Kupovina Maca u Grazu
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kupovina Maca u Grazu

• Option
  • Posjetitelj
31.10.2007 | 00:00
Tražio sam po forumu teme vezane za kupovinu u Austriji ali dosta su stare pa se nadam malo svježijim informacijama.

Pošto se kod nas dugo čeka, uskoro planiram u Graz kupiti 24\" iMac, zatražiti povrat poreza i prijaviti ga na našoj granici. Čuo sam da se kod nas plaća slijedeće:

- 22% PDV
- špedicija pošto je mašina iznad 1200 EUR.

Interesira me da li su gorenavedene informacije točne te vaša iskustva i savjeti. Nisam nikada imao veze sa špedicijom pa neznam kako to funkcionira.

Osim toga, netko je spomenuo da se treba zatražiti internacionalna verzija Maca. Da li to i dalje vrijedi i da li se tiče ičega osim tipkovnice?

Hvala unaprijed
31.10.2007 | 00:49
Amo misliš kupovat i prijavljivati na carini, predlažem da kupiš u Slovenskom Apple storu jer ćeš na tatsaturi imati naša slova, nečeš čekati...a možda prođeš i jeftinije...

ray
31.10.2007 | 05:31
Kad zatražiš povrat poreza za bilo koju robu te vrijednosti moraš prilikom ulaska u Hrvatsku prijaviti to, zatim ideš kod špeditera na granici da ti napravi graničnu prijavu, tamo ćeš morati reći na koju unutarnju car. ispostavu ideš ocariniti računalo. Na unutarnjoj ispostavi moraš imati špeditera koji će ti napraviti uvoznu car. deklaraciju, onda moraš platiti pdv, pa dobiješ papire i računalo i možeš ići doma. Cijena ti je min: granica cca 300 kn, carinjenje na unut. cca 500 kn, plačaš još pdv na neto iznos, izgubiš 1 h na granici (ako uspiješ naći nekokoga tko će htjeti napraviti to uopće, postoji mogućnost da moraš ostaviti polog), 2-3 sata na unutarnjoj u najboljem slučaju.

Sretno!
31.10.2007 | 08:09
bas sam sad gledao taj ducan u grazu. mislim otici gore i kupiti macbook pro, ali nisam bas namjeravao to prijaviti na grani. nema sanse da pokupim merver bez prijavljivanja jelda?
31.10.2007 | 17:04
Za svu robu za koju račun iznosi preko 500 eur, slovenci kad ovjere obrazac za povrat poreza javljaju našoj carini, koja te onda lijepo pričeka, a ako ne prijaviš još te čeka prijava za prekršaj...
01.11.2007 | 07:19
bkrstic je napisao:
Za svu robu za koju račun iznosi preko 500 eur, slovenci kad ovjere obrazac za povrat poreza javljaju našoj carini, koja te onda lijepo pričeka, a ako ne prijaviš još te čeka prijava za prekršaj...

Teoretishe ja, praktishe nein ili nemora bas...
Kaj slovenci gledaju? S kojim si autom dosao?
Mozes izac iz auta, ionako uvijek naprave guzvu i otic do kucice ovjerit papire i krenut pehaka, to je malo onak, paorska fora...
Mozes i narucit nekog da te dodje skupit (ostavis svoj auto sparkan), pa promjenis auto na nicijoj zemlji i kad si prosao, prodje i ovaj s kojim si dosao, bez tebe i bez kompjutera, mogu mu soli na rep stavit...
01.11.2007 | 12:04
Eto, vec sam komentirao na vou temu u nekom starom postu, al da te ohrabrim... ja sam svoj MacBook Pro kupio u austriji i uredno prijavija na izlazu iz EU odnosno sloveniji, udrio pecat, prosao nasu granicu bez prijavljivanja i bez problema.. u zagrebu sutra dan predigao povrat poreza.. to je bilo prije 9 miseci i mirno spavam.. Isto tako kolegica je ohrabrena mojom avanturom napravila isto tako nakon misec dana.. dakle ili je prica da slovenci prijavljuju nasima u onih par stotina metara urbana legenda da zastrasi potrosace ili smo i ja i moja kolegica imali srece
nadam se da sam pomogao..
  • Option
  • Posjetitelj
01.11.2007 | 18:25
Hvala svima na informacijama. S obzirom na šta sam saznao mislim da ću se ostaviti kupovine vani, barem u Grazu.

Jedino što mi nije jasno je zašto se u HR određeni Apple hardver mora čekati tjednima a koji put i mjesecima dok je preko granice dostupan u trgovini bez najave. BTW, ne odnosim se na BTO konfiguracije. Valjda smo stvarno pre mali.
01.11.2007 | 20:09
a kolika je zastara?
01.11.2007 | 20:41
mnjah, provjerio sam u jednom shopu u austriji i kazu da dobijem povrat poreza odmah tamo u trgovackom centru, a ako vrsim uplatu preko banke, cifra koju uplacujem je bez VAT-a. tako da definitivno idem gore.
02.11.2007 | 00:37
Ej ja sam isto zainteresiran za kupnju maca u austriji ali nemam neki sajt od konkretne trgovine temo ... posaljes link pliz?
Zanima me dali se moze pokupiti racunalo direktno u trgovini, da se ne desi da dodjem tamo pa da mi kazu da nema. Neki broj telefona da se nazove?
Zanima me konkretno 24\" iMac ovi novi alu koji kasne poprilicno u hr i ne najavljuju ih bas ubrzo ... zna li neko ima li njih da su vec u trgovniama u gratzu???
Hvala
02.11.2007 | 03:02
Sve je moguće, možeš uvijek probati tako nešto, ali pošto radim već neko vrijeme na takvim poslovima znam da je prilično teško izvesti tako nešto. Slovenac iskopira tvoju putovnicu, račun, obrazac za povrat poreza, upiše registraciju i pošalje našima. Znači naši znaju kako se zoveš, u kojem si autu, što si kupio i vjeruj mi neće te pustiti samo tako. Puno puta sam carinio robu ljudima koje su ulovili. Takodjer mogu te kazniti i ako te na izlazu iz Hrvatske ulove da ideš dići lovu, a da nisi platio carinu.
02.11.2007 | 03:03
Ovo sa prijavljivanjem slovenaca našima počelo je negdje u 4 mjesecu, tako da si vjerojatno prošao u zadnji čas.
02.11.2007 | 03:03
Ovo sa prijavljivanjem slovenaca našima počelo je negdje u 4 mjesecu, tako da si vjerojatno prošao u zadnji čas.
  • Option
  • Posjetitelj
02.11.2007 | 06:55
@equest - I ja sam baš pikirao 24\" iMac, ima ga u Grazu, kontaktirao sam www.mcshark.at i imaju ga na lageru. Uz njega dolazi Tiger kao kod nas ali za 9 EUR imaš pravo na Leoparda. Cijena je cca 1780 EUR sa porezom.
02.11.2007 | 18:44
equest imas pm.
02.11.2007 | 18:45
equest imas pm.
02.11.2007 | 19:18
darkov je napisao:
equest imas pm.

sorry al ja sam ti novopeceni forumas, tj i nisam bas forumas pa ne kuzim sve kratice... sto znaci pm?

Hvala
02.11.2007 | 19:20
ok ok, private message skuzio i hvala
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 10 sati
  • stefanjos: airpods 2 pro a da mu fale slusalice. Meni treba samo charging case?
  • stefanjos: Ima li tko
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi