SSD Diskovi na macbook pro laptopu iz 2009!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

SSD Diskovi na macbook pro laptopu iz 2009!

04.10.2018 | 18:12
Alo drugari...imam pitanjce u vezi SSD diskova na staroj masini. Koristim "15 macbook pro 2.66 iz 2009 i volio bih mu malo udahnuti svjezine..jer sam instaliao Mavericks i brate...usporila se makina...poprilicno. Postoji problem sa ovim starijim masinama i SSD diskovima. Danas su svi SSDovi...SATA3 i kako ovdje pise na starijim masinama SATA 3 pada na SATA 1.
everymac.com/systems/apple/macbook_pro/m...ook-pro-unibody.html

SATA 2 vise ne postoje u prodaji osim ovih ovdje...koji su poprilicno skupi.
eshop.macsales.com/shop/internal_storage...orce/Solid_State_Pro

Koji disk preporucate i ako postoji neka ideja kako da se SATA 3 ne spusta na SATA 1, vec na SATA 2? BIo bih zahvalan.

Ova dva mi zapela za oko...
www.instar-informatika.hr/ssd-kingston-u...-uv500-240g/product/
www.instar-informatika.hr/ssd-samsung-25...-25/0141009/product/
  • Daddo
  • Posjetitelj
04.10.2018 | 18:47
SATA sučelje je unatrag kompatibilno, što znači da će SATA3(6GBit/s) raditi i kao SATA2(3GBit/s) i kao prva generacija SATA diskova(1.5 GBit/s).

Kako dolazim iz PC svijeta i moje iskustvo s Apple računalima je ograničeno isključivo na Mini koji posjedujem, te Minije koje sam imao prilike nadograđivati memorijom (DDR3L, konkretno 2012 modeli, rade jako dobro s Kingstonom KVR1600LS), savjet oko toga koji SSD odabrati nemam. U PC mašinama imam Kingstonovu jeftinu A seriju (A400), dpasaric je Kingstone ugrađivao u Macove, postova o tome ima na forumu, saint je također radio nadogradnje, doduše ne sjećam se kojeg proizvođača je on stavljao.
04.10.2018 | 18:49
Macbook unibody late 2008, proizveden 1 mjesec 2009, 13", stavio SSD za glavni i umjesto optike manji SSD 60GB i fino i brzo radi. Puno brže nego HDD. U svakom slučaju stroj je manje osjetljiv na udarce, padove a radi brže.

Dodatak: Jedan SSD je Kingston a drugi mi se čini WD.
04.10.2018 | 18:55
Daddo...mozda na piceku...all koliko sam citao na macu sata 3 pada na sata 1...bar sto se tice ovih starijih masina.

All of these MacBook Pro "Unibody" models can hold a 9.55mm tall 2.5" SATA hard drive or SSD instead of the optical drive. All can accommodate a SATA 3.0 (6 Gb/s) drive, but as first noted by site sponsor OWC, in many models, it is better to use a SATA 2.0 (3 Gb/s) drive because these models will run a SATA 3.0 drive at the much slower SATA 1.0 (1.5 Gb/s) speed.

Consequently, note that all MacBook Pro "Unibody" notebooks with these Model IDs should use a SATA 2.0 (3 Gb/s) drive to maximize performance:

Most curiously, note that the 13" Late 2011 MacBook Pro (MacBookPro8,1) is capable of running a SATA 3.0 (6 Gb/s) drive at full speed whereas its larger 15" and 17" counterparts are not.
04.10.2018 | 21:00
Ma ne razmišljaj mnogo nego stavi i vozi, razlika će biti drastična. Ugradio sam ih nekoliko u 2009. modele, svi rade bez problema.
04.10.2018 | 22:00
OK....a sto je sa G5ticama? Dal bi SSD mogao raditi na ovoj masini is 2005?
everymac.com/systems/apple/powermac_g5/s...mac_g5_dual_2.0.html
05.10.2018 | 08:02
Nemam to iskustvo i ne znam koliko to zapravo ima smisla (možda ako se stroj i dalje koristi uz neki specifični softver, a ne kao "general use" mašina), ali tehnički moralo bi raditi, glavno da SSD poštuje SATA protokol, a to bi morao svaki. Radit će s bazičnom propusnosti, ali raditi.
05.10.2018 | 17:04
a gle za rad u photoshopu je ta masina i dalje ponekad u funkciji...samo me zanimalo dal se moze.
06.11.2018 | 21:41
Ja sam u svoj Late 2009 27" stavio SSHD i radi savrseno.
07.11.2018 | 06:45
Pa i optika i disk su na 3Gps (za MacBook Pro 15-inch, Mid 2009 - MacBookPro5,3)
I ja sam pročitao kako SATA3 diskovi u nekim slučajevima kada se spoje na SATA2 sabirnicu padnu na SATA1 brzinu.
Nisam shvatio zašto.
JA sam kupio Intelov disk i stavio u 2010 godište MBP ma SATA2 sabirnicu (disk je SATA3) i uredno radi na 3Gbps.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 3 sati
  • dpasaric: Nema indoor mapa kod nas AFAIK.
  • Yonkis: Jeste li znali za bolji anti-reflective sloj na 17ici? [link]
  • Yonkis: Ima li u Rijeci ili igdje u HR ovo implemetirano? [link]
  • Yonkis: Novi AirTag: [link]
  • Yonkis: Bijah u Smart Doctoru, zamjenska je 100€ a originalna je 170€
  • smayoo: @Yonkis, pitao si kome vjerujemo :)
  • marioart: @Yonkis ovisno o aparatu koji imas, nije ti zgorega ni provjeriti cijene u sluzbenom servisu... ja sam u mediamarktu u njemackoj platio zamjenu za 13pro 88eura ... spojis ugodno sa korisnim i u Graz u shoping i servis
  • Yonkis: A ovi u Rijeci, Smart Doctor? Evo linka:[link]
  • Yonkis: Novi firmware ako nekome treba: [link]
  • Yonkis: Nevjerovatno da je cijena skočila na 150€ a znam da je prije 2 godine bila cca 70€. Prestrašno!
  • smayoo: @Yonkis - nažalost, u Rijeci više nikom. :( U Zagrebu je Davor više puta spomenuo da ima dobra iskustva s Agramservisom
  • VanjusOS: pa ti vratim
  • VanjusOS: ako imaš kabl kojeg trebaš isprobati možeš poslati meni da isprobam spojiti Mac pro
  • VanjusOS: i ja tražim već thunderbolt 2 kabel, iz Osijeka sam
  • zoranowsky: Jel ima netko u ZG za posuditi thunderbolt 2 kabel? Imam issue sa minijem M4 i thunderbolt 27 displayem pa trebam testirati neke kombinacije...
  • Yonkis: Kome vi u Rijeci vjerujete za zamjenu baterije na iPhonu jer u iStyleu je 150 € i čeka se par tjedana
  • Yonkis: :(
  • smayoo: [link]
  • smayoo: RIP Scott Adams :(
  • Gjuroo: Za sad to može zvučati i kao Affinity priča. Not great but not that bad.
  • Soffoklo: Za to vrijeme Apple se lagano pretvara u Adobe - [link]
  • drlovric: Sve je bolje od ove blamaze sa Apple AI i cekanja pametnije Siri koja nikako da dodje :)
  • IkoIko: Apple i Google sklopili ugovor o korištenju Gemini AI... Zanimljiv razvoj situacije
  • ZeljkoB: Spigen - [link]
  • Riba: Moza zato da mozes koristiti BT tipkovnicu i mouse i dok je zaklopljen?
  • user: glupo: zatvorim laptop, BT i dalje upaljen, što ne bi trebalo ovo **** se ugasit kad ga poklopim
  • rusty: date hack je samo na par sekundi. vratiš datum, startaš app čisto da se digne i vratiš datum opet. To je to. Čisto da loada profile i postavke
  • smayoo: Date hack nisam htio raditi jer potrga druge stvari. Krenuo sam instalirati staru verziju LogiOptions preko homebrewa, ali riješili su problem prije nego sam dospio to napraviti
  • rusty: Osobno mislim da je 12h predugo za cert problem I nisam mogao doć na sebe kakav su problem napravili. Ono što je još gore, ovo im nije prvi put za taj isti slučaj. Dakle kako ne naučiš nešto iz ovoga. Dodano, date hack rješava problem da se ne mora drugi put čekati 12h
  • Bertone: A jučer nisam koristio MBP nego T14s pa nisam iskusio veselje sa certifikatima :D
  • Bertone: Imam MXMastera već godinama [link] i jedina dobra stavr kod njega je što ga mogu koristiti sa MBP, Tnink Padom i desktop računalom bez pretjeranog petljanja, no da je (pre)skup za ono što nudi, je.
  • smayoo: I, na kraju, ako za neki komad hardvera koji sam u životu kupio mogu reći da NIJE preskupo plaćen, to je sigurno Logitech MX Master 3. Jučer ujutro jesam bio spreman popi... na njih, ali činjenica je da su problem riješili unutar cca 12h otkad se pojavio.
  • smayoo: Osim toga, hardver radi s bazičnim postavkama, ali svi tweakovi i custom podešenja - ne.
  • smayoo: Radi se o softveru koji mora dobiti dozvolu korisnika da zakopa dosta duboko pod haubu radi komunikacije s periferijom.
  • smayoo: Ne mora biti spojeno na internet. Sigurnosni certifikat aplikacije je bio istekao i Apple ga je blokirao, a Logitech nije pazio na datum isteka certifikata i nije izdao update s novim certifikatom na vrijeme
  • Bertone: Ček malo, preskupo plaćeni hardver ne dela na Apple računalu ako računalo nije spojeno na internet (na stranu sad istekli certifikat) ili sam propustio nešto
  • smayoo: Da, jučer sam imao natezanje oko toga. Ali moram im priznati da su brzo riješili.
  • Yonkis: [link]
  • smayoo: @mrobert, forum, tema "eOI - opet diskriminacija"
  • stefanjos: SRETNA NOVA!
  • drlovric: [link]
  • signout: Sretna Nova!
  • zoranowsky: Sretna Nova!
  • dpasaric: Sretno nam svima! :)
  • Borisone: Sretna vam 2026-ta godina!
  • Gjuroo: Sretna i berićetna 2026.!
  • smayoo: SRETNAAAAAAAA!!! :D
  • Borostef: Sretna Nova godina!!! :)
  • Air: Sretna i uspješna nova!
  • drpongrac23: Sretna nova 2026. svima!!!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.54 Seconds

Provided by iJoomla SEO