iBook G3 (tangerine)
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iBook G3 (tangerine)

29.10.2006 | 20:26
Pozdrav, imam u vidu kupnju jednog iBook-a G3 (tangerine) na 300 MHz. Pitanje je sljedeće: Da li mogu u njega utaknuti Air port extreme card, kako bih mogao pristupiti WLAN-u u svom domu i na poslu? Na njemu je devetka, pa me zanima da li bi taj stroj, s obzirom na grafičku kartu, mogao raditi na X-u? Radi se samo o mail-u i prijenosu datoteka + office. Air port extreme card ima kod nas u Apple trgovini po cijeni od oko 300 kn. Da li je to to? Zahvaljujem na odgovorima.
  • User
  • Posjetitelj
29.10.2006 | 21:39
Bojim se da neces bas njime bit zadovoljan. Ekran ima samo 800x600 rezoluciju sto je za X, pa makar i za citanje maila i surfanje - premalo. Ako ti ovo ne predstavlja prepreku, opet je tu spor procesor a vjerojatno i (pre)malo memorije. Ako i mozes ugurat X (mislim da se cak i moze), vrlo brzo ces odustat od njega zbog losih performansi, a koliko znam, na devetki vec dugo vremena nema browsera koji bi se nosio s danasnjim standardima izrade web stranica. Jedino se jos iCab razvija za classic a njime nisam bas zadovoljan. Ako bas trazis neki stari laptop koji ce ti pristojno radit s Xom za te namjene koje si naveo - raspitaj se jel neko prodaje stari PowerBook G4 titanium jos. Tiger iznenadjujuce dobro radi na njemu, rezolucija i ekran su dovoljno veliki za pristojan rad, a i AirPort radi na toj masini.

Airport radi i na Tangerineu. No, kad pogledas malo disk i ostale stvari (npr. Tigera ne mos instalirat bez XpostFacta i sl.) mislim da ces odustat od njega. Evo pogledaj si malo:
* introduced 1999.07.21; available 1999.09 at US$1,599; discontinued 2000.09.13
updated to 64 MB memory, 6 GB hard drive Feb. 16, 2000 at US$1,599 (Revision
* requires System 8.6 or later, 10.3.x officially supported, 10.4.x can generally be installed using XpostFacto 4
* CPU: 300 MHz PPC 750 (a.k.a. G3)
* bus: 66 MHz
* CPU performance: 893, MacBench 5.0 (beige G3/300 scores 1000)
* FPU performance: 973, MacBench 5.0 (beige G3/300 scores 1000)
* ROM: 4 MB, NewWorld ROM in RAM architecture
* RAM: 64 MB of SDRAM (32 MB before 2000.02.16), expandable to 576 MB (544 on 32 MB iBook) via one 1.25\" 3.3V PC66 compliant SO-DIMM
* Level 2 cache: 512 KB
* Video: ATI Rage Mobility with 2x AGP
* VRAM: 4 MB
* displays: 12.1\" 24-bit SVGA (800 x 600) color active matrix, resolution scaling supports 640 x 480
* video out: no
* hard drive: 6 GB UltraATA-33 (was 3.2 GB on original 32 MB iBook)
* CD-ROM: 24x
* floppy drive: external USB only
* expansions bays: none
* USB ports: one
* 10/100Base-T ethernet and v.90 56k modem standard
* wireless networking: 11 Mbps AirPort optional
* modem: 56k
* PC Card slots: none
* size: 11.6 x 13.5 x 2.1\" (29.4 x 34.4 x 5.2 cm)
* weight: 6.6 pounds (3.0 kg) with battery
* family number: M2453
  • User
  • Posjetitelj
29.10.2006 | 21:55
Sjetio sam se jos jedne stvari! Mozda bi ti taj iBook i mogao posluzit za ono sta si naveo ali ako ga pokrenes pod Linuxom. Koristis Thunderbird za Mail i OpenOffice kao office (vjerojatno ima u PowerPC verziji za linux).

E sad je pitanje da li zelis s linuxom obavljat te stvari ili je Mac OS obavezan. Mislim da, ako trebas novije programe (a vjerojatno trebas), linux moze bolje iskoristit tu masinu od Mac OS X-a uz neke kompromise kao sto je sucelje i jednostavnost. Stabilnost ostaje tipicna za UNIX kao i na Mac OS Xu naravno

Ako zelis iskljucivo Mac OS X, radije potrazi nesto malo jace.
  • EuCryL
  • Posjetitelj
30.10.2006 | 02:29
S obzirom da je stariji, sumnjam da airport extreme ulazi unutra.. barem je u moj ex book išla airport kartica bez \"extreme\" inside..

tako da ćeš se morat potrudit nać stariju karticu ili razmislit o usb wirelessu..
30.10.2006 | 23:22
imao sam priliku vidjet ubuntu linux na djelu na identičnom stroju, i vjeruj radi ko urica, bez ikakvih problema
31.10.2006 | 06:41
Ja sam upogonio jednog, doduse na 366 MHz. Prva stvar koju sam napravio je da sam unutra utrpao memorijski modul od 512 MB i instalirao zadnji OS X. Stvar radi, jedino bi pomoglo da je rezolucija veca. Takodjer, unutra ne ide Airport Extreme vec \"obicna\" airport kartica koja se vec neko vrijeme ne prodaje a polovne drze cijenu kao da su od zlata. Racunaj 70tak USD na ebayu. No za mail/net i office taj Ibook moze sasvim dobro sluziti.
Isto tako, ne vjerujem da taj Ubuntu radi ista brze/bolje na njemu od OS X-a.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 2 sati
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku