novi iMac 27 ili budući u 2021. godini?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

novi iMac 27 ili budući u 2021. godini?

30.09.2020 | 10:20
Planiram kupiti nov 27 iMac (ili novi iMac u 2021?), a sam prije 2 godine sam kupio licence za MS Office i Final Cut Pro X. Trenutno radim na prastarom iMacu 21 iz 2011.
Ako pričekam novi model u 2021. ne znam hoće il mi MS Office i Final Cut Pro X uopće moći raditi u drugom MacOSu?
Slobodno napišite svoje komentare, ja nažalost nisam neki stručnjak u kupovini hardwarea
30.09.2020 | 12:14
Vjerujem, da će sve apple-ove aplikacije i dalje raditi, bilo s updateom ili bez njega (putem rosette), a za MS nisam siguran - ali ako bi morao odabrati odgovor - onda mislim, da neće.
30.09.2020 | 13:29
Office 365 za tekući macOS Catalina i betu slijedećeg macOS-a (Big Sur) radi bez greške.
Uključujući i OneDrive.

Ne vjerujem da će se to promijeniti tako skoro niti dolaskom Mac-ova na Apple Siliconu.

Rekao bih da su se Apple i M$ dogovorili i ne podmeću (više toliko) jedan drugom.
Apple gura Swift na Microsoft desktop, a Microsoft gura .Net na Mac. Ima tu još toga ali je nebitno za ovu temu.

Bitnije je da li će novi Apple hardver, kad se makne s Intela, dozvoljavati korisniku promjenu RAM-a ili diskova.
Zato čekam prvu objavu novog Mac-a na Apple Siliconu što su obećali za ovu godinu.
Nadam se sredinom Listopada s isporukom još ove godine. Potajno se nadam novoj iteraciji Mac Minija.
30.09.2020 | 13:34
Da li mi je pametnije čekati još bar godinu dana na novi Mac (s obzirom na MS Office i Final Cut Pro X) ili sada kupiti iMac 27?
30.09.2020 | 14:15
Da je slušat zdrav razum, kupio bi se novi iMac onda kada je novi iMac potreban.
Inače prođe život u čekanju ili lovljenju mrkve na štapu.

Ja ga ne slušam (zdrav razum), pa kupujem novi Mac već 3+ godine.

Sadašnji iMac 27" mi se čini kao solidan izbor. Da bar nije storage tako papreno skup.
Zbog toga čekam Apple Silicon Mac objavu. Storage na iPad pro tabletu je jeftiniji nego kod Mac-a, pa se nadam da će slično i kod novog Apple Silicon Mac biti nešto jeftiniji. A ciljam na 2+ TB pa se brzo skupi razlike.
30.09.2020 | 19:57
diplodocusIII kaže:
Planiram kupiti nov 27 iMac (ili novi iMac u 2021?), a sam prije 2 godine sam kupio licence za MS Office i Final Cut Pro X. Trenutno radim na prastarom iMacu 21 iz 2011.
Ako pričekam novi model u 2021. ne znam hoće il mi MS Office i Final Cut Pro X uopće moći raditi u drugom MacOSu?
Slobodno napišite svoje komentare, ja nažalost nisam neki stručnjak u kupovini hardwarea

Iskreno, samo možemo spekulirati,
FCP universal će raditi na intelu ovisi koliko će dugo apple odlučiti podržavati univerzalne aplikacije... obzirom na vlastito iskustvo vezano uz powerPC > Intel tranziciju koja me ulovila 6 mjeseci nakon kupnje prvog maca, universal veselje je trajalo 3-4 godine.

iBook G4 koji sam kupio 2005., već 2006. je bio notorno spor usporedno uz svoju intel braću. Konkretno render u FCP koji je na ppc trajao 4:31 na intelu je trjao 1 minutu. A ako se ne varam oko 2009. sa snow leopardom apple je dropao support za power pc skroz, a developeri su i ranije poceli raditi intel only appove.

Long story short, ja bi čekao apple silicon. Jer bi mogao biti dosta brži.
Do tad kupi neki sacond hand minimal viable iMac koji će te premostiti još 2/3 godine.
*micdrop*
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 12 sati, 8 minuta
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drpongrac23, Riba, rusty, tino1, Anonimci (404)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.14 Seconds

Provided by iJoomla SEO