Macbook 12 early 2016.
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook 12 early 2016.

02.08.2024 | 19:00
Pozdrav ljudi

Da li se isplati kupiti Macbook 12 early 2016?

Znam da nije neka koonfiguracija, ali nisam zahtjevan korisnik i privlači me veličina ekrana.
Baterija je na 580 ciklusa i pretpostavljam da je za zamjenu, iako još ne stoji da je za servis, a ostalo se čini ok.

Također me zanima da li bi imao neka ograničenja oko spajanja Iphonea sa Itunes.

Cijena je 250 eura i uz njega ide Magic mouse, a nadam se da bi cijena moga ići na 200.

Na slici je specifikacija.
Prilozi:
02.08.2024 | 20:57
Ako je u dobroj kondiciji, vizualno, bez oštećenja i ogrebotina, obavezno odjavljen sa iCloud računa, i ako ide uz njega Magic mouse, za 200€ ne bih razmišljao.

Jedno temeljito čišćenje u servisu i zamjenu baterije bi svakako trebalo napraviti.

Ne znam da li su ti modeli imali kakvih problema sa tipkovnicama, te da li je na njima moguća nadogradnja RAM-a i zamjena SSD-a.
02.08.2024 | 21:04
Negdje sam čitao da neki spominju neke probleme s tipkovnicom, dok drugi pišu da nisu imali nikakvih problema.

Šta se tiče RAM-a, mislim da je to to, a za zamjenu SSD-a nisam siguran, iako mi je to sasvim dovoljno.

Za bateriju mi je nešto čudno, na jednoj slici koju mi je prodavatelj poslao piše da je potreban servis (zamjena), a na drugoj piše da je stanje uredno. Kaže da se to prvi put pojavilo i da se laptop rijetko koristi.

Vrijedi li 250 eura ako je sve uredno?

U ponedjeljak bi se trebali naći i trebam odlučiti.
02.08.2024 | 21:51
koliki mu je SSD? posto to izgleda ne moze da se menja?
baterija mislim da ne mora jos da se menja, ako ima tih 580 ciklusa.
02.08.2024 | 22:01
SSD je 256 GB. Stvarno nisam neki zahtjevan korisnik, a na prošlom Airu mi je 128 GB bilo dovoljno
02.08.2024 | 22:02
Macbook 12 je de facto mobitel spakiran u kućište laptopa. Nije mogao bogzna što ni kad je bio nov. Sve ovisi što ti treba, ali i oni sami su odustali od tog koncepta brzo. Nije to neka sreća.
02.08.2024 | 22:19
200 € vrijedi sigurno. Preko 250 € nikako.

Ono što moraš znati da je za njega službeno zadnji MacOS Monterey. On je još uvijek službeno podržan, ali kada izađe Sekvoja, podrška za njega se gasi. Tako da računaj da ti softveri koji ti trebaju rade s tim OS-om.

Uz OpenCore hack može on i na Sonomu, ALI podrška za Metal je usko grlo i aplikacije koje inzistiraju na Metalu ti neće raditi.
02.08.2024 | 22:41
smayoo kaže:
Macbook 12 je de facto mobitel spakiran u kućište laptopa. Nije mogao bogzna što ni kad je bio nov. Sve ovisi što ti treba, ali i oni sami su odustali od tog koncepta brzo. Nije to neka sreća.

Znam da nije nešto, ali kako nisam zahtjevan korisnik mislim da bi mogao zadovoljiti moje potrebe.
02.08.2024 | 22:57
dpasaric kaže:

Ono što moraš znati da je za njega službeno zadnji MacOS Monterey. On je još uvijek službeno podržan, ali kada izađe Sekvoja, podrška za njega se gasi. Tako da računaj da ti softveri koji ti trebaju rade s tim OS-om.

Uz OpenCore hack može on i na Sonomu, ALI podrška za Metal je usko grlo i aplikacije koje inzistiraju na Metalu ti neće raditi.

Znam da je za njega Monterey zadnji.

Ako je sve u redu ne mislim dati preko 250 €, iako vidim po oglasnicima da se prodaju i do preko 400 €.

Do prije mjesec dana sam koristio Air 11 iz 2012. godine, tako da bi i s ovim mogao biti miran koju godinu, ako sve bude u redu.

Treba mi za office, malo surfanja i za pogledati koji film, ništa posebno.
03.08.2024 | 09:28
Kupis. Probas.

Ako nije za tebe, prodas ga i cao.

Ne bih ja tu nesto puno mozgao
03.08.2024 | 11:53
Damirst kaže:
dpasaric kaže:

Znam da je za njega Monterey zadnji.

Ako je sve u redu ne mislim dati preko 250 €, iako vidim po oglasnicima da se prodaju i do preko 400 €.

Do prije mjesec dana sam koristio Air 11 iz 2012. godine, tako da bi i s ovim mogao biti miran koju godinu, ako sve bude u redu.

Treba mi za office, malo surfanja i za pogledati koji film, ništa posebno.

za to sto pominjes sluzice ti dobro. nesto slicno sam ja koristio i jos uvek koristim - u pitanju je HP elite 1012 x2 g1, pa sam na njega stavio Mac OS Mojave, i ponasa se i identifikuje kao takav MacBook . lagan je, prenosan, za gledanje filmova tokom putovanja, kuckanje, i tako to.
tako da je moj predlog - da.
03.08.2024 | 15:29
HP?!? BRZO NA ISPOVIJED
03.08.2024 | 18:01
mea culpa...
jes hp ali sa mac os
03.08.2024 | 18:08
Ender, jeo te patak, u ovoj kući se ne psuje...
03.08.2024 | 18:11
Da se nitko ne uvrijedi, ali HP, takvu plastiku ne rabi ni IKEA Ali ajde, ako vrti gore MacOS, onda palac gore za razboritost i hrabrost!
03.08.2024 | 18:20
nije ovaj plastican ima cak i neki MIL standard. ne mogu da stavim ovde neki video, pa vi procenite jel bogohulno ovo bilo ili ne.
03.08.2024 | 18:30
@ender - ovo je naša interna šala ovdje na forumu, isprika ako si se uvrijedio, naravno da HP ima i premium proizvode, naravno i da Windows ima svoje prednosti i mane, isto kao i MacOS, ali jedna stvar u informatici je najbitnija, po riječima mog profesora iz informatike, Zlatana Solde, a ona glasi;

SVAKO RAČUNALO JE BRZO I UČINKOVITO KAO I NJEGOVA NAJSLABIJA KARIKA - A TO JE UGLAVNOM KORISNIK.
03.08.2024 | 18:41
zaista nema potrebe za tolikim izvinjavanjem, naravno da kapiram salu i ne vredjam se.
sve je o.k.
koga interesuje nek pogleda prilozene klipove, mozda je vredelo sve to.
ali da ne idemo daleko od teme, kolega je pitao za misljenje, pa smo malo odlutali.
03.08.2024 | 18:49
Naravno da je vrijedilo, zato smo i ovdje da razmijenimo mišljenja i iskustva. Ako je pokretač teme zadovoljan sa navedenim računalom, ja sam sretan ko tranzistor! Svaki Mac ima svoju vrijednost, a ono posebno, što nijedan proizvod u povijesti tehnologije nema - duh i čar, koji i dan danas živi u proizvodima i viziji pokojnog nam i dragog Steve Jobs-a. RIP Steve.
03.08.2024 | 21:23
svaka cast za ovaj govor.
04.08.2024 | 10:28
drpongrac23 kaže:
Naravno da je vrijedilo, zato smo i ovdje da razmijenimo mišljenja i iskustva. Ako je pokretač teme zadovoljan sa navedenim računalom, ja sam sretan ko tranzistor! Svaki Mac ima svoju vrijednost, a ono posebno, što nijedan proizvod u povijesti tehnologije nema - duh i čar, koji i dan danas živi u proizvodima i viziji pokojnog nam i dragog Steve Jobs-a. RIP Steve.

Nisam zadovoljan jer uopće ne znam kako radi i koliko je brz-spor, to bi tek trebao vidjeti

Svjestan sam ja da to nije neki brzi stroj, ali nisam ni ja zahtjevan korisnik

Kako ste vi iskusniji i potkovaniji od mene, zato sam vas i pitao za savjet, a sve šta kažete zaista uvažavam, inače ne bi ni pitao.
04.08.2024 | 17:22
ne znam sta je za tebe spor a sta brz Mac.
ali ce sigurno biti dosta brzi u odnosu na Air iz 2012. koji si rece koristio do pre mesec dana. pogotovo sto su Air-ovi tih godina imali samo 4 GB memorije.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 dana, 23 sati
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad
  • Yonkis: Apple Creator Studio - free - [link]
  • drlovric: Bas tako Mario. Ja sam bio u USA i kupio MBP M1 Pro 16" i najmanju potrebu nemam da ga mijenjam. Pogrijesio sam jedino sto nisam uzeo 14" :)
  • marioart: uredjaji su predobri i predugo traju :)
  • Riba: Zalosno je vidjeti kako mac prodaja stagnira.
  • Yonkis: Ili ovako nešto? [link]
  • Yonkis: Gdje staviti ovakve vijestice? [link]
  • gladhr2: [link] ima li netko pametan da mi malo pomogne sa ovim problemom..?
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?