Upgrade Macbooka jačom matičnom 32 to 64 bit
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Upgrade Macbooka jačom matičnom 32 to 64 bit

13.03.2019 | 20:26
Bok!
imam 13 godina starog macbook 1.1 2Ghz dual core. Dakle 32 bitni procesor mi neda (već dugo) update dalje od 10.6.8.
Meni komp radi dovoljno brzo, no napuštaju me aplikacije. Sve više toga je van updatea. Firefox kaže da je nesiguran, morao sam mu poklikat svata da mogu neke stvari koristiti... ima još bitnih aplikacija koje su zastarjele...

na webu sam vidio svakakvih twikova. Od updatea EFIa macminia sa 32 na 64 bitni, promjena matičnih na macpro.

Našao sam jeftinu funkcionalnu na eBayu a1181 model koji identično izgleda kao moja. periferija, touchpad... jedino je 64 bitna, ima jačiprocesor i guta više rama.

ideja je da isčupam svoju, stavim novu majčicu s ebaya, dodam rama, ssd i imam opet up-to-date stroj više nego pristojne brzine!

ima li sličnih iskustava na grupi?

hvala,
Fresh
23.04.2019 | 20:37
Bok ljudi!
vidim da je čitano a nema odgovora, pa da rezimiram
Nakon duljeg kopanja po webu, forumima, siteovima... otkrio sam da su konekcije matičnih u prvoj seriji macbooka različite. Našao sam čak youtube video kojim tip objašnjava glavnu razliku između dva tipa macbook ploča i sve ostale razlike vezane uz nekompatibilnost konekcija.
Vidio sam uspješne tweakove na macbook pro i miniju, pa tko voli nek izvoli. Možda netko vještiji uz veće inžinjersko ili "a je to" iskustvo...

Na kraju sam na ebayu uzeo d2c 2.4ghz laptopić koji može vrtiti podržani OS i softver
za početak moram naći 10.7

poz
Fresh
23.04.2019 | 21:00
Bolje stavi 10.6.8. Puno funkcionalniji OS
23.04.2019 | 22:18
Koja je primarna namjena toga racunala?

Zanima me bas za sto se danas moze koristiti 13 godina star comp
23.04.2019 | 23:12
fresh kaže:
procesor mi neda (već dugo) update dalje od 10.6.8.
Meni komp radi dovoljno brzo, no napuštaju me aplikacije. Sve više toga je van updatea. Firefox kaže da je nesiguran, morao sam mu poklikat svata da mogu neke stvari koristiti... ima još bitnih aplikacija koje su zastarjele...

Ispričavam se za prethodni post, zaboravio sam ovo iz prvog tvog posta.
Ali svejedno, mislim da sa 10.7. nećeš puno bolje proći u smislu ažurnosti aplikacija, a navući ćeš si više problema s bugovima.
Bio je neki fork firefoxa, aktualan, ali prilagođen starim Macovima, radio je čak i na 10.4.
24.04.2019 | 08:58
web, net banking, obrada fotografije, izrada ppt za predavanja, izrada videa (za potrebe posla nikakav sf), izrada nacrta jama u ilustratoru, filmovi, muzika... ko s reklame za ibook pa mrvicu preko, nije pro upotreba zato mi je i više nego dovoljan
24.04.2019 | 09:59
Sa 10.7 nećeš proći ništa bolje nego s 10.6.8
24.04.2019 | 10:57
Firefox mi je zapravo "glavni" problem, istina mogao bi plaćati račune mobitelom, al veći dio internet plaćanja radim preko kompa...

nisam našao firefox fork, a gnjavi totalno (v48.0.2). Vidim da ima nešto za PPC procesore, intel niš.
ako znaš link za fork riješit ćeš me problema, moj google ne zna naći... Evo nedavno me napustio i SeaMonkey browser 8(

Meni je 10.6.8. više nego super, ful je ispeglan brz i stabilan. Osim šta bi mi pasao noviji Capture one / Lightroom, Firefox zeza...
I uz napuštanje podrške majke jabuke, OS i većina aplikacija zadovoljava većinu mojih potreba. Valjda sam Vintage freak! I žena mi ga krade iako ima brži PC laptop...

Vidim da je s 10.7. odrezana PPC prošlost i puno toga starog ne vrti ali dio stvari koje trebam rade nov(ij)e verzije, razmišljam o dual bootu. Većinu stvari mogu raditi na SL, a neke stvarčice mogu probati na 10.7. ili forcati kao neki na 10.10? (ili win koji mi se ne da)
Planiram staviti SSD i max od "ne"podržanih 6gb rama šta će ubrzati rad ako uspijem s 10.10.
Do sad sam ponosni legalnih korisnik verzija OSa od 10.0 do 6.8 (uz 9.2.2.), sad tražim kopijicu 10.7.
vidim da je apple brzo odrezao veliki dio podrške za 10.7,8,9. OS-ove... trebao sam uzeti unibody jer ovaj moj ima grafičku koja je 32 bitna i prejadna za 10.10 al kolko para tolko muzike!
24.04.2019 | 11:10
Neki dan sam sugerirao @ "kupus"u da instalira Waterfox koji je fork Firefoxa za starije sustave. Trebao bi ti raditi na 10.6.8 .
24.04.2019 | 11:21
Hvala puno!!
zanimljivo da mi ga google nije ponudio... khm
al neće, minimum 10.7.
hvala
Fresh
24.04.2019 | 11:41
odgovor je Omniweb, pronašao nešto šta radi! hvala
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 14 sati
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.94 Seconds

Provided by iJoomla SEO