Macbook Air pitanje i preporuka
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook Air pitanje i preporuka

18.10.2018 | 14:22
Uzeo sam MBA 13.3 2015, odlicno ocuvan,kratko koristen.....Sve u svemu prezadovoljan ali uvijek postoji ali

Nakon instalacije Mojave(dosao je sa tim OS-m) imam zauzece diska preko 2GB na container sto mi je nekako previse. Zanima me da li to mogu kako obrisati jer mi je ssd samo 128GB na os mi je otislo oko 12GB. A drugo,neka preporuka za SD karticu i da li ona realno moze funkcionisati kao drugi disk,za podatke....
18.10.2018 | 14:44
Moze. Imam Transcend JetDrive na MBP 13”.
Viri 1/2mm iz kompa. Ne smeta.
18.10.2018 | 15:08
Ili kupiš adapter za micro SD karticu (nešto ovakvo: www.macobserver.com/link/nifty-minidrive-macbook-air/ ) pa koristiš bilo koju mSD karticu ili ih mijenjaš po potrebi.
18.10.2018 | 15:20
Iz osobnog iskustva, memorijske kartice nisu pouzdane. Možda kao neki backup, ali za stalno pisanje i brisanje po njima jednostavno nisu. Kad tad otkažu poslušnost, vanjski HDD je puno jeftinija opcija.
18.10.2018 | 15:27
Ako se ipak odlučiš na SD karticu, možda je za tebe nešto ovakvo:

www.svijet-medija.hr/art/memorijska-kart...-v30-uhs-i-u3/86859#

Bilo što da uzmeš, ne uzimaj ispod UHS speed class 1 - zbog brzine prijenosa podataka.
18.10.2018 | 15:32
Evo i ovdje objašnjenja i dodatni cjenik, tako da imaš okvirnu viziju.

aloalo.hr/blog/sve-sto-trebate-znati-o-microsd-karticama-6/
18.10.2018 | 15:39
Prema tome ni SSD nije pouzdan.
Kvalitetna SD kartica je pouzdana isto kao i SSD.
Štos je da SD kartica ne viri iz računala, a tu je jedino kratki adapter s microSD karticom.
Nifty je skup ako se zbroji i microSD kartica, ali je praktičan.

Naravno, internet i oblk uvijek mogu spasiti stvar.

EDIT:

Malo sam proučio i ispada kako je SSD manje pouzdan od SD kartice.
Kako je pouzdanost SD kartice jako visoka, pa niti pouzdanost SSD-a nije malena
Usporedbe radi (SD vs. SSD)
MTBF
3 000 000 vs. 2 000 000
Broj zapisivanja
100 000 vs 2 000-6 000
SLC vs. MLC
sporija vs. brži
manji kapacitet (1TB) vs. veći kapacitet (60TB)
manji paket vs. veći paket (daleko veći)
manje zagrijavanje vs. veće zagrijavanje (nekima treba i hlađenje)
skuplja vs. jeftiniji
18.10.2018 | 16:39
Meni su riknule sve sd kartice, njih 4 kom, osim jedne a niti jedan ssd, njih 6 kom.

Nađi zamjenu za 128 ssd kad ti uleti koji € viška, na MBA se to još da mijenjati. Stavi 500 ili tera i miran si.
18.10.2018 | 18:57
Ne treba mi. SD kartica služi za temp i download foldere. Znaći, privremeni podatci.
Meni niti jedna SD kartica nije krepala jer sam kupivao kvalutetne kartice.
Sami proizvođaći navode podatke koje sam gore naveo.
Zar misliš da su milioni ljudi koji snimaju i slikaju budale jer kupuju "nesigurne" kartice i na njih stavljaju snimljeni materijal koji vrijedi daleko više nego što se drži na SSD.
Ovdje smo svjedočili kako rade loši i jeftini diskovi.

Kupi poštenu katicu (SanDisk ili Lexar) i to one skuplje i raditi će ti godinama.
18.10.2018 | 22:08
SanDisk mi je i krepao. Ne znam koje su bile ove ostale jer sam ih bacio, možda i SanDisk, možda Toshiba, ali živa je ostala samo Canon. Nije da ju nešto koristim jer sam prestao a u MBA sam ubacio 480 ili tako neki ssd.
31.10.2018 | 16:39
Ne kuzim se toliko u racunala, procesore ect. Pa pitanje oko novog Macbook Aira 2018. Pise da ima i5 procesor, ali citao sam na forumima da je to zapravo samo marketinski trik, da je unutra neki slabiji procesor tipa kakav se stavlja u tablete, mozda cak i slabiji od prethodnog Aira.

Je li novi Air po specifikacijama dostojna zamjena za ulazni model Macbook Proa bez touchbara ili je to i dalje masina primarno za browsanje, kucanje tekstova i ne bas toliko ozbiljan rad? Trenutno imam Macbook Pro Retina 13 i uglavnom mi sluzi za upravo to plus Photoshop i gledanje filmova.

Zanima moze li se na novom Airu po specifikacijama ocekivati izrazito fluodan rad u PS-u ba razini Pro modela. Izuzetno vazna mi je i gluidnost multitaskinga. Dakle, ovvoren browser s 20-ak tabova skoro uvijek, otvoren mail, Slack, neki streaming program tipa Deezer, Photoshop s 10-ak dokumenata te word dokumenti odjednom.

Jel za takav rad i dalje bolja preporuka Pro ili je novi Air dovoljan? Naglasvam da su mi povremena stucanja pri multitaskingu izrazito iritantna.
31.10.2018 | 17:43
Uzmi macbook pro,nafiluj ramom i to je to.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 52 minuta
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]
  • Air: probao sam samo C/P, probao sam C/P foru kojom ubacujem link u post, ali nefunkcionira kod mene
  • Riba: Probaj preko nekog url shortenera.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.65 Seconds

Provided by iJoomla SEO