WD Elements - povremeno isključivanje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

WD Elements - povremeno isključivanje

11.02.2023 | 18:56
Neki dan sam kupio vanjski tvrdi disk "WD Elements", veličine 3TB te ga putem USB hub-a spojio na MacBook Air M1. Gore je macOS Ventura 13.2, dakle zadnje ažuriran OS. Treba napomenuti da disk ima vlastito napajanje. Počelo se nešto "čudno" događati.

Naime, kada Mac ode u sleep, i kada ga ponovno probudim, zna mi se pojaviti poruka da disk nije pravilno izbačen, znači klasična obavijest na Macu kada se iskopča neki od vanjskih diskova, a bez opcije izbaci. To se ne događa često, ali danas me dočekalo oko deset poruka u nizu, znači da ga je Mac stalno isključivao - uključivao, samostalno?!?

Usput, stalno nešto roglja i čita po tom disku, lampica mu je stalno aktivna, pa malo stane, pa opet. Recimo dva dana sve u redu, onda opet poruka o neispravnom izbacivanju, i tako u krug. Na tom disku je uglavnom glazba, popunjeno je gotovo ništa, dostupno 2,91TB. Dakle novi disk, iz kutije i celofana.

Zna li netko u čemu bi mogao biti problem?

Prilog/zi IMG_0157.HEIC nije/su pronađen/i

11.02.2023 | 19:47
Za početak probaj izbaciti disk i pričekaj da mac ode u sleep, nakon toga probudi mac i vidi imaš li još uvjek iste probleme.
11.02.2023 | 20:28
Evo, izbacio sam disk, Mac je otišao u sleep, kada sam ga probudio - diska nije bilo. Tada sam ga ištekao iz USB hub-a i onda se pojavio. Sad ću dalje vidjeti kako se ponaša.
11.02.2023 | 20:37
Moje iskustvo s WD eksternim kućišta je "mixed bag" i ona velika, od 3.5" su često imala problem da se sama isključe. Nikada to nisam uspio srediti i na kraju sam kupio neko no-name najjefitnije kućište, prebacio disk u njega i od tada je sve bilo ok. Znam da nisam baš pomogao.
11.02.2023 | 20:57
E baš je taj disk u pitanju, onaj veliki 3,5", vertikalni. I baš sam ga uzeo jer ima svoje napajanje, da ne bi bilo problema, i evo ga na sad.

Vidjeti ću kako će se ponašati ubuduće, ako tako nastavi onda ide sa strane za povremeni vanjski backup, a na njegovo mjesto neki SSD od 2TB.
11.02.2023 | 21:32
Ako pomaže, disk je formatiran kao APFS.
12.02.2023 | 20:34
Je li moguće da "stalno roštanje" zato što ga Spotlight indeksira?
Ponaša li se isto ako je uštekan direktno u Mac (bez USB HUBa između)?
13.02.2023 | 00:45
Ne može bez hub-a, MacBook ima samo USB-C portove, a disk je USB 3. Indeksiranje mi je uključeno, jer treba biti zbog povremene pretrage sadržaja baš na tom disku. To sam našao na netu da se može isključiti, ali onda imam više štete nego koristi.
13.02.2023 | 00:50
Pribavi ili posudi USB-C na USB-A kabel (ili adapter) pa vidi kako se ponaša disk kad nema huba u jednadžbi.
13.02.2023 | 02:37
Imam adapter, pokušati ću onda tako, hvala.
13.02.2023 | 15:33
Spojen direktno preko adaptera, opet nešto pretražije i čita, no barem se nije sam od sebe isključio u sleep-u. Čim mi to omogući financijska konstrukcija uzimam vanjski SSD SAMSUNG T7, 2TB.
13.02.2023 | 15:41
Pretražuje i čita dokle god Spotlight ne završi indeksaciju i kad god se značajno promijeni sadržaj diska
13.02.2023 | 16:25
Da, svaki dan dodam barem 100-200 MB materijala na taj disk, bit će da to sve indeksira. Bitno je da radi, da ne krepa.
13.02.2023 | 20:08
Mislim da je to Ventura bug iako ja imam taj problem sa NAS diskovima nakon što napravim backup.

Znači imam cijelu ergelu Macova i 4 NAS uređaja, Macovi vrte svašta, od Mojave do Venture. Diskovi su razni, WD Duo, Synology i 2 komada Apple TimeCapsule, jedna horizontalna, jedna vertikalna. Osim jednog Minija ostale ne gasim nego su stalno u sleepu. Sve ih backupiram na te nasove plus jedan USB3 vanjski kojeg po potrebi spojim, obavim backup i odspojim.

Sve super radi jedino taj M1 MacBook Air na Venturi nakon backupa pa zatim buđenja iz sleepa javi tu grešku bez obzira na koji NAS napravim backup. Nit ja mountam niti unmountam ove NASove, to radi sam TimeMachine ali svejedno svaki put, baš svaki put nakon ponovnog buđenja to javi.

Googlao sam i nisam našao rješenje.

Ovi tvre da imaju rješenje ali ja ga ne vidim. Probajte drugi kabel. Koji kabel? Kompovi se backupiraju prek mreže, većinom bežično.

Taj problem se pojavio od kad sam taj komp digao na Venturu. Niti jedan drugi nema taj problem jer vrte ranije verzije OSa.

discussions.apple.com/thread/254319710

> What I am now finding is that I still get the "Disk not ejected properly" error but when the computer wakes up from sleep, within 5 minutes the Time Machine drive reconnects and performs the backup. Had run First Aid and no errors. So it's somewhat better.

discussions.apple.com/thread/254445879

> I've got Time Machine on a MacBook Pro configured to backup to an iMac with a network Time Machine-shared external drive. This has worked fine for several years, but since upgrading the MacBook Pro to Ventura, each morning I'm greeted with one or more alerts: "Disk Not Ejected Properly: Eject "Backups of <MBP name>" before disconnecting or turning it off.
13.02.2023 | 22:18
IgorD hvala, ajde probati ću ga spojiti na stari MacBook Pro 2011, gore je 10.13.6, samo se nadam da on podržava APFS.
13.02.2023 | 22:49
10.13 podržava AFPS
14.02.2023 | 16:27
Evo, na starom MacBook Pro NIKAKVIH problema. Šta li rade, da ga rade sa tim novim OS-om.
15.02.2023 | 18:25
Vratio sam vanjski disk na MacBook M1, ali sam u postavkama onemogućio odlazak diskova u sleep. Za sada sve radi OK, usput izašao je i update za macOS.
27.03.2023 | 07:28
drpongrac23 kaže:
Vratio sam vanjski disk na MacBook M1, ali sam u postavkama onemogućio odlazak diskova u sleep. Za sada sve radi OK, usput izašao je i update za macOS.

Može uputa kako to napraviti?
Imam dva 3.5" WD-a od 1TB (black/blue) i stalno iskaču iz konekcije sa MBA M1 preko ladice.
Black je pun i isključio sam ga iz ladice, ostaje u ormaru sa spremeljenim podacima od zadnjih xy godina.
Blue se svakodnevno fila sa podacima.
No stalno se isključuje.
27.03.2023 | 07:57
U "System settings" treba ići na "Displays/Advanced" te uključiti opciju "Prevent automatic sleeping on power adapter when the display is off".
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 7 minuta
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, temeljnik, Zdravac, Anonimci (487)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.77 Seconds

Provided by iJoomla SEO