SSD Diskovi na macbook pro laptopu iz 2009!
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

SSD Diskovi na macbook pro laptopu iz 2009!

04.10.2018 | 18:12
Alo drugari...imam pitanjce u vezi SSD diskova na staroj masini. Koristim "15 macbook pro 2.66 iz 2009 i volio bih mu malo udahnuti svjezine..jer sam instaliao Mavericks i brate...usporila se makina...poprilicno. Postoji problem sa ovim starijim masinama i SSD diskovima. Danas su svi SSDovi...SATA3 i kako ovdje pise na starijim masinama SATA 3 pada na SATA 1.
everymac.com/systems/apple/macbook_pro/m...ook-pro-unibody.html

SATA 2 vise ne postoje u prodaji osim ovih ovdje...koji su poprilicno skupi.
eshop.macsales.com/shop/internal_storage...orce/Solid_State_Pro

Koji disk preporucate i ako postoji neka ideja kako da se SATA 3 ne spusta na SATA 1, vec na SATA 2? BIo bih zahvalan.

Ova dva mi zapela za oko...
www.instar-informatika.hr/ssd-kingston-u...-uv500-240g/product/
www.instar-informatika.hr/ssd-samsung-25...-25/0141009/product/
  • Daddo
  • Posjetitelj
04.10.2018 | 18:47
SATA sučelje je unatrag kompatibilno, što znači da će SATA3(6GBit/s) raditi i kao SATA2(3GBit/s) i kao prva generacija SATA diskova(1.5 GBit/s).

Kako dolazim iz PC svijeta i moje iskustvo s Apple računalima je ograničeno isključivo na Mini koji posjedujem, te Minije koje sam imao prilike nadograđivati memorijom (DDR3L, konkretno 2012 modeli, rade jako dobro s Kingstonom KVR1600LS), savjet oko toga koji SSD odabrati nemam. U PC mašinama imam Kingstonovu jeftinu A seriju (A400), dpasaric je Kingstone ugrađivao u Macove, postova o tome ima na forumu, saint je također radio nadogradnje, doduše ne sjećam se kojeg proizvođača je on stavljao.
04.10.2018 | 18:49
Macbook unibody late 2008, proizveden 1 mjesec 2009, 13", stavio SSD za glavni i umjesto optike manji SSD 60GB i fino i brzo radi. Puno brže nego HDD. U svakom slučaju stroj je manje osjetljiv na udarce, padove a radi brže.

Dodatak: Jedan SSD je Kingston a drugi mi se čini WD.
04.10.2018 | 18:55
Daddo...mozda na piceku...all koliko sam citao na macu sata 3 pada na sata 1...bar sto se tice ovih starijih masina.

All of these MacBook Pro "Unibody" models can hold a 9.55mm tall 2.5" SATA hard drive or SSD instead of the optical drive. All can accommodate a SATA 3.0 (6 Gb/s) drive, but as first noted by site sponsor OWC, in many models, it is better to use a SATA 2.0 (3 Gb/s) drive because these models will run a SATA 3.0 drive at the much slower SATA 1.0 (1.5 Gb/s) speed.

Consequently, note that all MacBook Pro "Unibody" notebooks with these Model IDs should use a SATA 2.0 (3 Gb/s) drive to maximize performance:

Most curiously, note that the 13" Late 2011 MacBook Pro (MacBookPro8,1) is capable of running a SATA 3.0 (6 Gb/s) drive at full speed whereas its larger 15" and 17" counterparts are not.
04.10.2018 | 21:00
Ma ne razmišljaj mnogo nego stavi i vozi, razlika će biti drastična. Ugradio sam ih nekoliko u 2009. modele, svi rade bez problema.
04.10.2018 | 22:00
OK....a sto je sa G5ticama? Dal bi SSD mogao raditi na ovoj masini is 2005?
everymac.com/systems/apple/powermac_g5/s...mac_g5_dual_2.0.html
05.10.2018 | 08:02
Nemam to iskustvo i ne znam koliko to zapravo ima smisla (možda ako se stroj i dalje koristi uz neki specifični softver, a ne kao "general use" mašina), ali tehnički moralo bi raditi, glavno da SSD poštuje SATA protokol, a to bi morao svaki. Radit će s bazičnom propusnosti, ali raditi.
05.10.2018 | 17:04
a gle za rad u photoshopu je ta masina i dalje ponekad u funkciji...samo me zanimalo dal se moze.
06.11.2018 | 21:41
Ja sam u svoj Late 2009 27" stavio SSHD i radi savrseno.
07.11.2018 | 06:45
Pa i optika i disk su na 3Gps (za MacBook Pro 15-inch, Mid 2009 - MacBookPro5,3)
I ja sam pročitao kako SATA3 diskovi u nekim slučajevima kada se spoje na SATA2 sabirnicu padnu na SATA1 brzinu.
Nisam shvatio zašto.
JA sam kupio Intelov disk i stavio u 2010 godište MBP ma SATA2 sabirnicu (disk je SATA3) i uredno radi na 3Gbps.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 14 sati
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc
  • VanjusOS: da li je netko instalirao KODI na Apple TV 4K?
  • ZeljkoB: Kakvih problema? Ja koristim public beta vreziju i nikakvih problema.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Maxxy, Riba, skunic, tino1, ^SuperUnknown^, Anonimci (717)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.99 Seconds

Provided by iJoomla SEO