UPS - pitanje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

UPS - pitanje


10.09.2022 | 18:38
Pozdrav svima

Koristim Macbook i nedavno sam na poklon od bratića dobila Apple Thunderbolt Display 27"(njemu više ne treba), pa bih si uzela UPS da spojim taj monitor na njega, kako bi to funkcioniralo? Jel bi bilo kakvih problema? Koliko bi na njemu držao taj monitor, mislim na bateriji?

Za oko mi je zapeo UPS - Eaton Ellipse ECO 800 USB DIN ili 650 USB DIN(jel bi mi i on bio dovoljan samo za monitor)?

Da li tko od vas ima takav UPS? Zanima me kakav je u radu? Da li je tih dok je u stanju mirovanja? A kakav je kada radi na bateriji, da li zuji?

I recimo sada kada bih uzela taj Eaton, kako ide početno postavljanje i prvo paljenje? Jel ima nešto posebno na šta trebam paziti pri prvom paljenju ili samo uključim u struju, monitor u njega i to je to?

Hvala svima unaprijed, nadam se da ćete dati kakav savjet..
10.09.2022 | 19:51
Na tom modelu koji si navela ECO 800 USB DIN, na maksimalnoj potrošnji (250 W - kada monitor puni MacBook) UPS bi trajao nekih 11 minuta. Trajanje UPS-a ovisi o opterećenju, tj. koliko uređaj spojen na UPS vuče struje (u watima)

Inače, na Eaton-ovim stranicama možeš pronaći sve tehničke podatke koji te interesiraju.

Imam iskustva sa nešto većim Eaton UPS-ovima, i mogu reći samo sve najbolje o njima.

UPS-ovi su generalno, svi tihi u radu (osim alarma, koji se može utišati, koji se aktivira kada dođe do prekida struje) bez obzira da li rade na struju ili su na baterijama (nema zujanja).

Prvo paljenje se obično sastoji od otvaranja poklopca baterija i spajanja baterije ne UPS (baterija se nalazi u uređaju ali kabeli sa baterije nisu spojeni na sam uređaj), uključivanja u strujnu utičnicu, paljenja i čekanja da se baterija potpuno napuni, a tek nakon toga možeš staviti "teret" na UPS, tj. priključiti monitor na njega.

Inače nemaš nikakve brige sa UPS-om u svakodnevnom radu, jedino trebaš znati da će sa za 3-4 godina trebati zamijeniti postojeću bateriju (ili više njih, ovisno o UPS-u) novom baterijom, jer postojeća gubi kapacitet s vremenom.
10.09.2022 | 20:09
Eaton je super izbor. Ja mislim da ti je i 650 dovoljan. Jedino računaj da je vrlo bučan kad se upale ventilatori, dok nestane mrežnog napajanja pa radi s baterija i nakon što se vrati, dok se ne napune baterije.
10.09.2022 | 21:22
@m@xym - ti se šališ? Jel to tako na svakom modelu Eaton UPS-a, da se mora otvarati i baterija spajati na uređaj? Mislim nekako mi je logičnije da bude odmah sve spojeno, da nemam nikakvog petljanja, upali i vozi..

@smayoo - koliko sam proučila ventilator imaju samo Eaton PRO modeli ili i ovi obični NON-PRO modeli? Iskreno malo sam se pogubila od tih svih specifikacija, modela i naziva.. , možda uzmem i ovaj 650, ako kažeš da je dovoljan samo za taj jedan monitor?
10.09.2022 | 22:24
Ne šalim se, za Eaton-a nisam siguran, ali svi APC-ovi manji UPS-ovi (cca 700VA) dolaze sa odspojenim kabelima, i prije početka rada moraš otvoriti odjeljak sa baterijom i uštekati dva kabela (plus i minus) na odgovarajuće kleme (drugačijeg su oblika pa je teško pogriješiti).

Ne vidim zašto bi ovo bilo smješno, uostalom, svi uređaji koji imaju odvojivu bateriju (koju korisnik može sam zamijeniti), obično dolaze sa baterijom u odvojenom pakiranju. Vjerojatno da se onemogući slučajno aktiviranje uređaja u transportu i posljedično štete koju bi taj uređaj mogao prouzročiti zbog pregrijavanja (požar).
11.09.2022 | 06:42
Slobodno pitam za sto ce ti UPS?
Sto mislis s njim postici?
11.09.2022 | 07:16
dgorten kaže:
@m@xym - ti se šališ? Jel to tako na svakom modelu Eaton UPS-a, da se mora otvarati i baterija spajati na uređaj? Mislim nekako mi je logičnije da bude odmah sve spojeno, da nemam nikakvog petljanja, upali i vozi..

@smayoo - koliko sam proučila ventilator imaju samo Eaton PRO modeli ili i ovi obični NON-PRO modeli? Iskreno malo sam se pogubila od tih svih specifikacija, modela i naziva.. , možda uzmem i ovaj 650, ako kažeš da je dovoljan samo za taj jedan monitor?


@m@xym se ne šali. Zaista UPS uređaji imaju zaštitu na sebi koja sprečava da baterija bude spojena već "u dolasku", jer bi se inače u potpunosti ispraznila kod stajanja uređaja na polici nakon proizvodnje a prije prve upotrebe. Malo je "nespretno" iako točno opisao način na koji se baterija u UPS-u aktivira (princip je isti bez obzira radi li se o "kućnom" ili "profi" modelu, samo što je to kod kućnih ko skidanje/izvlačenje folije sa baterije na daljinskom da bi radio).

Kod Eatona nije kao kod APC-a da moraš otvarati uređaj i ubacivati/spajati išta, na pojedinim modelima imaš komad zaštitne plastike na stražnjem dijelu uređaja koji skineš/izvučeš i na taj način spojiš bateriju u samom uređaju.

Eaton kao brand je zaista dobar. Na poslu imam (između ostalih) i nekoliko njihovih uređaja (900VA) koji drže prilično velike mrežne ormare s aktivnom opremom i nikad s njima problema.

Doma imam Eaton Ellipse Eco 1200 VA i na njega spojeno:

Mac Mini 2014 - max potrošnja 85W
Dell U2518D monitor - prosječna potrošnja 30W
Synology RT2600AC ruter - potrošnja 11W
Synology DS211j NAS - potrošnja 22W
Synology DS120j NAS - potrošnja 10W
periferija - cca 30W

Znači, ukupno 180-200W trošila.

Moj Eaton (spojen USB kabelom na NAS koji je u stanju očitati podatke o autonomiji iz njega) kaže da ima "3000 sekundi" rada na bateriji sa svim tim trošilima. Dva-tri puta mi se dogodilo da je duže nestalo struje i izdržao je 45 minuta rada prije no su uređaji ostali bez napajanja. Što se tiče buke, stoji kraj nogu ispod stola i ne čujem ga dok radi.

Iako sam mogao kupiti i slabiji model za to što meni treba (autonomija bi mi i upola kraća bila dovoljna) uzeo sam veći i jači, ne toliko zbog činjenice da je veći i jači nego zbog ukupnog broja utičnica (moj ima 4 koje su pod naponom UPS-a u slučaju nestanka struje + 4 koje su prenaponski zaštićene, slabiji modeli imaju 3+1 varijantu).

Meni osobno bitna stvar kod UPS-a koja me i "natjerala" da gledam baš taj model (važi za cijelu Ellipse seriju) je mogućnost da kao korisnik sam promijenim bateriju u njemu. Životni vijek baterija je 4-6 godina a onda im je vrijeme zamjene. Važno mi je bilo znati da baterija ima (a ima, jer su standardizirane, samo kupiš dovoljan broj, ovisi o modelu UPS-a) i da mogu sam otvoriti uređaj i promijeniti ih (nisu specijalno skupe u odnosu na sam uređaj i kod ovih manjih modela kupuješ jednu ili dvije, no ako ih moraš nekom dati na zamjenu onda imaš ekstra trošak servisa i može ti se dogoditi da cijela priča bude neisplativa jer za 20-30% više kupiš cijeli novi i moderniji uređaj).
11.09.2022 | 11:32
jura22 kaže:
Slobodno pitam za sto ce ti UPS?
Sto mislis s njim postici?

I mene zanima, jer macbook ima daleko veću autonomiju.
A sam monitor se ne bi napajao na macbook, prije on na njega.Tako da je nejasno što želiš postići?
Ali , svatko ima svoje razloge!
11.09.2022 | 16:32
@jura22 i @jzelko - kupila bih UPS, jer često bude ispada struje po par sekundi/1min, tako da mi monitor se ne pokvari/ne pregori ili nešto slično, a Macbook ionako ima svoju bateriju , tako da mi za njega ne treba, ali već ako bih uzela UPS, možda bih i njega priključila na njega.
11.09.2022 | 16:54
Apple Thunderbolt Display ti na kraju svog kabela ima TB2 konektor i Magsafe konektor za napajanje MacBooka tih generacija. Tako da ćeš svakako s UPSa napajati monitor i MacBook. Ako ti je MacBook noviji (koji ima Magsafe2), imaš za kupiti adapter Magsafe/Magsafe2. Jedino ako je još noviji, koji nema Magsafe, nego se napaja preko bilo kojeg USB-C porta, onda ga ne možeš napajati s ATB izvoda (a za takvog će ti trebati TB2/TB3 adapter).
Eaton UPS ima i ugrađenu prenaponsku zaštitu, samo vodi računa da, da bi ti prenaponska zaštita djelovala kad treba, moraš u kući imati dobro uzemljenje, a UPS uštekati u shuko utičnicu (koja je propisno uzemljena).
11.09.2022 | 18:58
A ja mislio da je samo kod mene na Hvaru takav slučaj sa prekidima.
Kako tio je smayoo objasnio uštekaj oba u UPS i prst u uho!
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 44 minuta
 • smayoo: Ako netko u Zagrebu ima radni stroj s grafuljom GeForce 3090Ti ili 3080Ti i/ili Quadro RTX A5000 ili A4500 ili malo slabijom, i Windowsima, imam prijatelja koji bi hitno trebao na takvom stroju kratko testirati jedan specifični softver pa molim da mi se javite privatnom porukom. Hvala!
 • m@xym: Korisnički isprženi diskovi nebi trebali predstavljati nikakav problem, samo moraju biti zatvoreni (na način da više nije moguće dosnimavanje nove muzike) jer većina auto-radija koje sa kojim sam imao iskustva, nisu mogli čititi diskove sa otvorenim session-om
 • drpongrac23: U iTunes se može snimiti playlista kao AUDIO CD, samo je pitanje da li auto čita pržene diskove
 • mbp2009: nisam skinuo pjesmu nekih 10 godina haha
 • Siky97: ekipa... uzeo sam dream car iz 2004.g. i nemam bt i aux...samo cd haha ... zna li tko koje programe koristiti na meku za skidanje glazbe da mi cd čitač u autu to može pročitat
 • Kloba: Putinu pak fali da pripoji još samo Mars Ruskoj Federaciji - uglavnom - u super smo dobu živi :D
 • Kloba: No vidim da ga Biden opasno sustiže, neki dan je javno pozvao suradnicu da mu se javi - iako je dotična već nekoliko (dana, tjedana?) pokojna... Senili lagano i on
 • Kloba: A jbg, Trumpa nisam pratio uopće, a na ovo sam naletio u nekom dokumentarcu koji nema veze s njim, nego je tip spomenuo baš taj meme - pa reko da vidim
 • mbp2009: ali čudi me kako nisi znao, to je već meme barem 5 godina haah
 • mbp2009: meni se takvi gafovi dogode svaki dan, izgleda da sam onda kreten teški
 • Kloba: U prvih deset sekundi se sve čuje... :D
 • Kloba: Nisam znao da je Trump ispao ovako glup na sastanku sa Cookom: [link]
 • ZeljkoB: Zna li tko kada nova posiljka Apple Watch Ultra stize u iStyle ?
 • andy: realno nema utjecaj na bateriju jer backlight jednako blješti bez obzira na profil
 • andy: mislim da u životu display profil nisam micao s defaulta
 • mbp2009: dečki, koji display profile koristite? sad malo vrtim na rMBP i ovaj apple rgb mi paše puno više nego colour LCD, ima to nekakav utjecaj na bateriju?
 • dpasaric: Danas, od 20 sati nadalje, prvi dan proslave u Pikiju! :)
 • ZeljkoB: Ja pitao Telemach za eSIM i doslovno mi rekli da ne znaju i da pratim objave na webu.
 • Zdravac: Bio danas u Telemach-u, rekli su do kraja godine će biti podrška za eSim. Rade na tome.
 • andy: i ovdje i u Austriji mi je uvijek na LTE. iPhone 12, A1
 • andy: kad se već spominje 5G, ima li još itko da ga ne može uhvatiti nigdje?
 • alojz: Telemach uopće ne podržava iPhone 5G, a kamoli eSIM. Možda kad updateaju mrežu i dobe licencu od Apple-a budu i to
 • Zdravac: thanks
 • ZeljkoB: Samo A1 i HT za sada
 • ZeljkoB: [link]
 • Daddo: U HR samo A1 i T-mobile.
 • Zdravac: Zna li netko da li Telemach HR podržava eSim?
 • dpasaric: Držim palčeve za svemoćnu baku! :)
 • zoranowsky: @dpasaric, sve je u rukama baka-servisa :)
 • dpasaric: Rezervirajte si petak i subotu! Ili barem jedan od ta dva dana! :)
 • Junuz: Hvala soffoklo
 • mbp2009: update na watchos 9, nakon 4-5 dana privikavanja, sat ima izuzetno dugo trajanje baterije. Jutros u cca 7:30 ga skinuo s punjača na 100%, trenutno je na 74%, SE je u pitanju, tako da nemam always on display, za svaki slučaj.
 • 1v@n: Koliko je danas realno tražiti za iPad Pro LTE 12.9’ (2. gen) s 512 GB. Apple Keyboard cover, Apple Pencil i još nešto dodataka. Nemam neku potrebu riješiti ga se, ali me svrbi da bih uzeo takav, ali noviji 11 ili 12.9
 • Soffoklo: Za sad se još možeš vratiti na iOS 15.6.1. Odi ovdje [link] odaberi svoj iPhone i skini zadnju dostupni iOS 15 verziju
 • Junuz: Jeli neko zna za mogućnost vraćanja iphona na prethodni OS.16 mi pravi probleme u viberu kucam poruku a ona nestane.Primatelj je dobije ali ja to neznam.Takođe mi nedođu poruke već naknadno.I jezički problemi na zaključanom ekranu.Miješa septembar sa rujan i sl
 • Junuz: Partizanska eskadrila,vođa njemačkih lovaca.U dobrom duhu te vrste filmova gine od partizanskog oficira.
 • smayoo: Je, svi ga znamo kao zlog SS-oficira. A Stevo Žigon je najpoznatiji YU Gestapovac. :)
 • m@xym: Praktično nema partizanskog filma ili serije u YU filmografiji, u kojoj Radko nije glumio njemačkog oficira (imao je tvrdi slovenski izgovor)
 • m@xym: ako nikad nisi gledao neki njegov film ili seriju, onda si dosta mlad.
 • mbp2009: ekipa, koristi li itko sketchup i ,po mogućnosti, v-ray plugin
 • smayoo: Neka mu je lijepa vječnost!
 • mbp2009: nekim čudom sam čuo za njega, ali nikad nisam gledao film
 • mbp2009: nisam gledao njegove filmove, rip
 • m@xym: Umro Radko Polič
 • 1v@n: *fileove
 • 1v@n: Ne znam zašto bi ga itko uspoređivao s Garminom i Suuntom. Evo, ja prvi kao korisnik Fenixa 6X Pro ne razmišljam o drugom satu, sve dok ne naprave nešto što može nadmašiti ova 2 tjedna na jednom punjenju. A kad već hoće biti sat za planinare hobiste, onda bi dobro došla i podrška za .GPX filmove i topografske offline karte.
 • Borisone: Čekaj da se ekipa počne buniti kako nema 5G na 40 metara dubine.
 • mbp2009: nitko ni ne očekuje da ga garmin i suntoo neće pojesti :)
 • mbp2009: pa taj watch ultra i je više za neke hobiste nego ozbiljne ekstremne sportaše
 • 1v@n: Ma i da može dublje, kako ćeš upravljati njime?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, Kumar, Riba, tino1, Anonimci (258)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 0.92 Seconds

Provided by iJoomla SEO