da korisnici mogu mijenjati fajlove. Možaš možda i bez toga, ali meni to treba... Kada otvoriš New Finder Window imat ćeš na popisu sherani disk sa windows mashine. eto ja danas slažem jedan dvd i muvam fajlove vamo tamo preko mreže (mini je na wirelesu) koja je žičano/bežična jer mi se nije dalo razvlačiti novi kabel iza ormara...
Prilozi:
29.11.2007 | 09:05
Da, imaš programe kao što su PC MACLAN.

Ne znam da li se još uvijek proizvodi.
29.11.2007 | 09:59
Koji vraziji PCMacLan?! To je bilo potrebno u mracno i jezivo doba devetke i jos starijih sistema, kojih se ovdje valjda nitko ne zeli prisjecati!

Ukratko, nakon postelanih IP adresa, subnet maske i gatewaya na oba stroja, treba na Macu ukljuciti Windows sharing, i sa kante se moze pristupiti home folderu na Macu. Mac moze pristupiti shareanim folderima sa PC-a prilicno jednostavno - pogotovo ako je Leopard u pitanju.
29.11.2007 | 18:23
stakor je napisao:
Koji vraziji PCMacLan?! To je bilo potrebno u mracno i jezivo doba devetke i jos starijih sistema, kojih se ovdje valjda nitko ne zeli prisjecati!.

Ok, samo znam da smo ga koristili na devetki.
I napisao sam da ne znam da li se taj software još uvijek proizvodi za OS X, a koliko vidim,nije niti potreban.
29.11.2007 | 23:54
stakor je napisao:

Ukratko, nakon postelanih IP adresa, subnet maske i gatewaya na oba stroja...

e to mene hebe, te adrese, maske i gatewayevi...
treba na Macu ukljuciti Windows sharing,

to sam uključio, ali neće, pa neće
30.11.2007 | 07:02
ok ip adresa ti je jedinstvena mrezna adresa racunala ona mora biti razlicita za svako racunalo na mrezi.

ako imas samo njih dvojicu na cijeloj mrezi,mozda bi ti bilo mozda bi bilo najjednostavnije staviti da ti ih OS sam dodjeli, znaci stavis sve na automatic i OS ti sam dodjeli neku adresu, koja po defaultu spada u istu klasu, i onda ce se njih dvojica vidjeti. e onda odes u sharing preference panel i odaberes windows sharing te ga kliknes i pristupas jedan drugome, sa maca na win u network-u u finderu a obrnuto u my network places.

e sad je tu onaj meni uvijek zanimljivi dio, kako to da mac i linux, koji pricaju sa win sharing racunalima preko sambe, puno brze, prije i sigurnije vide ostala racunala u mrezi, nego sto to vide ostala win racunala kojima je to defaultni nacin mreznog razgovora???

to je kao da dodete u englesku i skontate da bolje igrate nogomet, od njih a oni ga izmislili!!!!

uglavnom ako se njih dvojica vide na mrezi (a to provjeris sa naredbom u terminalu ping <ip adresa susjeda> i ako prodje onda se njih dvojica vide i sve bi tribalo radit) ako se ne mogu pingat onda imas problema sa mrezom, i tribalo bi sve postavit ponovo. ako moras rucno postavljat adresu onda je najbolje i jednome i drugome dati adresu u rasponu 192.168.0.1 - 192.168.255.255 (primjeti da su zadnja dva broja razlicita, njih mozes dati bilo koja u tom rasponu samo da su razliciti) a subnet mask 255.255.0.0 isti za oba dva.
ostale stvari ako ne moras na internet ne diraj.

e sad ako nista ne upali od toga( to jest ako se racunala ne vide u win sharingu a mogu se pingat) onda je najjednostavnije podignuti ftp server na macu i njemu pristupiti sa PC-a. ftp server upalis u sharing panelu, i upamtis svoju ip adresu koju mozes tamo procitat. onda na pc-u u windows exploreru napises ftp://<tvoj username>@<tvoj ip> i kad te pita pass upisi ga, i tako bi morao imati pun pristup mac racunalu.

ja obicno stvari objasnjavam malo konfuzno pa probaj pohvatat nesto od svih ovih gluparija sta sam napisao..
01.12.2007 | 03:10
boki je napisao:
to je kao da dodete u englesku i skontate da bolje igrate nogomet, od njih a oni ga izmislili!!!!

LOL!!!!!!

ja obicno stvari objasnjavam malo konfuzno pa probaj pohvatat nesto od svih ovih gluparija sta sam napisao..

hvala na uputama, e sad moram sve ovo detaljno prožvakati, javim kad nesto napravim, sad sam u gužvi sa delom...
25.12.2007 | 14:39
Frankie je napisao:
stakor je napisao:
Koji vraziji PCMacLan?! To je bilo potrebno u mracno i jezivo doba devetke i jos starijih sistema, kojih se ovdje valjda nitko ne zeli prisjecati!.

Ok, samo znam da smo ga koristili na devetki.
I napisao sam da ne znam da li se taj software još uvijek proizvodi za OS X, a koliko vidim,nije niti potreban.

Taj se softver nikada i nije pravio za Mac OS. Personal MacLAN je jednostavno samo instalirao AppleTalk mrežni protokol na Windows mašinu.
25.12.2007 | 17:33
madamov je napisao:
Taj se softver nikada i nije pravio za Mac OS. Personal MacLAN je jednostavno samo instalirao AppleTalk mrežni protokol na Windows mašinu.

Da, zaboravio sam napisati da je bio za windowse,
U stvari tek sam se sad sjetio da je bio na windozama a ne na macu.
Sorry
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 56 minuta
  • Pongy75: Meni se čini i jedno i drugo, app šema. A vaditi se na bilesnu djecu, ako je to uopće istina je krajnje bezobrazno. Ovo mjesto nikad nije bila takva zajednica.
  • drlovric: Ja sam slab na djecu i radio bih pomogao i u ovom konkretnom slucaju. Vec sam to radio ovdje. Samo nisam shvatio kakvu pomoc on ocekuje konkretno. Da skupimo pare za M4 ili da mu ga nekako nadjemo unutar njegovog budzeta. Taj dio mi nije jasan...
  • Pongy75: Napad je najbolja obrana - kad te uberu!
  • Sarek: I stvarno mu nitko nije ništa loše napisao, a on je odmah krenuo u neke obrambene teze
  • Sarek: Meni je isto bilo čudno da na jasno postavljeno pitanje krenu traktati nečega što nema veze s pitanjem. Dva su moguća scenarija ili se čovjek pogubio u svemu i samo se krivo izrazio ili je stvarno neka muljaža. U svakom slučaju trebalo bi objašnjenje od dotičnog člana ili ako je ovo drugo u pitanju neka admini reagiraju
  • jura22: Tu je pitao nesto za MacMini M4 > M4 Pro
  • jura22: [link]
  • Pongy75: Avioni, milioni. kamioni
  • matijazx: -- to je bila prevara. Kolega forumaš mu je htio posuditi svoj Mac, al ovaj nije htio. Scammer.
  • Pongy75: Malo popratiti postove, sve je bez logike. Šarena priča, ima svega.
  • jura22: 8.2.2025. Pise da je sve prebacio s M4 na M4 Pro, ne znam tko je ovdje lud?
  • jura22: Cijela prića je čudna. Pošto se radi o bolesnom djetetu ne želim griješiti dušu.
  • marioart: izgelda da je obrisana... ja sam se ponudio za pomoc dvaput, ali sam izignoriran... cudna situacija
  • jura22: Gdje je tema o M4 MM za onu curicu?
  • Gjuroo: @Yonkis: Otvori temu... :D
  • Yonkis: Zašto su plavuše a onda nakon njih riđokose tako upečatljive?
  • smayoo: RIP :(
  • Yonkis: John C. Dvorak dies aged 80
  • 1v@n: Uzmem ih sa sobom onda idući put kad opet idem za HR
  • dpasaric: Pa nemojte baciti, mogu uvijek biti izloženi ako su ok očuvani.
  • 1v@n: Jel vam za muzej odgovaraju iCloud zaključani uređaji? Dobio sam iPhone 5 i iPad 2 koji su zaključani. Djeca praznila kuću od preminulih baka/djedova i nemaju nikakav pristup mailovima/passwordima. Probali smo kontaktirati Apple, ali nisu ni odgovorili. Ispravno i očuvano, ali cigla
  • dpasaric: Zadnji model koji imamo u muzeju je 5c! :)
  • drlovric: Zasto bi itko kupovao iPhone 3GS a da nije neki muzej? :/ Ja imam svoj iPhone 3G negdje u stvarima. Dao bih ga besplatno ako nekome vrijedi. Nisam uopce znao da to ljudi kupuju i traze.
  • smayoo: Odgovarajuća "tema" je oglasnik. Za cijenu potraži slične uređaje na e-bayu, poprati na kojem iznosu završavaju licitacije pa korigiraj cijenu s obzirom na trošak dostave iz te zemlje.
  • 1v@n: Stavim slike i više detalja ako mi netko kaže koja bi bila odgovarajuća tema za to
  • 1v@n: Psst… jel ima nekog ovdje da ga zanima iPod Photo 40GB (4. Gen) i iPhone 3GS 32GB? Prije nego puknem to na oglase, trebam nekakvu realnu procjenu jer nekakav par specijalaca traži skoro 1500€ za 3GS…
  • matijazx: Da li može u kojem postu na forumu, malo više o tome? :-)
  • drlovric: Radili smo danas mali test sa nekoliko igara. Macbook M5 Pro bolje vrti Windows igre od Steam Machine. Kakva luda vremena :)
  • matijazx: Za eartipse, u specijaliziranoj trgovini kod zagrebačkog Cvjetnog trga.
  • Yonkis: U RH nemam pojma ali ima Amazon
  • iAnte: Ekipa gdje u hr nabaviti eartipse za AirPods pro?
  • Yonkis: Kava, pivo, konjak, štok?
  • smayoo: Je. Jučer je došao
  • Yonkis: Znači Riba je u Rijeci?
  • dpasaric: Ajme da vidite što mi je Riba donio! Mislim da ću u nekom trenu napraviti šaljivi test/review! Hint: radi se o robi iz Brazila! :)
  • CoffeePod: Nadam se da će me služit sljedećih 10 godina ????
  • CoffeePod: Koja sreća da sam prošle godine za 2.900 uzeo MBP 16 48GB RAM 1TB
  • dpasaric: Nema, možda nešto sitno što je lokalno na lageru.
  • zvone: Mislim da u istylwu imaju jos stare cijene. Ili?
  • dpasaric: Klijent jučer poželio kupiti jedan solidan MacBook Pro 16", cijena nešto iznad 3.000 € PDV. Što mislite koliko je nakon poskupljenja radne memorije? 3.500 € PDV... veselo...
  • dpasaric: Hardver koji mi je trebao doći na review nažalost kasni! Nadam se da će uskoro! :)
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master
  • Pongy75: Palac gore za Logitech MX Master! Od Magic mouse zabolinruka nakon duljeg rada.
  • Tito: MAgic mouse - najbolji mis ikada!!!
  • drlovric: @super. Zaobidji ga u sirokom luku. Bolje kupi za te pare Logitech MX Master :)
  • jura22: Rubno? Nije upotrebljiv osim kao ukras na stolu. Imao dva, jednog prodao a drugog poklonio kupcu mog MBP.
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.46 Seconds

Provided by iJoomla SEO