Novi komp za dizajn...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Novi komp za dizajn...


31.01.2024 | 08:36
Kupujemo novi komp u firmi za graficki dizajn. Razmisljamo o mac miniju.
Od softwera Adobe... phoptoshop, indesign, XD, Figma nista zahtjevno.

Kakvi su novi Miniji, konkretno srednji model s M2 / 512GB / 24MB + monitor.

Tenks
31.01.2024 | 09:32
Poslušaj savjet iskusnog, ne samo u firmi za grafički dizajn, nego i u prodaji - ne idi ispod ovoga:

jabucnjak.kreativni.hr/mac-mini-m2-8-10-16-1/

Ako proračun dopušta, onda ovo:

jabucnjak.kreativni.hr/mac-mini-m2-8-10-24-1/

A ako ciljate na nešto za dugo godina, onda ovo:

jabucnjak.kreativni.hr/mac-mini-m2-pro-12-19-32-1/

Ako ostane još love, onda uzeti 2 TB umjesto 1 TB. Na računala koja su za Adobe CC paket, nikako ne uzimati model sa samo 512 GB. Adobe je i prije trošio mnogo prostora, a sada će još više za razne AI setove tekstura koje bufferira i slično. Recimo jedan Topaz AI ti po slici skine 4-5 GB podataka, a da ne pričamo o skoku koji će se dogoditi kada Apple (vjerojatno ove godine) objavi svoj AI podsustav. Macovi se kupuju na barem 5-6-7 godina i treba uvijek kupiti dosta iznad onoga što je možda dovoljno u ovom trenu.

Mac Studio ti ne treba samo za grafički dizajn, o njemu razmišljati jedino ako je potrebna 4K video montaža, sve ostalo će lijepo odraditi i Mini.
31.01.2024 | 11:59
Ako ide u cjenovni razred od 2k evra i naviše, onda će mu se svakako bolje isplatiti i osnovni Mac Studio sa 512gb.
Sve performanse su na strani Studija. Za razliku u cijeni još može kupiti vanjski SSD od 2TB, pa i tu prešišati Minija.
31.01.2024 | 13:33
Vrlo sam nesklon računalima za grafički dizajn koja imaju samo 512 GB interne pohrane koja nije proširiva.

Na kraju tih 200 € razlike preskupo platiš tijekom godina tako što stalno moraš nešto negdje seliti dok radiš. Nadalje, kada nemaš 64 ili 128 GB memorije kao na starim Mac Pro strojevima, onda ima daleko više swapanja i to se naravno "dere" po tih sirotih 512 GB. Cijeli razvoj macOS i aplikacija zadnjih godina pokazuje trend rasta, a ne optimizacije, a novi softveri AI generacije traže još ekstra memorije za sve što rade.

Nikako ne bih kupio stroj s 512 GB.
31.01.2024 | 15:26
Govorim iz osobnog iskustva. Mac Studio imam već malo više od godine ipo dana. Osim Affinity paketa za grafički dizajn, koristim i Blender za 3D i DaVinci za video montažu. 32GB mi nekad (iznimno rijetko kada istovremeno korisim Blender, Photo i Designer) bude "na knap", ali stroj fercera ko vurica. Uostalom, stroj će jednako swapati sa 512GB ili 1TB ako mu bude do swapanja.
Pri korištenju programa samo za grafički dizajn, to mu se sa 32GB RAM-a neće događati.
Moja poanta i je da je stroj proširiv i da mu je bolje ulupati 200 evra u eksterno proširenje za 2TB nego u proširenje za 512GB.
Ne kužim što bi morao seliti... Svi radni fajlovi su mi na vanjskom SSD-u. Otamo ih čitam, tamo ih snimam, nikud se ne miču i sve radi super brzo.
Ljetos sam kupio još jedan SSD od 4TB jer mi je prika bio u Amerikama i imao je neki super deal preko Amazona. Na njemu sam napravio particiju za Time Machine, a ostatak mi zjapi prazan jer mi je i ovaj od 2TB tek napola pun.
Ne znam gdje vidiš bilo kakvo preskupo plaćanje osim u doplati za 512 zalemljenih GB.
Prije ili kasnije će mu trebati vanjski SSD. Bolje nek si odmah uzme radni vanjski SSD, a na zalemljenom nek drži sustav i to je to.
31.01.2024 | 19:33
Gjuroo kaže:
Uostalom, stroj će jednako swapati sa 512GB ili 1TB ako mu bude do swapanja.


Ne, to ne stoji, to nikako nije "jednako". Što imaš manji disk to on biva više fragmentiran. Naravno, sve će raditi sporije na fragmentiranom disku, ali to je još manji problem. Veći problem je "habanje" NAND ćelija kada se stalno swapa po istim mjestima. Svaki SSD ima svoj konačni mogući broj zapisa i ako uzmeš dvostruko prostora produžit ćeš mu i trajnost gotovo proporcionalno.

Ako se projekti rade kompletno eksterno putem Thunderbolt diskova, to pomaže, ali opet gomila toga se mora odvijati na internom sistemskom disku i od toga nema bijega.

Meni se čini smiješno škrtariti oko tih 200 € da bi se uzeo barem 1 TB. Pogotovo ako uzmemo u obzir da su to računala preko 2.000 €.
31.01.2024 | 20:10
Ma neće mu ni doći do swapanja.

Dao sam čovjeku mišljenje i iskustvo iz prve ruke. Na njemu da odluči što mu je ok i prihvatljivo.
31.01.2024 | 21:56
Doći će, sasvim sigurno i tih 200 € nije vrijedno tog škrtarenja i mislim da je moj savjet jako dobar.

I naravno da isto govorim iz prve ruke, pa znaš da mi je primarni posao grafička i multimedijska produkcija.

Uključi si stroj, digni nešto standardno za studijski workflow: Adobe Photoshop, Lightroom, Illustrator ili InDesign, a onda digni Safari i još par browsera (svatko tko radi bilo kakvu grafiku za web dizajn), pa otvori Apple Mail, neki tekst procesor, spreadsheet s radnim nalozima, pa Slack, Signal i još po nešto... i evo, stanje je oko 24 GB bez da si trpao dokumente u sve to, znači samo otvorene aplikacije. I sada pogledaj kako izgleda memory footprint web browsera kod onih koji vole otvarati tabove i nisu baš uredni...

A onda recimo zavrti nešto totalno rutinski što ja često radim - utovarim najobičnije iPhone slike s nekog eventa na obradu u Photoshop kako bi išle na web, recimo njih 50... i adio Mare i memorija...

A kamo li novi softveri ala Topaz i slično.

I naravno da bi netko spartanski mogao sve to zatvarati, otvarati file po file, itd, ali to nije poanta ugodnog rada, računalo treba biti moj sluga, a ne ja njegov. Zar bih trebao misliti na to koliko toga ću otvoriti na stroju koji plaćam tolik novac i koji bi mi trebao trajati 5-7 godina?

Naravno da ne.
31.01.2024 | 23:36
Ne pretjeruj. Ako je mu je Mac Mini sa 16GB dovoljna konfiguracija, onda mu je 32GB overkill.
Čovjek je pitao za savjet... Najjednostavnije moguće sam opisao svoje iskustvo rada na Mac Studiju u zadnjih godinu ipo dana. Ak mu pomogne pomogne, ak ne ne.
Ti mu dalje objašnjavaj da mu je najbolje kupiti Mac Pro, pa je miran.
01.02.2024 | 01:07
Ne, dapače, ja sam čak zagovarao Mac mini ako je proračun ograničen (jer procesorska snaga nije usko grlo), ali svakako Mac mini s barem 1 TB SSD-om. A to dvostruko važi za Mac Studio. Jednostavno ne vrijedi za 200 € uštede pristati na skučen SSD ako se radi o računalu koje će obrađivati grafiku i koristiti Adobe i slične velike softvere.

Evo, gledam kod nas u firmi, Mac Pro Valjak iz 2013. godine pa je imao 1 TB SSD (tada najviše što se moglo kupiti) i uvijek nam je nedostajalo prostora na njemu, a sada smo desetljeće naprijed...

I ništa ne pretjerujem, iznosim tehničke činjenice o potrošnji memorije u stvarnoj uporabi. Nisam izmislio te brojeve, ako se računalo koristi u workflowu jednog dizajnerskog studija, ako se kupuje računalo na 5-7 godina, nema nikakvog opravdanja škriljiti na SSD-u. I ne zagovaram da se mora kupiti 2 TB (što inače preporučim prijateljima), ali ići ispod 1 TB za taj tip poslova nije razborito.
02.04.2024 | 16:09
Baš sada gledam i vidim da se na Mac Studio Max m2 ne nudi opcija konfiguriranja sa većim diskom. (istyle)
Nadam se da će se to promijeniti sa M3 modelom koji dolazi ili da će barem biti 1TB kao osnovna opcija jer 512GB je za današnje vrijeme premalo čak i za osnovne potrebe a pogotovo za mašinu sa takvom početnom cijenom.

ps. malo me smeta činjenica da se ne može očistiti od prašine na način kako to ide s Mac Minijem.
02.04.2024 | 16:21
UncleJimbo kaže:
Baš sada gledam i vidim da se na Mac Studio Max m2 ne nudi opcija konfiguriranja sa većim diskom. (istyle)


Zato i imamo Voćarnu na Jabučnjaku gdje ja strpljivo definiram sve te posebne CTO konfiguracije i imaš sve što te zanima za trenutno raspoloživi M2 Mac Studio:

jabucnjak.kreativni.hr/category/mac-studio/

A kada se pojavi M3 Mac Studio, sve ću ažurirati. Ako pitaš treba li ga sada kupiti - radije ne, sada je već M3 preblizu i isplati se pričekati.
09.04.2024 | 11:15
Slažem se da treba pričekati, bilo bi izvrsno ukoliko bi novi Mac Studio dolazio inicijalno sa 1TB da se izbjegnu kemije sa nadogradnjama i čekanjem custom konfiguracije.
Moderatori: Bertone
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 57 minuta
 • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
 • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
 • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
 • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
 • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
 • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
 • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
 • kupus: zasto na osobnu adresu*
 • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
 • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
 • ecvis17: ok, tnx
 • smayoo: Piši u forum
 • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
 • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
 • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
 • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
 • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
 • accom: ne nadjem...
 • accom: jel postoji tema "must have apps"?
 • Riba: Vjerojtano koliko je Apple mapa detaljna.
 • Yonkis: Ili da otvorim temu u forumu?
 • Yonkis: Jedna osoba dok je bila u Beču, mogao sam vidjeti njenu lokaciju točno na kojem je katu i u kojem dijelu zgrade je bila (iPhone 14 u pitanju). Zna li netko koji su preduvjeti za takvo točno lociranje jer u Hrvatskoj to još nisam nigdje doživio? Vidim lokaciju ali ne u 3D.
 • m@xym: Uostalom, palčevi su na ovom forumu odavno prestali biti relevantni, a nama koji smo redovito ovdje niti ne trebaju da bi smo znali kakav je tko.
 • m@xym: Nerviraj se samo zbog onih koji su ti bitni, a nebitne ignoriraj, inače ćeš ostati bez živaca.
 • Vanjuška: Nema nervoze m@xym, ali da javno prozovem malog žapčića da bog sve vidi i sve zna :D
 • smayoo: Ja nemam.
 • zvone: Servisom naime...
 • zvone: ljudi ima li tko iskustva sa sercisom iklinika?
 • m@xym: Čemu nervoza zbog palčeva?! Evo ti još jedna gore ako te to baš toliko muči.
 • Vanjuška: LOL, puknem post i vidim 1 pozitivan palac gore, a imao sam ih 10 nakon onog Tinovog pushanja. Kaj je Žabac/Jura, opet me imaš na piku? :D
 • Kloba: Predizborna škola Željka Pervana [link]
 • Yonkis: Najljepše je kad ostane u “obitelji” :)
 • imjasminh: Mobitel prodan useru s Jabučnjaka :)
 • Zdravac: :)
 • Zdravac: Jel zna netko bez googlea odakle to?
 • Zdravac: ...Galebi, oj beli tići, poletite dole k jugu, ter moju pozdravite majku...
 • Gjuroo: Moj talent za poeziju nije skriven :)
 • Air: ...možda bi se razvili skriveni talenti za poeziju :)
 • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis... brzo bi se reducirao broj vojnih stratega, predsjednika, trenera... :)
 • smayoo: @Air: :D
 • imjasminh: u biti cmd r xD
 • imjasminh: updatane slike mobitela u oglasniku - cmd f5 ako vidite stare slike...
 • imjasminh: Apple iPhone 14, 128GB, Midnight Blue - 89% - Spuštam na 450 EUR - [link]
 • Air: Da uredništvo ima smisla za biznis uvelo bi porez na političke teme, 1c za čitanje, 2c za pisanje po postu.
 • Gjuroo: "Smayoo: 25x je vrlo optimistična procjena :)
 • Bertone: Otvorena tema "Zero-day" pa se slobodno možete maknuti od politike i rata
 • Bertone: Ma znam, ali tko će to čitati :(
 • smayoo: Svatko je slobodan otvoriti kakvu god želi temu koja ne krši opća pravila. Zar je uredništvo krivo što vi, članovi, pokazujete 25 puta veći interes za političke teme, nego za stručne? :)
 • Bertone: ... no u pravu si, lakše je mlatiti o politici nego o stručnim hardversko-softverskim temama :)
 • Bertone: Kad si stavio video, malo sam bacio oko na forum no nisam našao zasebnu temu o sigurnosti u koju bi se mogle staviti vijesti ili linkovi na iste no tražiti ću još malo

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Riba, Sank, VanjusOS, ^SuperUnknown^, Anonimci (861)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.07 Seconds

Provided by iJoomla SEO