Mac Mini C2 duo
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Mini C2 duo

03.08.2018 | 15:46
Pozdrav, imam priliku nabaviti polovni Mac Mini Core 2 Duo 1,83 (A1176), no trenutno je na njemu instaliran Windows. Vlasnik nema nikakav instalacijski CD sa OSX-om. Gdje nabaviti CD? Da li se na spomenuto računalo može instalirati posljednja verzija iTunesa, treba mi zbog spajanja iPhone-a te iPad-a (obadvoje imaju instaliran iOS 11.4.1). Računalo mi treba isključivo za iTunes te urediti pokoji dokument u Excelu. Unaprijed hvala na pomoći.
03.08.2018 | 16:18
Imam (između ostalih) i takav Mini. Najzadnji OS koji ide gore je 10.7.5, ali 10.6.8 je puno puno PUNO bolji izbor.
Posudi od nekog od Jabučara install DVD s retail verzijom 10.6. Napiši ovdje gdje živiš pa će ti se javiti netko tko ti je u blizini i može ti posuditi DVD.
Na njega ti se NE MOŽE instalirati zadnja verzija iTunesa jer ona zahtijeva puno noviji OS. Mislim da ne može čak ni u slučaju da ostaviš windowse gore.
03.08.2018 | 16:46
Ma Windows ne, imam ga na Lenovo laptopu, Win10 i gore posljednji iTunes, ali na to bolje ne trošiti riječi. Stalno nešto, nadogradnje, pitanja, već mi se to popelo na vrh glave. Treba mi jedan najobičniji MacMini jer ne mogu baš sve odraditi na iPadu, no većinu toga mogu. Onda kad je tako, razmislit' ću još. Da bar prodavač ima instalacijski CD. E da, i računalo ima hard od 200 GB, što je malo čudno za to vrijeme, i kabel za napajanje je crne boje?!?. Apple nema takve kablove. Ne znam...
03.08.2018 | 20:39
Ako ti treba bilo koji ISO iz tog perioda, javi se pa možeš skinuti sa jednog od mojih servera ako se odlučiš za njega. 10.6.8 (snow leopard) će definitivno biti bolji izbor od Liona. Ja sam svoj SL medij prodao kada sam prodavao svoj macbook, ali imam kopiju.
03.08.2018 | 20:59
drazenp1706 kaže:
E da, i računalo ima hard od 200 GB, što je malo čudno za to vrijeme, i kabel za napajanje je crne boje?!?. Apple nema takve kablove. Ne znam...

Taj model Minija je originalno dolazio s 80GB HDD i 1GB RAM, ako se ne varam. Ako se koristio normalnim intenzitetom, u 11 godina je HDD mogao krepati i dvaput, a ne samo jednom. Meni se čini normalno da je unutra drugi HDD.

Mini 2007 se napaja tzv. "power brickom". Dakle, nema samo KABEL za napajanje, nego cijeli vanjski ispravljač (ne puno manji od samog Minija ), s posebnim višepolnim konektorom koji nije nikoji standardan. Znači, taj ispravljač i istosmjerni kabel koji od njega ide do Maca su bijeli. 230Vac kabel od utičnice u zidu do "cigle" je, čini mi se, neki standardni (ali nisam 100% siguran) i tog je možda vlasnik izgubio pa koristi neki generički, koji je crne boje.
04.08.2018 | 05:27
Hvala vam na pomoći, još bih imao par pitanja. Ako je na taj mini instaliran samo Windows, bez OSX-a, hoće li se moći gore ponovno instalirati OSX? Htio bih da disk bude skroz formatiran i OSX instaliran na svježe. Kako .iso datoteku zapržiti na DVD? Treba li to biti neki poseban postupak, s obzirom da će se koristiti na Macu te da DVD treba biti bootabilan, ili se standardno zaprži kao normalan image? Pržilo bi se na PC-u, s obzirom da su i na ovom miniju isto Windowsi te uz to i nema DVD snimač. Može li se .iso samo iskopirati na USB ili vanjski hard pa OSX podići na taj način? Kad ubacim DVD u mini i resetiram ga, koja je kombinacija tipki da se digne sa DVD-a i započne formatiranje diska i instalacija. Riječ je o standardnoj Win tipkovnici.
04.08.2018 | 10:33
drazenp1706 kaže:
Hvala vam na pomoći, još bih imao par pitanja. Ako je na taj mini instaliran samo Windows, bez OSX-a, hoće li se moći gore ponovno instalirati OSX?

Hoće, bez frke.

Htio bih da disk bude skroz formatiran i OSX instaliran na svježe.

Nakon što se boota instalacijski medij, iz glavnog menua (pri vrhu ekrana) odabereš Utilities pa Disk Utility i onda odande izbrišeš glavni disk, napraviš GUID particijsku shemu s jednom particijom, za koju kažeš da je HFS+ i onda pokreneš instalaciju.

Kako .iso datoteku zapržiti na DVD? Treba li to biti neki poseban postupak, s obzirom da će se koristiti na Macu te da DVD treba biti bootabilan, ili se standardno zaprži kao normalan image? Pržilo bi se na PC-u,

Navodno se i to može, ali nije baš jednostavno. Ima po netu par recepata, niaam nikad probavao (u mojoj kući nema ništa s windowsima već 10 godina, a u radnom okruženju već 3), ali sam čuo od ljudi koji jesu da je muka, da ti recepti nekom rade, nekom ne, i tako...

Puno je manje bolno to odraditi na Macu. Gdje jednostavno pomoću Disk Utilityja prebaciš image (koji je DMG, ne ISO, ali može i ISO) na medij.

Može li se .iso samo iskopirati na USB ili vanjski hard pa OSX podići na taj način?

Može, ali na Macu. Čak dapače, preporučam da napraviš bootabilni usb stick, a ne DVD.

Kad ubacim DVD u mini i resetiram ga, koja je kombinacija tipki da se digne sa DVD-a i započne formatiranje diska i instalacija.

Čak i ne moraš ubacivati DVD / uštekavati USB prije reseta. Dovoljno je kod bootanja držati tipku ALT, ali svakako PRIJE nego se čuje akord i drži je sve dok se ne pojavi boot menu. Kad se pojavi, možeš ubaciti optički medij ili uštekati USB stick i pričekati koju sekundu dok se mounta. Ako je bootabilan, pojavit će se i njegova ikona uz one koje su već tamo. Mišem odabereš boot source ikonu i uklikaš je.

Ako je optički medij u pitanju, i ubačen je prije reboota, možeš držati i tipku C pa će odmah krenuti bootati s optičkog medija.

Riječ je o standardnoj Win tipkovnici.

Nema veze, svaka USB tipkovnica radi s Macom. Razlika je utoliko što je na Macu Windows tipka mapirana na "command" ili "cmd" tipku (koja se koristi puno puno više od ctrl). Kad se OS prvi put boota s tom tipkovnicom, tražit će te da pritisneš jednu ili dvije tipke na njoj kako bi je točno identificirao, a onda će (ako nije neka skroz egzotična) prepoznati sve dodatne funkcije koje tipkovnica ima (npr. glasnoća zvuka, itd.) tako da ćeš ih moći normalno koristiti.
04.08.2018 | 11:04
Smayoo, puno ti hvala na trudu i iscrpnim odgovorima, večeras idem vidjeti taj Mini pa ću odlučiti o kupnji. Moram još kupiti i DVI kabel, nisam ga dobio sa monitorom (Asus), kako bih sve spojio.
04.08.2018 | 16:49
Toast Titanium na OSX-u je kao i Nero Burning Rom na WIN. Taj przi sve ali kosta.

3====D
04.08.2018 | 17:07
drazenp1706 kaže:
Smayoo, puno ti hvala na trudu i iscrpnim odgovorima, večeras idem vidjeti taj Mini pa ću odlučiti o kupnji. Moram još kupiti i DVI kabel, nisam ga dobio sa monitorom (Asus), kako bih sve spojio.

Nema na čemu. U kompletu s tim Minijem dolazio je i (lijepo dizajniran) DVI na VGA adapter tako da ga možeš spojiti i VGA kabelom na VGA monitor.
05.08.2018 | 08:06
Kontaktirao sam prodavača, nema mi ga gdje isprobati?!? Ne mogu kupiti nešto što nisam isprobao na licu mjesta + nije mogao taj dan + nema instalacijski disk, pa još i ti Windowsi gore. Odustao sam od te kupnje. Pričekati ću još malo pa uzeti možda novi Mini na nekakve rate. Još jednom hvala svima na pomoći.
  • Sin
  • Korisnik
  • 17
12.08.2018 | 08:40
Ne trebas odmah skakati na novi, nisu nista posebno
Modeli Mid2011 i Late2012 sa i5 ili i7 procesorima su odlican izbor i lako nadogradivi sa Ramom i SSD-om i novim Os-om ( samim time i iTunes).
Povremeno pregledaj njuskalo i oglasnik ovdje, nađe se mint modela za povoljne novce ( cca pola cijene novog )
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 sati, 19 minuta
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku