iMac i dodatni monitor - internet problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac i dodatni monitor - internet problem

21.10.2017 | 12:45
iMac (20-inch, Early 2008) sam povezao sa HANNspree LCD 19-inch Widescreen monitorom (Mini DVI - VGA), monitor prepoznat bez komplikacija ali imam sljedeći problem.

Na iMac-u koristim WiFi i kada spojim drugi monitor, internet konekcija znatno oslabi. Plaćam internet od 40/4 Mbps i na mjerenjima preko speedtest-a je sve uredno.

Nakon spajanja to zna biti baš očajno, a ponekad oko 20 Mbps što je opet pola od onoga što plaćam.
21.10.2017 | 13:07
Probaj zicabo spojiti. Probaj kanal bezicne mreze promjeniti.
21.10.2017 | 14:30
Možda ti VSYNC signal od VGA "šprica" smetnju jer koristiš neoklopljen kabel ili neuzemljenu utičnicu s koje napajaš monitor i iMac.
Zašto VGA? Nemaš digitalnih opcija na tom monitoru? HDMI ili bar DVI? Ili DisplayPort?
21.10.2017 | 16:08
zabac kaže:
Probaj zicabo spojiti. Probaj kanal bezicne mreze promjeniti.

Žičano mi ne odgovara jer je router na drugom kraju stana a trenutno nemam kabal dovoljne duzine da to testiram mada mislim da bi to radilo bez problema. Pokušat ću s promjenom kanala pa javim rezultat.

smayoo kaže:
Možda ti VSYNC signal od VGA "šprica" smetnju jer koristiš neoklopljen kabel ili neuzemljenu utičnicu s koje napajaš monitor i iMac.
Zašto VGA? Nemaš digitalnih opcija na tom monitoru? HDMI ili bar DVI? Ili DisplayPort?

Na monitoru imam VGA i DVI, ali kablove potrebne samo za VGA tako da sam na taj način spajao.
21.10.2017 | 17:43
Ono dvoje sto sam predlozio je samo eliminacijski. Ako niti jedno ne upali, valja traziti dalje.
21.10.2017 | 23:24
TuxFan kaže:
smayoo kaže:

Na monitoru imam VGA i DVI, ali kablove potrebne samo za VGA tako da sam na taj način spajao.

Daj, čovječe, je*o VGA. Pa 2017. godina je...
Kako god spajao, VGA ili DVI, kupi kvalitetan kabel s dobrim ekranom (debeo i žilav pod rukama i skup po novčaniku ).
22.10.2017 | 00:40
Mislim, a i nadam se da sam našao rješenje, barem trenutno radi bez problema.

Naime, kada sam odlučio povezati dodatni monitor iMac sam premjestio na desnu stranu (zbog CD/DVD čitača) radnog stola (dužine 2m), a monitor sam stavio na lijevu. Nakon zvanja ISP-a da provjere stanje mreže do mene (čisto da eliminišem tu mogućnost), promjene kanala bežične mreže odlučio sam vratiti iMac na lijevu stranu stola gdje je prije bio.

Odmah sam dobio 40/4 Mbps Moram još napomenuti da je jačina signala u menu bar-u bila max na oba kraja stola. Ne mogu vjerovati da je pomijeranje za par cm toliko uticalo na bežičnu mrežu. Testirat ću narednih dana da vidim hoće li se ponovno problem pojaviti
22.10.2017 | 06:33
Eh hebiga, meni na lijevoj strani nist ne radi, na desnoj fercera za poludit.
22.10.2017 | 08:27
zabac kaže:
Eh hebiga, meni na lijevoj strani nist ne radi, na desnoj fercera za poludit.

Ima li koga na forumu da ne kuži šta @zabac želi reći
22.10.2017 | 09:46
TuxFan kaže:
Ne mogu vjerovati da je pomijeranje za par cm toliko uticalo na bežičnu mrežu. Testirat ću narednih dana da vidim hoće li se ponovno problem pojaviti

Sigurno nije stvar u pomicanju. Probaj držati iMac na desnoj strani stola, a dodatni monitor uopće ne uključiti, niti spojiti taj VGA kabel. Čisto za test.
22.10.2017 | 11:21
Pomicanjem je možda smanjio uzrok smetnej ali je nije otklonio.
Ovo me podsjeća an film Trideset konja, gdje dvojica grže gredu i reguliraju brzinu dizel stroju koji vrti mlin za masline.
22.10.2017 | 18:38
smayoo kaže:
TuxFan kaže:
Ne mogu vjerovati da je pomijeranje za par cm toliko uticalo na bežičnu mrežu. Testirat ću narednih dana da vidim hoće li se ponovno problem pojaviti

Sigurno nije stvar u pomicanju. Probaj držati iMac na desnoj strani stola, a dodatni monitor uopće ne uključiti, niti spojiti taj VGA kabel. Čisto za test.

Pokušao sam to prije vraćanja iMac-a na lijevu stranu, no nisam stigao napisati ovdje da se i bez monitora javljao problem.
22.10.2017 | 19:47
Čuj, to je prilično važna stvar za zaboraviti spomenuti u ovakvom problemu. Jesi li još nešto zaboravio?
100% sigurno nije stvar samo u tom metru lijevo-desno.
22.10.2017 | 20:59
smayoo kaže:
Čuj, to je prilično važna stvar za zaboraviti spomenuti u ovakvom problemu. Jesi li još nešto zaboravio?
100% sigurno nije stvar samo u tom metru lijevo-desno.

Bio sam siguran da je problem u monitoru jer sam našao par postova na net-u sa istim problemom ali bez konkretnog rješenja. Čitao sam da bi navodno zvučnici koji su integrisani u monitor mogli stvarati problem tako da sam probao njega ugasiti pa testirati, konekcija bi nekada bila 20 Mbps a nekada 2 Mbps, nikada stabilna na toj desnoj strani.

Ali evo sada radi bez ikakvih problema kada sam prebacio na lijevu stranu, svako malo vrsim testiranje brzine.
23.10.2017 | 07:31
Dakle, imaš problem, da bi ustanovio uzrok problema (wifi ili nešto drugo) dobivaš prijedlog da probaš preko žice i ti napišeš: "Žičano mi ne odgovara jer je router na drugom kraju stana a trenutno nemam kabal dovoljne duzine da to testiram...", ne kužim teško je prenijeti kompjuter do tog mjesta ili...? Inače ako imaš preko wifi-ja 38 Mbps iz drugog dijela stana to znači da ti je pokrivenost signalom vrhunska i da imaš i "vrhunsku" razinu smetnje kad ti uspori vezu na 2 Mbps. Sistem eliminacije uvijek pomaže, makni taj monitor od kompjutera pa vidi..., u drugoj rečenici spominješ da sumnjaš na drugi monitor, a kasnije konstatiraš da i bez spojenog drugog monitora dolazi do rušenja brzine. Osobno mislim da je problem u tom dodatnom monitoru, ne smislu da je neisparavan, nego da stvara problem kad je blizu imaca.
23.10.2017 | 15:27
Ako sad radi, prati stanje. Možda je uzrok pada brzine negdje drugdje.
Mi ovdje volonterski pomažemo jedni drugima koliko znamo i možemo.
Ja idem od pretpostavke kako treba isprobati varijavte koje su besplatne, a onda se gleda što je optimum za rješenje problema.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, jmirakul, Riba, rkoren5, Anonimci (431)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.74 Seconds

Provided by iJoomla SEO