Uzemljenje?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Uzemljenje?


21.06.2020 | 20:08
macpro "puca" elektricitet van na kuciste, ista stvar i kod cinema displaya te magic keyboard (spojen na display). Ima li pomoci, ili da se priviknem? Napominjem da je ovo drugi macpro na kojem se to desava. Nekad je toliko "struje" na tipkovnici da pazim kako tipkam, vucem je po stolu prisnutim tipkama jer ne zelim primit kuciste tipkovnice da me struja strese.
21.06.2020 | 20:17
Jesi li siguran da je to statički elektricitet (da “puca” ili “pecne” na djelić sekunde pa je onda ok satima) ili te struja “trese” skoro uvijek kad se primišza metalni dio?
21.06.2020 | 20:54
smayoo kaže:
Jesi li siguran da je to statički elektricitet (da “puca” ili “pecne” na djelić sekunde pa je onda ok satima) ili te struja “trese” skoro uvijek kad se primišza metalni dio?


Dobro pitanje. Mislim da je struja, buduci da kad trese onda trese dugotrajno, nije je moguce "ispraznit". Ne trese uvijek tipkovnica, ali kuciste gotovo pa uvijek. Osjetim to jer drzim noge na njemu, trese na kutu stranica-gornja ploha. Ne trese puno, ali dovoljno da ne mozes drzat noge na njemu
21.06.2020 | 21:58
Imam sličnu stvar s Mac Pro strojem. Ali ne "puca" van na kućište, nego nakon cca. 15 minuta rada za stolom kad bilo što taknem što provodi elektricitet pikne/pecne struja. Mac Pro je na podu pokraj stola.
Još jača fora je s Mac Minijem kojem se na 2 sekunde zamrači monitor kad se dignem od stola. Ništa ne diram, ništa od elektronike ne zapinje jednostavno kao da nešto ima senzor , hahaha znam da nema veze s elektricitetom, ali isto vrlo čudna pojava (Mac Mini je spojen HDMI kablom na monitor)
21.06.2020 | 22:26
Soffoklovi problemi nemaju nikakve sličnosti s Kupusovim. Kupus, vjerojatno imaš problem s električnom instalacijom, tj. s izvedbom instalacije i s nekim od kućanskih aparata (moguće i sa samim Macom).
Uglavnom, zvuči kao da ti je instalacija ili izvedena prije cca 1987. (±5g), dakle da je "nulovana" (nema odvojen vod zaštitnog uzemljenja i diferencijalnu zaštitu - tzv. "FID" sklopku), ili, još gore, IMA FID sklopku, ali ju je neki kreten od pijanog/nesposobnog/indolentnog/neodgovornog električara onesposobio ("prebrikao") jer mu se nije dalo tražiti problem na instalaciji kad je nekad prije izbacivala prečesto.
E, sad, ZATO što nemaš diferencijalnu zaštitu (bilo zato što ti je instalacija stara, tj. "nulovana", ili zato što je FID sklopka onesposobljena), a negdje u kući/stanu imaš djelomični proboj faze prema zemlji (tj. nuli ili prema zaštitnom uzemljenju, ovisno o tome kako ti je izvedena instalacija), struja te trese kad se primiš za nešto metalno.

Ako te trese samo na Macu, onda je najvjerojatnije problem u samom Macu ili nečem drugom što je spojeno na istu utičnicu (produžni kabel s više utičnih mjesta i sl) ili neku odmah susjednu. To može biti i neka bezvezna plastična điđa koja sama za sebe naizgled radi dobro (čak i usr... punjač od mobitela) ako ti je instalacija nulovana (ako nemaš FID sklopku).

Ako te trese i negdje drugdje u kući, kad se dotakneš metalnog kućišta nekog električnog aparata (npr. štednjaka, frižidera, vešmašine...), pa čak te može tresti i topla voda, ako je bojler neispravan.

U svakom slučaju, imaš ozbiljan problem, koji može potencijalno dovesti i do smrtnih posljedica ako ga zanemariš i ne rješavaš.
22.06.2020 | 10:37
I ja imam "nulovanu" instalaciju, ali me nikad ništa nije treslo. Pogledaj na razvodnoj kutiji nulu, da li je dovoljno pričvrćena...ako je labava to te zaebava.
22.06.2020 | 12:37
Cariblanco, jesam li ja nešto krivo povezao? Koje si ti struke?
22.06.2020 | 19:17
smayoo kaže:
Cariblanco, jesam li ja nešto krivo povezao? Koje si ti struke?


A sad ti mi reci da između nule i uzemljenja, ne treba biti i dobar mehanički spoj?
22.06.2020 | 19:46
Koje si struke? Elektrotehničke? Ako si elektrotehničke struke, ti meni reci kako te nije sramota tako lakonski lupetati, a čovjek očito ima situaciju koja može prerasti u smrtonosnu?

Da, treba biti dobar mehanički spoj nule u razvodnoj kutiji, ali ako ima taj problem i riješi ga, to i dalje ne znači da nije više u opasnosti, jer ga ne trese sada ZATO što ima slab spoj nule, nego zato što mu je negdje još nešto drugo neispravno radi čega negdje faza ima djelomični proboj na kućište pa onda posredno, preko nulovane utičnice, na nulu.

Dakle, mora naći i otkloniti osnovni uzrok - (neispravan uređaj ili utičnicu), jer mu očito - ili nulovana instalacija nije dovoljno dobro uzemljena da mu djelomični proboj na kućište izbaci osigurač, ili mu diferencijalna zaštita nije ispravna. A onda treba, naravno, učiniti što se može u vezi same instalacije. A možda se ne može - ništa. Možda mu je nula čvrsto zašarafljena u razvodnoj ploči, ali živi u zgradi koja ima TN-C instalaciju, no nema dovoljno nizak otpor uzemljenja. A ako je problem u zgradi, a ne u njegovom stanu, kako da ga on riješi?

Sigurnim naponom (koji nikog neće usmrtiti) smatra se 50V. Struja kvara može biti najviše ona koju određuje zaštitni element. Na nulovanoj instalaciji zaštitni element je osigurač na tom krugu. Ako se radi o utičnici, osigurač je najčešće 16A. Recimo da nije rastalni, nego automatski, u kojem slučaju ne treba računati rezervu u proradi osigurača. Dakle, ukupni otpor petlje kvara ne smije biti veći od 50V/16A=3,125Ω, što uključuje sve otpore u toj petlji, od otpora uzemljenja glavnog uzemljivača građevine, do otpora između faze i kućišta na pokvarenom uređaju ili dijelu instalacije. Ako je osigurač starinski, rastalni, onda osigurač ne pregori ponekad ni kod 20% veće struje, dakle 19,2A, pa otpor petlje kvara ne smije biti veći od 50/19,2=2,6Ω. U obiteljskim kućama i stambenim zgradama je to (3,125Ω, a kamoli 2,6Ω) u praksi neostvarivo mali otpor, osim možda u onim predjelima gdje je tlo izrazito vodonepropusno (neka ilovača ili sl.).

Posljedično - događa se upravo ova situacija - da postoji trajan proboj na masu i javlja se trajno prisutan napon dodira jer struja kvara nije dovoljno velika da izbaci osigurač. I onda situacija - hoće li te taj kvar ubiti ili ne - ovisi o stjecaju okolnosti - koliki je točno specifični otpor tijela unesrećenog, jesu li na podu pločice, parket ili laminat, ili se unesrećeni naslonio na zid, ili je ugazio u lokvicu nekog prolivenog pića, ima ili nema papuče na nogama...? Super lutrija, da.

Upravo zato se danas u prostorima gdje se nalaze nestručne osobe obavezno primjenjuje diferencijalna zaštita jer je onda struja kvara ograničena na 30mA (0,03A) pa ukupni otpor petlje može biti i preko 1600Ω, a zaštita će svejedno odraditi. Samo što onda do izražaja dolaze spomenuti "električari" koji onesposobe zaštitu umjesto da otklone kvar.
22.06.2020 | 21:27
Ako mu nisam pomogao, nisam mu ni odmogao. Nisam rekao da je to 100 % problem,što ga košta to pogledati. Netko danas i radi i tipka s mobitela, i nemože na široko pisati. Ako ti smatraš da je moj post opasan po njegov život, slobodno ga obriši .
23.06.2020 | 15:03
Hvala na odgovorima.

Buduci da nisam u toj struci, sto mi je prvo sto ja mogu uciniti, kako bi barem dijagnosticirao gdje je problem? O kuci je rijec, "stara" razvodna kutija bez FID sklopke, s klasicnim osiguracima.
23.06.2020 | 15:30
Zovi elektricara i naruci ispitivanje inatalacije.
23.06.2020 | 16:02
Električara zvati, struja nije za igru.
23.06.2020 | 16:55
Nažalost, rijetki su električari koji će se uopće htjeti prihvatiti takvog posla, a još su rjeđi oni koji će ga onda savjesno odraditi.
Ono što možeš učiniti sam je - razmisliti o onom što sam ti već napisao. Trese li te samo Mac, ili ti se događa nešto slično i negdje drugdje u kući (štednjak, perilica, bojler...). Ako te trese i negdje drugdje, onda imaš ozbiljniji problem za koji zaista nije pametno da ga dalje rješavaš sam, probaj naći pouzdanog električara. Najbolje bi bilo da imaš nekog prijatelja koji bi ti bio od volje doći to prijateljski pomoći jer nitko ti neće doći kao prijatelj pa zafušariti takvu opasnu situaciju. Za novac, nažalost - hoće.

1. Ako te trese samo Mac, najprije utvrdi koje su ti sve utičnice u kući na istom osiguraču kao i Mac. Najjednostavnije je - uzmi neki ručni električni aparat za koji je očito da radi kad se uključi (npr. fen, stolna lampa, tako nešto), izvadi taj osigurač na kojem je Mac i onda probaj sve utičnice po kući, da utvrdiš koje još ne rade kad je taj osigurač izvađen. Kad vratiš osigurač, probaj ih opet sve i sve moraju raditi normalno.

2. Ako neka slučajno ne radi kad vratiš osigurač, to ti je prvi sumnjivac. Kad dovedeš električara, tu utičnicu treba najprije otvoriti i provjeriti zašto ne radi. U starim kućama je svašta moguće. Legla raznih kukaca, voda u zidu...

3. Poištekavaj sve što ti je inače uštekano u te utičnice (koje su na istom osiguraču), bez obzira je li uključeno ili ne. Baš sve. BAŠ SVE. Čak i škrinju za zamrzavanje, neće joj ništa biti za pola sata. Ne zaboravi sve druge uređaje koji su uštekani na istu produžnu letvu skupa s Macom. Punjač za mobitel, printer, *S*V*E*. I samu produžnu letvu, ako možeš Macom segnuti direktno do utičnice.

4. Probaj trese li te Mac i dalje. Ako da, problem je ili u njemu, ili u produžnoj letvi u koju je uštekan, ili u samoj instalaciji u zidovima. Idi na točku 6.

5. Ako te Mac više ne trese, uštekavaj redom JEDAN PO JEDAN uređaje koje si poištekavao i nakon svakog probaj trese li te Mac. Između dva uređaja daj po pola sata vremena. (samo kod ponovnog vraćanja, kod ištekavanja ne treba čekati) Tako ćeš naći uređaj koji je neispravan i koji izaziva problem i tu je kraj istraživanja.

6. Privremeno donesi neki drugi produžni kabel pa vidi trese li Mac kad zamijeniš produžni. Ili prenesi Mac na neku drugu utičnicu, negdje drugdje u kući (na drugom osiguraču, po mogućnosti).

7. Ako ovo ad 6 nije pomoglo, tj. Ako Mac i dalje trese, problem je u njemu, najvjerojatnije imaš kvar u napajačkoj jedinici, ali to će pouzdano utvrditi serviser.

8. ako je ovo ad 6 pomoglo, tj. Mac više ne trese, onda je neispravan produžni kabel kojeg inače koristiš (ako si njega zamijenio). Ako nisi zamijenio produžni kabel, nego premjestio Mac, onda je vjerojatno problem u samoj utičnici. Ako si istodobno preselio Mac i zamijenio produžni kabel, onda na toj drugoj privremenoj lokaciji probaj spojiti Mac preko istog produžnog kabela pa vidi što se događa.

Ako ispadne da ti je problem u samoj utičnici, ne mora biti da je baš u toj na kojoj je inače Mac, može biti na bilo kojoj koja je na istom osiguraču, pa čak i na nekoj koja nije na istom, ovisno o tome kako su ti ožičene utičnice i kako su spajani nul-vodiči u razvodnim kutijama. Kako god bilo, po utičnicama ne čačkaj sam, nađi pouzdanog električara (vidi gore).

U ovom zadnjem slučaju, kao privremeno rješenje, nabavi dulji produžni kabel i pokušaj naći neko drugo utično mjesto u kući gdje bi mogao uštekati taj produžni kabel da Mac radi preko njega, a da te ne trese. ZAPAMTI! To ti je samo privremeno rješenje, jer problem nisi riješio, nego si ga samo gurnuo pod tepih! Ako imaš neispravnu instalaciju, cijela kuća ti je opasna, i samo je pitanje vremena kad će se potrefiti loš splet okolnosti pa da netko nastrada.
23.06.2020 | 17:17
Isto, možeš kupiti veću količinu najslabijih raspoloživih klasičnih rastalnih osigurača (vjerojatno nećeš naći slabije od 6A, ali ni nema smisla jer ti Mac Pro sigurno sam povuče oko 4A u nekom času) i stavi njih na utičnice umjesto ovih koje sad imaš (vjerojatno 16A). Imaš bolje izglede da takav slabiji osigurač izbije kad uključiš neispravni uređaj (koji izaziva djelomični proboj na masu), a ako imaš problem s instalacijom, onda će ti takav slabiji osigurač vjerojatno izbiti čim uključiš bilo koji jači uređaj na tom krugu (jer će struja kvara plus struja potrošača biti dovoljna da ga izbije). Na taj ti način slabiji osigurač može pomoći da nađeš problem.
23.06.2020 | 17:50
Hvala smayoo, respekt Nisam primjetio da puca igdje drugdje, ponekad na vesmasini bubanj zna "trest", al samo nakon pranja pa nisam siguran. To je na drugom osiguracu ako se ne varam.

Obavit cu to za vikend, imam posla vidim
23.06.2020 | 18:20
Bubanj trese nakon pranja jer je tada mokar pa je prijelazni otpor prema tvojoj ruci najmanji i onda najviše struje prođe kroz tvoje tijelo. Moguće je da te na oba mjesta trese radi istog kvara, ali ako te na Macu trese jače, nego na perilici, onda je vjerojatno problem na istom krugu kao i Mac.

smayoo kaže:

5. Ako te Mac više ne trese, uštekavaj redom JEDAN PO JEDAN uređaje koje si poištekavao i nakon svakog probaj trese li te Mac. Između dva uređaja daj po pola sata vremena. (samo kod ponovnog vraćanja, kod ištekavanja ne treba čekati) Tako ćeš naći uređaj koji je neispravan i koji izaziva problem i tu je kraj istraživanja.


Ovo sam napisao krivim redoslijedom. Dakle, uštekaj i uključi uređaj, čekaj pola sata, probaj trese li Mac, ako ne trese, uštekaj idući, itd.

Nema na čemu. Čuvaj se, nije šala. Dok ne riješite, i ti, i ukućani, nosite obavezno ili tenisice, ili plastične šlape za plažu i ne dirajte ništa od struje mokrim rukama, a osobito ne mokrih nogu.
25.06.2020 | 13:25
smayoo kaže:

...Dakle, uštekaj i uključi uređaj, čekaj pola sata, probaj trese li Mac, ako ne trese, uštekaj idući, itd.

... ne zaboravi električni bojler...
05.07.2020 | 20:02
Prošao je vikend, a povratne imaracije nema...čekaš da prođe corona, ili ?
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 50 minuta
  • smayoo: @mbp2009, imaš točno tu temu u forumu od prije par mjeseci
  • smayoo: Natrijeve baterije postoje u tzv. REDOX izvedbi već 30 godina, prvenstveno za stacionarne sustave, ali nisu bile pogodne za mobilne jer su bitno manje gustoće pohrane od litijevih, a i veće mase, jer su tekućinske. Velika im je prednost to što su ekološki neutralne, jednostavne za proizvesti i požarno nerizične.
  • m@xym: @Zdravac, OD otkrića nečega u laboratoriju do dolaska na tržište (ako se to upće dogodi) prođe između 5 i 10 godina
  • drlovric: O da. Jako veliko dan. Ljudi nisu svjesni bitnosti ali vrijeme ce polazati.
  • Zdravac: @drlovric, jesu, baš je lijepo danas pratiti HRT4 i live prijenos! :)
  • Zdravac: jel senzacionalizam ili ima nešto u ovoj tehnologiji da bi uskoro moglo i u praksu?
  • Zdravac: [link]
  • drlovric: Stigli Rafali ❤️????
  • mbp2009: Ekipa, treba mi preporuka za neki usb-c dongle za M1. Potreban je ulaz za SD karticu, HDMI ili DP (TB2), barem 2 Usb-a i ako je moguće jedan usb-c
  • smayoo: Funkcionalna zamjena je push notifikacija koja preko 5G ide po generičkom protokolu, samo aplikacija na mobitelu mora to podržavati
  • smayoo: Upozorili su me ljudi koji rade u toj branši, radi nekih telemetrijskih rješenja gdje nadzorni sustav SMSom šalje obavijesti korisniku
  • ZeljkoB: smayoo, odakle ti ova informacija za SMS?
  • smayoo: SMS poruke su phase-out. Znači, neki ih operateri više ne nude, niti omogućavaju njihovo slanje. Određen je neki krajnji rok, nakon kojeg više nijedan operater u EU nije dužan osigurati propagiranje SMS poruka. Probaj ručno promijeniti operatera (pretpostavljam da si u roamingu)
  • Matija klc: Ekipa, pomoc. Nalazim se u Rumunjskoj. Primam poruke normalno, no ne mogu poslati poruku. Pricam o obicnoj. Sve drugo radi najnormalnije. Sta napraviti?
  • MoschuS: Ma svugdje ali sve neka mala mjesta ili sela po Hr ili Slo
  • JOHN: Jesu to oni iz Imotski?
  • MoschuS: Ako netko kupuje rabljeno racunalo pripazite se prevaranata na Njuskalu i Bolhi. Otkrio sam ih par, slicni oglasi i kada ih kontaktirate salju iste/slicne racune i serijske brojeve kao potvrdu i onda odjednom obrisu oglas, naprave novi account i pokusavaju dalje uloviti nekoga.
  • Zdravac: :) Na kraju će ispasti da nas ima dosta koji vozimo motore!
  • rkrosl: prodao triumpha, kupio triumpha
  • JOHN: Honda CB650R
  • FiFi: Skoro sam ga jednom zamijenio za Bandita 1200 , ali sam ipak odustao.
  • Zdravac: ...ili Suzuki Bandit :)
  • Zdravac: E, taj motor je nekad bio moj san, da nije uletila yamaha, sigurno bih toga sad vozio :)
  • FiFi: Honda CB900F2 Hornet, 2002. Evo radim servis i nadam se registraciji prvi put nakon tri godine stajanje (djeca ti promijene raspored vožnje)
  • Riba: Problem je sto "sezona" u Irskoj trtaje tjedan dana. :-D Moram vidjeti ima li kakav nacin da ga registriram u Hr.
  • Zdravac: @ZeljkoB Odličan motor, takvi motori su baš po mom guštu! Lijep i ugodan za voziti.
  • Zdravac: @Riba Pa što čekaš, daj, zamjeni ulje, filtere i svječice, napuni bateriju, i lagano pranje. To će biti dovoljno, siguran sam! :)
  • Zdravac: Ajd, super, nisam jedini! Sad ide sezona, i gušt! Polako plan za moto trip na more...
  • ZeljkoB: Honda NC750X, ali sve manje vremena imam za voznje.....
  • Riba: Imam ja BMW 650CS, mozda ga reaktiviram nakon 10 godina stajanja u garazi. A imam i Vespu iz 1959, ta malo duze stoji. :)
  • Zdravac: Evo, ja ću prvi: YAMAHA XJ900 S Diversion, classic iz 1998., ide ko švicarski sat, čista mehanika, pouzdano do bola! :)
  • Zdravac: Jel imamo ovdje kolega ili kolegica, da voze motor? Ako da, koji?
  • zoranowsky: @air, u biti isti je pricnip, samo si sam sebi target :)
  • Air: Polako, polaku, kuda žurba, daj mi prvo link na to kako pročitati vlastite misli :)
  • smayoo: Za one koji ne znaju čitati misli - [link] :D
  • Borisone: Za one koji ne znaju čitati misli, koja je konfiguracija?
  • VanjusOS: pozdrav, treba li netko Mac mini M2, nekorišteno?
  • kupus: Ima takvih naravno. Iz mog skromnog iskustva takvi su u manjini.
  • smayoo: većina online trgovaca odbija slati na poste restante pa čak i na poštanski pretinac
  • kupus: zasto na osobnu adresu*
  • kupus: Zasto na adresu? Naruci na adresu postanskog ureda, tamo ce te cekat
  • drlovric: Imamo li koga iz Zupanje na forumu da bih mogao naruciti paket na njegovu adresu? :)
  • ecvis17: ok, tnx
  • smayoo: Piši u forum
  • ecvis17: pozdrav svima, imam stari MBP koji maksimalno moze voziti BigSur ... malo nisam vise u toku, gdje se danas mogu pronaci Combo installeri? Tnx
  • cariblanco: Čekao je da Hajduk osvoji prvenstvo i na kraju je odustao ;)
  • Yonkis: Od sada ćemo mjeriti vrijeme pre-JM and post-JM time
  • JOHN: Ako je vjerovao, neka mu dragi Bog pomogne i uzme sebi. Ako nije, opet nema veze……sve u svemu mislim da je živio dobar život!
  • smayoo: Ljudi... ode nam Joža Manolić... Nije šala.
  • accom: ne nadjem...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.24 Seconds

Provided by iJoomla SEO