Dell TB4 monitor i MBP
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Dell TB4 monitor i MBP

10.11.2023 | 20:18
Kolegi je krepao stari (već popravljani) Apple Thunderbolt Display 27" pa je on dobio mojeg istog takvog, a ja sam se počastio Dellom UltraSharp U3224KBA čudovištem od 32" s ugrađenim svime. Jedino nema espresso automat.
Uglavnom, opcije priključenja su TB4 (ujedno i 100W napajanje za MBP), HDMI + USB-C upstream ili MiniDisplayPort + USB-C upstream, a monitor ima još 1xTB4 downstream (daisychain), 2x USB-C downstream, 6x USB-A downstream, 1x Ethernet, ugrađene zvučnike (noise cancelling), mikrofon (echo cancelling), kameru (artikuliranu), IR senzor za detekciju prisutnosti osobe pred monitorom, IR kameru (za biometrijsko prepoznavanje lica) i tako... svašta
S obzirom da mi je od ATBD setup na stolu takav da mi je monitor ujedno i stolni dock preko kojeg je spojen TB HDD dock, tipkovnica, ethernet i još neke USB điđe, onda mi je i bilo opravdano kupovati tako skup monitor jer sve to što ima - zaista i koristim.

Uglavnom, ono što me baš naljutilo je - glasnoća zvučnika ugrađenih u monitor je zacementirana na 30% i ne da se podešavati, ni tipkama s monitora, ni s Maca, niti ikako (Mac pokazuje onu floating sličicu da nije moguće podešavanje glasnoće zvuka kao što je bilo slučaj s nekim starim HDMI TV-ima kod kojih se moralo podešavati glasnoću preko tipaka na monitoru). Mislim, wtf? Napravili su monitor za Mac korisnike. Imaju neki kao software za podešavanje svega na njemu s Maca. I firmware update. I color kalibraciju (koju nisam radio, ne znam kako se to radi, niti mi je potrebno). I 300 čuda. Ali glasnoću ni na koji način nije moguće podesiti.

Kopanjem po forumima, našao sam odgovor na Dell support forumu od prije 2 godine da treba instalirati na Mac besplatni MonitorControl app i dozvoliti mu accessibility pristup Mac tipkovnici, nakon čega upravljanje glasnoćom normalno radi. I tako. To ti je rješenje. Apple kaže da je problem u Dellu, Dell kaže da Apple ne daje podršku. Nabijem ih na q.

Zanima me može li netko ovo potvrditi, tj. ima li netko ovaj (ili neki sličan) monitor spojen preko TB4 te ima li isti problem i kako ga je riješio?
10.11.2023 | 20:29
Ja imam ultrawide Dell i imao sam identican problem. Rijesio sam problem sa aplikacijom MonitorControl. Podesavas i svjetlinu ekrana i audio koristeci tipke na macu.

Preporuka.

Screenshot2023-11-10at13.27.57.png
10.11.2023 | 20:36
Je, da, to sam skužio i ja, ali svejedno mi ide na jetra. Preskupo je to (i jedno, i drugo) da se za takvu banalnost oslanjaju na neki 3rd party freeware.
10.11.2023 | 20:42
Bio u tvojoj koži. Iznervirao se bezbroj puta (Dell U3821DW bio posljednji) i na kraju odlučio da jednostavno nije vrijedno niti vremena niti zajebancije oko svega.
Nije do Dell-a već do Apple-a. Jednostavno su seronje i točka. Imaju masu takvih prepreka da nešto ne radi kako treba ako nije njihovo. Neću u detalje da ne offtopičarim.

Na kraju se ispružio za Studio Display (VESA) i zaboravio na sve probleme. Evo, baš gledam ubost još jednog za Božić dok im cijena nije "korigirana" na preko 2.000 EUR.
10.11.2023 | 20:51
Ovdje čak nema govora o "ispruživanju". Cijena je u istom rangu kao Studio Display, samo što je format bitno veći i za moje potrebe monitor ima bolje osobine i opremu.
10.11.2023 | 21:01
Instaliras app, zaboravis da postoji i nema nerviranja
10.11.2023 | 21:12
Da laptop košta 300-400 €, a monitor 200-300, tako bi i bilo.
11.11.2023 | 00:20
Bas se bezveze inatis, i ja imam isti problem sa LG DualUp monitorom, instalirao sam taj alatic i nastavio sa zivotom kao da nije nista bilo.
11.11.2023 | 00:30
Pa ne inatim se. Instalirao sam i ja taj app, naravno. Ali svejedno me ljuti pa sam želio vidjeti je li to zaista moguće da ne postoji neko "sistemsko" rješenje. Da ja u svom poslu nudim takva rješenja na toj razini očekivanja, netko bi me zadavio.
11.11.2023 | 08:10
Jesu bar zvučnici ćemu ili su govno kao i obično?
Dali se trud uopće isplati?
11.11.2023 | 11:04
Zvučnici su osjetno bolji nego na ATBD 27. Vjerojatno zato što estetika (na uštrb funkcije) nije bila apsolutni kriterij pri smještaju zvučnika unutar kućišta monitora. U svakom slučaju su za uredsko korištenje odlični.
18.11.2023 | 20:39
Elem, još jedno pitanje. Zvučnici su (za moj prostor, potrebe i navike) vrlo jaki, tako da mi je područje upotrebljive regulacije glasnoće stisnuto na najdonje dvije crtice prije potpune tišine. Ima li neki način da se to prilagodi (da se ograniči maksimalna glasnoća i poveća broj stupnjeva podešenosti odande do nule)?
18.11.2023 | 21:43
U MonitorControl postavkama bi trebala biti opcija "Use fine OSD scale for volume", pomaze li ti to?
18.11.2023 | 22:20
Ono s opt+shiftom znaš? Da kada držiš opt+shift i volume up/down imaš ful fino podešavanje? To je tako u MacOS-u oduvijek, ali većina ljudi ne zna.
18.11.2023 | 22:46
Probat ću oboje u ponedjeljak kad se spojim na monitor. Hvala!
15.04.2024 | 15:34
Novi razvoj događaja. Nakon nedavnog updatea Dell softvera i updatea firmwarea monitora, u sistemskim postavkama se za izlazni zvučnik može odabrati ugrađeni zvučnik Dell monitora na dva načina

Slikazaslona2024-04-15u16.24.25.png

Ako se odabere "USB" zvučnik, onda upravljanje glasnoćom s tipkovnice radi i ne treba više koristiti 3rd party "Monitor Control" aplikaciju. Ako se odabere "Dell DisplayPort zvučnik", onda je glasnoća neupravljiva bez te 3rd party aplikacije. Dakle, problem je ipak na kraju riješio Dell, a ne Apple (što je meni ipak, oprostit ćete mi, i logično, s obzirom da prodaju opsceno skupi monitor i reklamiraju ga kao namijenjenog za Mac, a... ).
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 dana
  • drpongrac23: Davno sam vozio "kockicu"
  • drpongrac23: @Yonkis - Kakav BMW - Uskoro kupujem za sebe Citrć Berlingo, jbg, godine...
  • drpongrac23: A zamjena ekrana preko 500 EUR!
  • drpongrac23: WTF?!? Ušle mi neke "bubice" u ekran na MBA M1. Totalni hit!!! 3 kom. BUBA ŠVABE!!!
  • Yonkis: Drpongrac23: a M5? Ne mislim na BMW.
  • drpongrac23: Preko 30 god. vjerni Apple korisnik - sada je vrijeme da zahvalim svima, ali Apple u mojim očima više nije što je nekad bio.
  • drpongrac23: Ovaj novi MacOS - bye, bye Apple!!! Ćesme od svega!
  • drpongrac23: PC za 400 EUR iz Pevexa žvače taj prastari MacPro za gablec :)
  • drpongrac23: U PC svijetu je DDR5 RAM polako standard - o čemu vi pričate?!?
  • BigMac: i ja kažem, prvo bolja pasta, nego zadnji put, i nižaa temperatura, očito prvi put nisam dobro stegao hladnjake, pa su procesori radili na nižem taktu :(
  • dpasaric: Odlično! :)
  • BigMac: Promjenio pastu na starom mac pro, osvježenje ....
  • smayoo: plus je sigurno problematičan, ali nije jedini
  • dpasaric: Više sam zaboravio koji su sve znakovi u pitanju, ali u tome je stvar.
  • dpasaric: I meni se često dogodi na nešto napišem i samo PUF!
  • dpasaric: Jura, na Vikalici se "progutaju" neki komentari jer postoje neki karakteri koje modul Vikalice ne podnosi i onda to sve samo ode u crnu rupu!
  • jura22: Mozda nezasitan?
  • VanjusOS: evo ja sam isprobao i radi! na A1 je moguće sa fizičke SIM prebaciti se na e-SIM na samom telefonu..
  • Borisone: Jer je gladan!
  • jura22: Zasto Jabucnjak guta komentare?
  • smayoo: :D
  • Borisone: Kako prebacuješ eSIM između moba za koji žena smije i za koji ne smije znat?
  • VanjusOS: ali bravo drlovric, nekad su najjednostavnija rješenje i najbolja!
  • VanjusOS: hahaha, problem je što imam službenu SIM karticu, pa ako mi se sjebe moram tražiti od firme da mi šalju novu...
  • drlovric: Pa probas i samo ce ti se kazati jbt. Sta je najgore sto se moze dogoditi? :)
  • VanjusOS: pitam da li je to itko isprobao?
  • VanjusOS: u iphoneu sa fizičkom sim karticom se pojavila opcija da se prebaci ta fizička sim u e-sim
  • VanjusOS: niste me shvatili, očito
  • miomika: na A1 ti samo pošalju na mail/sms ili putem aplikacije Moj A1 i to je to
  • rusty: Prije jedno 3 godine na Tmobile. u 22h navečer putem supporta jer se u protivnom trebalo ići u poslovnicu
  • VanjusOS: da li je netko isprobao funkciju konvertiranja SIM u e-SIM, i na kojoj mreži?
  • ZoPaj: ha ha, nisu li usbC isforsirali upravo radi štednji na punjačima:)
  • dpasaric: I bez punjača... :(
  • Borisone: Danas najavljeni novi iPad Pro, Vision Pro i MacBook Pro 14-inch. Sve s M5 procesorima (bez Pro i Max varijanti).
  • Air: Veliko priznanje Fedora našem Filipoviću - pozvao ga je na boksački meč.
  • Air: Taj pc laptop je imao cijenu cca 800 eura što nije malo
  • Air: Mislio sam da su se malo pomakli u tom smjeru, ali jok
  • Air: trackpad je... hm...
  • Bertone: Rekao sam ti da je kvaliteta izrade loša, ali sam CPU je brži od CPU-a iz MBP 2014/2015,... stavi na njega LinuxMint pa ćeš vidjeti da nije spor ;)
  • Air: Moj MBP 2014 je ferari / Bentley za usporedbu...
  • Air: Moj utisaK da sam ga platio 100-150 eura plakao bi što nisam dao još 150 za MBP 2014 - 2016 godište.
  • Air: Samo da javim, na kraju sam dobio laptop od frenda. Nije htio čuti za nikakve pare. Skro smo se posvađali ali eto pametniji popušta ;)
  • hal9000: Steve Jobs, vrati se! Sve ti je oprošteno! [link]
  • hal9000: Kakva pizdarija: [link]
  • drpongrac23: Meni onaj sa uzorkom krzna leoparda
  • hal9000: @Bertone: Da, jedan od najdražih Wallpapera ikad.
  • Bertone: 5k [link] i 6k [link]
  • Bertone: ... kojeg rado koristim
  • Bertone: Na stranu sad brzina i ispeglenost OS-a ali mom oku je najljepši i najugodniji bio Mac OS X 10.4 Tiger, a nativni Aqua wallpaper mi je i dan danas jedan od nesmetajućih wallpapera.
  • Air: RIP otišao je i HALID...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.17 Seconds

Provided by iJoomla SEO