Vrijedi li nadograditi mid 2012 Macbook Pro
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Vrijedi li nadograditi mid 2012 Macbook Pro

03.01.2021 | 19:16
Pozdrav svima,

Kao sto mi username govori, sto se tice Macova sam potpuno neuk, ali mi se bliska osoba muci sa mid 2012 Macbook Proom (Macbook Pro 9,2), pa me zanima da li bi ga se isplatilo upgradeati?

Glavni se problemi manifestiraju u sporom podizanju operativnog sustava i generalnoj sporosti pokretanja programa.

Malo sam progooglao i cini mi se da bi se ugradjeni disk relativno jednostavno mogao zamijeniti SATA SSDom, a i koliko vidim, RAM je lako zamjenjiv. U principu, zamijenio bih postojece stickove RAMa od 2GB sa necim sto nadjem, vjerojatno od 4GB i stavio bih Samsungov SSD. Sve zajedno bi to bilo oko 800-1000 kn, ovisno o kolicini RAMa. Da li to ima smisla i hoce li to laptopu udahnuti novi zivot za jos godinu ili dvije? Macbook se koristi za studentske stvari, znaci nista prezahtjevno. Na njemu je zadnja podrzana verzija OSa (Catalina).

Da li sam u pravu ako iz mog brzog istrazivanja mislim da se ugradjeni disk moze jednostavno klonirati vec postojecim utilityjem u OSu i onda samo zamijeniti SSDom? Znam da jednom davno Mac OS nije podrzavao TRIM, ali mislim da je to sada rijeseno?

Vidim da na forumu ima tema sa iskustvima korisnika sa raznim proizvodjacima RAMa pa cu to malo pregledati prije kupnje. Da li je istina da bi, iako Apple navodi kao maksimalnu kolicinu memorije 8GB trebao raditi i sa 16GB?
03.01.2021 | 19:19
Moj sin koristi takav za relativno zahtjevne poslove (matlab skripte) vrlo uspješno. Unutra je 240 GB SSD i 16GB RAM
03.01.2021 | 19:39
Apsolutno se isplati, vec SSD ce ti napraviti ogromnu razliku, natrpaj RAMa i raditi ce to super. Moja supruga ima mid 2010 (6.2) i taj odradjuje sve sto treba sa SSDom i 8 GB RAMa.)
Mozes napraviti ili klon diska sa Carbon Copy Clonerom ili slicnim alatom (za to ce ti trebati eksterno kuciste) ili mozes sva povuci natrag nakon instalacije sistema iz Time machine backupa.....a mozes koristiti i sistemski Migration assistant, takodjer ce ti trebati eksterno kuciste.
03.01.2021 | 20:48
Takodje se slazem sa svim ovim navedenim - i SSD i vise memorije i to ce da leti.
Jedan predlog s moje strane: vredi razmisliti o tome da se izvadi CD/DVD drajv, i umesto njega ubaci Caddy fijoka u koju se stavi ili SSD ili hard. tako da se onda dobija fina kombinacija - na SSD se stavi OS + aplikacije/programi + eventualno neki cesce korisceni podaci, a na HDD podaci i ostalo. Ovo se pokazalo kao jako fina i dobitna kombinacija.
04.01.2021 | 15:44
Može (i korisno je),... MBP 15" + 2x8 GB RAM + 2x240 GB SSD

Prije

MBPupgrade1.jpeg

Poslije

MBPupgrade2.jpeg

PS. Jedino što nisam uspio napraviti RAID 0, je li do diskova ili kontrolera nemam pojma no rješenje nisam našao.
04.01.2021 | 20:59
Odlicno, onda krecem sa upgradeom. Hvala vam svima na odgovorima.
04.01.2021 | 21:17
Ovo s RAID-om je čudno jer se radi softversti RAID. Ne bi trebao kontroler predstavljati problem. Osim ako je to sustavno onemogućeno što i ne bi bilo čudno.
05.01.2021 | 23:29
@Bertone, ne znam s kojim si sistemom probao napraviti RAID 0. Ja imam MBP 13" iz 2012 (non retina) i unutra dva komada SSD-a u toj konfiguraciji. Štos je u tome da mora biti stariji sistem, mislim da je zadnja verzija koja dopušta instalaciju sustava na RAID 0 El Capitan. Laptop mi je trenutno u garaži u autu, pa mogu provjeriti kada se prošećem do tamo.
Nove verzije OS X-a ne dopuštaju instalacije na RAID 0, već treba instalirati ili ažurirati sistem na neki disk i onda ga nazad klonirati na RAID 0, ali nisam se s tim zezao, ono što meni treba (Adobe CS6) radi i na starom sistemu, I'm old fashioned
06.01.2021 | 03:08
High Sierra je bila u igri, no nema veze, držalo me neko vrijeme da probam, sad me prošlo,... no hvala za info ako nekome padne isto na pamet da ne razbija uzalud glavu poput mene zašto ne radi
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 26 minuta
  • marioart: da se nadovezem... kako su sad Prime Days na Amazonu, moze se uzeti Family M365 na 15mj za 53€ ... ako nekome eventualno treba :)
  • smayoo: I ja kažem! :)
  • zoranowsky: Libre office FTW!
  • drlovric: Meni je jedna dobra dusa ovdje na Jabucnjaku poklonila MS Office. Neka bulk licenca je bila u pitanju, mislim nesto vezano za obrazovne ustanove. Radi godinama. Sad gledam ovu novu 2024. Skoro su pa identicne. Uopce ne znam niti sto je tu novoga :)
  • Borisone: Microsoft 365 Family (za 6 korisnika) je oko 60 eur kada je na akciji. A često je. Kupiš par komada i miran si par godina.
  • Zdravac: 150 € je ravno 2 godine pretplate na office 365, vjerujem da je to bolja opcija
  • drpongrac23: Ah, trebao je biti plačko!!!!
  • drpongrac23: @drlovric - ????????????????????????????????
  • drlovric: @drpongrac23: Kupujes? :)
  • Kloba: Jebote šta ove poplave rade po BiH, to je prestrašno... :(
  • drpongrac23: Evo i link [link]
  • drpongrac23: Izašao "MS Office 2024" za Mac i PC, kao standalone verzija, pa eto, ako koga zanima…
  • Bertone: Što se je dogodilo? 27 sati nitko ništa nije napisao na forumu :)
  • Yonkis: Dostupan 18.0.1 i za sve ostale apple uređaje (sat, iPad..)
  • zoranowsky: Thx!
  • dpasaric: Ugodno iznenađenje! :)
  • smayoo: Mašala. Zapratih vas na Spotifyu. :)
  • zoranowsky: [link]
  • zoranowsky: Ako netko želi link za download, pošaljite mi pm.
  • zoranowsky: [link]
  • zoranowsky: Da se i ja malo pohvalim, friško je izašao treći album Twistersa
  • mbp2009: Da, T9 napokon
  • Zdravac: KOOONAČNOO!
  • Zdravac: Jel ste skužili novost u iOS 18 kod poziva (dial pad)?!!
  • drlovric: Ja ne ocekujem bas puno od Apple AI a radim na engleskom. Širi je i danas dan prilicno poglupa :)
  • Yonkis: aha, ovo; [link]
  • mbp2009: 15.1 beta je otvorila AI u EU
  • mbp2009: MacOS
  • Yonkis: mbp2000 to imaš US App Store ID? I misliš na iOS 18.1 beta?
  • mbp2009: Testira itko 15.1? Ja testiram, ali ovaj AI Siri ne razumije baš previše, niti mi je dostupan u drugim aplikacijama kao npr Mail
  • Yonkis: Matija klc ako ga nosiš u iStyle onda ovo [link] a u tekstu im nedostaje ovaj link [link]
  • songoku: Ako oces zadrzati garanciju, u ovlastenom servisu ce ti zamijeniti cijeli sat (dobit ces najvjerojatnije refurbished) za mislim €350, tj. ovisi o modelu, to je za series 9, nisi rekao koji sat imas
  • songoku: @Matija nema originala, Apple ne mijenja nista na satu, samo ti zamijene cijeli uredja. Samo ekran se moze zamijeniti, ali ne u ovlastenom servisu, i time uvijek gubis garanciju
  • Matija klc: Decki, trebam popraviti staklo na watchu. Razbilo se. Gdje predlazete? Ima li samo istyle original i da ne gubim garanciju? Hvala
  • Yonkis: Reset ili reboot/restart?
  • big_mac: Napravio reset rutera ali nije pomoglo.
  • miomika: restartaj router. isto kao i Bonjour, nakon nekog vremena router se objesi i ne radi
  • big_mac: Nije nađen niti jedan airprint uređaj
  • big_mac: Pokušao sam sve navedeno ali uvijek isto
  • Kloba: Posljednji - baš za povezivanje inečega sa hp printerima: [link]
  • Kloba: Javi ako išta pomaže
  • Kloba: Ovo je troubleshoot sa stranica Applea: [link]
  • Kloba: Ovo? [link]
  • big_mac: Pokušao sam već tim putem ali ništa nisam našao sto je pomoglo.
  • Kloba: Ukucaj na Google ili YouTube, neko sigurno ima iste probleme i objavio je post kako to riješiti
  • big_mac: Jel zna netko kako rijesiti problem sa airprint na ios 18 a i prijašnjoj verziji ne mogu naći hp pisac
  • Kloba: Isprika, ipak je na kraju dobio 30 dana...
  • Kloba: Trifunović je navodno htio do Rijeke. Od tamo mu je žena s kojom se u međuvremenu oženio. I sad, poučen iskustvom (dobio je šest mjeseci uvjetno, ne 30 dana ja mislim), neće više vrijeđati preko X-a nego je hladno poručio: "uskoro postajem hrvatski državljan". I on i buraz oženili Hrvatice.
  • Yonkis: Ajme ovaj Photos u iOS 18 treba zasebni manual/priručnik.
  • JOHN: Smayoo što se mene tiče oderao bi i domaće

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, Borisone, drpongrac23, m@xym, marioart, Riba, Anonimci (432)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%