Stolne alternative za prijenosnik
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Stolne alternative za prijenosnik

14.06.2021 | 10:48
... Molim za malu pomoć u pronalaženju stolnih alternativa za prijenosnik iz donje poveznice. Smjeram prvenstveno na Mac mini modele a sekundarno i na iMac modele - ali da se u oba slučaja konfiguracija može postaviti na 16GB/256GB.

support.apple.com/kb/SP825?locale=en_US
14.06.2021 | 11:06
Ja ne razumijem tvoje pitanje, odnosno kakav odgovor očekuješ
14.06.2021 | 19:22
Da. I ja sam zbunjen.
14.06.2021 | 20:54
Ovaj odgovor vrijedi i za temu “Prilika...” pogledaj ponudu za mac mini i5, 8gb, 512gb na gravis.de mislim da je za 963,99€ (sa dostavom u RH) prilika.

Da znam da je M1 vanzemaljski brz i močan ali meni je trebalo nešto sa čime mogu vrtiti i ERP firme koji radi samo na Windowsima.
15.06.2021 | 01:06
... Ima li netko preporuku za "kompatibilnu" verziju tipkovnice i miša za ovo računalo koji koštaju upola manje Appleovih, a dobro rade?... Isto me zanima i za eksterni trackpad.

https://istyle.hr/apple-mac-mini-8c-cpu-...u-8gb-256gb-zee.html

Treba li uz ovo računalo imati neki adapter za priključivanje starijih verzija monitora i kako ti adapteri izgledaju?...
15.06.2021 | 01:08
vicko kaže:
Ovaj odgovor vrijedi i za temu “Prilika...” pogledaj ponudu za mac mini i5, 8gb, 512gb na gravis.de mislim da je za 963,99€ (sa dostavom u RH) prilika.

Da znam da je M1 vanzemaljski brz i močan ali meni je trebalo nešto sa čime mogu vrtiti i ERP firme koji radi samo na Windowsima.

... Hvala na prijedlogu, Vicko. To bi bilo malo komplicirano provesti u mojemu slučaju.
15.06.2021 | 13:36
Prijenosno računalo je alternativa stolnom računalu, a ne obrnuto. Stol nije (tako lako) prenosiv.
Svejedno. Ako tražiš novo Apple računalo i baš želiš da bude stolno, tada je bolja varijanta iMac 24", a lošija Mac Mini.

Mini
Prednost mu je da je "jeftiniji", ali samo u startu. Kada počneš dodavati periferije, cijena se približava iMac-u ili ga prelazi ako kupuješ novi 4K monitor. 5K monitor s Retina gustoćom pixela nećeš naći, pogotovo ne razumne cijene.

iMac
Nepobjediv odnos uloženo/dobiveno ako ti odgovara 24" monitor Retina gustoće pixela (oko 218 PPI, odnosno 0,117 Pixel Pitch).
Plus je što je noviji uređaj, pa će mu i potencijalni uporabni vijek biti dug.
Sve-u-jednom rješenje je vrlo uredno i elegantno na stolu. Veliki plus je čitač otiska prsta na tipkovnici koja dolazi uz neke modele.

Osim ako nemaš neki jako skupi i odličan monitor koji želiš iskoristiti s novim Mac-om, tada je iMac bolja kupovina. Odabirom Minija zapetljat ćeš se u mrežu problema oko kompatibilnosti svega i svačega. Cijene adaptera, USB-C kablova, HDMI kablova koji mogu prenositi 4K, kvalitetnih bluetooth tipkovnica i miševa s podrškom za specifičnosti macOS-a i sl. su sve samo ne jeftini.
Šećer na kraju je Apple-ovsko ignoriranje ne-Retina rezolucija, pa novije verzije macOS-a šlampavo prikazuju sliku na ekranima koji nisu retina. Od toga da su na 2K (111 PPI, odnosno 0,23 Pixel Pitch) i FullHD rezolucijama određeni standardni tekstovi previše sitni (Notification Center); do toga da na određenim rezolucijama (2K, 4K) pokušaji skaliranja slike dovode do zamućenja.
Jeftinija alternativa iMac-u je MacBook Air ako rad na 13“ nije ograničavajući faktor.

Što se tiče tražene konfiguracije „16GB/256GB“, to spada u domenu CTO (configure to order) odnosno BTO (build to order) kako koji dućan to naziva. Takvu konfiguraciju trgovci u pravilu nemaju na skladištu već se naručuje isključivo za tebe. Prevedeno na hrvatski – plaćaš cijeli iznos unaprijed, ne možeš vratiti ako nisi zadovoljan proizvodom i čekaš mjesec-dva na isporuku.
Tu bi jedino dodao da, ako ako ti Mac treba za normalne stvari - a s M1 u to sada spada i obrada videa, onda je 8GB RAM-a „dovoljno“ te eventualno uzmeš više diska da ti je backup jednostavniji. Što veći disk, sporije će ga Mac potrošiti swapanjem RAM-a. Pošto su cijene i dodatnog RAM-a i diska nebulozno preskupe, dodavati u konfiguraciju iste samo ako je nužno potrebno ili ako je budžet županijski.

Nadam se da je pomoglo.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 39 minuta
  • smayoo: Ja već godinama pišem u Apple i pitam kad će napraviti MBP u boji ajvara. :o)
  • cariblanco: Ja kupujem novi MacBook, samo ako ima ponuda u naranđastoj boji
  • cavarovobrdo: Hoće li novi MacBook biti od plastike u bojama sladoleda? Jedva čekam kupit jedan da mi se slaže s majicom ;)
  • drlovric: Idem na 14" sada. Vjerojatno cu zadrzati oba neko vrijeme. M1 Pro radi ko grom.
  • drlovric: Ma dobio neke pare pa moram ih namjenski utrositi na MBP.
  • invictus: Lovriću, čemu to? Jel te ne služi dobro M1 Pro?
  • drlovric: Davore uzimam 14" MBP Pro CTO. Proslijedi molim te cjenike kada dobijes. Tnx
  • invictus: Jebote led, pokidali su sa tih 512GB. :D :D :D
  • VanjusOS: sad baš gledam. Macbook air M5 kreće sa 512gb SSD, vau!
  • invictus: Ma nema eventa, samo su to sve novo ubacili na svoje stranice..
  • VanjusOS: ima li nekakvo predstavljanje, event? može link
  • invictus: A sutra ima je glavno, predstavljanje jeftinog Macbooka Neo..
  • invictus: @dpasaric - oba monitora su 27"
  • invictus: Bili su 999$, sada je 1099$.
  • invictus: Ali su i digli cijenu za 100$, sada je početni model 1099%
  • invictus: Nisu me sa ničim oduševili, jedino pohvalno koliko vidim da Air počinje sada sa 512GB SSD, ostalo samo blagi refreš..
  • dpasaric: Banana totalna, opet nude samo mali 27" model?!?!
  • ZoPaj: novi monitori, mislio sam;)
  • ZoPaj: evo ih… apple.com
  • smayoo: :D
  • drlovric: Imate valjda neki backup :)
  • Gjuroo: Jel netko zapisao kontakte prije nego je tema izbrisana?
  • smayoo: Hvala. Počišćeno. Account je hackiran, admin će ga blokirati
  • jura22: Imate reklamu za prostitutke u firumu!
  • CoffeePod: 90Hz je premalo
  • rusty: 30" na 120Hz
  • Borisone: Bit će 27-inch 5k XDR za cifru veću od 32-inch 6k. Zašto? 90Hz!
  • dpasaric: Veliki Studio Display, a ne da nude samo hiperskupi XDR
  • rusty: I ja, ali sam rezerviran s očekivanjima. bilo bi lijepo da konačno ATV izdaju novi, ali i novi Studio Display će biti najs :D
  • dpasaric: Danas Apple ima objave novih proizvoda, jedva čekam! :)
  • cariblanco: Čekamo da "Kerum" kaže, da predivne rakete lete iznad Irana ;)
  • Yonkis: [link] - pjesma iz 1980 na tu temu
  • Air: Ove godine je čvrsto odlučio uzeti nobelovu nagradu za mir. Samo je pitanje koliko ratova će biti dovoljno da započne i završi?
  • Air: Trump je započeo rat sa Iranom kako bi ga završio i kako bi u svoju biografiju dodao još jedan završen rat.
  • drlovric: Poceo rat i u Iranu. Operacija se zove Epic Fury. Sve je live na YT. Nestvarno.
  • smayoo: Je li ikom jasno - zašto, pobogu? :huh:
  • drlovric: Talibani malo zaratili sa Pakistanom. Treci put ratuju sa nuklearom silom. Briga njih za Starcraft :)
  • korisnik: A jučer je 71. proslavio Alain Prost ;)
  • korisnik: Sretan 71. Steveu, i mojoj mami :D
  • dpasaric: Jobs bi danas slavio 71. rođendan!
  • dpasaric: VanjuOS, pisao sam o tome u Mac Pro 5,1 ili 7,1 temi, potraži tamo
  • smayoo: Čestitam! ;)
  • VanjusOS: nedavno sam negdje vidio opis kako instalirati window na mac bez bootcampa, ali sada to ne mogu naći.
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: company recently confirmed a special announcement for March 4. Among the expected products are a low-cost MacBook and a new generation of Studio Display.
  • Gjuroo: Pokoj mu duši
  • smayoo: RIP :(
  • Air: RIP, otišla još jedna legenda -Robert Duvall
  • jura22: Navlakusa za novi macOS.
  • imenso: Nije free, ima pretplatu, neke aplikacije i posebnu za iPad

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?