MacBook Air i njegovo postojanje...
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook Air i njegovo postojanje...

20.08.2017 | 16:59
Pozdrav! Zanima me vaše mišljenje o MacBook Airu odnsono što mislite, što će Apple napraviti u vezi njega? Neki kažu da će vjerojatno ukinuti proizvodnju Aira i napraviti entry level MacBooka Pro. Drugi pak tvrde da bi se ipak moglo dogoditi da ga Apple osvježi odnosno stavi full hd ekran i noviju generaciju procesora. Što vi mislite?
Čisto sam znatiželjan
20.08.2017 | 17:31
Drzat ce ga godinu, dvije jos sigurno. Sad su ga malo refreshali, pa se i dalje prodaje. Prijatelj si je uzeo prosli model, nasao zapakirani na njuskalu za 6000kn. I odusevljen je.

Mislim da ce ga ukinuti kad tad. Tj. drzat ce ga dok god nisu u mogucnosti spustit cijenu obicnog macbooka na 999$. Kada budu to mogli, ide air u povijest.

Zapravo, mislim da trenutno smeta u lineupu i da bi trebali malo pojednostavit i izbaciti ga.
20.08.2017 | 17:31
U slučaju Apple-a je teško biti prorok, jer su uglavnom nepredvidivi.

Pravo je pitanje zašto ga još uvijek proizvode, MacBook 12 je manji, lakši i sa boljim ekranom, jedina prednost Air-a je 30% duže trajanje baterije, više portova i bolja tipkovnica.

FullHD ekran vjerojatno nije opcija, jer se ne uklapa najolje u Retina filozofiju.

Najizgledniji je prestanak proizvodnje.
20.08.2017 | 18:01
m@xym kaže:
MacBook 12 je manji, lakši i sa boljim ekranom, jedina prednost Air-a je 30% duže trajanje baterije, više portova i bolja tipkovnica.

Dakle "jedina" prednost Aira su zapravo 4 prednosti:
- veći je
- dulje traje baterija
- ima više portova (ja bi čak rekao da je MagSafe posebna prednost)
- bolje je tipkovnica

A MacBookova "jedina" prednost je da je manji, lakši i s boljim ekranom.

Vidiš kako je sve stvar gledišta...

Inače, slažem se da će ga terminirati jer jednostavno više ne čini dovoljnu razliku. Jaki laptopi nisu puno teži od njega (veličina je prvenstveno vezana za ekran i stvar je izbora), znači on bi se trebao bitno razlikovati cijenom. A to Apple ne voli raditi.
20.08.2017 | 18:04
smayoo kaže:
m@xym kaže:
MacBook 12 je manji, lakši i sa boljim ekranom, jedina prednost Air-a je 30% duže trajanje baterije, više portova i bolja tipkovnica.

Dakle "jedina" prednost Aira su zapravo 4 prednosti:
- veći je
- dulje traje baterija
- ima više portova (ja bi čak rekao da je MagSafe posebna prednost)
- bolje je tipkovnica

A MacBookova "jedina" prednost je da je manji, lakši i s boljim ekranom.

Vidiš kako je sve stvar gledišta...

Inače, slažem se da će ga terminirati jer jednostavno više ne čini dovoljnu razliku. Jaki laptopi nisu puno teži od njega (veličina je prvenstveno vezana za ekran i stvar je izbora), znači on bi se trebao bitno razlikovati cijenom. A to Apple ne voli raditi.

Visak portova je prednost danasnjice, da industrija prati korak s appleom, mislim da bi bilo jako lijepo da se sve to ubrza na usb C. Zamisli samo jedan kabel utakat kad dodes doma na veliki ekran.
20.08.2017 | 18:07
Ali - to što će ga ukinuti za godinu dana ili tu negdje ne znači ništa u smislu njegove uporabne vrijednosti. Kupiš Air danas, model je star skoro 2 godine. Za te korisnike kojima je namijenjen (office paket, mail, web, multimedija) on radi super. I radit će super još najmanje 4 godine, a idućih 4-5 zadovoljavajuće.
20.08.2017 | 18:16
stefanjos kaže:
Visak portova je prednost danasnjice, da industrija prati korak s appleom, mislim da bi bilo jako lijepo da se sve to ubrza na usb C. Zamisli samo jedan kabel utakat kad dodes doma na veliki ekran.

To je sigurno cool. A što ako NISI doma? Nego npr u nekom hotelu. Ili na aerodromu. Imaš 4-5h do boardinga na connection flight. Nedavno sam čekao, čak i malo dulje od toga, u Bangkoku, na vezu prema kući. Ima struje, nađe se, imaš se kamo prištekati, ali ne možeš imati istovremeno priključen punjač i vanjski HDD ili USB stick. Čak ni SD karticu...

Da, da, znam odgovor... Imaš super dodatak, putni USB-C hub. Mraq rješenje. Sva sreća da je MacBook malen, tanak i lagan. A to što sa strane visi neko s*anje, to nema veze. To se ne vidi na reklami.

MacBook u svom sadašnjem izdanju je, kao što mu i boja sugerira, namijenjen trendy sponzorušama da preko njega fejsaju i tvitaju dok sjede u svom omiljenom fancy kafiću. Za njih je idealan. Ima samo jedan konektor pa nema puno razmišljanja. To što se u njega šteka, šteka se tamo. Ne mora misliti ni kako se okrene. A ako se tamo ne da uštekati, onda joj to ni ne treba.
20.08.2017 | 18:24
smayoo kaže:
stefanjos kaže:

To je sigurno cool. A što ako NISI doma? Nego npr u nekom hotelu. Ili na aerodromu. Imaš 4-5h do boardinga na connection flight. Nedavno sam čekao, čak i malo dulje od toga, u Bangkoku, na vezu prema kući. Ima struje, nađe se, imaš se kamo prištekati, ali ne možeš imati istovremeno priključen punjač i vanjski HDD ili USB stick. Čak ni SD karticu...

Da, da, znam odgovor... Imaš super dodatak, putni USB-C hub. Mraq rješenje. Sva sreća da je MacBook malen, tanak i lagan. A to što sa strane visi neko s*anje, to nema veze. To se ne vidi na reklami.

MacBook u svom sadašnjem izdanju je, kao što mu i boja sugerira, namijenjen trendy sponzorušama da preko njega fejsaju i tvitaju dok sjede u svom omiljenom fancy kafiću. Za njih je idealan. Ima samo jedan konektor pa nema puno razmišljanja. To što se u njega šteka, šteka se tamo. Ne mora misliti ni kako se okrene. A ako se tamo ne da uštekati, onda joj to ni ne treba.

Tu se slazemo, macbook s jednim portom je promasaj. A izostanak citaca SD kartice je takoder lapsus. Ne bi bio lapsus da su fotoaparati i kamere u mogucnosti bezicnog prijenosa u roku odmah, ali to nece biti tako skoro, pogotovo sa sve vecim formatima 4K snimki itd. Ali sto je tu je. A zgodno je uociti kako ce na novom imac prou biti i stari USB utori, sto je na jednu ruku zalosno, jer je tromost industrije uspjela zaustaviti cak i Apple-a u forsiranju jednog novog standarda. Doslovno su ucinili jedan korak naprijed, a par mjeseci kasnije ogroman korak nazad.

Trebali su na taj pro nakeljiti 6-8 USB C portova, i posto je pro masina dodat te donglove za prvu ruku.
20.08.2017 | 20:23
Ne znam za vas, ali meni je općenito na svim Apple prijenosnicima veliki nedostatak što nemaju utor za SIM karticu i ugrađen pripadajući 3/4G modem... i tu je MBA u prednosti jer imaš kamo uštekati USB 3/4 G modem, a da sam vidio USB-C 3/4 G modema i nisam.

PS. Ono da se na wifi možeš spojiti putem svog mobitela ili na neku free mrežu mi nije prihvatljivo... prvo jer ode baterija na mobitelu dok si rekao keks, a drugo mi je sigurnosno neprihvatljivo.
20.08.2017 | 21:19
Rekao bih da je korisnika s takvom potrebom kao što je tvoja - zaista malo. Meni je takav scenario korištenja povezan s promjenom odnosa telekom operatera prema korisnicima. Stvari koje bi trebale biti normalne u današnje vrijeme, trebaju nuditi kao normalne, a ne kao premium usluge. Dakle, uzmemo si neke osrednju pretplate za vlastiti mobitel supruga i ja, i neke data-napucane za klince, i onda uz to bi trebali nuditi za neku sitnu mjesečnu doplatu SIM-icu za auto (isti broj kao moj), data-only SIM-icu za laptop (x2), data-only SIM-icu za pametnu kuću...
20.08.2017 | 21:40
Bilo bi lijepo da telekom operateri tako razmišljaju, no dobar dio trenutne njihove politike cijena (osim duo-pola) je uzrokovan i samim korisnicima koji se svojim mobilnim uređajima spajaju na sve i svašta, bitno je samo da je free.
21.08.2017 | 06:50
smayoo kaže:
Rekao bih da je korisnika s takvom potrebom kao što je tvoja - zaista malo. Meni je takav scenario korištenja povezan s promjenom odnosa telekom operatera prema korisnicima. Stvari koje bi trebale biti normalne u današnje vrijeme, trebaju nuditi kao normalne, a ne kao premium usluge. Dakle, uzmemo si neke osrednju pretplate za vlastiti mobitel supruga i ja, i neke data-napucane za klince, i onda uz to bi trebali nuditi za neku sitnu mjesečnu doplatu SIM-icu za auto (isti broj kao moj), data-only SIM-icu za laptop (x2), data-only SIM-icu za pametnu kuću...

U Kuvajtu imam mobilnu pretplatu uz koju sam dobio i mobilni LTE router sa SIM karticom koja dijeli promet sa onom u telefonu, i oboje mogu koristiti po zelji.
21.08.2017 | 09:31
Riba kaže:

U Kuvajtu imam mobilnu pretplatu uz koju sam dobio i mobilni LTE router sa SIM karticom koja dijeli promet sa onom u telefonu, i oboje mogu koristiti po zelji.

Pa nije problem imati mobilni router... osim što moraš cukati još jedan uređaj sa sobom i paziti da li mu je baterija puna.
Taj 3/4G modem je jedan od razloga zašto sam prije 6-7 godina za primarni laptop odabrao ThinkPad, sve je ugrađeno u jedan uređaj i samo pukneš SIM karticu i vozi
PS. Kod nas još nema tarifa gdje bi se promet mogao dijeliti između različitih uređaja, no 50 kn mjesečno za 25GB prometa na full brzini + nakon toga flat na smanjenoj brzini koliko trenutno plaćam je prihvatljivo i izađe kao dvije prosječne kutije cigareta što netko popuši za jedan dan.
  • Dijete
  • Posjetitelj
21.08.2017 | 10:59
Bertone kaže:

samo pukneš SIM karticu i vozi

Vjerujem ako bi Apple odlucio imati LTE u laptopima, bilo bi bez mogucnosti ubacivanja sim kartice vec bi ona bila "ugradjena" iliti eSim...
21.08.2017 | 11:49
Dijete kaže:

Vjerujem ako bi Apple odlucio imati LTE u laptopima, bilo bi bez mogucnosti ubacivanja sim kartice vec bi ona bila "ugradjena" iliti eSim...

... onda je bolje da ni ne pomišljaju na LTE jer će se na kraju sjetiti da bi mogli i tipkovnicu zalemiti na matičnu... jbg, jedan flat kabel manje
21.08.2017 | 12:07
Svi veliki proizvođači već par godina guraju koncept eSIM-a, ali se telekom operateri odupiru jer znaju da bi to preselilo bitnu polugu tržišnog utjecaja od njih na proizvođača.
21.08.2017 | 12:14
Sad sam bacio oko na ponudu T-Coma i nude eSIM... znači samo Apple treba ugraditi čip
22.08.2017 | 10:40
Pa zar iPad nema eSIM?
22.08.2017 | 11:16
zabac kaže:
Pa zar iPad nema eSIM?

ja upravo gledao i navodno novi iPad pro ima
Ali kad pogledas još će par godina proći dok se naši operateri odluče ponuditi tu uslugu, izuzev Tcom
22.08.2017 | 11:28
Koliko god ne voljeli T-Com radi ovog ili onog razloga, po meni je to ipak najkvalitetniji internet provider u Hrvatskoj. Primjerice, dok sam nakon četiri godine na H1 za dodatni dvogodišnji ugovor doslovno morao moliti da mi daju i novi ruter i novi receiver (stari ruter je ZTE, novi je FRITZ, a novi receiver jednostavno je bolje izveden od starog koji još ima opciju scart kabela) - T-Com je istovremeno pozivao sve svoje pretplatnike da besplatno dođu zamjeniti receivere u bilo koju T-Com trgovinu jer se preko njih može gledati i Netflix, za što ti treba taj novi prijemnik. Inače, trebaš imati Smart TV i aplikaciju, pa je mjesečno plaćati zasebno. Mada, sada kada drže i Optimu i H1, nadam s da će se i meni usluga poboljšati s vremenom, iako sam većinom zadovoljan (na telefonskoj parici imam brzinu interneta 20 Mbps - meni trenutno čisto dovoljno za TV, laptop i mobitel - čak i da kupim PlayStation 4 Pro mislim da bi bilo ok, jer ne troše svi uređaji internet istovremeno). Jedino je stvar, imaju li oni monopol ili ne ako od ne znam koliko imaju tri igrača na tržištu? Vjerojatno nemaju, ali su blizu tome.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 4 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, jmirakul, Riba, rkoren5, superstric, tino1, Anonimci (437)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.76 Seconds

Provided by iJoomla SEO