Imac late 2013 fan problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Imac late 2013 fan problem

26.10.2021 | 16:10
Zadnje vrijeme mi ventilatori rade na full okretajima a temperatura imac je normalna.Znači upalim ga i nakon 5min ako ne i prije,počne puhat ventilator i ne smanjuje se...Probao sam instalirati fan control i onaj drugi neki,ne znam kako se zove,ali il ne znam raditi i podesiti to,ili...
Pred 1g je ugrađen novi ssd i 16gb ram,na prozračnom je mjestu,i nije u prašini.
Ima li tuo kakvu ideju=?
  • Daddo
  • Posjetitelj
26.10.2021 | 16:24
neispravni termalni senzori?
26.10.2021 | 16:39
Prije nego nabacujemo ideje naslijepo, instaliraj istat menus ili neku sličnu aplikaciju pa napravi screenshot očitanja svih senzora i cpu opterećenja. Ako ventilator puše pun gas, za to postoji razlog.
26.10.2021 | 16:53
smayoo kaže:
Ako ventilator puše pun gas, za to postoji razlog.

Ne nuzno. Moj CPU je trenutacno opterecen 3% a ventilatori na 94% Glavu mi probise.

Samo zato jer koristim eksterni monitor, i to po Apple standardima nije awesome pa ne radi kako bi normalno trebalo.

Posaljem racunalo u sleep na 5 sec, oni prestanu, pa ga probudim i jedno pola sata ne rade. Onda opet zabrzaju do 100%. I sve tako...

Laptop je iz 2018 godine.

Tuzno iskustvo...
26.10.2021 | 16:59
Ja sam svoj problem s ventilatorima riješio isto kako je i Sir. Elton John riješio problem sa ženama.
26.10.2021 | 17:54

Ako treba još nešto recite...Zvao sam I kliniku,i naravno rekli da dofuram na servis.Napravio sam dijagnostiku,i pisalo je moguć problem sa ventilatorom
26.10.2021 | 23:59
Koliko se ja sjećam ta serija je imala termalni senzor za HDD koji je bio u samom disku, posebna serija za Apple i onda je taj dio na konektoru trebalo kratko spojiti. Možda onaj tko je ugrađivao SSD to nije znao, pa onda Macova kontrola hlađenja digne paniku jer je firmware tako napisan da ako senzora nema on pretpostavi da je krepao i da bi sačuvao stroj on ga stavi na max jer misli da je Mac moguće prevruć.

Ja to uvijek kratko spojim, ali moguće da je SSD ugrađivao netko neiskusan. Provjeri taj dio za točno tu seriju.
27.10.2021 | 08:15
SSD I ram sam dao u iKliniku ugraditi pred nekih 8mj,ne vjerujem da bi oni to tako sfušali,ali recimo kad su već mjenjali to,i ekran je vani,onda se odmah mjenja i termalna pasta i te sitnice.
27.10.2021 | 08:49
Nije jasno je li se taj problem pojavio odmah ili tek sada? Ako je sada, a ne odmah po ugradnji SSD-a, onda sigurno to nije do njih.
27.10.2021 | 08:58
Problem se pojavio pred nekih mj.dana.Znaći upalim,radi normalno nekih 5min,i čim upalim nešto zahtjevnije zavrti se na 4200rpm,i ne vraća.Probao sam sa raznim fan aplikacijama,ali ne sluša naredbe
27.10.2021 | 15:24
Nisam nikad koristio te fan control aplikacije, ali mislim da sam čitao ovdje da to služi samo za dodatno ubrzati ventilatore, odnosno da ih ne možeš usporiti.

Ako ubrzavaju kad skoči cpu, onda nije bez razloga
30.10.2021 | 10:44
Ok ajmo reć da ubrzavaju kad skoći cpu,ali skoći na 2 sekunde i vrati na normal,a ventilator počne konstantno na cca 4200rpm Britt I ne vraća se ..Kako riješit problem,dal možda koja aplikacija radi problem,ili nešto slično.Mislim najlakše mi ga je odfurat u servis i ostavit 100eur,al ako mogu sam nekeko riješit problem,da čujem savijet?
17.11.2021 | 21:05
Riješih problem...eto danas radio nekih 2h na njemu i ništa,naravno deinstalirao sam sve programe za regulaciju ventilatora,i radi za sad dobro..zna se zaletit koji puta ali onako na 2sec
17.11.2021 | 21:59
Sreća da si rješio problem. Sad možeš i sam saznati koliko su ti programi za regulaciju ventilatora pomogli
Nadan se da nećeš instalirati kakav AV program, da provjeriš jel imaš virusa
17.11.2021 | 22:11
Još se sjećam doba kad sam bio na windowsima i instalirao sam, nekakv tuneup. Taj program mi je našao 3256 grešaka i ispravio je njih 2897, a ako hoću da mi sve ispravi trebao sam kupiti pro verziju Zaključak je, nemoj ništa dodatno instalirati, jer ti to samo stvara dodatne probleme Mnogi korisnici na ovom forumu, nemaju nikakve "đinđe" instalirane i sistem im radi kako treba i to godinama.

Sad zaključi sam, znači imao si programe za regulaciju brzine ventilatora i da se oni nisu brže vrtili, ne bi nikad niti saznao za njih ? Jel tako, kao i moj tuneup, da nije našao one "greške" ja bi ga deinstalirao, jer mi nema svrhu...shvati si poantu
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 9 sati, 34 minuta
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)
  • dpasaric: Samo primjećujem uzorak. Do sada je 100% kod domaćih i stranih poznatih osoba koje su iznenada umrle. Ponavljam, možda je zaista slučajnost, ali sada već postaje statistički zanimljivo.
  • Riba: Covjek je vjerojatno pocinio suicid ili izravno ili neizravno alkoholom, nije tu potrebna velika znanost.
  • dpasaric: Sjajan umjetnik je to bio. Velika šteta.:( I gle, opet moramo primjetiti slučajnost koja povezuje sve "prerano" umrle. :( Nadam se da će znanost potražiti uzroke takvoj statistici.
  • smayoo: RIP, Matija :(. Stvarno prerano.
  • dpasaric: Večeras u 19 sati po našem vremenu Appleov #WWDC25 keynote!
  • Maxxy: RIP Matija Dedić :(
  • smayoo: RIP :(
  • dpasaric: Umro Bill Atkinson! :(
  • drpongrac23: @Zdravac - Nemoj ići lijevo ako semafor je desno :) :)
  • Zdravac: hahahah
  • Zdravac: A da se, umjesto palac dolje/gore, uvede palac lijevo/desno?!
  • tino1: Gjuro, bola, Mazlum i to s veliko "M".
  • Gjuroo: Možda "mamlaz"?
  • tino1: Mazlum- na Herceg- Bolansanski- Budala.
  • Yonkis: Mazlum - Mazlum (maẓlūm) is an Arabic term for "oppressed, ill-treated, injured, sinned-against" (the antonym being ẓālim "oppressor"; root ẓlm "to oppress";).
  • tino1: Riba! Vraćaj karmu! Ej ne ćeš se imat kamo vratit.
  • tino1: Ej ukinuo Mazlum Karmu!! Šta vam je odmah vraćaj karmu Riba!!
  • smayoo: :(
  • drpongrac23: Napustio nas je Ivan Piko Stančić. RIP
  • Borisone: Logika kaže da bi verzija trebala biti od godine u kojoj se izdaje. Ima smisla godina plus jedan jer u posljednjih nekoliko godina obećanja dolaze s bar nekoliko mjeseci odmaka (ili nikad).
  • Yonkis: iOS 26 u 2025? [link]
  • cariblanco: Riječani, hoće li Važ biti vaš ?
  • smayoo: @Yonkis, piši u forum, ovo će ti tu iscuriti
  • Yonkis: Članak je odličan.. dijelim ga okolo ostalim Appleovcima koji nikako da ovdje puste korjenje. :)
  • hal9000: @dpasaric: ako nekome i nije korisno, barem je zabavno i poučno.
  • Yonkis: Ne znam dal da otvaram temu, treba mi prijedlog neke app za skeniranje prostorije (sa namještajem) kako bih mogao lakše namjestiti prostoriju sa postojećim stanjem, neka LiDAR app?
  • dpasaric: Članak je "up", imate što za čitati, nadam se da će nekome biti korisno! :)
  • cariblanco: ok,ty za info
  • dpasaric: Ograničen je taj modul za ankete, imao sam isti problem, ali on nakon par dana zaboravi IP, pa se mogao dati drugi glas za one koji su imali više Macova.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

rusty, ZeljkoB, Anonimci (624)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.75 Seconds

Provided by iJoomla SEO