M1 ili ostati na Intelu?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

M1 ili ostati na Intelu?

05.11.2021 | 21:32
Večer ljudi, prijateljica me zamolila da pitam ovdje(jer ona nije na forumu), pitanje za vlasnike ovih novih prijenosnika sa M1 čipom..

Ukratko, ona ima Macbook Air 13" iz 2015, sa 8GB RAM-a, i 256GB SSD, ima svoj možemo reći neki "mini-dućan", i jako puno vremena provodi na oglasnicima(Njuškalo,Ebay, i još neki, radi posla..).

I situacija je sljedeća, kada je duže vremena recimo na Njuškalu, dosta joj se Air zagrijava, i zapuše ventilator, i onako kada je zagrijan, možemo reći da se malo uspori, i tako, dok je na svim ostalim stranicama, oglasnicima hladan, pa ja sad ne znam šta da joj kažem? Jel Njuškalo još koristi Flash? Jel to do njega? Dok na drugima nema tih problema.

Pa sada ona gleda da si uzme ovaj Air 13" sa M1 čipom, ali ako će opet dolaziti i na njemu do usporavanja i zagrijavanja, onda ne bi ništa mjenjala, nego ostala na starom dok ga godine ne pregaze, jer joj je dovoljan za sve što treba.

Pa sada bio bih zahvalan, ako može kakav savjet ili preporuka?

Da li ići na taj sa M1, ili ništa ne dirati?
  • Dijete
  • Posjetitelj
05.11.2021 | 21:43
Sa Aira iz 2015 od 8gb, ukoliko nesto zeli mijenjati, ja bih preporucio ici na M1..

I najniza konfiguracija ce biti znacajno unaprijedjenje…

Najsigurnije je da ode u neki od ducana i malo prosurfa na izlozbenim primjercima po stranicama koje koristi.
05.11.2021 | 22:40
Za tu upotrebu mislim da je to no-brainer, sigurno nece biti losije.
06.11.2021 | 02:18
Mislim da bi joj pomogao samo adblock (preporuka ublock origin) + mijenjanje paste/čišćenje od prašine.

Nije valjda došlo vrijeme da se za njuskalo mora m1 kupovat
06.11.2021 | 09:05
JA ima par mjeseci Air s M1. Ovaj nema ventilator, a nisam niti primijetio da grije uopće.
Za to što joj treba, ne treba joj novo računalo.
06.11.2021 | 17:43
Moja supurga radi posao na Airu iz 2014-15 mozda. Nekakav najsocijalniji model (disk mu je cijelih 128GB) i radi ko grom.

Nikakvih problema godinama.

To prijateljicino racunalo bi mozda jedino trebalo detaljno ocisitti, ispuhati prasinu i eventualno napraviti novi account, ako je skupila neko sranje koje vuce resurse.

Ako ima novaca nek kupi M1, nije to nista lose, ali Njuskalo da bude razlog je smijesno
06.11.2021 | 20:13
Imam neki osjećaj da je Njuškalo jako loše optimizirano, i da zato dolazi do toga, ne vjesim baš na njemu, pa ne mogu sa 100% reći da je točno, ali ona koja vjesi, tako kaže..

To je samo tako dok je na Njuškalu, na ničemu drugom što koristi. I to ju je počelo živcirati, pa razmatra M1.
07.11.2021 | 10:10
Ja ne koristim Njuškalo uopće, ali evo, probao sam sada. Imam MBP 2015 sa macOS 10.13.6, u FireFoxu jedan tab s Jabučnjakom i drugi s Njuškalom. Kad se otvori tab s Njuškalom, CPU share Firefoxa skoči s 2,5 na 6%, na nekih 15-ak sekundi i onda opet padne na 2,5%. Ako pootvaram desetak tabova s Njuškalom, CPU share firefoxa skoči na 30-ak % pa nakon minute padne na 20% i tu ostane. Ne da mi se otvarati Safari, ali znajući koliko on inače više resursa troši od FF, meni zvuči sasvim moguće da preopterećuje neki stariji Air, pogotovo ako je Safari u pitanju.
  • Daddo
  • Posjetitelj
07.11.2021 | 10:17
Pitati gospodičnu koji je browser u pitanju...

postoji sasvim realna i vrlo vjerojatna mogućnost da koristi Chrome iz "čisto praktičnih razloga".

Što se potrošnje resursa tiče, nevezano za njuškalo koje je takvo kakvo je i troši koliko troši... meni na Miniju 2014 sa 16GB rama i upaljenim samo Safarijem se nakon sat vremena otvorenog FB (bez klikanja igdje) javi poruka da ta stranica troši puno memorije i da razmislim o zatvaranju jer je moguć pad performansi.

M1 je prava mala zvijer, no njoj neće napraviti neku razliku ako ne promijeni nešto u workflowu.

Vratiti uređaj na tvorničke postavke... instalirati Firefox uz Ghostery add-on i prebaciti se na to kao primarni preglednik? Nema razloga da dvojezgreni i5 sa 8 rama se ponaša tako čak ni na "njuškalu".
07.11.2021 | 11:08
Sad me Daddo podsjetio, kod mene je isto Ghostery uključen. Na svakom Njuškalo tabu je blokirano između 8 i 15 trackera.
08.11.2021 | 14:07
Nije njuškalo loše optimizirano, već puno reklama koje kolju procesor. Samo ublock bajo moj.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 18 sati, 26 minuta
  • Borisone: Microsoft 365 Family (za 6 korisnika) je oko 60 eur kada je na akciji. A često je. Kupiš par komada i miran si par godina.
  • Zdravac: 150 € je ravno 2 godine pretplate na office 365, vjerujem da je to bolja opcija
  • drpongrac23: Ah, trebao je biti plačko!!!!
  • drpongrac23: @drlovric - ????????????????????????????????
  • drlovric: @drpongrac23: Kupujes? :)
  • Kloba: Jebote šta ove poplave rade po BiH, to je prestrašno... :(
  • drpongrac23: Evo i link [link]
  • drpongrac23: Izašao "MS Office 2024" za Mac i PC, kao standalone verzija, pa eto, ako koga zanima…
  • Bertone: Što se je dogodilo? 27 sati nitko ništa nije napisao na forumu :)
  • Yonkis: Dostupan 18.0.1 i za sve ostale apple uređaje (sat, iPad..)
  • zoranowsky: Thx!
  • dpasaric: Ugodno iznenađenje! :)
  • smayoo: Mašala. Zapratih vas na Spotifyu. :)
  • zoranowsky: [link]
  • zoranowsky: Ako netko želi link za download, pošaljite mi pm.
  • zoranowsky: [link]
  • zoranowsky: Da se i ja malo pohvalim, friško je izašao treći album Twistersa
  • mbp2009: Da, T9 napokon
  • Zdravac: KOOONAČNOO!
  • Zdravac: Jel ste skužili novost u iOS 18 kod poziva (dial pad)?!!
  • drlovric: Ja ne ocekujem bas puno od Apple AI a radim na engleskom. Širi je i danas dan prilicno poglupa :)
  • Yonkis: aha, ovo; [link]
  • mbp2009: 15.1 beta je otvorila AI u EU
  • mbp2009: MacOS
  • Yonkis: mbp2000 to imaš US App Store ID? I misliš na iOS 18.1 beta?
  • mbp2009: Testira itko 15.1? Ja testiram, ali ovaj AI Siri ne razumije baš previše, niti mi je dostupan u drugim aplikacijama kao npr Mail
  • Yonkis: Matija klc ako ga nosiš u iStyle onda ovo [link] a u tekstu im nedostaje ovaj link [link]
  • songoku: Ako oces zadrzati garanciju, u ovlastenom servisu ce ti zamijeniti cijeli sat (dobit ces najvjerojatnije refurbished) za mislim €350, tj. ovisi o modelu, to je za series 9, nisi rekao koji sat imas
  • songoku: @Matija nema originala, Apple ne mijenja nista na satu, samo ti zamijene cijeli uredja. Samo ekran se moze zamijeniti, ali ne u ovlastenom servisu, i time uvijek gubis garanciju
  • Matija klc: Decki, trebam popraviti staklo na watchu. Razbilo se. Gdje predlazete? Ima li samo istyle original i da ne gubim garanciju? Hvala
  • Yonkis: Reset ili reboot/restart?
  • big_mac: Napravio reset rutera ali nije pomoglo.
  • miomika: restartaj router. isto kao i Bonjour, nakon nekog vremena router se objesi i ne radi
  • big_mac: Nije nađen niti jedan airprint uređaj
  • big_mac: Pokušao sam sve navedeno ali uvijek isto
  • Kloba: Posljednji - baš za povezivanje inečega sa hp printerima: [link]
  • Kloba: Javi ako išta pomaže
  • Kloba: Ovo je troubleshoot sa stranica Applea: [link]
  • Kloba: Ovo? [link]
  • big_mac: Pokušao sam već tim putem ali ništa nisam našao sto je pomoglo.
  • Kloba: Ukucaj na Google ili YouTube, neko sigurno ima iste probleme i objavio je post kako to riješiti
  • big_mac: Jel zna netko kako rijesiti problem sa airprint na ios 18 a i prijašnjoj verziji ne mogu naći hp pisac
  • Kloba: Isprika, ipak je na kraju dobio 30 dana...
  • Kloba: Trifunović je navodno htio do Rijeke. Od tamo mu je žena s kojom se u međuvremenu oženio. I sad, poučen iskustvom (dobio je šest mjeseci uvjetno, ne 30 dana ja mislim), neće više vrijeđati preko X-a nego je hladno poručio: "uskoro postajem hrvatski državljan". I on i buraz oženili Hrvatice.
  • Yonkis: Ajme ovaj Photos u iOS 18 treba zasebni manual/priručnik.
  • JOHN: Smayoo što se mene tiče oderao bi i domaće
  • Zmay: Poz! Moguće napraviti da se oglasi sami brišu nakon nekog vremena npr.? Puno stvari je već prodano, a autori oglasa ih ne brišu...hvala
  • smayoo: Lik je dobio 30 dana zatvora uvjetno. I morao je platiti troškove. Što bi više? Kad pogledaš po internetu ima hrvatskih državljana koji pljuju po policiji svaki dan pa ih nitko nikad nije niti pokušao privesti, niti identificirati., a kamoli prekršajno goniti.
  • JOHN: Lik je dobio novčanu kaznu od 150 eura, a samo na transport je potrošeno više od toga. A gdje su plače policije ooja ga je privodila, tužitelja, odvjetnika, suca, režijskih troškova itd. Trebali su ga samo na ime tih troškova oderat 4000-5000 eura. Pa nek blebeće
  • JOHN: I mišljenja sam da mu je kazna preblaga. Ja bi za svako ponavljanje x10 od prethodne pa nek dogura do doživotnog ili neka ga opelješe do daske.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%