Kako pripremit Macbook za prodaju?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Kako pripremit Macbook za prodaju?

28.06.2020 | 02:00
Prodajem svoj Macbook Pro 13"... htio bih obrisati sve s njega, ali da ostane recovery OS na njemu. Zelim da kad ga netko kupi da ima isti prikaz kao da ga prvi put pali. Strah me format SSD da ne obrisem i recovery. Nikad nisam radio clean install na Appleu pa bh molio ako moze savjet kako da to napravim.

Zahvaljujem svima!
28.06.2020 | 02:53
Kada uđeš u Recovery particiju, iz nje možeš pomoću Disk Utility alata formatirati particiju na kojoj je macOS sada. Nakon toga odeš na opciju "Install macOS" i staviš gore sistem "od nule". Naravno, moraš biti povezan na net jer će skidati instaliciju od oko 4-5 GB. Ako imaš adapter za Ethernet, toplo preporučujem da to radiš tim putem, a ne bežično.

Alternativa je da sada, dok ti je OS gore još aktivan, s DiskMaker X programom napraviš bootabilnu macOS instalaciju na USB memoriju. Kod inicijalizacije sistema od nule, on bi trebao postaviti i Recovery particiju. No, preporučujem da kreneš prvim putem, trebalo bi biti brže.
28.06.2020 | 08:21
I kad instalacija napokon dođe do "Welcome" ekrana, jednostavno ga ugasiš, a kupac će kad ga ponovno upali početi sa unosom svojih regionalnih i osobnih postavki - isto kao da je novi, iz kutije.

Sretna prodaja!
28.06.2020 | 08:26
Možda smo zaboravili na NAJBITNIJU stvar - prije formatiranja diska OBAVEZNO odjavi Mac-a sa iCloud računa, te OBAVEZNO sa njega obriši i sve ostale račune, kao što su primjerice Google, Mail, Yahoo, OneDrive, Dropbox i sl.

Ostalo napraviš kao što je savjetovao dpasaric.
28.06.2020 | 10:15
Kaj nije najjednostavnije kreirati novog admin usera, ulogirati se u njega i onda od tamo obrisati ovog postojećeg?
28.06.2020 | 12:46
Djuro genijalac kaže:
Kaj nije najjednostavnije kreirati novog admin usera, ulogirati se u njega i onda od tamo obrisati ovog postojećeg?

Je, ali nije isto, i neće Mac izgledati "kao kupljen". Također, taj novi admin neće imati iste oznake kao izvorni admin, to je rijetko problem, ali može biti kod nekih loše pisanih skripti.
  • Dijete
  • Posjetitelj
29.06.2020 | 02:14
Obrisi fajl /var/db/.AppleSetupDone

I prilikom sljedeceg boota, krenut ce “Welcome” setup kao kod prvog paljenja.

Prije tog pocisti i obrisi usere.. Sve to mozes napravit u recovery terminalu, brisanje grupa, users i na kraju ovog filea..
29.06.2020 | 09:20
Dijete, ispričavam se na intervenciji. Vjerujem da nemaš zlu namjeru, ali drugi koji bi tvoj savjet (kojeg sam obrisao) koristili - mogli bi imati.
  • Dijete
  • Posjetitelj
29.06.2020 | 16:14
smayoo kaže:
Dijete, ispričavam se na intervenciji. Vjerujem da nemaš zlu namjeru, ali drugi koji bi tvoj savjet (kojeg sam obrisao) koristili - mogli bi imati.

ma sve 5, sam ti interveniraj.. bar me dovedes u red kad autopilot preuzme tastaturu...

Ja im sa svakom novom iteracijom OSa pisem isti mejl da je vrijeme da to rijese na drugaciji nacin, ili barem promijene naziv datoteke jer je /var/db/.AppleSetupDone montipajtonovski apsurdan za naoko siguran OS...

p.s. izadjite na izbore... i sretno
29.06.2020 | 17:11
drpongra75 kaže:
Možda smo zaboravili na NAJBITNIJU stvar - prije formatiranja diska OBAVEZNO odjavi Mac-a sa iCloud računa, te OBAVEZNO sa njega obriši i sve ostale račune, kao što su primjerice Google, Mail, Yahoo, OneDrive, Dropbox i sl.

Apsolutno, kao sto i sluzbene stranice savjetuju

support.apple.com/en-us/HT201065
30.06.2020 | 05:30
Hvala svima na pomoci!
Doso sam do zadnjeg koraka da obrisem disk ali mi ne nudi opciju da se dis obrise, opcija je siva. Sta nmogu napravit u tom slucaju?
30.06.2020 | 07:57
Koji Mac je ubpitanju, i koji OS?

Da li si ga digao sa Command-R i ušao u Disk utility?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 19 sati
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)
  • CoffeePod: Jabucnjak*
  • CoffeePod: Hoce li Jabuvnjak ikad dobit reponsive sajt?
  • cariblanco: Danas smo u Osijeku, možda shebali turističku sezonu :D
  • dpasaric: Slijedi uskoro osvrt na naslovnici...
  • Air: ...a Applevom slučaju iako te fore drugi telefoni imaju već godinama, ali kad to Apple napravi mi bi se trebali diviti tome kao toploj vodi.
  • Air: Meni Keynote izgleda kao kad Trum hvali samo sebe i svoje odluke kao ono baš najbolje, iako ga je cijeli Svijet popljuvao...
  • drlovric: Na Mac, Spotlight je odlican, kao i boja foldera (konacno) :)
  • drlovric: iPad je odlicno profitirao. Ako sve ovo ne zakljucaju za najnovije modele only :)
  • Riba: Keynote mi je kao neka epizoda Teletubbiesa.
  • Riba: Gledam taj WWDC i razmisljam kako su teme o umiranju mozda privlacnije. :-D
  • dpasaric: Idemo mi na ljepše teme, WWDC je za sat vremena! :)
  • dpasaric: Sve pet, ali nije li zanimljiva statsitika da je od zadnjih 30-ak (toliko pratimo na jednoj internoj grupi objave u medijima) sportaša, umjetnika i ostalih poznaith osoba koje su iznenada umrle, uzorak cijepljenih 100%. A znamo da je kod nas situacija bila cca 50:50, znači nešto lomi statistiku. Evo, samo to primjećujem.
  • smayoo: To što nije u javnosti poznato što je prethodilo njegovoj smrti, ne znači da nije prethodilo ništa čega bi ta smrt bila logičan i sasvim vjerojatan ishod. Moj pokojni stari je umro u 59. godini i svima koji ga nisu jako dobro znali je to bilo "iznenada". Nas koji smo mu bili bliski nije baš *iznenadilo*, iako nam je bilo teško i bolno.
  • Riba: Obrati paznju na nepoznate osobe poput mog oca koji ne uzima lijekove kako je propisano, odbija ici na kontrole, jedva je izvukao zivu glavu nakon srcanog udara pred par godina i jos hoda naokoo unatoc tome sto se cak i cijepio. Znanost bi se trebala na takve slucajeve usredotociti. :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.00 Seconds

Provided by iJoomla SEO