MacBook Pro M1 - Gdje kupiti u Hrvatskoj
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Pro M1 - Gdje kupiti u Hrvatskoj

23.08.2021 | 16:45
Pozdrav, kolege. Zna li netko gdje se može u Hrvatskoj kupiti MacBook Pro M1 sa 16GB RAM-a i 1TB SSD-a, a da se ne čeka duže od mjesec dana? Unaprijed hvala.
26.08.2021 | 11:55
99,9% vjerojatnosti je za nigdje :/
I sam sam u toj nedoumici bio za 16gb ram model i odustao sam od toga te na kraju uzeo Air sa 8gb ram i 512ssd jer mi je na kraju ispala hitna potreba za prijenosnim računalom pa nisam imao vremena čekati, a i sad je na akciji i kada uzimaš preko firme ispadne te cca 8100kn što je super cijena po meni.
30.10.2021 | 10:58
Gdje kupiti MacBook M1 Pro 14"?
Cijenja u Njemačkoj je jeftinija ~2k kn, ali nije da mi se da slati gore laptop u slučaju nekih poteškoća kojih vjerojatno ne bi trebalo biti, ali tko zna
Kod nas košta malo manje od 19k kn, a vidim da Links nudi produljeno jamstvo od 36 mjeseci koje košta 700kn, ali nisam to nikad koristio pa ne znam šta točno uključuje to jamstvo, zna li netko možda?
30.10.2021 | 12:11
NuDg3 kaže:
Cijenja u Njemačkoj je jeftinija ~2k kn, ali nije da mi se da slati gore laptop u slučaju nekih poteškoća kojih vjerojatno ne bi trebalo biti, ali tko zna

U tom slucaju ne moras uredjaj slati u Njemacku nego u najblizi servis bilo gdje u svijetu, ukljucujuci i Hrvatsku.

NuDg3 kaže:
Kod nas košta malo manje od 19k kn, a vidim da Links nudi produljeno jamstvo od 36 mjeseci koje košta 700kn, ali nisam to nikad koristio pa ne znam šta točno uključuje to jamstvo, zna li netko možda?

Vidim da je to neko osiguranje od Uniqe, pa se najbolje raspitati kod njih.
A mozes recimo kupiti i Applecare za produzeno jamstvo:
www.apple.com/support/products/mac/
  • Daddo
  • Posjetitelj
30.10.2021 | 15:39
NuDg3 kaže:

Takva "jamstva" ti uključuju popravak van proizvođačkog / trgovačkog jamstva (1 godina Apple / 2 godine EU direktiva za fizičke osobe) o trošku osiguravajuće kuće.

U principu nije riječ o jamstvu (ne spada u lažno oglašavanje, zapravo je više "loša poslovna praksa"), već o osiguranju od štetnog događaja. Ti kod trgovca sklapaš policu osiguranja za uređaj gdje imaš ugovorenu osiguranu svotu za štetni događaj. Ako se on ne realizira - ti si izgubio 700 kn. Ako se realizira, trošak popravka snosi osiguravajuća kuća.

U praksi ti to izgleda nekako ovako:

Tebi se laptop pokvari nakon 2 i pol godine, odneseš ga u ovlašteni servis*. Servis pregleda uređaj, napravi ponudu i istu pošalje osiguravatelju. Na osiguravatelju je da tu ponudu prihvati ili ne. Ako si ti kao korisnik sudjelovao u nastalom štetnom događaju (kvar je prouzročen tvojim nekim ponašanjem) postoji mogućnost da te osiguravatelj traži da participiraš u trošku popravka. Ako je trošak manji od osigurane svote - osiguravatelj plati popravak, ti kao korisnik dobiješ popravljen uređaj. Koliko brzo se stvar odvija, ovisi o tome koliko u nekom trenutku osiguravatelj ima odštetnih zahtjeva i/ili premija za isplatu (odnosno koliko ima love za pokriće onog što osigurava).

Iz iskustva u rada s lancem prodavatelj -> servis -> osiguranje, ne bih preporučio tu opciju. Radije plati Apple Care.

* - ovlašteni servis ne mora nužno biti isti onaj koji je ovlašten od proizvođača za jamstvene popravke, obzirom da se radi o popravku van redovnog jamstvenog roka. Osiguravatelj može imati sklopljen ugovor sa PeroŽdero&sin j.d.o.o. koji popravlja tvoj uređaj. Kod Apple uređaja je to malo vjerojatno da će se dogoditi s obzirom na Apple poslovnu politiku, ali na HR tržištu me ni to ne bi čudilo.
30.10.2021 | 15:56
Banke, osiguranja i telekomi - carobna trojka zla, uvijek tu da ti "pomognu".
30.10.2021 | 16:08
catalina kaže:
Pozdrav, kolege. Zna li netko gdje se može u Hrvatskoj kupiti MacBook Pro M1 sa 16GB RAM-a i 1TB SSD-a, a da se ne čeka duže od mjesec dana? Unaprijed hvala.

Za razliku od prve generacije M1 strojeva kod novih 16 GB unificirane memorije nije BTO stavka, ali jest ako tražiš (radi niže cijene) osnovni procesor s 8 jezgri i onda 1 TB SSD.

Ukratko, uvijek, svuda na planetu Zemlji, BTO strojevi se čekaju 30 do 40 dana u redovnoj situaciji. U pandemiji nam je Apple rekao da to povećamo na 50 do 60 dana i da i to ne obećajemo čvrsto.

Ako misliš na obične, redovne strojeve, ali ove zadnje serije - situacija je sada slična, čekanje je 50 do 60 dana jer se radi o novom modelu i navala je neviđena. Samo prvi dan smo primili uplata koliko inače u kvartalu.

Znači u Hrvatskoj baš nigdje to nećeš dobiti u okviru mjesec dana. Ima li gdje u svijetu? Ima, ako nije bitna HR tipkovnica, onda se vjerojatno može dobiti na najvećim "elitnim" Apple lokacijama kao Kocka u New Yorku, Apple Store u Regent Streetu u Londonu i moguće u Genevi i na par sličnih mjesta gdje se uvijek pobrinu za lager čisto imidža i reklame radi.
30.10.2021 | 17:28
Jamstvo “bilo gdje” vrijedi samo prvu godinu, a ostale u ducanu gdje si kupio. Ako uzmes Apple jamstvo onda je stvarno bilo gdje. U EU je jamstvo 2 godine i amen.
01.11.2021 | 10:32
A ako se laptop kupi u nekoj EU trgovini, je li moguće napraviti povrat poreza i kako napraviti povrat?
01.11.2021 | 12:33
Naravno da nije. Dio smo EU već 8 godina, kakav povrat poreza?
EU je carinska i porezna unija. Kad kupiš nešto u Austriji i odvezeš to u Hrvatsku, to više nije izvoz i nema više povrata poreza.
Povrat poreza možeš eventualno tražiti kad nešto kupiš u npr. BiH, Crnoj gori ili Srbiji, možda i u Švicarskoj (Švicarska je u jednom dijelu ugovorom u nekoj zajednici s EU, ali mislim da ne u carinskoj i poreznoj).
01.11.2021 | 12:48
Nezz to mi je netko spomenuo pa sam zato i pitao.
U svakom slučaju hvala na objašnjenju =
01.11.2021 | 12:56
01.11.2021 | 19:11
Ima ovdje ljudi iz BiH i drugih ex-YU država koje nisu u EU. Oni imaju pravo na povrat poreza kad kupe nešto u Hrvatskoj ili gdje drugdje u EU, kad izvezu to izvan EU. Možda je netko to spominjao?
01.11.2021 | 20:57
Mozes u Svicarskoj kupiti itraziti povrat poresa, ali bolje ne jer nije jednostavno.
Na firmu imas pravo poreznog odbitka, ali to nije povrat.
01.11.2021 | 21:39
Možda je najbolje i najisplativije otići sa avionom u Švicarsku i na aerodromu kupiti u duty free trgovini
01.11.2021 | 22:42
NuDg3 kaže:
Možda je najbolje i najisplativije otići sa avionom u Švicarsku i na aerodromu kupiti u duty free trgovini

Bojim se da dutyići nemaju nove stvari koje je teško dobiti i u ovlaštenim trgovinama, znači mala šansa da se to nađe na aerodromu dok ne bude svuda raspoloživo.
02.11.2021 | 21:06
Odobrena mi je ESTA, pa sam danas bas gledao karte, $1100-1300 za USA.

Ko ce malo veci shopping obaviti i ima viska vremena, isplati se samo radi toga otici
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 minuta
  • marioart: da se nadovezem... kako su sad Prime Days na Amazonu, moze se uzeti Family M365 na 15mj za 53€ ... ako nekome eventualno treba :)
  • smayoo: I ja kažem! :)
  • zoranowsky: Libre office FTW!
  • drlovric: Meni je jedna dobra dusa ovdje na Jabucnjaku poklonila MS Office. Neka bulk licenca je bila u pitanju, mislim nesto vezano za obrazovne ustanove. Radi godinama. Sad gledam ovu novu 2024. Skoro su pa identicne. Uopce ne znam niti sto je tu novoga :)
  • Borisone: Microsoft 365 Family (za 6 korisnika) je oko 60 eur kada je na akciji. A često je. Kupiš par komada i miran si par godina.
  • Zdravac: 150 € je ravno 2 godine pretplate na office 365, vjerujem da je to bolja opcija
  • drpongrac23: Ah, trebao je biti plačko!!!!
  • drpongrac23: @drlovric - ????????????????????????????????
  • drlovric: @drpongrac23: Kupujes? :)
  • Kloba: Jebote šta ove poplave rade po BiH, to je prestrašno... :(
  • drpongrac23: Evo i link [link]
  • drpongrac23: Izašao "MS Office 2024" za Mac i PC, kao standalone verzija, pa eto, ako koga zanima…
  • Bertone: Što se je dogodilo? 27 sati nitko ništa nije napisao na forumu :)
  • Yonkis: Dostupan 18.0.1 i za sve ostale apple uređaje (sat, iPad..)
  • zoranowsky: Thx!
  • dpasaric: Ugodno iznenađenje! :)
  • smayoo: Mašala. Zapratih vas na Spotifyu. :)
  • zoranowsky: [link]
  • zoranowsky: Ako netko želi link za download, pošaljite mi pm.
  • zoranowsky: [link]
  • zoranowsky: Da se i ja malo pohvalim, friško je izašao treći album Twistersa
  • mbp2009: Da, T9 napokon
  • Zdravac: KOOONAČNOO!
  • Zdravac: Jel ste skužili novost u iOS 18 kod poziva (dial pad)?!!
  • drlovric: Ja ne ocekujem bas puno od Apple AI a radim na engleskom. Širi je i danas dan prilicno poglupa :)
  • Yonkis: aha, ovo; [link]
  • mbp2009: 15.1 beta je otvorila AI u EU
  • mbp2009: MacOS
  • Yonkis: mbp2000 to imaš US App Store ID? I misliš na iOS 18.1 beta?
  • mbp2009: Testira itko 15.1? Ja testiram, ali ovaj AI Siri ne razumije baš previše, niti mi je dostupan u drugim aplikacijama kao npr Mail
  • Yonkis: Matija klc ako ga nosiš u iStyle onda ovo [link] a u tekstu im nedostaje ovaj link [link]
  • songoku: Ako oces zadrzati garanciju, u ovlastenom servisu ce ti zamijeniti cijeli sat (dobit ces najvjerojatnije refurbished) za mislim €350, tj. ovisi o modelu, to je za series 9, nisi rekao koji sat imas
  • songoku: @Matija nema originala, Apple ne mijenja nista na satu, samo ti zamijene cijeli uredja. Samo ekran se moze zamijeniti, ali ne u ovlastenom servisu, i time uvijek gubis garanciju
  • Matija klc: Decki, trebam popraviti staklo na watchu. Razbilo se. Gdje predlazete? Ima li samo istyle original i da ne gubim garanciju? Hvala
  • Yonkis: Reset ili reboot/restart?
  • big_mac: Napravio reset rutera ali nije pomoglo.
  • miomika: restartaj router. isto kao i Bonjour, nakon nekog vremena router se objesi i ne radi
  • big_mac: Nije nađen niti jedan airprint uređaj
  • big_mac: Pokušao sam sve navedeno ali uvijek isto
  • Kloba: Posljednji - baš za povezivanje inečega sa hp printerima: [link]
  • Kloba: Javi ako išta pomaže
  • Kloba: Ovo je troubleshoot sa stranica Applea: [link]
  • Kloba: Ovo? [link]
  • big_mac: Pokušao sam već tim putem ali ništa nisam našao sto je pomoglo.
  • Kloba: Ukucaj na Google ili YouTube, neko sigurno ima iste probleme i objavio je post kako to riješiti
  • big_mac: Jel zna netko kako rijesiti problem sa airprint na ios 18 a i prijašnjoj verziji ne mogu naći hp pisac
  • Kloba: Isprika, ipak je na kraju dobio 30 dana...
  • Kloba: Trifunović je navodno htio do Rijeke. Od tamo mu je žena s kojom se u međuvremenu oženio. I sad, poučen iskustvom (dobio je šest mjeseci uvjetno, ne 30 dana ja mislim), neće više vrijeđati preko X-a nego je hladno poručio: "uskoro postajem hrvatski državljan". I on i buraz oženili Hrvatice.
  • Yonkis: Ajme ovaj Photos u iOS 18 treba zasebni manual/priručnik.
  • JOHN: Smayoo što se mene tiče oderao bi i domaće

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Borisone, drpongrac23, m@xym, marioart, Riba, Anonimci (388)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%