10.11.2023 | 20:18
Kolegi je krepao stari (već popravljani) Apple Thunderbolt Display 27" pa je on dobio mojeg istog takvog, a ja sam se počastio Dellom UltraSharp U3224KBA čudovištem od 32" s ugrađenim svime. Jedino nema espresso automat.
Uglavnom, opcije priključenja su TB4 (ujedno i 100W napajanje za MBP), HDMI + USB-C upstream ili MiniDisplayPort + USB-C upstream, a monitor ima još 1xTB4 downstream (daisychain), 2x USB-C downstream, 6x USB-A downstream, 1x Ethernet, ugrađene zvučnike (noise cancelling), mikrofon (echo cancelling), kameru (artikuliranu), IR senzor za detekciju prisutnosti osobe pred monitorom, IR kameru (za biometrijsko prepoznavanje lica) i tako... svašta
S obzirom da mi je od ATBD setup na stolu takav da mi je monitor ujedno i stolni dock preko kojeg je spojen TB HDD dock, tipkovnica, ethernet i još neke USB điđe, onda mi je i bilo opravdano kupovati tako skup monitor jer sve to što ima - zaista i koristim.
Uglavnom, ono što me baš naljutilo je - glasnoća zvučnika ugrađenih u monitor je zacementirana na 30% i ne da se podešavati, ni tipkama s monitora, ni s Maca, niti ikako (Mac pokazuje onu floating sličicu da nije moguće podešavanje glasnoće zvuka kao što je bilo slučaj s nekim starim HDMI TV-ima kod kojih se moralo podešavati glasnoću preko tipaka na monitoru). Mislim, wtf? Napravili su monitor za Mac korisnike. Imaju neki kao software za podešavanje svega na njemu s Maca. I firmware update. I color kalibraciju (koju nisam radio, ne znam kako se to radi, niti mi je potrebno). I 300 čuda. Ali glasnoću ni na koji način nije moguće podesiti.
Kopanjem po forumima, našao sam odgovor na Dell support forumu od prije 2 godine da treba instalirati na Mac besplatni MonitorControl app i dozvoliti mu accessibility pristup Mac tipkovnici, nakon čega upravljanje glasnoćom normalno radi. I tako. To ti je rješenje. Apple kaže da je problem u Dellu, Dell kaže da Apple ne daje podršku. Nabijem ih na q.
Zanima me može li netko ovo potvrditi, tj. ima li netko ovaj (ili neki sličan) monitor spojen preko TB4 te ima li isti problem i kako ga je riješio?