Upgrade Macbooka jačom matičnom 32 to 64 bit
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Upgrade Macbooka jačom matičnom 32 to 64 bit

13.03.2019 | 20:26
Bok!
imam 13 godina starog macbook 1.1 2Ghz dual core. Dakle 32 bitni procesor mi neda (već dugo) update dalje od 10.6.8.
Meni komp radi dovoljno brzo, no napuštaju me aplikacije. Sve više toga je van updatea. Firefox kaže da je nesiguran, morao sam mu poklikat svata da mogu neke stvari koristiti... ima još bitnih aplikacija koje su zastarjele...

na webu sam vidio svakakvih twikova. Od updatea EFIa macminia sa 32 na 64 bitni, promjena matičnih na macpro.

Našao sam jeftinu funkcionalnu na eBayu a1181 model koji identično izgleda kao moja. periferija, touchpad... jedino je 64 bitna, ima jačiprocesor i guta više rama.

ideja je da isčupam svoju, stavim novu majčicu s ebaya, dodam rama, ssd i imam opet up-to-date stroj više nego pristojne brzine!

ima li sličnih iskustava na grupi?

hvala,
Fresh
23.04.2019 | 20:37
Bok ljudi!
vidim da je čitano a nema odgovora, pa da rezimiram
Nakon duljeg kopanja po webu, forumima, siteovima... otkrio sam da su konekcije matičnih u prvoj seriji macbooka različite. Našao sam čak youtube video kojim tip objašnjava glavnu razliku između dva tipa macbook ploča i sve ostale razlike vezane uz nekompatibilnost konekcija.
Vidio sam uspješne tweakove na macbook pro i miniju, pa tko voli nek izvoli. Možda netko vještiji uz veće inžinjersko ili "a je to" iskustvo...

Na kraju sam na ebayu uzeo d2c 2.4ghz laptopić koji može vrtiti podržani OS i softver
za početak moram naći 10.7

poz
Fresh
23.04.2019 | 21:00
Bolje stavi 10.6.8. Puno funkcionalniji OS
23.04.2019 | 22:18
Koja je primarna namjena toga racunala?

Zanima me bas za sto se danas moze koristiti 13 godina star comp
23.04.2019 | 23:12
fresh kaže:
procesor mi neda (već dugo) update dalje od 10.6.8.
Meni komp radi dovoljno brzo, no napuštaju me aplikacije. Sve više toga je van updatea. Firefox kaže da je nesiguran, morao sam mu poklikat svata da mogu neke stvari koristiti... ima još bitnih aplikacija koje su zastarjele...

Ispričavam se za prethodni post, zaboravio sam ovo iz prvog tvog posta.
Ali svejedno, mislim da sa 10.7. nećeš puno bolje proći u smislu ažurnosti aplikacija, a navući ćeš si više problema s bugovima.
Bio je neki fork firefoxa, aktualan, ali prilagođen starim Macovima, radio je čak i na 10.4.
24.04.2019 | 08:58
web, net banking, obrada fotografije, izrada ppt za predavanja, izrada videa (za potrebe posla nikakav sf), izrada nacrta jama u ilustratoru, filmovi, muzika... ko s reklame za ibook pa mrvicu preko, nije pro upotreba zato mi je i više nego dovoljan
24.04.2019 | 09:59
Sa 10.7 nećeš proći ništa bolje nego s 10.6.8
24.04.2019 | 10:57
Firefox mi je zapravo "glavni" problem, istina mogao bi plaćati račune mobitelom, al veći dio internet plaćanja radim preko kompa...

nisam našao firefox fork, a gnjavi totalno (v48.0.2). Vidim da ima nešto za PPC procesore, intel niš.
ako znaš link za fork riješit ćeš me problema, moj google ne zna naći... Evo nedavno me napustio i SeaMonkey browser 8(

Meni je 10.6.8. više nego super, ful je ispeglan brz i stabilan. Osim šta bi mi pasao noviji Capture one / Lightroom, Firefox zeza...
I uz napuštanje podrške majke jabuke, OS i većina aplikacija zadovoljava većinu mojih potreba. Valjda sam Vintage freak! I žena mi ga krade iako ima brži PC laptop...

Vidim da je s 10.7. odrezana PPC prošlost i puno toga starog ne vrti ali dio stvari koje trebam rade nov(ij)e verzije, razmišljam o dual bootu. Većinu stvari mogu raditi na SL, a neke stvarčice mogu probati na 10.7. ili forcati kao neki na 10.10? (ili win koji mi se ne da)
Planiram staviti SSD i max od "ne"podržanih 6gb rama šta će ubrzati rad ako uspijem s 10.10.
Do sad sam ponosni legalnih korisnik verzija OSa od 10.0 do 6.8 (uz 9.2.2.), sad tražim kopijicu 10.7.
vidim da je apple brzo odrezao veliki dio podrške za 10.7,8,9. OS-ove... trebao sam uzeti unibody jer ovaj moj ima grafičku koja je 32 bitna i prejadna za 10.10 al kolko para tolko muzike!
24.04.2019 | 11:10
Neki dan sam sugerirao @ "kupus"u da instalira Waterfox koji je fork Firefoxa za starije sustave. Trebao bi ti raditi na 10.6.8 .
24.04.2019 | 11:21
Hvala puno!!
zanimljivo da mi ga google nije ponudio... khm
al neće, minimum 10.7.
hvala
Fresh
24.04.2019 | 11:41
odgovor je Omniweb, pronašao nešto šta radi! hvala
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 32 minuta
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master
  • Pongy75: Palac gore za Logitech MX Master! Od Magic mouse zabolinruka nakon duljeg rada.
  • Tito: MAgic mouse - najbolji mis ikada!!!
  • drlovric: @super. Zaobidji ga u sirokom luku. Bolje kupi za te pare Logitech MX Master :)
  • jura22: Rubno? Nije upotrebljiv osim kao ukras na stolu. Imao dva, jednog prodao a drugog poklonio kupcu mog MBP.
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day
  • dpasaric: :)
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • drlovric: Za nekih tjedan dana moj Macbook Pro M1 Pro 16" ide na prodaju. Ako nekoga zanima takvo racunalo (us layout, 16gb ram) neka se javi za dogovor.
  • dpasaric: Možda je to bio Belonguzije - androdi kojeg je predstavio LET 3 u Pikiju jednom davno... istina, imao je dosta ograničen rječnik... :)
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.
  • jura22: Vrijeđaj partizane i Tita pa da vidiš.
  • Air: Ako si razumio onda napravi to, a ne da moram pisali litanije za jednostavan zahtjev.
  • dpasaric: Air, naravno da je dovoljno, ako to želiš mogu i ja odmah, ali hej, jutro je pametnije od večeri, prespavaj, pa javi, najmanji je problem kliknuti na delete.
  • Air: Zanimljiv vam je latinski. Uživajte. Između vaših upisa napišite što je potrebno da zatvorim račun na Jabučnjaku ako nije očigledno dovoljno razumljivo ovo što sam napisao na vikalici.
  • smayoo: Canis mater studiorum. Stara studentska. :D
  • dpasaric: @Gjuroo: Per aspera ad astra!
  • Gjuroo: @Air: Illegitimi non carborundum.
  • dpasaric: Chill out i vidjet ćeš kako će ovo sada biti ugodnije, korisnije i pozitivnije mjesto za sve korisnike.
  • dpasaric: Joj ne drami.
  • Air: Molim odgovornu osobu da obriše Air račun.
  • Air: U ovim novim okolnostima transparentnog licemjerstva pojedinca podvlačim crtu. Ja nemam želudac za trpiti to da mi jedan licemjer briše čiste postove samo zato što on ima problem u svojoj glavi. Kako je tino1 rekao bilo mi je zadovoljstvo dolaziti na Jabučnjak radi ljudi. Ovim putem pozdravljam sve dobre ljude Jabučnjaka i HVALA vam! Nakon ovog upisa brišem svoj račun.
  • dpasaric: Sve što je sada obrisano u "kafanskim laprdanjima" je bilo u dogovoru s Djurom, počistili samo za sobom i tko hoće može tamo dalje s "lakim temama".
  • drlovric: @Rusty: Slazem se 100%. Svako bira za sebe. Jedna tema u sekciji Razno, nije smetala nikome ko je dosao da konzumira nesto drugo. Ako sam dosao u ducan da kupim povrce, zasto bi mi smetalo sto prodaju i hranu za bebe? :)
  • rusty: Evo kao dugogodišnji član foruma, moram priznati da niti jednom nisam otvorio političke teme niti sudjelovao u njima na forumu. Dolazim vidjeti non političke, non automobili teme. I jedna i druga su mi kao nogomet, besmislene i ne interesantne. Da li će mi faliti, ne. Da li ću manje dolaziti na forum, ne.
  • dpasaric: To je tvoje viđenje.
  • dpasaric: Obećajem da ćemo je izreklamirati na forumu, pa tko voli…
  • Air: Znam tvoje ovlasti. Nije u tome problem. Problem je što se Jabučnjak predstavlja kao pozitivan, a ovo što ti radiš je negativno!
  • dpasaric: Evo, pokreni i ti moderiraj Signal grupu za vaše političke rasprave.
  • dpasaric: I probaj biti koristan. Pokreni nešto pametno i svima korisno.
  • dpasaric: Pročitaj kućni red još jednom.
  • Air: @dpasaric Otvorio si javni komunikacijski kanal. Tko si ti da brišeš postove iste tematike o kojoj sam pišeš, ako ti postovi nisu uvredljivi i ne krše nikakav zakon?
  • dpasaric: Poanta je da je besmisleno dalje širiti raspravu.
  • Air: Fakat imaš teških osobnih problema
  • Air: Protiv "cara" se ne smije ništa pisati?
  • Air: Smetati osobno?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO