Macbook Air pitanje i preporuka
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Air pitanje i preporuka

18.10.2018 | 14:22
Uzeo sam MBA 13.3 2015, odlicno ocuvan,kratko koristen.....Sve u svemu prezadovoljan ali uvijek postoji ali

Nakon instalacije Mojave(dosao je sa tim OS-m) imam zauzece diska preko 2GB na container sto mi je nekako previse. Zanima me da li to mogu kako obrisati jer mi je ssd samo 128GB na os mi je otislo oko 12GB. A drugo,neka preporuka za SD karticu i da li ona realno moze funkcionisati kao drugi disk,za podatke....
18.10.2018 | 14:44
Moze. Imam Transcend JetDrive na MBP 13”.
Viri 1/2mm iz kompa. Ne smeta.
18.10.2018 | 15:08
Ili kupiš adapter za micro SD karticu (nešto ovakvo: www.macobserver.com/link/nifty-minidrive-macbook-air/ ) pa koristiš bilo koju mSD karticu ili ih mijenjaš po potrebi.
18.10.2018 | 15:20
Iz osobnog iskustva, memorijske kartice nisu pouzdane. Možda kao neki backup, ali za stalno pisanje i brisanje po njima jednostavno nisu. Kad tad otkažu poslušnost, vanjski HDD je puno jeftinija opcija.
18.10.2018 | 15:27
Ako se ipak odlučiš na SD karticu, možda je za tebe nešto ovakvo:

www.svijet-medija.hr/art/memorijska-kart...-v30-uhs-i-u3/86859#

Bilo što da uzmeš, ne uzimaj ispod UHS speed class 1 - zbog brzine prijenosa podataka.
18.10.2018 | 15:32
Evo i ovdje objašnjenja i dodatni cjenik, tako da imaš okvirnu viziju.

aloalo.hr/blog/sve-sto-trebate-znati-o-microsd-karticama-6/
18.10.2018 | 15:39
Prema tome ni SSD nije pouzdan.
Kvalitetna SD kartica je pouzdana isto kao i SSD.
Štos je da SD kartica ne viri iz računala, a tu je jedino kratki adapter s microSD karticom.
Nifty je skup ako se zbroji i microSD kartica, ali je praktičan.

Naravno, internet i oblk uvijek mogu spasiti stvar.

EDIT:

Malo sam proučio i ispada kako je SSD manje pouzdan od SD kartice.
Kako je pouzdanost SD kartice jako visoka, pa niti pouzdanost SSD-a nije malena
Usporedbe radi (SD vs. SSD)
MTBF
3 000 000 vs. 2 000 000
Broj zapisivanja
100 000 vs 2 000-6 000
SLC vs. MLC
sporija vs. brži
manji kapacitet (1TB) vs. veći kapacitet (60TB)
manji paket vs. veći paket (daleko veći)
manje zagrijavanje vs. veće zagrijavanje (nekima treba i hlađenje)
skuplja vs. jeftiniji
18.10.2018 | 16:39
Meni su riknule sve sd kartice, njih 4 kom, osim jedne a niti jedan ssd, njih 6 kom.

Nađi zamjenu za 128 ssd kad ti uleti koji € viška, na MBA se to još da mijenjati. Stavi 500 ili tera i miran si.
18.10.2018 | 18:57
Ne treba mi. SD kartica služi za temp i download foldere. Znaći, privremeni podatci.
Meni niti jedna SD kartica nije krepala jer sam kupivao kvalutetne kartice.
Sami proizvođaći navode podatke koje sam gore naveo.
Zar misliš da su milioni ljudi koji snimaju i slikaju budale jer kupuju "nesigurne" kartice i na njih stavljaju snimljeni materijal koji vrijedi daleko više nego što se drži na SSD.
Ovdje smo svjedočili kako rade loši i jeftini diskovi.

Kupi poštenu katicu (SanDisk ili Lexar) i to one skuplje i raditi će ti godinama.
18.10.2018 | 22:08
SanDisk mi je i krepao. Ne znam koje su bile ove ostale jer sam ih bacio, možda i SanDisk, možda Toshiba, ali živa je ostala samo Canon. Nije da ju nešto koristim jer sam prestao a u MBA sam ubacio 480 ili tako neki ssd.
31.10.2018 | 16:39
Ne kuzim se toliko u racunala, procesore ect. Pa pitanje oko novog Macbook Aira 2018. Pise da ima i5 procesor, ali citao sam na forumima da je to zapravo samo marketinski trik, da je unutra neki slabiji procesor tipa kakav se stavlja u tablete, mozda cak i slabiji od prethodnog Aira.

Je li novi Air po specifikacijama dostojna zamjena za ulazni model Macbook Proa bez touchbara ili je to i dalje masina primarno za browsanje, kucanje tekstova i ne bas toliko ozbiljan rad? Trenutno imam Macbook Pro Retina 13 i uglavnom mi sluzi za upravo to plus Photoshop i gledanje filmova.

Zanima moze li se na novom Airu po specifikacijama ocekivati izrazito fluodan rad u PS-u ba razini Pro modela. Izuzetno vazna mi je i gluidnost multitaskinga. Dakle, ovvoren browser s 20-ak tabova skoro uvijek, otvoren mail, Slack, neki streaming program tipa Deezer, Photoshop s 10-ak dokumenata te word dokumenti odjednom.

Jel za takav rad i dalje bolja preporuka Pro ili je novi Air dovoljan? Naglasvam da su mi povremena stucanja pri multitaskingu izrazito iritantna.
31.10.2018 | 17:43
Uzmi macbook pro,nafiluj ramom i to je to.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 33 minuta
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master
  • Pongy75: Palac gore za Logitech MX Master! Od Magic mouse zabolinruka nakon duljeg rada.
  • Tito: MAgic mouse - najbolji mis ikada!!!
  • drlovric: @super. Zaobidji ga u sirokom luku. Bolje kupi za te pare Logitech MX Master :)
  • jura22: Rubno? Nije upotrebljiv osim kao ukras na stolu. Imao dva, jednog prodao a drugog poklonio kupcu mog MBP.
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day
  • dpasaric: :)
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • drlovric: Za nekih tjedan dana moj Macbook Pro M1 Pro 16" ide na prodaju. Ako nekoga zanima takvo racunalo (us layout, 16gb ram) neka se javi za dogovor.
  • dpasaric: Možda je to bio Belonguzije - androdi kojeg je predstavio LET 3 u Pikiju jednom davno... istina, imao je dosta ograničen rječnik... :)
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.
  • jura22: Vrijeđaj partizane i Tita pa da vidiš.
  • Air: Ako si razumio onda napravi to, a ne da moram pisali litanije za jednostavan zahtjev.
  • dpasaric: Air, naravno da je dovoljno, ako to želiš mogu i ja odmah, ali hej, jutro je pametnije od večeri, prespavaj, pa javi, najmanji je problem kliknuti na delete.
  • Air: Zanimljiv vam je latinski. Uživajte. Između vaših upisa napišite što je potrebno da zatvorim račun na Jabučnjaku ako nije očigledno dovoljno razumljivo ovo što sam napisao na vikalici.
  • smayoo: Canis mater studiorum. Stara studentska. :D
  • dpasaric: @Gjuroo: Per aspera ad astra!
  • Gjuroo: @Air: Illegitimi non carborundum.
  • dpasaric: Chill out i vidjet ćeš kako će ovo sada biti ugodnije, korisnije i pozitivnije mjesto za sve korisnike.
  • dpasaric: Joj ne drami.
  • Air: Molim odgovornu osobu da obriše Air račun.
  • Air: U ovim novim okolnostima transparentnog licemjerstva pojedinca podvlačim crtu. Ja nemam želudac za trpiti to da mi jedan licemjer briše čiste postove samo zato što on ima problem u svojoj glavi. Kako je tino1 rekao bilo mi je zadovoljstvo dolaziti na Jabučnjak radi ljudi. Ovim putem pozdravljam sve dobre ljude Jabučnjaka i HVALA vam! Nakon ovog upisa brišem svoj račun.
  • dpasaric: Sve što je sada obrisano u "kafanskim laprdanjima" je bilo u dogovoru s Djurom, počistili samo za sobom i tko hoće može tamo dalje s "lakim temama".
  • drlovric: @Rusty: Slazem se 100%. Svako bira za sebe. Jedna tema u sekciji Razno, nije smetala nikome ko je dosao da konzumira nesto drugo. Ako sam dosao u ducan da kupim povrce, zasto bi mi smetalo sto prodaju i hranu za bebe? :)
  • rusty: Evo kao dugogodišnji član foruma, moram priznati da niti jednom nisam otvorio političke teme niti sudjelovao u njima na forumu. Dolazim vidjeti non političke, non automobili teme. I jedna i druga su mi kao nogomet, besmislene i ne interesantne. Da li će mi faliti, ne. Da li ću manje dolaziti na forum, ne.
  • dpasaric: To je tvoje viđenje.
  • dpasaric: Obećajem da ćemo je izreklamirati na forumu, pa tko voli…
  • Air: Znam tvoje ovlasti. Nije u tome problem. Problem je što se Jabučnjak predstavlja kao pozitivan, a ovo što ti radiš je negativno!
  • dpasaric: Evo, pokreni i ti moderiraj Signal grupu za vaše političke rasprave.
  • dpasaric: I probaj biti koristan. Pokreni nešto pametno i svima korisno.
  • dpasaric: Pročitaj kućni red još jednom.
  • Air: @dpasaric Otvorio si javni komunikacijski kanal. Tko si ti da brišeš postove iste tematike o kojoj sam pišeš, ako ti postovi nisu uvredljivi i ne krše nikakav zakon?
  • dpasaric: Poanta je da je besmisleno dalje širiti raspravu.
  • Air: Fakat imaš teških osobnih problema
  • Air: Protiv "cara" se ne smije ništa pisati?
  • Air: Smetati osobno?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.42 Seconds

Provided by iJoomla SEO