PowerMac G5 problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

PowerMac G5 problem

28.06.2017 | 06:17
Pozdrav, udomio sam jedan PowerMac G5 kojeg su se vlasnici odrekli iz razloga što je dugo stajao i nije služio svrsi. Kako im se pojavio blinkajući upitnik (i finder logo vjv) odlučili su ga ne koristiti, a ja sam mu htio dati novi život. Međutim, nisam daleko stigao. Kad upalim računalo i ako ništa ne diram pojavljuje se taj upitnik, no kad ubacim cd za boot (leopard) prikazuje mi jabuku koja se vrti oko pola minute zatim onaj 'no entry' znak. I tako stalno. Pokušao sam i držati alt pri paljenju pa odabrati boot s cd-a ali i dalje nailazim na isti problem. Posumnjao sam u hard disk kojeg sam zamjenio, no, isto se događa i s drugim diskom.

Možda, ali možda, postoji neka iskusnjara na ovom forumu koja može doskočiti situaciji i pokušati mi udjeliti savjet kako da ovo prekrasno računalo vratimo u funkciju.
28.06.2017 | 06:23
Pričekaj, tu su ti dpasaric, smayoo, dijete i riba doma - netko od njih dat će ti vrlo vjerojatno odgovor koji tražiš. Samo se strpi dok ne nalete na stranicu i vide tvoje pitanje.
Oni su iskusnjare, kako kažeš, mada ih ima još - da se ne uvrijede oni koje nisam spomenuo...
28.06.2017 | 13:11
koji powermac ?
28.06.2017 | 14:26
Powermac g5, 7.3
28.06.2017 | 14:48
Najvjerojatnije ti optika ne radi kako treba pa ne može pročitati dvd. Ili dvd ne valja.

Inače, osim ovog problema, tj. kad ga riješiš, još moraš voditi računa da ti treba baš retail izdanje leopard dvd-a, ili originalni dvd medij osxa s kojim su ti powermacovi isporučivani (ovako napamet, vjerojatno je to Tiger).
28.06.2017 | 15:26
Imam 3.14ratsku verziju na obicnom dvd-u, mozda je u tom problem. Moze li se na tim starijim mac-ovima dici sustav s usb-a?
28.06.2017 | 16:03
Ne postoji piratska verzija jer ne postoji niti autentifikacija. Jedino kod skidanja sustava s interneta, postoji vjerojatnost upakiravanja svakakvih malicioznih stvari u instalaciju, mada sumnjam kako je to slučaj.
DVD mora biti butabilni.
Trebalo bi se moći s USB-a koji opet mora biti butabilni.
28.06.2017 | 17:34
Nasao sam 10.4.6 retail za ppc pa cu probati s njim putem usb-a. Uglavnom, upali se sve normalno i onda dodje do te slike kao da nema os-a.
28.06.2017 | 17:36
ti powermacovi su imali dosta problema sa procesorima.. moze bit da je jedan otkazao poslusnost.. zatim je cesto puta bio slucaj u neispravnosti maticne.. bilo kako bilo ukoliko je graficka riknula imam bas jednu 6600 gt 256 mb za powermac g5 pa ti je lagano "halalim" ako bude bilo potrebno ja sam sa quadom imao slucaj pregrijavanja procesora iz razloga sto je riknulo "vodeno" hladjenje.. kad sam to rijestio... riknuo je procesor
28.06.2017 | 17:48
Nemam iskustva s powermac g5, ali imac g4 nema bootanje s usb. Mora s optike.
28.06.2017 | 21:57
Evo bootao sam preko usb-a mac os x tiger, ali nema volume na koji mogu instalirati os. Vrlo vjerojatno je hard disk u njemu mrtav.
28.06.2017 | 22:49
Kad bootaš do mjesta gdje ti se pojavi prvi dijalog, imaš na vrhu ekrana menu bar pa pod utilities pokreni disk utility i vidi što je s HDDom. Možda samo treba reparticionirati disk.
28.06.2017 | 23:33
Upravo to Smayo! Nasao je 160gb, a i tukac se toga nisam sjetio. Odlicno, uspio sam tj uspjeli smo, momci! Kljuc je bio u bootanju. Sve radi, sad se Tigar veselo vrti na njemu, ali zamjenit ce ga Leopard! Puno je jos tu posla, nema airporta pa treba nekako uskladiti i wifi, ne znam moze li preko usb wifi.
28.06.2017 | 23:48
Moraš pronaći USB wifi koji ima kext za Tigra, odnosno Leoparda. Dakle, nijedan novi ti neće valjati. Moraš pronaći neki točno određeni, iz tog vremena. Hm...
Možda bi ti najjednostavniji put bio da zagooglaš softver KisMAC i tamo potražiš compatiblity listu USB wifi stickova.
28.06.2017 | 23:49
Ili, naravno, nađi AirPort na E-bayu.
29.06.2017 | 04:55
imas recimo na androidima tzv easyThether taj programcic ti ima opciju sheranja internetske veze... stavis da ti je mob pristupna tocka (mislim da je to u postavkama odma na glavnom izborniku kod nekih androida) i spojis se na na net... tj probaj malo s tim kemijati.. tak sam ja quada spajao na net ! i jos se sjecam da je HTC wildfire S mob imao opciju kad ga spojis na powermac g5 preko usb-a tocinje mac os leopard.. taj mob je imao opciju spajanja kompa na net tj na tvoj wifi i to tako da ti je ponudio win i mac os i to je to... spoji se na tvoj wifi ! ak si mozes piknut tog starog htc-a to bi bilo super.. ima ih na njuskalu sam gledaj da nisu previse skupi..
29.06.2017 | 07:08
Hm, ok, uh uh, imam samo iphone, ali nekako ću još i to pokušati. Airport je najbolje rješenje, ali ako može wifi stick to bi bilo i idealnije. Bitno da je proradio, to je bilo važno. Zapravo, vrlo jednostavno rješenje, problem je bio u boot-u jer očito je verzija osx-a bila za intel a ne ppc, a ne u hard disku ili kako sam gore mislio u matičnoj ploči.
29.06.2017 | 09:41
alternativeto.net/software/easytether/?platform=iphone ovdje imas citav niz programcica slicnih easytheteru koji pretvaraju tvoj iphone u router.. pa se malo poigraj s time kad budes imao vremena
29.06.2017 | 10:36
Hoću, hvala da li mogu pretvoriti uređaj u ruter koji je spojen na moj wifi ne na 3g od mobilne mreže?
29.06.2017 | 13:08
da, trebao bi jedan od tih programcica imati i tu opciju ! tj kad se s mobom spojis na kucnu mrezu ta aplikacija poveze i powermacg5 spojen s mobom na tvoju mrezu... velim ne znam kak to funkcionira sa iphoneom ali za easytheter na androidu i htc wildfire S znam da rade jer sam to koristio iz razloga sto mi se nije dalo razvlaciti zice po kuci !
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 8 sati, 36 minuta
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]
  • Air: probao sam samo C/P, probao sam C/P foru kojom ubacujem link u post, ali nefunkcionira kod mene
  • Riba: Probaj preko nekog url shortenera.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.70 Seconds

Provided by iJoomla SEO