WD Elements - povremeno isključivanje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

WD Elements - povremeno isključivanje

11.02.2023 | 18:56
Neki dan sam kupio vanjski tvrdi disk "WD Elements", veličine 3TB te ga putem USB hub-a spojio na MacBook Air M1. Gore je macOS Ventura 13.2, dakle zadnje ažuriran OS. Treba napomenuti da disk ima vlastito napajanje. Počelo se nešto "čudno" događati.

Naime, kada Mac ode u sleep, i kada ga ponovno probudim, zna mi se pojaviti poruka da disk nije pravilno izbačen, znači klasična obavijest na Macu kada se iskopča neki od vanjskih diskova, a bez opcije izbaci. To se ne događa često, ali danas me dočekalo oko deset poruka u nizu, znači da ga je Mac stalno isključivao - uključivao, samostalno?!?

Usput, stalno nešto roglja i čita po tom disku, lampica mu je stalno aktivna, pa malo stane, pa opet. Recimo dva dana sve u redu, onda opet poruka o neispravnom izbacivanju, i tako u krug. Na tom disku je uglavnom glazba, popunjeno je gotovo ništa, dostupno 2,91TB. Dakle novi disk, iz kutije i celofana.

Zna li netko u čemu bi mogao biti problem?

Prilog/zi IMG_0157.HEIC nije/su pronađen/i

11.02.2023 | 19:47
Za početak probaj izbaciti disk i pričekaj da mac ode u sleep, nakon toga probudi mac i vidi imaš li još uvjek iste probleme.
11.02.2023 | 20:28
Evo, izbacio sam disk, Mac je otišao u sleep, kada sam ga probudio - diska nije bilo. Tada sam ga ištekao iz USB hub-a i onda se pojavio. Sad ću dalje vidjeti kako se ponaša.
11.02.2023 | 20:37
Moje iskustvo s WD eksternim kućišta je "mixed bag" i ona velika, od 3.5" su često imala problem da se sama isključe. Nikada to nisam uspio srediti i na kraju sam kupio neko no-name najjefitnije kućište, prebacio disk u njega i od tada je sve bilo ok. Znam da nisam baš pomogao.
11.02.2023 | 20:57
E baš je taj disk u pitanju, onaj veliki 3,5", vertikalni. I baš sam ga uzeo jer ima svoje napajanje, da ne bi bilo problema, i evo ga na sad.

Vidjeti ću kako će se ponašati ubuduće, ako tako nastavi onda ide sa strane za povremeni vanjski backup, a na njegovo mjesto neki SSD od 2TB.
11.02.2023 | 21:32
Ako pomaže, disk je formatiran kao APFS.
12.02.2023 | 20:34
Je li moguće da "stalno roštanje" zato što ga Spotlight indeksira?
Ponaša li se isto ako je uštekan direktno u Mac (bez USB HUBa između)?
13.02.2023 | 00:45
Ne može bez hub-a, MacBook ima samo USB-C portove, a disk je USB 3. Indeksiranje mi je uključeno, jer treba biti zbog povremene pretrage sadržaja baš na tom disku. To sam našao na netu da se može isključiti, ali onda imam više štete nego koristi.
13.02.2023 | 00:50
Pribavi ili posudi USB-C na USB-A kabel (ili adapter) pa vidi kako se ponaša disk kad nema huba u jednadžbi.
13.02.2023 | 02:37
Imam adapter, pokušati ću onda tako, hvala.
13.02.2023 | 15:33
Spojen direktno preko adaptera, opet nešto pretražije i čita, no barem se nije sam od sebe isključio u sleep-u. Čim mi to omogući financijska konstrukcija uzimam vanjski SSD SAMSUNG T7, 2TB.
13.02.2023 | 15:41
Pretražuje i čita dokle god Spotlight ne završi indeksaciju i kad god se značajno promijeni sadržaj diska
13.02.2023 | 16:25
Da, svaki dan dodam barem 100-200 MB materijala na taj disk, bit će da to sve indeksira. Bitno je da radi, da ne krepa.
13.02.2023 | 20:08
Mislim da je to Ventura bug iako ja imam taj problem sa NAS diskovima nakon što napravim backup.

Znači imam cijelu ergelu Macova i 4 NAS uređaja, Macovi vrte svašta, od Mojave do Venture. Diskovi su razni, WD Duo, Synology i 2 komada Apple TimeCapsule, jedna horizontalna, jedna vertikalna. Osim jednog Minija ostale ne gasim nego su stalno u sleepu. Sve ih backupiram na te nasove plus jedan USB3 vanjski kojeg po potrebi spojim, obavim backup i odspojim.

Sve super radi jedino taj M1 MacBook Air na Venturi nakon backupa pa zatim buđenja iz sleepa javi tu grešku bez obzira na koji NAS napravim backup. Nit ja mountam niti unmountam ove NASove, to radi sam TimeMachine ali svejedno svaki put, baš svaki put nakon ponovnog buđenja to javi.

Googlao sam i nisam našao rješenje.

Ovi tvre da imaju rješenje ali ja ga ne vidim. Probajte drugi kabel. Koji kabel? Kompovi se backupiraju prek mreže, većinom bežično.

Taj problem se pojavio od kad sam taj komp digao na Venturu. Niti jedan drugi nema taj problem jer vrte ranije verzije OSa.

discussions.apple.com/thread/254319710

> What I am now finding is that I still get the "Disk not ejected properly" error but when the computer wakes up from sleep, within 5 minutes the Time Machine drive reconnects and performs the backup. Had run First Aid and no errors. So it's somewhat better.

discussions.apple.com/thread/254445879

> I've got Time Machine on a MacBook Pro configured to backup to an iMac with a network Time Machine-shared external drive. This has worked fine for several years, but since upgrading the MacBook Pro to Ventura, each morning I'm greeted with one or more alerts: "Disk Not Ejected Properly: Eject "Backups of <MBP name>" before disconnecting or turning it off.
13.02.2023 | 22:18
IgorD hvala, ajde probati ću ga spojiti na stari MacBook Pro 2011, gore je 10.13.6, samo se nadam da on podržava APFS.
13.02.2023 | 22:49
10.13 podržava AFPS
14.02.2023 | 16:27
Evo, na starom MacBook Pro NIKAKVIH problema. Šta li rade, da ga rade sa tim novim OS-om.
15.02.2023 | 18:25
Vratio sam vanjski disk na MacBook M1, ali sam u postavkama onemogućio odlazak diskova u sleep. Za sada sve radi OK, usput izašao je i update za macOS.
27.03.2023 | 07:28
drpongrac23 kaže:
Vratio sam vanjski disk na MacBook M1, ali sam u postavkama onemogućio odlazak diskova u sleep. Za sada sve radi OK, usput izašao je i update za macOS.

Može uputa kako to napraviti?
Imam dva 3.5" WD-a od 1TB (black/blue) i stalno iskaču iz konekcije sa MBA M1 preko ladice.
Black je pun i isključio sam ga iz ladice, ostaje u ormaru sa spremeljenim podacima od zadnjih xy godina.
Blue se svakodnevno fila sa podacima.
No stalno se isključuje.
27.03.2023 | 07:57
U "System settings" treba ići na "Displays/Advanced" te uključiti opciju "Prevent automatic sleeping on power adapter when the display is off".
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 20 sati
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".
  • Gjuroo: Možda "mamlaz"?
  • tino1: Mazlum- na Herceg- Bolansanski- Budala.
  • Yonkis: Mazlum - Mazlum (maẓlūm) is an Arabic term for "oppressed, ill-treated, injured, sinned-against" (the antonym being ẓālim "oppressor"; root ẓlm "to oppress";).
  • tino1: Riba! Vraćaj karmu! Ej ne ćeš se imat kamo vratit.
  • tino1: Ej ukinuo Mazlum Karmu!! Šta vam je odmah vraćaj karmu Riba!!
  • smayoo: :(
  • drpongrac23: Napustio nas je Ivan Piko Stančić. RIP
  • Borisone: Logika kaže da bi verzija trebala biti od godine u kojoj se izdaje. Ima smisla godina plus jedan jer u posljednjih nekoliko godina obećanja dolaze s bar nekoliko mjeseci odmaka (ili nikad).
  • Yonkis: iOS 26 u 2025? [link]
  • cariblanco: Riječani, hoće li Važ biti vaš ?
  • smayoo: @Yonkis, piši u forum, ovo će ti tu iscuriti
  • Yonkis: Članak je odličan.. dijelim ga okolo ostalim Appleovcima koji nikako da ovdje puste korjenje. :)
  • hal9000: @dpasaric: ako nekome i nije korisno, barem je zabavno i poučno.
  • Yonkis: Ne znam dal da otvaram temu, treba mi prijedlog neke app za skeniranje prostorije (sa namještajem) kako bih mogao lakše namjestiti prostoriju sa postojećim stanjem, neka LiDAR app?
  • dpasaric: Članak je "up", imate što za čitati, nadam se da će nekome biti korisno! :)
  • cariblanco: ok,ty za info
  • dpasaric: Ograničen je taj modul za ankete, imao sam isti problem, ali on nakon par dana zaboravi IP, pa se mogao dati drugi glas za one koji su imali više Macova.
  • dpasaric: Hvala, idem urediti tekst za zadnjim info, pa ide objava večeras! :)
  • dpasaric: Evo, imamo 1.000!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Gjuroo, temeljnik, tino1, Anonimci (454)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.09 Seconds

Provided by iJoomla SEO