24.04.2024 | 15:20
Kolega @bertone podsjeti me na ovaj forum pa se sjetih da dugo nisam navratio
I ova me tema baš zaintrigirala, pa da podijelim i ja svoje skorašnje iskustvo
Nekoć sam ovdje pitao za savjet da uzmem noviji MacBook, i tako umjesto da ušparam još novca i uzmem si neki M1, izlete mi jeftino neki stari MacBookovi i tu se zeznem, ali šta je tu je.
Prvo bio jedan 2011 17" i krepa mu grafika, popravim, ali nije to više to.
I slučajno opet čačkam oglase ovdje u BiH (OLX.ba) i naletim na jedan ispravan MacBook 2015 15" u savršenom stanju, ali sa kvakom. Cijena mu je bila super primamljiva, oko 127 EUR (250 BAM) ali mu nisu radili baterija i trackpad.
Pogledam ispod fale šrafovi, više od pola ih nema.
Laptop upali, ali neće dalje, čitam da ne može raditi bez baterije, može se nekako naštimati, ali nije baš dobra ideja.
I eto kad ga otvorih vidjeh da mu fali baterija, kabl je napola rastrgan već, vjerovatno kako je neko čupao bateriju potegnuo je i kabl od trackpada i zato ne radi, no trackpad je imao i neko udubljenje, znači gotov je.
Ako ištekam trackpad ne radi tipkovnica, ako ostavim sustav neće da se podigne, jer trackpad spama karaktere u pozadini.
I šta ću, naručim novu originalnu bateriju preko oglasa (navodno s iFixit) i s eBay novi zamjenski kabl i trackpad.
I sada taj MacBook radi, ali...
- F tipke rade ali su pogrešno mapirane, F1 i F2 zadano podesi kao F14 i F15
- Adhezivni lijepak se izgleda nije dobro primio i sad baterija "pleše" unutra.
Eh kad bih barem riješio prvi dio problema, vjerovatno je trackpad ili flat kabl neodgovarajući.
No, bateriju je bilo jednostavno zamijeniti.
Inače mislim da nije dobra ideja da se radi bez iFixit alata, i treba dobro paziti, jer trackpad ide odmah ispod baterije (što se već i dalo utvrditi).
Na kraju, sve me to izašlo skoro duplo manje novca nego što je inače cijena, sad da li je vrijedilo, vjerovatno nije
Stari MacBook Mid 2012 15" koji je završio kod člana obitelji ima taj Service Battery, ali baterija nije napuhana i ima dosta ispod 1000 ciklusa