M1 ili ostati na Intelu?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

M1 ili ostati na Intelu?

05.11.2021 | 21:32
Večer ljudi, prijateljica me zamolila da pitam ovdje(jer ona nije na forumu), pitanje za vlasnike ovih novih prijenosnika sa M1 čipom..

Ukratko, ona ima Macbook Air 13" iz 2015, sa 8GB RAM-a, i 256GB SSD, ima svoj možemo reći neki "mini-dućan", i jako puno vremena provodi na oglasnicima(Njuškalo,Ebay, i još neki, radi posla..).

I situacija je sljedeća, kada je duže vremena recimo na Njuškalu, dosta joj se Air zagrijava, i zapuše ventilator, i onako kada je zagrijan, možemo reći da se malo uspori, i tako, dok je na svim ostalim stranicama, oglasnicima hladan, pa ja sad ne znam šta da joj kažem? Jel Njuškalo još koristi Flash? Jel to do njega? Dok na drugima nema tih problema.

Pa sada ona gleda da si uzme ovaj Air 13" sa M1 čipom, ali ako će opet dolaziti i na njemu do usporavanja i zagrijavanja, onda ne bi ništa mjenjala, nego ostala na starom dok ga godine ne pregaze, jer joj je dovoljan za sve što treba.

Pa sada bio bih zahvalan, ako može kakav savjet ili preporuka?

Da li ići na taj sa M1, ili ništa ne dirati?
  • Dijete
  • Posjetitelj
05.11.2021 | 21:43
Sa Aira iz 2015 od 8gb, ukoliko nesto zeli mijenjati, ja bih preporucio ici na M1..

I najniza konfiguracija ce biti znacajno unaprijedjenje…

Najsigurnije je da ode u neki od ducana i malo prosurfa na izlozbenim primjercima po stranicama koje koristi.
05.11.2021 | 22:40
Za tu upotrebu mislim da je to no-brainer, sigurno nece biti losije.
  • kupus
  • Posjetitelj
06.11.2021 | 02:18
Mislim da bi joj pomogao samo adblock (preporuka ublock origin) + mijenjanje paste/čišćenje od prašine.

Nije valjda došlo vrijeme da se za njuskalo mora m1 kupovat
06.11.2021 | 09:05
JA ima par mjeseci Air s M1. Ovaj nema ventilator, a nisam niti primijetio da grije uopće.
Za to što joj treba, ne treba joj novo računalo.
06.11.2021 | 17:43
Moja supurga radi posao na Airu iz 2014-15 mozda. Nekakav najsocijalniji model (disk mu je cijelih 128GB) i radi ko grom.

Nikakvih problema godinama.

To prijateljicino racunalo bi mozda jedino trebalo detaljno ocisitti, ispuhati prasinu i eventualno napraviti novi account, ako je skupila neko sranje koje vuce resurse.

Ako ima novaca nek kupi M1, nije to nista lose, ali Njuskalo da bude razlog je smijesno
06.11.2021 | 20:13
Imam neki osjećaj da je Njuškalo jako loše optimizirano, i da zato dolazi do toga, ne vjesim baš na njemu, pa ne mogu sa 100% reći da je točno, ali ona koja vjesi, tako kaže..

To je samo tako dok je na Njuškalu, na ničemu drugom što koristi. I to ju je počelo živcirati, pa razmatra M1.
07.11.2021 | 10:10
Ja ne koristim Njuškalo uopće, ali evo, probao sam sada. Imam MBP 2015 sa macOS 10.13.6, u FireFoxu jedan tab s Jabučnjakom i drugi s Njuškalom. Kad se otvori tab s Njuškalom, CPU share Firefoxa skoči s 2,5 na 6%, na nekih 15-ak sekundi i onda opet padne na 2,5%. Ako pootvaram desetak tabova s Njuškalom, CPU share firefoxa skoči na 30-ak % pa nakon minute padne na 20% i tu ostane. Ne da mi se otvarati Safari, ali znajući koliko on inače više resursa troši od FF, meni zvuči sasvim moguće da preopterećuje neki stariji Air, pogotovo ako je Safari u pitanju.
  • Daddo
  • Posjetitelj
07.11.2021 | 10:17
Pitati gospodičnu koji je browser u pitanju...

postoji sasvim realna i vrlo vjerojatna mogućnost da koristi Chrome iz "čisto praktičnih razloga".

Što se potrošnje resursa tiče, nevezano za njuškalo koje je takvo kakvo je i troši koliko troši... meni na Miniju 2014 sa 16GB rama i upaljenim samo Safarijem se nakon sat vremena otvorenog FB (bez klikanja igdje) javi poruka da ta stranica troši puno memorije i da razmislim o zatvaranju jer je moguć pad performansi.

M1 je prava mala zvijer, no njoj neće napraviti neku razliku ako ne promijeni nešto u workflowu.

Vratiti uređaj na tvorničke postavke... instalirati Firefox uz Ghostery add-on i prebaciti se na to kao primarni preglednik? Nema razloga da dvojezgreni i5 sa 8 rama se ponaša tako čak ni na "njuškalu".
07.11.2021 | 11:08
Sad me Daddo podsjetio, kod mene je isto Ghostery uključen. Na svakom Njuškalo tabu je blokirano između 8 i 15 trackera.
  • kupus
  • Posjetitelj
08.11.2021 | 14:07
Nije njuškalo loše optimizirano, već puno reklama koje kolju procesor. Samo ublock bajo moj.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 12 sati
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Riba, skunic, Anonimci (595)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.07 Seconds

Provided by iJoomla SEO