Dell TB4 monitor i MBP
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Dell TB4 monitor i MBP

10.11.2023 | 20:18
Kolegi je krepao stari (već popravljani) Apple Thunderbolt Display 27" pa je on dobio mojeg istog takvog, a ja sam se počastio Dellom UltraSharp U3224KBA čudovištem od 32" s ugrađenim svime. Jedino nema espresso automat.
Uglavnom, opcije priključenja su TB4 (ujedno i 100W napajanje za MBP), HDMI + USB-C upstream ili MiniDisplayPort + USB-C upstream, a monitor ima još 1xTB4 downstream (daisychain), 2x USB-C downstream, 6x USB-A downstream, 1x Ethernet, ugrađene zvučnike (noise cancelling), mikrofon (echo cancelling), kameru (artikuliranu), IR senzor za detekciju prisutnosti osobe pred monitorom, IR kameru (za biometrijsko prepoznavanje lica) i tako... svašta
S obzirom da mi je od ATBD setup na stolu takav da mi je monitor ujedno i stolni dock preko kojeg je spojen TB HDD dock, tipkovnica, ethernet i još neke USB điđe, onda mi je i bilo opravdano kupovati tako skup monitor jer sve to što ima - zaista i koristim.

Uglavnom, ono što me baš naljutilo je - glasnoća zvučnika ugrađenih u monitor je zacementirana na 30% i ne da se podešavati, ni tipkama s monitora, ni s Maca, niti ikako (Mac pokazuje onu floating sličicu da nije moguće podešavanje glasnoće zvuka kao što je bilo slučaj s nekim starim HDMI TV-ima kod kojih se moralo podešavati glasnoću preko tipaka na monitoru). Mislim, wtf? Napravili su monitor za Mac korisnike. Imaju neki kao software za podešavanje svega na njemu s Maca. I firmware update. I color kalibraciju (koju nisam radio, ne znam kako se to radi, niti mi je potrebno). I 300 čuda. Ali glasnoću ni na koji način nije moguće podesiti.

Kopanjem po forumima, našao sam odgovor na Dell support forumu od prije 2 godine da treba instalirati na Mac besplatni MonitorControl app i dozvoliti mu accessibility pristup Mac tipkovnici, nakon čega upravljanje glasnoćom normalno radi. I tako. To ti je rješenje. Apple kaže da je problem u Dellu, Dell kaže da Apple ne daje podršku. Nabijem ih na q.

Zanima me može li netko ovo potvrditi, tj. ima li netko ovaj (ili neki sličan) monitor spojen preko TB4 te ima li isti problem i kako ga je riješio?
10.11.2023 | 20:29
Ja imam ultrawide Dell i imao sam identican problem. Rijesio sam problem sa aplikacijom MonitorControl. Podesavas i svjetlinu ekrana i audio koristeci tipke na macu.

Preporuka.

Screenshot2023-11-10at13.27.57.png
10.11.2023 | 20:36
Je, da, to sam skužio i ja, ali svejedno mi ide na jetra. Preskupo je to (i jedno, i drugo) da se za takvu banalnost oslanjaju na neki 3rd party freeware.
10.11.2023 | 20:42
Bio u tvojoj koži. Iznervirao se bezbroj puta (Dell U3821DW bio posljednji) i na kraju odlučio da jednostavno nije vrijedno niti vremena niti zajebancije oko svega.
Nije do Dell-a već do Apple-a. Jednostavno su seronje i točka. Imaju masu takvih prepreka da nešto ne radi kako treba ako nije njihovo. Neću u detalje da ne offtopičarim.

Na kraju se ispružio za Studio Display (VESA) i zaboravio na sve probleme. Evo, baš gledam ubost još jednog za Božić dok im cijena nije "korigirana" na preko 2.000 EUR.
10.11.2023 | 20:51
Ovdje čak nema govora o "ispruživanju". Cijena je u istom rangu kao Studio Display, samo što je format bitno veći i za moje potrebe monitor ima bolje osobine i opremu.
10.11.2023 | 21:01
Instaliras app, zaboravis da postoji i nema nerviranja
10.11.2023 | 21:12
Da laptop košta 300-400 €, a monitor 200-300, tako bi i bilo.
11.11.2023 | 00:20
Bas se bezveze inatis, i ja imam isti problem sa LG DualUp monitorom, instalirao sam taj alatic i nastavio sa zivotom kao da nije nista bilo.
11.11.2023 | 00:30
Pa ne inatim se. Instalirao sam i ja taj app, naravno. Ali svejedno me ljuti pa sam želio vidjeti je li to zaista moguće da ne postoji neko "sistemsko" rješenje. Da ja u svom poslu nudim takva rješenja na toj razini očekivanja, netko bi me zadavio.
11.11.2023 | 08:10
Jesu bar zvučnici ćemu ili su govno kao i obično?
Dali se trud uopće isplati?
11.11.2023 | 11:04
Zvučnici su osjetno bolji nego na ATBD 27. Vjerojatno zato što estetika (na uštrb funkcije) nije bila apsolutni kriterij pri smještaju zvučnika unutar kućišta monitora. U svakom slučaju su za uredsko korištenje odlični.
18.11.2023 | 20:39
Elem, još jedno pitanje. Zvučnici su (za moj prostor, potrebe i navike) vrlo jaki, tako da mi je područje upotrebljive regulacije glasnoće stisnuto na najdonje dvije crtice prije potpune tišine. Ima li neki način da se to prilagodi (da se ograniči maksimalna glasnoća i poveća broj stupnjeva podešenosti odande do nule)?
18.11.2023 | 21:43
U MonitorControl postavkama bi trebala biti opcija "Use fine OSD scale for volume", pomaze li ti to?
18.11.2023 | 22:20
Ono s opt+shiftom znaš? Da kada držiš opt+shift i volume up/down imaš ful fino podešavanje? To je tako u MacOS-u oduvijek, ali većina ljudi ne zna.
18.11.2023 | 22:46
Probat ću oboje u ponedjeljak kad se spojim na monitor. Hvala!
15.04.2024 | 15:34
Novi razvoj događaja. Nakon nedavnog updatea Dell softvera i updatea firmwarea monitora, u sistemskim postavkama se za izlazni zvučnik može odabrati ugrađeni zvučnik Dell monitora na dva načina

Slikazaslona2024-04-15u16.24.25.png

Ako se odabere "USB" zvučnik, onda upravljanje glasnoćom s tipkovnice radi i ne treba više koristiti 3rd party "Monitor Control" aplikaciju. Ako se odabere "Dell DisplayPort zvučnik", onda je glasnoća neupravljiva bez te 3rd party aplikacije. Dakle, problem je ipak na kraju riješio Dell, a ne Apple (što je meni ipak, oprostit ćete mi, i logično, s obzirom da prodaju opsceno skupi monitor i reklamiraju ga kao namijenjenog za Mac, a... ).
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 18 sati
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.86 Seconds

Provided by iJoomla SEO