SSD disk
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

SSD disk

10.06.2007 | 21:27
jel nekome mozda zapeo za oko novopredstavljeni SanDisk SSD (solid state drive)?
32gb flash memorije kao zamjena za tvrdi disk sa magnetnim plocama
cijena 600 dolara za sada..
12.06.2007 | 05:12
oke koja je prednost toga osim kaj je skupo i manjeg kapaciteta od klasicnog harda na usb?
12.06.2007 | 05:52
Glavna prednost je sta nema pokretnih djelova i pakticki je vjecan.
Ne zagrijava se,trosi 20 puta manje struje od klasicnog diska,nema letencija ..........
12.06.2007 | 06:50
hvala, uzzy!!
12.06.2007 | 07:47
I naravno instanto bootanje systema nema očitavanja, a i nema buke.. nema kvrckanja.. uf.. 600 $ hmhm
12.06.2007 | 08:39
Jako brzo ce doc hibridi sa recimo 16Gb ssd i 500Gb klasicnog diska,tako da imas brzinu
i kapacitet u jednom
22.06.2007 | 00:14
To je inače odlična stvar, ali za sada još neiskoristiva...brzine čitanja i pisanja SSDa, sada, su jako male (~20Mb/s), dok klasični 2,5\" HDD imaju brzine ~50Mb/s...

Tako da se još ne isplati to uzimati, pogovoto kad uzmemo u obzir cijenu. Ali nema dileme da će se za 2-3 godine SSD-ovi razviti kako cijenom, tako brzinom i kapacitetom i zamijenit će klasični HDD
22.06.2007 | 05:19
nicko je napisao:
To je inače odlična stvar, ali za sada još neiskoristiva...brzine čitanja i pisanja SSDa, sada, su jako male (~20Mb/s), dok klasični 2,5\" HDD imaju brzine ~50Mb/s...

Tako da se još ne isplati to uzimati, pogovoto kad uzmemo u obzir cijenu. Ali nema dileme da će se za 2-3 godine SSD-ovi razviti kako cijenom, tako brzinom i kapacitetom i zamijenit će klasični HDD

Vidi se da nemas pojma o cemu govoris
22.06.2007 | 08:23
uzzy je napisao:
nicko je napisao:

Molim te prosvijetli me kad si tako pametan...

Jedina prednost u ovom trenutku SSDa je, osim što nema pokretnih djelova, je što nema seeka. Brzine prijenosa su katastrofalne....

Slobodno me demantiraj nekim reviewem ili sl., ja ću prvi otići u trgovinu i uzet ga!!!
22.06.2007 | 10:07
zbog cega se onda zeli uvesti hibridne diskove, kojima ce na flash dijelu, kapaciteta par gigabajta, biti glavne sistemske funkcije (OS, glavni programi)
a na magnetnim plocama ostatak podataka?
22.06.2007 | 23:24
nicko je napisao:
uzzy je napisao:
nicko je napisao:

Molim te prosvijetli me kad si tako pametan...

Jedina prednost u ovom trenutku SSDa je, osim što nema pokretnih djelova, je što nema seeka. Brzine prijenosa su katastrofalne....

Slobodno me demantiraj nekim reviewem ili sl., ja ću prvi otići u trgovinu i uzet ga!!!

Nije bas neka uporedba,al sporiji bogami nije
23.06.2007 | 19:10
@komer: ti pričaš o hibridnim diskovima, mi o SSDu.....ali ajde, hibridni diskovi imaju brzu flash memoriju koja diskovima služi kao cache, koji je po definiciji višestruko brži od diska...i zbog toga 256mb flash memorije uz disk...i ne, neće ti on drastično poboljšati brzinu, nego samo produžiti trajanje baterije i smanjiti aktivnost diska...dakle, ubrzava samo ono što je se nalazi u cache memoriji, a to nije puno podataka...

I ne komer, neće biti OS i ostalo instalirani na flash memoriju, to je samo CACHE...

Što može biti brzo kod takvog diska je npr. kada komp dižeš iz hibernacije...onda se sistem instantno podigne...

Pitao si zašto se koriste hibridni diskovi? Zbog dužeg trajanja baterije kod laptopa i to je glavna prednost...ništa drugo...

@uzzy:

Ti meni daješ linkove na jubito, u kojima ne piše ništa...niti kakvi su diskovi niti marka niti kapacitet....jesi siguran da li su windowsi svježe instalirani na oba dva??

Evo, ja ću te demantirati jednim pravim review-om:

www.tweaktown.com/articles/1083/1/solid_...ate_drive/index.html

Ako pogledaš rezultate čitanja i pisanja, vidjet ćeš da su katastrofalni, a ni kapacitetom se baš ne mogu pohvalit! Tko bi imao 16gb prostora samo?? To ne dotegne ni za sistem...

Da zaključim, kao što sam rekao, nemam ja ništa protiv SSD diskova, dapače, ja u ga prvi kupiti kada prestigne klasičan HDD u brzini prijenosa podataka i kapacitetu.

Ali sada SSD ne može konkurirati pravim diskovima prije svega zbog brzine i cijene, a onda i zbog kapaciteta....ali tehnologija će se razviti kroz par godina i cijene će drastično padat isto kao što će se povećavati brzine prijenosa...u
23.06.2007 | 20:42
da, ali slazes li se da 4gb flash memorije kao cache umjesto uobicajenih 16mb ipak znacajno mijenja stvari?
i poceo sam pricati o hibridnim diskovima zato sto je njegov flash zapravo kao ssd disk, zar ne? zato sam htio dodati tehnologiju koja je izmedju ssd i hdd tehnologija, kao jedan prijelaz koji pokazuje da ipak postoje razlozi zbog kojih se odredjena stvar implementira.
i zasto bi ijedan proizvodjac razvijao tehnologiju koja je losija od prethodne?

bug.hr

ne zelim skretati sa teme, ali htio bih navesti jos jedan proizvod, koji je po funkcioniranju zapravo identican ssd diskovima:

hyper drive
24.06.2007 | 00:55
nicko je napisao:
@komer: ti pričaš o hibridnim diskovima, mi o SSDu.....ali ajde, hibridni diskovi imaju brzu flash memoriju koja diskovima služi kao cache, koji je po definiciji višestruko brži od diska...i zbog toga 256mb flash memorije uz disk...i ne, neće ti on drastično poboljšati brzinu, nego samo produžiti trajanje baterije i smanjiti aktivnost diska...dakle, ubrzava samo ono što je se nalazi u cache memoriji, a to nije puno podataka...

I ne komer, neće biti OS i ostalo instalirani na flash memoriju, to je samo CACHE...

Što može biti brzo kod takvog diska je npr. kada komp dižeš iz hibernacije...onda se sistem instantno podigne...

Pitao si zašto se koriste hibridni diskovi? Zbog dužeg trajanja baterije kod laptopa i to je glavna prednost...ništa drugo...

@uzzy:

Ti meni daješ linkove na jubito, u kojima ne piše ništa...niti kakvi su diskovi niti marka niti kapacitet....jesi siguran da li su windowsi svježe instalirani na oba dva??

Evo, ja ću te demantirati jednim pravim review-om:

www.tweaktown.com/articles/1083/1/solid_...ate_drive/index.html

Ako pogledaš rezultate čitanja i pisanja, vidjet ćeš da su katastrofalni, a ni kapacitetom se baš ne mogu pohvalit! Tko bi imao 16gb prostora samo?? To ne dotegne ni za sistem...

Da zaključim, kao što sam rekao, nemam ja ništa protiv SSD diskova, dapače, ja u ga prvi kupiti kada prestigne klasičan HDD u brzini prijenosa podataka i kapacitetu.

Ali sada SSD ne može konkurirati pravim diskovima prije svega zbog brzine i cijene, a onda i zbog kapaciteta....ali tehnologija će se razviti kroz par godina i cijene će drastično padat isto kao što će se povećavati brzine prijenosa...u

Niko ne govori da SSD imaju vecu brzinu citanja/pisanja,al to kompenziraju trenutnim pristupom informacijama dok klasicni 2.5 diskovi imaju prilicno velike letencije
24.06.2007 | 01:45
@komer: Hibridni diskovi su prijelaz i ništa više....naravno da su bolji od klasičnih diskova jer kombiniraju i jednu i drugu tehnologiju.

Prvo da napomenem, da BUG jedino služi u nuždi, kada nemaš toaletnog papira pri ruci.

Druga stvar je da se u tih 256mb ili bilo koliko cache memorije na disku NE SPREMA OS i ostale aplikacije...to je memorija kao recimo RAM, čim nestane struje, ona se ISPRAZNI. I tih 256mb je prilično brzo naprema brzini pravog SSDa.

Jasno da je svaki napredak u tehnologiji bolji!

@uzzy:

O vjeruj mi, seek time znači jako malo, zapravo praktički ništa u SOHO upotrebi.

Brzine prijenosa su važne!!! I nikako se ne može kompenzirati loša brzina prijenosa...NIKAKO.

NHF, ali prvo prouči tematiku, pa onda možemo dalje pričat. Neda mi se sada objašnjavati i pokazivati ti testove, ako ti ne razumiješ o čemu pričam
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 11 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Ender, Joseph, korisnik, Maxxy, Riba, rkoren5, Anonimci (434)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.76 Seconds

Provided by iJoomla SEO