novi iMac 27 ili budući u 2021. godini?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

novi iMac 27 ili budući u 2021. godini?

30.09.2020 | 10:20
Planiram kupiti nov 27 iMac (ili novi iMac u 2021?), a sam prije 2 godine sam kupio licence za MS Office i Final Cut Pro X. Trenutno radim na prastarom iMacu 21 iz 2011.
Ako pričekam novi model u 2021. ne znam hoće il mi MS Office i Final Cut Pro X uopće moći raditi u drugom MacOSu?
Slobodno napišite svoje komentare, ja nažalost nisam neki stručnjak u kupovini hardwarea
30.09.2020 | 12:14
Vjerujem, da će sve apple-ove aplikacije i dalje raditi, bilo s updateom ili bez njega (putem rosette), a za MS nisam siguran - ali ako bi morao odabrati odgovor - onda mislim, da neće.
30.09.2020 | 13:29
Office 365 za tekući macOS Catalina i betu slijedećeg macOS-a (Big Sur) radi bez greške.
Uključujući i OneDrive.

Ne vjerujem da će se to promijeniti tako skoro niti dolaskom Mac-ova na Apple Siliconu.

Rekao bih da su se Apple i M$ dogovorili i ne podmeću (više toliko) jedan drugom.
Apple gura Swift na Microsoft desktop, a Microsoft gura .Net na Mac. Ima tu još toga ali je nebitno za ovu temu.

Bitnije je da li će novi Apple hardver, kad se makne s Intela, dozvoljavati korisniku promjenu RAM-a ili diskova.
Zato čekam prvu objavu novog Mac-a na Apple Siliconu što su obećali za ovu godinu.
Nadam se sredinom Listopada s isporukom još ove godine. Potajno se nadam novoj iteraciji Mac Minija.
30.09.2020 | 13:34
Da li mi je pametnije čekati još bar godinu dana na novi Mac (s obzirom na MS Office i Final Cut Pro X) ili sada kupiti iMac 27?
30.09.2020 | 14:15
Da je slušat zdrav razum, kupio bi se novi iMac onda kada je novi iMac potreban.
Inače prođe život u čekanju ili lovljenju mrkve na štapu.

Ja ga ne slušam (zdrav razum), pa kupujem novi Mac već 3+ godine.

Sadašnji iMac 27" mi se čini kao solidan izbor. Da bar nije storage tako papreno skup.
Zbog toga čekam Apple Silicon Mac objavu. Storage na iPad pro tabletu je jeftiniji nego kod Mac-a, pa se nadam da će slično i kod novog Apple Silicon Mac biti nešto jeftiniji. A ciljam na 2+ TB pa se brzo skupi razlike.
30.09.2020 | 19:57
diplodocusIII kaže:
Planiram kupiti nov 27 iMac (ili novi iMac u 2021?), a sam prije 2 godine sam kupio licence za MS Office i Final Cut Pro X. Trenutno radim na prastarom iMacu 21 iz 2011.
Ako pričekam novi model u 2021. ne znam hoće il mi MS Office i Final Cut Pro X uopće moći raditi u drugom MacOSu?
Slobodno napišite svoje komentare, ja nažalost nisam neki stručnjak u kupovini hardwarea

Iskreno, samo možemo spekulirati,
FCP universal će raditi na intelu ovisi koliko će dugo apple odlučiti podržavati univerzalne aplikacije... obzirom na vlastito iskustvo vezano uz powerPC > Intel tranziciju koja me ulovila 6 mjeseci nakon kupnje prvog maca, universal veselje je trajalo 3-4 godine.

iBook G4 koji sam kupio 2005., već 2006. je bio notorno spor usporedno uz svoju intel braću. Konkretno render u FCP koji je na ppc trajao 4:31 na intelu je trjao 1 minutu. A ako se ne varam oko 2009. sa snow leopardom apple je dropao support za power pc skroz, a developeri su i ranije poceli raditi intel only appove.

Long story short, ja bi čekao apple silicon. Jer bi mogao biti dosta brži.
Do tad kupi neki sacond hand minimal viable iMac koji će te premostiti još 2/3 godine.
*micdrop*
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 4 sati
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

IgorD, jura22, Riba, skunic, smayoo, tino1, VanjusOS, Anonimci (618)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.99 Seconds

Provided by iJoomla SEO