Zamjena ekrana na Apple thunderbolt display-u
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Zamjena ekrana na Apple thunderbolt display-u

14.07.2024 | 21:38
Apple thunderbolt monitor koristim duže vremena. Sve je počelo sa MacBook Air-om (mid 2012). Pošto sam trebao dock uz njega monitor mi je izgledao bolje rješenje od samog dock-a. Na kraju sam posjedovao 3 monitora. Dva su kod mene a jedan je na bratovom Mac Mini-u.

2017-te godine u lokalnoj trgovini polovnim stvarima našao jedan slupan thunderbolt monitor i kupio ga. Ekran je bio razbijen dok je sve ostalo uredno radilo. Dugo vremena sam monitor držao u kutiji ako mi zatreba neki dio. Tako sam 2019. godine zamijenio signalni thunderbolt kabl novim.

U međuvremenu sam monitore stavio uz svoju backup mašinu Mac Pro 6.1 te povremeno uz njih spajao Macbook. Kako sadašnji macbook-ovi nemaju sve potrebne konektore - primarno LAN i USB monitori se koriste kao produžena ruka mašinama uz dodatak thunderbolt 3- na thunderbolt 2 adaptera.

Prije nekoliko sedmica jedan od monitora je jednostavno prestao raditi. Računar ga je vidio ali slike nema. Nakon rastavljanja ekrana zaključak je bio da je otišla matrica ekrana.
Pošto sam ranijih godina pokušavao da nabavim novu matricu za slupani ekran došao sam do slijedećeg zaključka pretragom interneta

- 1. svaka matrica iz iMac-a od 2009-2011 godine od 27" ekrana će odgovarati thunderbolt display-u.
- 2. jedina prepravka jeste T- CON board koji mora biti SD B3 odnosno odgovarajući iz thunderbolt monitora.
- 3. kabl pozadinskog osvjetljenja se mora prebaciti sa desne na lijevu stranu ekrana.

Nakon što sam "novi" ekran prebacio u stari ostavljajući T-CON board novi ekran je proradio na "slupanom" ekranu.
Prilozi:
14.07.2024 | 21:43
Svaka čast Miro!

Mi smo u muzeju dobili jedan pokvareni Thunderbolt monitor na poklon i u planu mi je popraviti ga. Mislim da je ovdje problem u napajanju jer je kompletno bez znakova života. Koliko je zapravo teško rastaviti ga i je li problem zamijeniti napajanje?
14.07.2024 | 21:44
Ako sam dobro shvatio, ne trebaš pomoć, nego si samo s nama podijelio iskustvo uspješne zamjene ekrana? Čestitam. To je sjajan monitor, isplati ga se popravljati ako imaš vremena.
15.07.2024 | 11:33
dpasaric kaže:
Svaka čast Miro!

Mi smo u muzeju dobili jedan pokvareni Thunderbolt monitor na poklon i u planu mi je popraviti ga. Mislim da je ovdje problem u napajanju jer je kompletno bez znakova života. Koliko je zapravo teško rastaviti ga i je li problem zamijeniti napajanje?

Vakum stopicama podignes staklo, oboris ekran, ispod stalka ubacim jastuk da ekran vodoravno stoji, odšarafim pentalobe šarafe i sa donje strane polago podigneš, ekran prema straga.

Ispod se nalaze flat kablovi, najkraći je kabl uzemljenja, njih odšarafiš/ iskopcas i ekran je slobodan.

Nakon toga skidanje napajanja ide lako, ponekad malo zna kabl napajanja sa RF zavojnicom da zeza.

Ukupno 20-tak minuta posla.

Na iFixitu imaju sve dobro objašnjeno sa slikama.
16.07.2024 | 23:22
Odlično, hvala, svakako ću pokušati!
17.07.2024 | 10:29
Svaka cast, odlican zahvat
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 36 minuta
  • Yonkis: Mislim da stakleni efekt ostaje do sljedećeg desetljeća. Onda možda pređu na kromi ili polirani čelik look. :)
  • smayoo: Što se mene tiče, za taj "fićr" imam zero tolerance. "Podnošljivo" nije dovoljno dobro. :/
  • dpasaric: Ublažili su ga dosta, pa je navodno podnošljivo.
  • smayoo: Ako jesu, možda bih se za odvažio instalirati ga pa testirati
  • smayoo: Jesu li odustali od onog horror liquid shit UI-ja?
  • dpasaric: Za Golden Gate je potreban Appleov M hardver, a ja sam još na Intelu, tako da nemam načina to osobno testirati.
  • dpasaric: Nismo imali recenziju nekog MacOS-a jako jako dugo, valjda je zadnji koji je to zaista zaslužio bio 10.6 Snow Leopard! :)
  • IkoIko: Hoćemo li dobiti osvrt na macos golden gate?
  • dpasaric: Eto osvrt na naslovnici, pa komentirajte, baš me zanima tko će ga prvi kupiti na Jabučnjaku! :)
  • dpasaric: Ma ok, to nije ništa novo, i prije su imali to tako, ali da, slažem se da je to pretjerano i jako "američki"... :)
  • m@xym: Ovaj keynote, k'ooo da ga je pisao Trump... svaka druga riječ im je: "amazing".
  • drlovric: I ja isto. Bas se radujem :)
  • IkoIko: Gledat ću, a i popratiti obvezni članak ovdje ;)
  • dpasaric: Ali ovaj bi konačno mogao biti zanimljiv! :) Mene zanima HomePad kao novi hardver za domomatiku!
  • smayoo: Jedva čekam da ga propustim, kao i sve prethodne. :)
  • dpasaric: Večeras u 19h Apple Keynote! :)
  • smayoo: Heto. Mikrofon ocvikan. Precizno. Elektroničarskim cvikama... :)
  • smayoo: Hvala ti, istražit ću.
  • Yonkis: Hocu reći zvuk dopire do mikrofona i preko vibracija drugih površina, plastika, ne samo preko rupice od mikrofona. Vidi na 52 minuti [link]
  • Yonkis: Mislim da ti to neće biti dovoljno. To kao kad začepiš uho prstom, ti svejedno možeš prepoznati riječi a taj mikrofon je jaaaako osjetljiv, prepozna govor iz druge sobe.
  • smayoo: Imam ja, hvala ti na infomaciji. Korištenje mikrofona sam isključio u postavkama odmah out of the box, a za svaki slučaj mikrofon pokrio UHU patafixom. :)
  • Yonkis: Ima li netko doma LG-ev smart TV? [link]
  • IkoIko: Za powermacove, idem ih danas pogledati pa vam javim!
  • Borisone: Na hrvatskom jeziku: [link]
  • Borisone: About Spotlight indexing and search results on Apple devices [link]
  • Miki9890: Poz! ima li smisla skinuti 26.6.1 na iPhoneu 13 mini radi spotlight indexinga? Da li je to samo za siri Ai kojeg ionako neću imati i hoće li indexirati opet kad prijeđem na 27? trenutno sam na 18-ici
  • Piko: ja bi drugi .... da li rade ?
  • Riba: Pogotovo ako je zracno hladjen.
  • Riba: Mene zanima jedan!
  • IkoIko: Pozdrav zanima li ikog dva powermaca g5?
  • Yonkis: Nisam ovo znao, Apple koristi Google za svoj iCloud [link]
  • marioart: ko zeli iz njemacke uzimati, preporucujem alternate.de - pocetni model je 976€
  • ZoPaj: iducan.hr ima sve konfiguracije, mini i studio, nije preogromna razlika u odnosu na nedavno poskupljeno
  • jura22: Točno, ispravak 1.049eur. Onda i nije neka velika razlika.
  • Yonkis: Nema đabe ni u starog Applea
  • Pongy75: Evo, osnovni model Minija u iStyle je 1.159€ - skoro pa duplo nego nekada osnovni model minija. Tu se gubi svaki smisao povoljnog Mac računala.
  • Pongy75: i u švabiji, koliko je kod nas?!!
  • marioart: @jura to je sa edu popustom, cijena bez popusta je 1049€
  • jura22: Osnovni Mini M6 je 929€. [link]‑core-cpu-12‑core-gpu-16-gb-arbeitsspeicher-256gb-speicher
  • matijazx: - nadživio je svog oca za 10 godina.
  • dpasaric: Jazz legenda!
  • smayoo: RIP Stjepan Jimmy Stanić
  • Pongy75: Ma nek si znaš kaj…
  • matijazx: -- u ovlaštenom Apple storeu, vidio cijene za preoreder.....M6 mini 16GB-cca 1200 eura, 24GB-cca 1700 eura
  • Pongy75: Obično bude koliko dolara toliko u eurima nekih 10%
  • dpasaric: Javim kada dobijemo cijene za Hrvatsku...
  • dpasaric: Sitgli novi M5 Mac mini i M5 Ultra Mac Studio!
  • IkoIko: Sretan rođendan Smayo :)
  • ping: sretan rođendan dragi Smayoo
  • IkoIko: Pozdrav, molio bih malu pomoć od forumaša koji su pristali model postolja s filtrom za Mac studio. Kojih je dimenzija gumena brtva koja ide na okvir? Ili imate baš određen model koji se kupi na brtva.hr? Hvala i isprike na smetnji

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.41 Seconds

Provided by iJoomla SEO