Uzemljenje?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Uzemljenje?


21.06.2020 | 20:08
macpro "puca" elektricitet van na kuciste, ista stvar i kod cinema displaya te magic keyboard (spojen na display). Ima li pomoci, ili da se priviknem? Napominjem da je ovo drugi macpro na kojem se to desava. Nekad je toliko "struje" na tipkovnici da pazim kako tipkam, vucem je po stolu prisnutim tipkama jer ne zelim primit kuciste tipkovnice da me struja strese.
21.06.2020 | 20:17
Jesi li siguran da je to statički elektricitet (da “puca” ili “pecne” na djelić sekunde pa je onda ok satima) ili te struja “trese” skoro uvijek kad se primišza metalni dio?
21.06.2020 | 20:54
smayoo kaže:
Jesi li siguran da je to statički elektricitet (da “puca” ili “pecne” na djelić sekunde pa je onda ok satima) ili te struja “trese” skoro uvijek kad se primišza metalni dio?


Dobro pitanje. Mislim da je struja, buduci da kad trese onda trese dugotrajno, nije je moguce "ispraznit". Ne trese uvijek tipkovnica, ali kuciste gotovo pa uvijek. Osjetim to jer drzim noge na njemu, trese na kutu stranica-gornja ploha. Ne trese puno, ali dovoljno da ne mozes drzat noge na njemu
21.06.2020 | 21:58
Imam sličnu stvar s Mac Pro strojem. Ali ne "puca" van na kućište, nego nakon cca. 15 minuta rada za stolom kad bilo što taknem što provodi elektricitet pikne/pecne struja. Mac Pro je na podu pokraj stola.
Još jača fora je s Mac Minijem kojem se na 2 sekunde zamrači monitor kad se dignem od stola. Ništa ne diram, ništa od elektronike ne zapinje jednostavno kao da nešto ima senzor , hahaha znam da nema veze s elektricitetom, ali isto vrlo čudna pojava (Mac Mini je spojen HDMI kablom na monitor)
21.06.2020 | 22:26
Soffoklovi problemi nemaju nikakve sličnosti s Kupusovim. Kupus, vjerojatno imaš problem s električnom instalacijom, tj. s izvedbom instalacije i s nekim od kućanskih aparata (moguće i sa samim Macom).
Uglavnom, zvuči kao da ti je instalacija ili izvedena prije cca 1987. (±5g), dakle da je "nulovana" (nema odvojen vod zaštitnog uzemljenja i diferencijalnu zaštitu - tzv. "FID" sklopku), ili, još gore, IMA FID sklopku, ali ju je neki kreten od pijanog/nesposobnog/indolentnog/neodgovornog električara onesposobio ("prebrikao") jer mu se nije dalo tražiti problem na instalaciji kad je nekad prije izbacivala prečesto.
E, sad, ZATO što nemaš diferencijalnu zaštitu (bilo zato što ti je instalacija stara, tj. "nulovana", ili zato što je FID sklopka onesposobljena), a negdje u kući/stanu imaš djelomični proboj faze prema zemlji (tj. nuli ili prema zaštitnom uzemljenju, ovisno o tome kako ti je izvedena instalacija), struja te trese kad se primiš za nešto metalno.

Ako te trese samo na Macu, onda je najvjerojatnije problem u samom Macu ili nečem drugom što je spojeno na istu utičnicu (produžni kabel s više utičnih mjesta i sl) ili neku odmah susjednu. To može biti i neka bezvezna plastična điđa koja sama za sebe naizgled radi dobro (čak i usr... punjač od mobitela) ako ti je instalacija nulovana (ako nemaš FID sklopku).

Ako te trese i negdje drugdje u kući, kad se dotakneš metalnog kućišta nekog električnog aparata (npr. štednjaka, frižidera, vešmašine...), pa čak te može tresti i topla voda, ako je bojler neispravan.

U svakom slučaju, imaš ozbiljan problem, koji može potencijalno dovesti i do smrtnih posljedica ako ga zanemariš i ne rješavaš.
22.06.2020 | 10:37
I ja imam "nulovanu" instalaciju, ali me nikad ništa nije treslo. Pogledaj na razvodnoj kutiji nulu, da li je dovoljno pričvrćena...ako je labava to te zaebava.
22.06.2020 | 12:37
Cariblanco, jesam li ja nešto krivo povezao? Koje si ti struke?
22.06.2020 | 19:17
smayoo kaže:
Cariblanco, jesam li ja nešto krivo povezao? Koje si ti struke?


A sad ti mi reci da između nule i uzemljenja, ne treba biti i dobar mehanički spoj?
22.06.2020 | 19:46
Koje si struke? Elektrotehničke? Ako si elektrotehničke struke, ti meni reci kako te nije sramota tako lakonski lupetati, a čovjek očito ima situaciju koja može prerasti u smrtonosnu?

Da, treba biti dobar mehanički spoj nule u razvodnoj kutiji, ali ako ima taj problem i riješi ga, to i dalje ne znači da nije više u opasnosti, jer ga ne trese sada ZATO što ima slab spoj nule, nego zato što mu je negdje još nešto drugo neispravno radi čega negdje faza ima djelomični proboj na kućište pa onda posredno, preko nulovane utičnice, na nulu.

Dakle, mora naći i otkloniti osnovni uzrok - (neispravan uređaj ili utičnicu), jer mu očito - ili nulovana instalacija nije dovoljno dobro uzemljena da mu djelomični proboj na kućište izbaci osigurač, ili mu diferencijalna zaštita nije ispravna. A onda treba, naravno, učiniti što se može u vezi same instalacije. A možda se ne može - ništa. Možda mu je nula čvrsto zašarafljena u razvodnoj ploči, ali živi u zgradi koja ima TN-C instalaciju, no nema dovoljno nizak otpor uzemljenja. A ako je problem u zgradi, a ne u njegovom stanu, kako da ga on riješi?

Sigurnim naponom (koji nikog neće usmrtiti) smatra se 50V. Struja kvara može biti najviše ona koju određuje zaštitni element. Na nulovanoj instalaciji zaštitni element je osigurač na tom krugu. Ako se radi o utičnici, osigurač je najčešće 16A. Recimo da nije rastalni, nego automatski, u kojem slučaju ne treba računati rezervu u proradi osigurača. Dakle, ukupni otpor petlje kvara ne smije biti veći od 50V/16A=3,125Ω, što uključuje sve otpore u toj petlji, od otpora uzemljenja glavnog uzemljivača građevine, do otpora između faze i kućišta na pokvarenom uređaju ili dijelu instalacije. Ako je osigurač starinski, rastalni, onda osigurač ne pregori ponekad ni kod 20% veće struje, dakle 19,2A, pa otpor petlje kvara ne smije biti veći od 50/19,2=2,6Ω. U obiteljskim kućama i stambenim zgradama je to (3,125Ω, a kamoli 2,6Ω) u praksi neostvarivo mali otpor, osim možda u onim predjelima gdje je tlo izrazito vodonepropusno (neka ilovača ili sl.).

Posljedično - događa se upravo ova situacija - da postoji trajan proboj na masu i javlja se trajno prisutan napon dodira jer struja kvara nije dovoljno velika da izbaci osigurač. I onda situacija - hoće li te taj kvar ubiti ili ne - ovisi o stjecaju okolnosti - koliki je točno specifični otpor tijela unesrećenog, jesu li na podu pločice, parket ili laminat, ili se unesrećeni naslonio na zid, ili je ugazio u lokvicu nekog prolivenog pića, ima ili nema papuče na nogama...? Super lutrija, da.

Upravo zato se danas u prostorima gdje se nalaze nestručne osobe obavezno primjenjuje diferencijalna zaštita jer je onda struja kvara ograničena na 30mA (0,03A) pa ukupni otpor petlje može biti i preko 1600Ω, a zaštita će svejedno odraditi. Samo što onda do izražaja dolaze spomenuti "električari" koji onesposobe zaštitu umjesto da otklone kvar.
22.06.2020 | 21:27
Ako mu nisam pomogao, nisam mu ni odmogao. Nisam rekao da je to 100 % problem,što ga košta to pogledati. Netko danas i radi i tipka s mobitela, i nemože na široko pisati. Ako ti smatraš da je moj post opasan po njegov život, slobodno ga obriši .
23.06.2020 | 15:03
Hvala na odgovorima.

Buduci da nisam u toj struci, sto mi je prvo sto ja mogu uciniti, kako bi barem dijagnosticirao gdje je problem? O kuci je rijec, "stara" razvodna kutija bez FID sklopke, s klasicnim osiguracima.
23.06.2020 | 15:30
Zovi elektricara i naruci ispitivanje inatalacije.
23.06.2020 | 16:02
Električara zvati, struja nije za igru.
23.06.2020 | 16:55
Nažalost, rijetki su električari koji će se uopće htjeti prihvatiti takvog posla, a još su rjeđi oni koji će ga onda savjesno odraditi.
Ono što možeš učiniti sam je - razmisliti o onom što sam ti već napisao. Trese li te samo Mac, ili ti se događa nešto slično i negdje drugdje u kući (štednjak, perilica, bojler...). Ako te trese i negdje drugdje, onda imaš ozbiljniji problem za koji zaista nije pametno da ga dalje rješavaš sam, probaj naći pouzdanog električara. Najbolje bi bilo da imaš nekog prijatelja koji bi ti bio od volje doći to prijateljski pomoći jer nitko ti neće doći kao prijatelj pa zafušariti takvu opasnu situaciju. Za novac, nažalost - hoće.

1. Ako te trese samo Mac, najprije utvrdi koje su ti sve utičnice u kući na istom osiguraču kao i Mac. Najjednostavnije je - uzmi neki ručni električni aparat za koji je očito da radi kad se uključi (npr. fen, stolna lampa, tako nešto), izvadi taj osigurač na kojem je Mac i onda probaj sve utičnice po kući, da utvrdiš koje još ne rade kad je taj osigurač izvađen. Kad vratiš osigurač, probaj ih opet sve i sve moraju raditi normalno.

2. Ako neka slučajno ne radi kad vratiš osigurač, to ti je prvi sumnjivac. Kad dovedeš električara, tu utičnicu treba najprije otvoriti i provjeriti zašto ne radi. U starim kućama je svašta moguće. Legla raznih kukaca, voda u zidu...

3. Poištekavaj sve što ti je inače uštekano u te utičnice (koje su na istom osiguraču), bez obzira je li uključeno ili ne. Baš sve. BAŠ SVE. Čak i škrinju za zamrzavanje, neće joj ništa biti za pola sata. Ne zaboravi sve druge uređaje koji su uštekani na istu produžnu letvu skupa s Macom. Punjač za mobitel, printer, *S*V*E*. I samu produžnu letvu, ako možeš Macom segnuti direktno do utičnice.

4. Probaj trese li te Mac i dalje. Ako da, problem je ili u njemu, ili u produžnoj letvi u koju je uštekan, ili u samoj instalaciji u zidovima. Idi na točku 6.

5. Ako te Mac više ne trese, uštekavaj redom JEDAN PO JEDAN uređaje koje si poištekavao i nakon svakog probaj trese li te Mac. Između dva uređaja daj po pola sata vremena. (samo kod ponovnog vraćanja, kod ištekavanja ne treba čekati) Tako ćeš naći uređaj koji je neispravan i koji izaziva problem i tu je kraj istraživanja.

6. Privremeno donesi neki drugi produžni kabel pa vidi trese li Mac kad zamijeniš produžni. Ili prenesi Mac na neku drugu utičnicu, negdje drugdje u kući (na drugom osiguraču, po mogućnosti).

7. Ako ovo ad 6 nije pomoglo, tj. Ako Mac i dalje trese, problem je u njemu, najvjerojatnije imaš kvar u napajačkoj jedinici, ali to će pouzdano utvrditi serviser.

8. ako je ovo ad 6 pomoglo, tj. Mac više ne trese, onda je neispravan produžni kabel kojeg inače koristiš (ako si njega zamijenio). Ako nisi zamijenio produžni kabel, nego premjestio Mac, onda je vjerojatno problem u samoj utičnici. Ako si istodobno preselio Mac i zamijenio produžni kabel, onda na toj drugoj privremenoj lokaciji probaj spojiti Mac preko istog produžnog kabela pa vidi što se događa.

Ako ispadne da ti je problem u samoj utičnici, ne mora biti da je baš u toj na kojoj je inače Mac, može biti na bilo kojoj koja je na istom osiguraču, pa čak i na nekoj koja nije na istom, ovisno o tome kako su ti ožičene utičnice i kako su spajani nul-vodiči u razvodnim kutijama. Kako god bilo, po utičnicama ne čačkaj sam, nađi pouzdanog električara (vidi gore).

U ovom zadnjem slučaju, kao privremeno rješenje, nabavi dulji produžni kabel i pokušaj naći neko drugo utično mjesto u kući gdje bi mogao uštekati taj produžni kabel da Mac radi preko njega, a da te ne trese. ZAPAMTI! To ti je samo privremeno rješenje, jer problem nisi riješio, nego si ga samo gurnuo pod tepih! Ako imaš neispravnu instalaciju, cijela kuća ti je opasna, i samo je pitanje vremena kad će se potrefiti loš splet okolnosti pa da netko nastrada.
23.06.2020 | 17:17
Isto, možeš kupiti veću količinu najslabijih raspoloživih klasičnih rastalnih osigurača (vjerojatno nećeš naći slabije od 6A, ali ni nema smisla jer ti Mac Pro sigurno sam povuče oko 4A u nekom času) i stavi njih na utičnice umjesto ovih koje sad imaš (vjerojatno 16A). Imaš bolje izglede da takav slabiji osigurač izbije kad uključiš neispravni uređaj (koji izaziva djelomični proboj na masu), a ako imaš problem s instalacijom, onda će ti takav slabiji osigurač vjerojatno izbiti čim uključiš bilo koji jači uređaj na tom krugu (jer će struja kvara plus struja potrošača biti dovoljna da ga izbije). Na taj ti način slabiji osigurač može pomoći da nađeš problem.
23.06.2020 | 17:50
Hvala smayoo, respekt Nisam primjetio da puca igdje drugdje, ponekad na vesmasini bubanj zna "trest", al samo nakon pranja pa nisam siguran. To je na drugom osiguracu ako se ne varam.

Obavit cu to za vikend, imam posla vidim
23.06.2020 | 18:20
Bubanj trese nakon pranja jer je tada mokar pa je prijelazni otpor prema tvojoj ruci najmanji i onda najviše struje prođe kroz tvoje tijelo. Moguće je da te na oba mjesta trese radi istog kvara, ali ako te na Macu trese jače, nego na perilici, onda je vjerojatno problem na istom krugu kao i Mac.

smayoo kaže:

5. Ako te Mac više ne trese, uštekavaj redom JEDAN PO JEDAN uređaje koje si poištekavao i nakon svakog probaj trese li te Mac. Između dva uređaja daj po pola sata vremena. (samo kod ponovnog vraćanja, kod ištekavanja ne treba čekati) Tako ćeš naći uređaj koji je neispravan i koji izaziva problem i tu je kraj istraživanja.


Ovo sam napisao krivim redoslijedom. Dakle, uštekaj i uključi uređaj, čekaj pola sata, probaj trese li Mac, ako ne trese, uštekaj idući, itd.

Nema na čemu. Čuvaj se, nije šala. Dok ne riješite, i ti, i ukućani, nosite obavezno ili tenisice, ili plastične šlape za plažu i ne dirajte ništa od struje mokrim rukama, a osobito ne mokrih nogu.
25.06.2020 | 13:25
smayoo kaže:

...Dakle, uštekaj i uključi uređaj, čekaj pola sata, probaj trese li Mac, ako ne trese, uštekaj idući, itd.

... ne zaboravi električni bojler...
05.07.2020 | 20:02
Prošao je vikend, a povratne imaracije nema...čekaš da prođe corona, ili ?
Moderatori: Bertone
 • Stranica:
 • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 29 minuta
 • drpongrac23: Realno, skidam ga samo zato da ne gledam ono crveno upozorenje na ikoni za postavke. Pripadam taboru "ako radi, ne diraj".
 • Zdravac: stay positive! :)
 • smayoo: Prije će biti da si samo imao sreće da se bugovi ne ispoljavaju na tvom hardveru. :)
 • Zdravac: Al eto, drago mi je da barem, ovako na prvu, ne vidim neke početničke bugove kak ih je prije znalo biti. Čini se da su dosta ispeglali prije nego su pustili van
 • Zdravac: Zapravo, ne vidim nikakvu razliku za sad, sve mi radi kak je i do sada, ove nove funkcije ću se malo zezati s njima za vikend ak stignem
 • Zdravac: ma s time se još nisam zahebavao. Trenutno sam samo promijenio "Wallpaper" u Sonoma dynamic. :)
 • mbp2009: Kako ti funkcioniraju Widgeti?
 • Zdravac: za sada ne vidim probleme, radi sve što sam i prije koristio, ...
 • Zdravac: :)
 • Zdravac: I tak, sinoć stavio Sonomu na MB Air M1
 • Kloba: riško instalirao OS, ima pet i više godina ziher. Ma obradili smo to u temi. Hvala ti svejedno!
 • Kloba: Yonkis, hvala na odgovoru. Ma ima ih desetine, samo pojma nemam koja je danas najbolja za ponuđeni novac. Klasika, convertiranje iz jednog u drugi format s mogućnošću ubacivanja titlova, skidanje klipova sa stranica koje to "dopuštaju" tipa YouTube i tako. Ova moja je bila super, i nemam pojma dali da rušim komp ili da se zadovoljim free siteovima sa HD ready rezom. A s druge strane, nisam f
 • mbp2009: 8gb ram model ili 16?
 • drpongrac23: mbp2009 - ako ima za istu lovu MacBook air M1, onda svakako M1. Poklopa ga za doručak!
 • Yonkis: @Kloba Nemam. A ima li neka alternativa tome?
 • Kloba: LJudi ima li netko Aimer Fast Video Converter aplikaciju?
 • mbp2009: vise bi u biti frend uzeo nego ja, ali nema veze
 • mbp2009: ekipa, treba mi savjet, ima li jos smisla 16" 2019 mbp? nudi mi se za ok cifru
 • halqicya: Prodano!
 • halqicya: Sad se vide :)
 • halqicya: Je, već sam stavio.. samo neznam zašto ne prihvaća još jednu sliku gdje se vide remeni.
 • smayoo: Piši u oglasnik
 • halqicya: Prodajem: Apple Watch Ultra GPS, Cellular, 49 Titanium Case 17 remena, javite ukoliko ste zainteresirani. Sat je 10/10.
 • Zdravac: sve radi ok, ne treba ništa ponovo potvrđivati
 • MacSlavko: @Zdravac: ove bankarske aplikacije ne treba nanovo u banci sigurnosno potvrditi? To samo ako se mijenja uređaj, a kod upgrejda na viši iOS sve radi normalno?
 • drpongrac23: Kod mene na Apple watch SE (2022) to radi, ali se ne mogu javiti na double tap prstima, a prwkinuti razgovor mogu. Dosta toga su sprtljali sa ovom nadogradnjom :)
 • mbp2009: mogu se javiti, to nije problem, ali ne mogu uspostaviti poziv preko sata, nego prvo na mobitel pa onda na sat
 • mbp2009: watchos 10 mali bug, udjem u aplikaciju Phone, stalno me prebacuje s liste opcija na poziv i natrag, nemoguce zapoceti poziv na satu
 • Bertone: Hvala svima i nadam se da ono što vrijedi za zakone termodinamike, ne vrijedi ovdje na forumu i da ću biti bez posla ;)
 • Zdravac: Bertoneeee, budi pravedan (i blag)! Čestitam!
 • JOHN: Neka sila bude stobom!
 • Bertone: :)
 • smayoo: Pozdrav starom jabučaru i našem novom moderatoru, Bertoneu! :)
 • drpongrac23: Nakon update na WatchOS 10, više ne radi double tap pa da teta kaže koliko je sati. Apple Watch SE (2022)
 • Piko: na iPhone mi se čini da baterija traje duže (iP 14 Pro max) ... a na satu je isto kao i prije (AppleWatch 8 45mm)
 • mbp2009: instalirao, zasad sve stabilno, cekamo kako ce se baterija ponasati
 • Zdravac: Radi na iPhoneu iOS 17 i ZABA i PBZ, i Revolut...
 • Zdravac: juhuuu
 • Zdravac: Upravo apdejto ATV na tvOS 17 i mogu potvrditi da KODI radi i dalje. :)
 • Yonkis: Meni je jedino :( to što je update uzeo 4,9 GB prostora, po meni puno previše.
 • nodik: jucer stavio iOS 17.. Zabino bankarstvo radi.
 • mbp2009: ajde probaj, da izvadim jos dok je vrijeme :D
 • drlovric: U jbt nisam ni probao banking... Nisi trebao to spominjati :)
 • mbp2009: htio sam jutros watchos, na brzinu, ali kaze treba 17 na mobitelu prvo, pa ajde, da vidimo kolike su šanse da ubije aplikacije bankarstva
 • drlovric: mbp: To to. Samo jako :D
 • drlovric: Nisam jedino iPad Pro jos...zaboravio sam na njega....idem to sada bas.
 • mbp2009: čekam izuzetno važan poziv, i udario sam update sad, nisi veci kockar od mene :)
 • drlovric: Ma OTA uvijek. U pola radnog vremena. Kockar u dusi :)
 • mbp2009: OTA ili preko kompjutera?
 • drlovric: Ja sam instalirao 5 min nakon sto je stigao. Nikakvih problema nema. Nisam nesto ni odusevljen novostima :) Watch mi je puno veca promjena i to mi se bas svidja….

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Poruke

Oglasi

Komentari

Anketa

Kupujete li profesionalni Mac?

Čekam novi modularni Mac Pro - 48.5%
Novac nije problem, kupujem iMac Pro - 0.7%
Kupujem Valjak, baš je lijep i tih! - 0%
Kupujem polovni Mac Pro tower - 11.8%
Nadogradit ću postojeći Mac Pro tower - 2.9%
Običan iMac 27" mi je dovoljan za posao - 5.9%
Skromnih sam potreba, Mac mini je zakon! - 7.4%
Radim na terenu, mora biti MacBook Pro - 3.7%
Ne diram ništa, stari Mac služi me odlično - 10.3%
Kupujem PC kantu i prelazim na Windowse! - 8.8%

Ukupno glasova: 136
Anketa je završena dana: 08 Svi 2018 - 12:17
Page Speed 1.19 Seconds

Provided by iJoomla SEO