PowerMac G5 problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

PowerMac G5 problem

28.06.2017 | 06:17
Pozdrav, udomio sam jedan PowerMac G5 kojeg su se vlasnici odrekli iz razloga što je dugo stajao i nije služio svrsi. Kako im se pojavio blinkajući upitnik (i finder logo vjv) odlučili su ga ne koristiti, a ja sam mu htio dati novi život. Međutim, nisam daleko stigao. Kad upalim računalo i ako ništa ne diram pojavljuje se taj upitnik, no kad ubacim cd za boot (leopard) prikazuje mi jabuku koja se vrti oko pola minute zatim onaj 'no entry' znak. I tako stalno. Pokušao sam i držati alt pri paljenju pa odabrati boot s cd-a ali i dalje nailazim na isti problem. Posumnjao sam u hard disk kojeg sam zamjenio, no, isto se događa i s drugim diskom.

Možda, ali možda, postoji neka iskusnjara na ovom forumu koja može doskočiti situaciji i pokušati mi udjeliti savjet kako da ovo prekrasno računalo vratimo u funkciju.
28.06.2017 | 06:23
Pričekaj, tu su ti dpasaric, smayoo, dijete i riba doma - netko od njih dat će ti vrlo vjerojatno odgovor koji tražiš. Samo se strpi dok ne nalete na stranicu i vide tvoje pitanje.
Oni su iskusnjare, kako kažeš, mada ih ima još - da se ne uvrijede oni koje nisam spomenuo...
28.06.2017 | 13:11
koji powermac ?
28.06.2017 | 14:26
Powermac g5, 7.3
28.06.2017 | 14:48
Najvjerojatnije ti optika ne radi kako treba pa ne može pročitati dvd. Ili dvd ne valja.

Inače, osim ovog problema, tj. kad ga riješiš, još moraš voditi računa da ti treba baš retail izdanje leopard dvd-a, ili originalni dvd medij osxa s kojim su ti powermacovi isporučivani (ovako napamet, vjerojatno je to Tiger).
28.06.2017 | 15:26
Imam 3.14ratsku verziju na obicnom dvd-u, mozda je u tom problem. Moze li se na tim starijim mac-ovima dici sustav s usb-a?
28.06.2017 | 16:03
Ne postoji piratska verzija jer ne postoji niti autentifikacija. Jedino kod skidanja sustava s interneta, postoji vjerojatnost upakiravanja svakakvih malicioznih stvari u instalaciju, mada sumnjam kako je to slučaj.
DVD mora biti butabilni.
Trebalo bi se moći s USB-a koji opet mora biti butabilni.
28.06.2017 | 17:34
Nasao sam 10.4.6 retail za ppc pa cu probati s njim putem usb-a. Uglavnom, upali se sve normalno i onda dodje do te slike kao da nema os-a.
28.06.2017 | 17:36
ti powermacovi su imali dosta problema sa procesorima.. moze bit da je jedan otkazao poslusnost.. zatim je cesto puta bio slucaj u neispravnosti maticne.. bilo kako bilo ukoliko je graficka riknula imam bas jednu 6600 gt 256 mb za powermac g5 pa ti je lagano "halalim" ako bude bilo potrebno ja sam sa quadom imao slucaj pregrijavanja procesora iz razloga sto je riknulo "vodeno" hladjenje.. kad sam to rijestio... riknuo je procesor
28.06.2017 | 17:48
Nemam iskustva s powermac g5, ali imac g4 nema bootanje s usb. Mora s optike.
28.06.2017 | 21:57
Evo bootao sam preko usb-a mac os x tiger, ali nema volume na koji mogu instalirati os. Vrlo vjerojatno je hard disk u njemu mrtav.
28.06.2017 | 22:49
Kad bootaš do mjesta gdje ti se pojavi prvi dijalog, imaš na vrhu ekrana menu bar pa pod utilities pokreni disk utility i vidi što je s HDDom. Možda samo treba reparticionirati disk.
28.06.2017 | 23:33
Upravo to Smayo! Nasao je 160gb, a i tukac se toga nisam sjetio. Odlicno, uspio sam tj uspjeli smo, momci! Kljuc je bio u bootanju. Sve radi, sad se Tigar veselo vrti na njemu, ali zamjenit ce ga Leopard! Puno je jos tu posla, nema airporta pa treba nekako uskladiti i wifi, ne znam moze li preko usb wifi.
28.06.2017 | 23:48
Moraš pronaći USB wifi koji ima kext za Tigra, odnosno Leoparda. Dakle, nijedan novi ti neće valjati. Moraš pronaći neki točno određeni, iz tog vremena. Hm...
Možda bi ti najjednostavniji put bio da zagooglaš softver KisMAC i tamo potražiš compatiblity listu USB wifi stickova.
28.06.2017 | 23:49
Ili, naravno, nađi AirPort na E-bayu.
29.06.2017 | 04:55
imas recimo na androidima tzv easyThether taj programcic ti ima opciju sheranja internetske veze... stavis da ti je mob pristupna tocka (mislim da je to u postavkama odma na glavnom izborniku kod nekih androida) i spojis se na na net... tj probaj malo s tim kemijati.. tak sam ja quada spajao na net ! i jos se sjecam da je HTC wildfire S mob imao opciju kad ga spojis na powermac g5 preko usb-a tocinje mac os leopard.. taj mob je imao opciju spajanja kompa na net tj na tvoj wifi i to tako da ti je ponudio win i mac os i to je to... spoji se na tvoj wifi ! ak si mozes piknut tog starog htc-a to bi bilo super.. ima ih na njuskalu sam gledaj da nisu previse skupi..
29.06.2017 | 07:08
Hm, ok, uh uh, imam samo iphone, ali nekako ću još i to pokušati. Airport je najbolje rješenje, ali ako može wifi stick to bi bilo i idealnije. Bitno da je proradio, to je bilo važno. Zapravo, vrlo jednostavno rješenje, problem je bio u boot-u jer očito je verzija osx-a bila za intel a ne ppc, a ne u hard disku ili kako sam gore mislio u matičnoj ploči.
29.06.2017 | 09:41
alternativeto.net/software/easytether/?platform=iphone ovdje imas citav niz programcica slicnih easytheteru koji pretvaraju tvoj iphone u router.. pa se malo poigraj s time kad budes imao vremena
29.06.2017 | 10:36
Hoću, hvala da li mogu pretvoriti uređaj u ruter koji je spojen na moj wifi ne na 3g od mobilne mreže?
29.06.2017 | 13:08
da, trebao bi jedan od tih programcica imati i tu opciju ! tj kad se s mobom spojis na kucnu mrezu ta aplikacija poveze i powermacg5 spojen s mobom na tvoju mrezu... velim ne znam kak to funkcionira sa iphoneom ali za easytheter na androidu i htc wildfire S znam da rade jer sam to koristio iz razloga sto mi se nije dalo razvlaciti zice po kuci !
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 17 sati, 58 minuta
  • Yonkis: Apple Intelligence Taking Up 30GB on Some Macs Running macOS 27
  • Yonkis: 1 i 2TB iPhonei su sporiji tj koriste sporiju memoriju nego 256 i 512GB [link]
  • Yonkis: Novosti od Applea: [link]
  • mbp2009: meni je odmah nakon updatea na 27 rc baterija dosta bolje
  • Yonkis: CoffeePod - drži ga prikopčanog na punjaču, bez LowPowerModea. I što manje ga koristiti, prčkati po iPhoneu.
  • Yonkis: navodno prijašnja 2 updatea, 26.5.1 je već započeo pripremu indexiranja, 26.5.2 popravio bug da se update može skinuti preko non-WiFi mreže, a indexiranje može potrajati 2-3 dana, ovisi o količini aplikacija i podataka
  • CoffeePod: iOS27 fenomenalan. Baterija loša dok se ne indexira
  • ping: Kad klikneš na tipku odaberi kod iPhone DUO. Na kratko se pojavi cijena. 999.999,99 €
  • Yonkis: Nisu se još usaglasili koliko bubrega će koštati. 6 ili 9, a možda čak i 11.
  • stefanjos: jel tako tesko istyleu cijenu izbaciti za duo. haha mislim nije mi zivotne vaznosti
  • Borisone: Iako je puni broj, update nije tako značajan kao prošlih godina. Da nema Siri AI (za neka tržišta, ne i naše) ne bi imali o čemu pisati.
  • Yonkis: Jel’ se netko ažurirao na iOS 27?
  • stefanjos: to im je goalgetter pa su trebali
  • Borisone: Čudno da je samo Apple TV stigao. Obično regionalno postane dostupan s još nekim od Apple media servisa (One, Books, ...)
  • CoffeePod: Zna neko kako dobit novu siri na Golden Gate?
  • CoffeePod: Uf odmah sam se pretplatio!
  • Pongy75: Bez HR titlova
  • matijazx: Apple TV je stiglaaaa
  • mbp2009: Reduce transparency zapravo ukloni veliku vecinu tog. Jos ima taj stakleni dio na npr semaforu, ali ukloni se transparentnost opcenito
  • mbp2009: lijepo to sve izgleda, ali generalno mi se cini da trosi bateriju ipak vise
  • mbp2009: instalirao sam ja, iskreno, malo je dosadno pa sam skratio i stavio ono reduce transparency
  • Yonkis: Mislim da stakleni efekt ostaje do sljedećeg desetljeća. Onda možda pređu na kromi ili polirani čelik look. :)
  • smayoo: Što se mene tiče, za taj "fićr" imam zero tolerance. "Podnošljivo" nije dovoljno dobro. :/
  • dpasaric: Ublažili su ga dosta, pa je navodno podnošljivo.
  • smayoo: Ako jesu, možda bih se za odvažio instalirati ga pa testirati
  • smayoo: Jesu li odustali od onog horror liquid shit UI-ja?
  • dpasaric: Za Golden Gate je potreban Appleov M hardver, a ja sam još na Intelu, tako da nemam načina to osobno testirati.
  • dpasaric: Nismo imali recenziju nekog MacOS-a jako jako dugo, valjda je zadnji koji je to zaista zaslužio bio 10.6 Snow Leopard! :)
  • IkoIko: Hoćemo li dobiti osvrt na macos golden gate?
  • dpasaric: Eto osvrt na naslovnici, pa komentirajte, baš me zanima tko će ga prvi kupiti na Jabučnjaku! :)
  • dpasaric: Ma ok, to nije ništa novo, i prije su imali to tako, ali da, slažem se da je to pretjerano i jako "američki"... :)
  • m@xym: Ovaj keynote, k'ooo da ga je pisao Trump... svaka druga riječ im je: "amazing".
  • drlovric: I ja isto. Bas se radujem :)
  • IkoIko: Gledat ću, a i popratiti obvezni članak ovdje ;)
  • dpasaric: Ali ovaj bi konačno mogao biti zanimljiv! :) Mene zanima HomePad kao novi hardver za domomatiku!
  • smayoo: Jedva čekam da ga propustim, kao i sve prethodne. :)
  • dpasaric: Večeras u 19h Apple Keynote! :)
  • smayoo: Heto. Mikrofon ocvikan. Precizno. Elektroničarskim cvikama... :)
  • smayoo: Hvala ti, istražit ću.
  • Yonkis: Hocu reći zvuk dopire do mikrofona i preko vibracija drugih površina, plastika, ne samo preko rupice od mikrofona. Vidi na 52 minuti [link]
  • Yonkis: Mislim da ti to neće biti dovoljno. To kao kad začepiš uho prstom, ti svejedno možeš prepoznati riječi a taj mikrofon je jaaaako osjetljiv, prepozna govor iz druge sobe.
  • smayoo: Imam ja, hvala ti na infomaciji. Korištenje mikrofona sam isključio u postavkama odmah out of the box, a za svaki slučaj mikrofon pokrio UHU patafixom. :)
  • Yonkis: Ima li netko doma LG-ev smart TV? [link]
  • IkoIko: Za powermacove, idem ih danas pogledati pa vam javim!
  • Borisone: Na hrvatskom jeziku: [link]
  • Borisone: About Spotlight indexing and search results on Apple devices [link]
  • Miki9890: Poz! ima li smisla skinuti 26.6.1 na iPhoneu 13 mini radi spotlight indexinga? Da li je to samo za siri Ai kojeg ionako neću imati i hoće li indexirati opet kad prijeđem na 27? trenutno sam na 18-ici
  • Piko: ja bi drugi .... da li rade ?
  • Riba: Pogotovo ako je zracno hladjen.
  • Riba: Mene zanima jedan!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.78 Seconds