MBP 15" 2011 Bootloop problem
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MBP 15" 2011 Bootloop problem

23.05.2017 | 11:38
Opet ja
Dakle, radi se o tome da mi je mac sa macOS Sierra upao u loopboot odjednom tijekom rada i evo vec par dana ne mogu nis. stalno bijeli ekran nakon jabuke i linije učitavanja

Probao sam:

1. reset SMC - odradi = ništa
2.reset PRAM - odradi = ništa
3. recovery CMD+R - ne radi
4. internet recovery CMD+OPTION+R - ne radi
5. test diagnostic Boot pa držim D dok ne digne test, test je pokazao da je sa hardwerom sve OK
6. probao sam i COMMAND-OPTION-P-R nis - odradi 3 restarta i onda = ništa
7. probao sam reset SMC + vađenje rama + vađenje baterije = ništa
8. single mod + fsck -fy -> javlja da je sve Ok.

nisam probao:
1.USB boot OSX
2. CD boot OSX

šta da radim.
23.05.2017 | 13:16
Drži cmd i v kod paljenja pa snimaj ekran mobitelom, da vidimo što piše
23.05.2017 | 14:07
evo
Prilozi:
23.05.2017 | 14:08
uspio sam ufotkat brzinski sto je izbacio, nis ne razumim, ofkros
23.05.2017 | 15:16
nadam se da mi nije grafička riknula pa zaustavlja boot proces
23.05.2017 | 19:22
1) Ocisti lecu od kajmaka
2) Okreni fotke pravilno
3) Probaj safe mode - support.apple.com/en-us/HT201262
23.05.2017 | 19:54
meni se to desavalo na win 7, sad vidim da to postoji i na mac-u...
uglavnom par je "teorija" zasto se to desava.. kod windoza je problem bio u registirju (vec sam i zaboravio)
na mac-u... aplikacija, problemi sa napajanjem, sistemski disk napujnen do ibera...
"korumpirane biblioteke".. itd.. problem je hardverske prirode ili kernel.. nadam se da nemas kakav eksterni hard uštekan il kakav usb hub ?
24.05.2017 | 08:42
safe mode ne radi.
ne sjecam se koliko GB harda je ostalo bilo
sutra cu ga odvest na servis na dijagnostiku
24.05.2017 | 11:27
koliko sam uspio proguglati raspon problema ide od rikavanja maticne do harda...
za svaki slucaj, nadam se da si radio backup pogotovo ako imas ssd...
javi svakako kako je dijagnostika prosla i sretno...
24.05.2017 | 11:38
SSD ne smije ostati bez slobodnog prostora. Onda sam sebi napravi problem. OSX može raditi ako ima malo prostora, ali disk ne.
24.05.2017 | 12:31
dakle... screeenshot svih slika i rotacija istih ne dolazi u obzir... drugo.. uocio sam par zanimljivih detalja vec na prvom screenshotu kojeg si postao.. daklem ovako... fsck provjevara "konzistentnost" podataka na datotecnim sistemima unixoida.. e sad fsck provjerava hfs i pronalazi "orphan file".. sad bi se napredniji forumasi trebali ukljuciti u diskusiju... što je orphan file.. malo sam proguglao i pronasao podatak da je to file koje obrisan, tj vise ne ne koristi, ali je nekako ostao na hard disku... postavlja se pitanje... "moze li takav file uzrokovati loopboot.. dakle nemogucnos normalnog startanja sistema" ???
Prilozi:
24.05.2017 | 12:54
zabac kaže:
SSD ne smije ostati bez slobodnog prostora. Onda sam sebi napravi problem. OSX može raditi ako ima malo prostora, ali disk ne.

Stotine puta sam ostao na 0 kB na sistemskom SSD-u i app-ovi se samo pauziraju dok ne oslobodim mjesta
24.05.2017 | 12:58
Goc25 kaže:
"moze li takav file uzrokovati loopboot.. dakle nemogucnos normalnog startanja sistema" ???

Ne može. To je beznačajan problem kojeg je fsck usputno riješio (brisanjem).
24.05.2017 | 13:00
arhitekt kaže:
uspio sam ufotkat brzinski sto je izbacio, nis ne razumim, ofkros

Muka je ovako to čitati. Zapravo sam mislio da SNIMAŠ filmić dok tekst skrola, jer je bitan trenutak reseta.
24.05.2017 | 13:05
smayoo kaže:
Goc25 kaže:
"moze li takav file uzrokovati loopboot.. dakle nemogucnos normalnog startanja sistema" ???

Ne može. To je beznačajan problem kojeg je fsck usputno riješio (brisanjem).

drugo pitanje... "/dev/rdisk0s2 (NO WRITE)" moze li to znacit problem sa diskom... ??? otkazuje li hard disk ??? kontroler ??? maticna ???
po forumima sam vidio da ekipa te probleme rijesava preko recovery moda.. no problem je sto "arhitekt" nije u mogucnosti pokrenuti "recovery mode" !!!
24.05.2017 | 13:18
izrotirao sam slike, tako da ih ostali mogu vidjeti kak spada
Prilozi:
24.05.2017 | 14:03
/dev/rdisk0s2 je treća particija (s0, s1, s2) na removable disku (vanjskom USB sticku, ili HDD-u, ili...) kojeg je komp kod buđenja prvog prepoznao. Ta je particija označena kao NO WRITE, dakle samo za čitanje. Ne radi se o problemu.
Hvala ti na trudu, ali te su slike svejedno slabo upotrebljive jer je jako teško rekonstuirati redoslijed, a vrlo vjerojatno je jedino bitno ono zadnje što napiše prije nego se resetira. Zato, rekoh, snimiti filmić.
25.05.2017 | 08:11
ljudi, hvala Vam još jednom
danas ga nosim na popravak, tj dijagnostiku.

inače, imam HDD 5400 okretaja, stariji disk koji je bio u njemu od kupnje.
Ostalo je 10Gb slobodnog prostora tako da pretpostavljam da je to dovoljno slobodnog.

Držite fige da nije hardwerski problem. Javim rezultate dijagnostike
25.05.2017 | 08:19
danas cu snimit kratki filmic
mislim da je to najbolje
25.05.2017 | 08:22
smayoo kaže:
/dev/rdisk0s2 je treća particija (s0, s1, s2) na removable disku (vanjskom USB sticku, ili HDD-u, ili...) kojeg je komp kod buđenja prvog prepoznao. Ta je particija označena kao NO WRITE, dakle samo za čitanje. Ne radi se o problemu.
Hvala ti na trudu, ali te su slike svejedno slabo upotrebljive jer je jako teško rekonstuirati redoslijed, a vrlo vjerojatno je jedino bitno ono zadnje što napiše prije nego se resetira. Zato, rekoh, snimiti filmić.

fotke su fotkane po redu kako se dizalo neke se isprepliču fotke al snimit cu film
25.05.2017 | 11:48
arhitekt kaže:
ljudi, hvala Vam još jednom
danas ga nosim na popravak, tj dijagnostiku.

inače, imam HDD 5400 okretaja, stariji disk koji je bio u njemu od kupnje.
Ostalo je 10Gb slobodnog prostora tako da pretpostavljam da je to dovoljno slobodnog.

Držite fige da nije hardwerski problem. Javim rezultate dijagnostike

sretno
29.05.2017 | 18:34
riknula je grafička.
šta sad.. kaže mi lik da ima servis u zg ram-servis koji radi nešto šot se zove rebowling procesora....

kugličenje

jel ima netko kakav prijedlog.
hvala
29.05.2017 | 19:32
Ima nekoliko topica na tu temu (za razne GPUe) na forumu, ali mislim da ti na duge staze to neće biti rješenje. Vjerujem da će se ljudi koji su to radili javiti i dati svoje mišljenje
30.05.2017 | 13:35
novosti:
našao sam servis, ne znam jel tu smijem napisat ime..... poanta je, rade popravak grafičke, tj reballing i to će me doći cca 1500kn.
ja sretan. dok ne skupim novce za neki novi macbookpro....i ovo ce bit super.

nije sve tako crno
30.05.2017 | 16:28
Slobodno napiši, pogotovo ako budeš zadovoljan rezultatom.
30.05.2017 | 17:51
Reballing nije trajno rješenje. Očekuj da će se kvar ponoviti za neko vrijeme (godina dvije, ovisi o tome koliko ga "gaziš").
31.05.2017 | 13:32
ako bude živ dvije godine, do tad cu kupit novog....
a cuj, trošim ga non stop jer radim projekte na njemu......našao sam čak nekakv 17" 2011g za 4500kn, i7 itd.. što mi je za polovni macbookpro sa svim ok cijena..... e sad ta generacija 2011 je poznata po rikavanjima a nije više unutar apleovog programa besplatne zamjene.....

hm

bemu, drugim firmama gluposti sa hardwero mse desavaju puno češče, applu se jednom desi odma paljba po njemu... jebiga, roboti, industirja, sranja se desavaju.... možda ciljano održavaju laptope u radnom stanju 5g i onda se krenu kvariti, mozda je u pitanju "tajni" switch koji okrene stvar u kvar...

ali bilo kako bilo, jednom cu skupitl lovu za 2012 ili 2014 retinu..... do tad, koristi cu ove iz 2011 ili 2010,,,i7

javim rezultati kugličenja.
držute fige.
firma je RAM SERVIS
31.05.2017 | 15:34
Projekte, kakve projekte? Za novac ili volontiraš?
Ako je za novac, onda kupi komp.
31.05.2017 | 16:00
2011 MBP imaju problema s rikavanjem grafičke, da. Ali ne 17" modeli, nego 15". Doduše, 17" modela jako malo ima u uporabi. Možda imaju i oni isti problem, samo što ih tako malo ima da se ne čuje o tome.
01.06.2017 | 08:22
arhitektonske projekte.. kuce, zgrade.. itd itd
macbook pro 15"2011 je odlično sve to odrađivao.

kad se skupi lova, uzet cu ili macpro dart vejdera (trash can) ili nekakv i7 iMac....
do tad sve mi super ide sa ovim.

kupit cu 17" macbook pro, 4500kn je meni super cijena za takav laptop... nije nov, al sasvim mi je dobar za to sta mi treba
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 sati, 54 minuta
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

miomika, Riba, robee, Anonimci (525)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi