Apple događanje 7. svibnja 2024.
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Apple događanje 7. svibnja 2024.

06.05.2024 | 21:33
Sutra će Apple održati jedan od svojih keynota, ili kako to sada zovu "Apple Event". Nije sasvim jasno što će sve biti predstavljeno sutra, a što će ostaviti za WWDC, ali želio sam otvoriti temu da se možete raspisati s komentarima jer ću sutra nažalost biti spriječen napisati vijest i osvrt kako to već po običaju radim zadnju 21 godinu!

Sutra sam cijeli dan na putu u službi našeg Muzeja računala PEEK&POKE i moram pokupiti japanskog umjetnika kojeg smo pozvali u Rijeku da oslika mural prijateljstva između gradova Kawasakija i Rijeke - koje traje gotovo pola stoljeća. Umjetnik je Yusei Sagawa, odabran na javnom natječaju u Kawasakiju, a čovjek je radio i za Olimpijske igre u Tokiju 2020. Velika nam je čast što je pristao doći u Hrvatsku i moram se pobrinuti da budemo najbolji mogući domaćini.

Oko svega ću imati gomilu posla, pa ako netko iz Uredništva ima vremena i želje da napiše kratki osvrti da ne prekinemo tradiciju, to bi bilo baš lijepo.

Inače, koga zanima program koji smo spremili mi iz Pikija, evo link, možda nađete nešto zanimljivo za sebe:

www.japanurijeci.com

Znam da će neki imati zamjerke zašto nismo ovo ili zašto nismo ono, ali samo imajte u vidu da sve radi tim volontera i da ono malo novca što smo dobili od lokalne samouprave će biti utrošeno da platimo put i smještaj izvođača programa i tiskanje gomile materijala za izložbu i događanja.
07.05.2024 | 08:04
Mogu samo reći da mi je program Piki eventa puno zanimljiviji od Apple eventa!
08.05.2024 | 09:45
DOUBLE STACKED OLED PANEL! ..i squeezy mushy apple pencile PRO!
08.05.2024 | 11:46
Stanjili uredjaj, a dupli panel u ekranu. Meni sve to mirise na smanjenje autonomije baterije...

Moguce jedino da je M4 toliko energetski ucinkovitiji da ce kompenzirati za sve to.

Vidjet cemo nakon prvih testova.
08.05.2024 | 13:12
Mene od svega najvise zanima novi M4 jer ako je ono sto su rekli barem priblizno tocno ("do" 50% brzi cpu i 400% brzi gpu u odnosu na M2) cekaju nas jako zanimljivi strojevi u blizoj buducnosti.
08.05.2024 | 14:23
Apple i dalje po svom ubacuje prejake procesore koje onda ne prati odgovarajuäa programska podrska...

Nije li vec davno prosla tocka u kojoj je ipad pro mogao/trebao postati macbook air bez tipkovnice?

Nova olovka i smanjenje cijene baznog ipada su highlights jucerasnje prezentacije...
08.05.2024 | 14:33
Namjerno to ne rade. Oni zele da kupimo oba uredjaja.

A poseban mindfuck je da je iPad Air tezi i deblji uredjaj od PRO
08.05.2024 | 14:56
Kristalna kugla najavljuje iPad Pro M4 Bendgate.
09.05.2024 | 00:11
Uređaji su dobri, ali ne znam zašto su toliko opsjednuti time da mora biti toliko tanak. Meni se čini da to samo znači da je ranjiviji i da ima manju bateriju.

Apple Pencil Pro je zato zaista fora, nisam još vidio nešto slične funkcionalnosti.

I ona reklama mi nije "sjela", koristiti uništavanje starog kao motiv da bi se pokazalo kako je novo dobro meni nije pozitivna poruka.
09.05.2024 | 08:05
dpasaric kaže:
Uređaji su dobri, ali ne znam zašto su toliko opsjednuti time da mora biti toliko tanak. Meni se čini da to samo znači da je ranjiviji i da ima manju bateriju.

Jesi li pomislio, koliko to dodje u USD, kad ih prodaju masu? Sve se svodi na profit.

Odličan je onaj komentar u vezi debljine "Konačno, baš smo to čekali!"

Da postoji opcija, odah bi uzeo debljeg s većom baterijom.
09.05.2024 | 08:26
Sad je olovka duplo deblja od iPada. Izgleda nesimetricno i cudno. Cak i na fotkama.

Ne znam hoce li i uopce ostati zalijepljena na boku prilikom spustanja na stol, ako iPad koristis bez futrole.

Treba vidjeti uzivo ali nisam fun ovog stanjivanja.

Volio bih da su dodali jos jedan thunderbolt port.

Da Apple vode IT entuzijasti a ne dionicari, iPad Pro i Macbook Air bi odavno bili jedan uredjaj. Prijenosno racunalo sa odvojivim touch ekranom.

Al to su vec utopijska razmisljanja ????
09.05.2024 | 08:37
Šuti, nemoj da te netko čuje pa krene tanjiti i olovku pa da se više ne može držati u ruci.
Ja kroz posao znam više ljudi koji koriste tablet s pridruženom BT tipkovnicom ugrađenom u futrolu. Kod nekih je to Lenovo (na windowsima), kod nekih je iPad, ali nitko nije baš ludo zadovoljan, a kamoli oduševljen. A od više njih sam čuo "vraćam se na Macbook Air čim prebolim ovaj trošak".
28.05.2024 | 21:43
Ova poruka je off-topic jer nema veze s događanjem 7. svibnja, ali je i on-topic jer je mural "Made on a Mac" i ima veze s događanjem Japan u Rijeci koje me odvuklo od redovnih tema... možda vam bude zanimljivo:

28.05.2024 | 22:58
Ovo je jedino za Emila, koji zna Kineski
29.05.2024 | 06:25
cariblanco kaže:
Ovo je jedino za Emila, koji zna Kineski

Akari jedva da zna nešto hrvatskog, ali potrudila se staviti hrvatske titlove za lokalnu publiku. Inače, zaista su mitovi o "japanskoj radišnosti" istina - zadnji dan je radila s nama do 4 ujutro, spremala, nosila, čistila, a naš umjetnik Yusei je završio posao u 3.57 ujutro. U 5 sam ga vozio na avion!
29.05.2024 | 14:10
Inače, sličnost između japanskog i kineskog (mandarinskog) je otprilike koliko i između hrvatskog i grčkog. Možda i manja. Jedino su Japanci preuzeli osnovno ideogramsko pismo od Kineza (Japanci ga zovu "kanji" - izgovara se sa "đ" otprilike, a Kinezi "kangxi", izgovara se s mekim "š", kao i Xi Jinping, na primjer ), ali onda su ga dalje kroz stoljeća neovisno evoluirali.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 15 sati
  • VanjusOS: neki mi javi se privatno, barem ako može kratko posuditi na probu
  • VanjusOS: ljudi, ima li možda netko viška Thunderbolt 2 to Thunderbolt 2 Cable
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, rusty, tino1, zoranowsky, Anonimci (518)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.05 Seconds

Provided by iJoomla SEO