MacBook steka kad je spojen na struju
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

MacBook steka kad je spojen na struju

• User
  • Posjetitelj
31.08.2006 | 20:54
Ljudovi! MacBook me zafrkava kad je spojen na struju. U biti mozda nije vezano za struju ali krajnji lijevi dio tipkovnice se osjetno zagrije a nakon nekog vremena od kada ga spojim na struju pocne stekat dok rad ne postane nemoguc, odnosno stalno se vrti BeachBall i programi se zaustave, pa se nakratko pokrenu i onda opet stekanje...

Dok radi na bateriji sve ok. Stavio sam mu i onaj SMC Firmware update i drzim ga na ravnoj i tvrdoj podlozi i jos sam Onyxom sve pocistio ali ne znam sta da mu vise napravim... Mozda stvar uopce nije vezana uz napajanje nego uz OS ili je neka glupost uletila s neta...

Evo sad je na punjenju trenutno i ne steka al uopce ne sumnjam da ce se kasnije opet desit neki od gore navedenih simptoma.

Kad je na bateriji onda je sve OK.
01.09.2006 | 01:40
Mnijenja sam da si tipičan primjer žrtve ...
  • User
  • Posjetitelj
01.09.2006 | 19:19
Danas je nesto hladniji dan pa mrcina radi OK, ali jucer nije bilo bas puno toplije a uz njega je stajao HPov laptop i bilo mi je muka gledat kako Tiger stuca pored Windowsa

Uglavnom ako se gornji slucaj ponovi... topic je tu...
01.09.2006 | 21:30
A da ti to nije zbog \"orginalnog\" rama... a i pitanje šta je predhodni korisnik radio s njim, pošto si u drugom postu rekao da je rabljen...
  • User
  • Posjetitelj
02.09.2006 | 00:26
mika je napisao:
A da ti to nije zbog \"orginalnog\" rama...

Pa da je do rama stekao bi i na bateriji... ne? Uglavnom ako se ponove simptomi onda cu probat izvadit. Inace javljali su se nakon nekog vremena kada bi se baterija napunila 100% i kada bi ostao spojen na struju.

mika je napisao:
a i pitanje šta je predhodni korisnik radio s njim, pošto si u drugom postu rekao da je rabljen...

Laptop je bez najmanje ogrebotine a i vidio sam kako ga je covjek cuvao. Inace ima i Titaniuma G4 koji jos dan danas radi ko beba pa sam uvjeren i da je o MacBooku jako brinuo. Sta se toga tice - nema straha!
02.09.2006 | 17:11
Što ga natjeraše da ga tako brzo proda!
  • User
  • Posjetitelj
02.09.2006 | 19:30
amplus je napisao:
Što ga natjeraše da ga tako brzo proda!

Ja Inace ga ne bi ni prodavao...
05.09.2006 | 23:52
koliko si ga platio,ako nije tajna..
ja isto kupio macbook black narucio iz amerike
  • User
  • Posjetitelj
07.09.2006 | 18:17
Jedan dio isplatio jedan odradio al ne mogu ti onda tocno rec heh...

Sto se tice onog problema sa stekanjem:
Dignuo sam bateriju, maknuo onaj \"L\" poklopac i vidio 2 Appleove memorije, svaka po 512 MB originalni modul kako sam i pretpostavio. Izvadio sam ih, provjerio jel ima prasine i vratio ih i stavio onaj \"L\" poklopac. Nije sjeo iz prve pa sam ga malo pritisnuo i skuzio da iako su memorije sjele, bilo je jos mjesta da ih se malo pogurne unutra s poklopcem i sad radi bolje nego prije iako se BeachBall tu i tamo jos pojavi ali nešto rjeđe. Čitao sam negdje da je ovaj novi SMC firmware update dobar ali da ima još mjesta za ispravljanje... Čekat ću idući - valjda će bit bliže savršenstvu.
08.09.2006 | 19:46
moj macbook black mora na popravak. danas mi se pokazala crna poruka: you must restart your computer,sto ja i ucinio i odonda nista. ekran sflesa,i led diodica gori cijelo vrijeme. nakon svih pocija stisni ovo upali ono sa apple support stranice,nema mi druge nego na popravak. i da,u vezi famozne crne boje:ljevi dio na donjoj strani,pokraj utora za baterije lagano se guli,kao ja nakon tjedan dana na moru, i ispod mat boje izranja dartvejderski sjajna crna. damn:angry:
  • User
  • Posjetitelj
08.09.2006 | 22:55
coste je napisao:
moj macbook black mora na popravak. danas mi se pokazala crna poruka: you must restart your computer,sto ja i ucinio i odonda nista. ekran sflesa,i led diodica gori cijelo vrijeme. nakon svih pocija stisni ovo upali ono sa apple support stranice,nema mi druge nego na popravak.

Jesi probao dic Apple Hardware Test ako moze jos upalit? Ubacis prvi DVD od MacBooka i drzis D kad upalis... Ako moze upalit jesi probao cistu instalaciju s eraseom?

coste je napisao:
i da,u vezi famozne crne boje:ljevi dio na donjoj strani,pokraj utora za baterije lagano se guli,kao ja nakon tjedan dana na moru, i ispod mat boje izranja dartvejderski sjajna crna. damn:angry:

Meni se nista nije gulilo samo mi je touchpad izlizan vec pa na njemu ima te \"vejderski\" crne, ostalo sve Ok...
09.09.2006 | 01:19
izvadih memoriju,ocistih ju(bila je prekrivena nekim bijelim prahom,nije ono sto mislite )i onda se uspio upalit. sad sve ok.ali kad se dize,prije nego sto se pojavi siva jabuka vidim neki upitnik ali samo na djelic sekunde:sick:

u vezi boje:laptop mi je za gaze i sve se bojim kak ce izgledat nakon 10ak klupskih gaza.
imas kakav tip u vezi zvucne kartice..?
09.09.2006 | 01:25
ps. budem napravio test kad dodem doma,jos sam na poslu.
  • User
  • Posjetitelj
09.09.2006 | 03:27
coste je napisao:
izvadih memoriju,ocistih ju(bila je prekrivena nekim bijelim prahom,nije ono sto mislite )i onda se uspio upalit. sad sve ok.ali kad se dize,prije nego sto se pojavi siva jabuka vidim neki upitnik ali samo na djelic sekunde:sick:

Probaj otvorit Startup Disk i selektirat Volume s Mac OS X-om. To ti se pojavljuje jer ti nije nasao drive s kojeg treba bootat pa trazi iduci. Nakon ovoga sa startup diskom vjerojatno nece.

coste je napisao:
imas kakav tip u vezi zvucne kartice..?

Nemam heh... Mislio sam ga i ja koristit za gaže al su mi uletila 2 gramofona po ultrapovoljnoj cijeni ... Ako se dobro sjecam, Mika je u jednom drugom topicu preporucio dobru zvucnu pa pitaj njega...
09.09.2006 | 20:23
vidjjeh preporuka u vezi maye,ipak mislim da cu na m-audio. frend koji isto dj-a s lapom preporucuje mi iskljucivo fw kartice ,sto radi napajanja,sto radi kvalitete zvuka(navodno nekakav laagani sum radi usb-a)
11.09.2006 | 21:09
www.appleinsider.com/article.php?id=2024

Mozda je ovo rjesnje za tvoje probleme.
  • User
  • Posjetitelj
12.09.2006 | 03:07
wortex wrote:
www.appleinsider.com/article.php?id=2024

Mozda je ovo rjesnje za tvoje probleme.

Nazalost za moj nije... Moj problem je manje ozbiljan od random shutdowna ali zasad nisam vidio rjesenje osim drzat komp na ohladjenoj podlozi dok se puni. A po CoreDuoTempu procesorska temperatura ne ide iznad 60-63 stupnjeva dok je na normalnoj podlozi odnosno na nekoj mramornoj iznad 50 sto bi trebalo bit ok ali...
Jednostavno mi se nekad sve zblokira na 10-20 sekundi (nekad mogu micat prozore, nekad ne) i zavrti se beachball a komp je dosta topal... Jel ima neki utility gdje se moze povecat broj okretaja ventilatora? Vise godina sam rabio PC pa mi i malo vise buke na MacBooku ne skodi
12.09.2006 | 04:35
ja smatram svoj mac alatom koji bi morao biti izdrziv, koji bi trebao koristit svojoj svrsi maksimalno, zato iscjedi svu energiju iz njega, ako ne izdrzi onda nesto ne valja, zato i kupujemo macove

MacBook je divan stroj, koristi ga moja sestra, ima okus gotovo kao moj iBook koji radi istom tempom kao i onog hladnog zimskog dana kad je izasao iz kutije, nije superBRZ!!kao macbook no obavlja svoj posao vise nego odlicno; imam osjecaj da s intelom stvari vise nikad nece biti iste..

btw. apple predlaze svima tko koristi njihove prijenosnike opremljene Sudden Motion Sensorom(onaj koji parkira glavu tvrdog diska u slucaju pada..) u klubovima ili na mjesima izlozenim vibracijama da ga iskljuce jer bi stroj u nezeljenim trenucima mislio kako pada, pa nastupaju stanke, beachball, kasljucanje itd.. itd..

iLove my PowerPC
  • User
  • Posjetitelj
13.09.2006 | 01:19
nmrzlja1 je napisao:
btw. apple predlaze svima tko koristi njihove prijenosnike opremljene Sudden Motion Sensorom(onaj koji parkira glavu tvrdog diska u slucaju pada..) u klubovima ili na mjesima izlozenim vibracijama da ga iskljuce jer bi stroj u nezeljenim trenucima mislio kako pada, pa nastupaju stanke, beachball, kasljucanje itd.. itd..

Problem je sta se moj nikad nije zatresao u radu i ne koristim ga u klubovima ni nista... Jos nisam Live DJ a i na nastupima necu koristit MacBook (bar dok mi ne bude zatrebao)

Ja mislim da je moj problem do grijanja iako ima i SMC firmware pdate i sve ali ga jednostavno nesto zakoci kad se malo jace ugrije. cim ga stavim na hladniju podlogu odma je sve ok. Jedino sta ventilator nikad ne ubrzava osim jednom kad je bio stvarno malo vruci. Trebao bih neki utility da dignem RPM ventilatora.
13.09.2006 | 02:32
inace, cuo sam, procitao, na ne znam vise kojem siteu da nemarno stavljaju termo pastu izmedju proc. i heatsinka - stvar je bila i kod G4 bookova, stavljali su je navodno previse, tip se upustio u avanturu, namazo pastu ravnomjerno u tankom sloju i izgubio prosjek od 20ºc na MacBook Prou
  • User
  • Posjetitelj
13.09.2006 | 19:25
nmrzlja1 je napisao:
inace, cuo sam, procitao, na ne znam vise kojem siteu da nemarno stavljaju termo pastu izmedju proc. i heatsinka - stvar je bila i kod G4 bookova, stavljali su je navodno previse, tip se upustio u avanturu, namazo pastu ravnomjerno u tankom sloju i izgubio prosjek od 20ºc na MacBook Prou

Da, i ja sam to vidio, samo jel znas mozda jel kod obicnih MacBookova isti problem? Meni se procesor kreće između 45 i 63 stupnja, ovisno o podlozi na kojoj ga držim i opterećenju što mi se čini OK i ne znam jel mogu izvuć još koji stupanj niže, ali ako mogu odma ću ga otvorit Nije bitno sad oće bit hladniji nego šta je, samo da nema tih random beachballa...
13.09.2006 | 21:40
paaa, ne bih ti preporucio da ga ides otvarati i osobno mislim da nesto drugo utjece na to da ti se pojavljuje loptica s plaže, jer neki intelBook strojevi dosezu 80 - 90ºc pa ne stekaju, vidio to osobno na MBPro.. meni je ne zamislivo raditi na takvom stroju, ludim od topline kad mi je cpu na ibooku 58ºc (prosjek oko 38º uz surfanje i Qtime filmici.. )

sta kaze hardware test..
stavi nesto poput renderiranja videa u final cut pro(sto bi trebalo podici temp.) i takvog odnesi u servis, te trazi da nesto poduzmu jer bi to ovaj stroj morao izdrzati bez beachballa na takvom zadatku..

postoji utility kojim gasis 2. core pa ti je stroj hladniji, manje trosi batt.(neznatno manje).. ne znam kako se zove..

procackaj malo po: discussions.apple.com/ ima preporuka..
  • User
  • Posjetitelj
14.09.2006 | 03:40
Hvala! Sad bar znam da nije do temperature... Hardware Test kaze da je sve tip top... no troubles found, i to sam ga ukljucio nakon 3 sata koristenja
  • User
  • Posjetitelj
16.09.2006 | 19:53
Mislim da sam napokon rijesio problem!

Nakon sto sam obavio ove dvije stvari cini mi se da vise nema zastoja i beachballa cak i nakon intenzivnijeg koristenja:
http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=303319
http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=2238

Vec sam se uplasio da ce moj dragi Mac kad-tad vec morat na servis. Sreca da sam naletio na ova uputstva!

Pao mi je kamen sa srca! Napokon sve radi kako treba!
  • User
  • Posjetitelj
17.09.2006 | 03:36
Ipak sam malo prenaglio ali sam ipak naletio na uzrok problema. Izgleda da nesto nije u redu s Fujitsuovim diskom u MacBooku:
discussions.apple.com/thread.jspa?thread...64&tstart=75

E sad pomagajte... Sta mi sve treba da bi mi se uvazila garancija (s obzirom da je komp iz Amerike) ? Ocito je da moram mijenjat disk . Jel se mogu na garanciju pozvat negdje u Splitu ili komp mora do ZG?

Razmisljam i o alternativi - da uzmem drugi disk koji bi stavio u laptop a da ovaj bacim u externo kuciste samo ne znam oce onda opet bit beachballa kad taj externi koji je trenutno u kompu bude spojen?

17.09.2006 | 06:22
U firmi smo imali jedan Powerbook kojem je nakon dva mjeseca crkao hard. Ako ga mislis slati da ti to srede pod garancijom pripremi se da ces biti bez njega najmanje mjesec dana, a jos ce biti i natezanja jer im nece biti ocito u prvih 30 sekundi da je disk krepao. Procedura je da oni prvo moraju utvrditi kvar, onda ako se ne varam cekaju rezervni dio iz Nizozemske.
Najbolje je pregristi i kupiti novi hard na svoju ruku i zamijeniti ga, pa ces barem s njim dobiti 3 godine garancije, sto ne vrijedi za ovog koji ce ti Apple staviti...a mozes birati i potencijalno brzi model.
  • User
  • Posjetitelj
17.09.2006 | 18:00
Hvala, Riba! Tako cu i napravit, sad treba skupljat za novi hard hmm...

Nego, razlika izmedju hardova istog kapaciteta na 5400 i 7200 okretaja je nekih 300-tinjak kuna. Jel se isplati dat toliku razliku, odnosno jesu li performanse bas toliko vidljive?

Inace ne bi bio problem dat dodatnih 300kn ali trenutno nisam bas pri lovi
17.09.2006 | 19:58
Navodno se primjeti, kad sam ga ja kupovao razlika u cijeni je bila puno veca.
  • User
  • Posjetitelj
17.09.2006 | 23:19
Aha, razumijem. Pa, s obzirom da ga planiram koristit ko primarni komp, mislim da cu ipak onda ustedit za brži disk. Hvala!
18.09.2006 | 17:18
insight nudi okay info o komponentama:

(primjer hdd koji je u mom iBooku )
uk.insight.com/apps/productpresentation/...%26S%3D1065%26M%3DTO

(i ne zaboravi da novi hdd iz nije u Journaled HFS+ File Systemu)

:cheerS:
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 dana, 12 sati
  • smayoo: Rijeka je treći grad u Europi po godišnjoj precipitaciji. Prva je Genova u Italiji, a drugi je Nikšić u Crnoj Gori
  • smayoo: Nije istina. London ima više kišnih dana godišnje, ali Rijeka ima veću godišnju precipitaciju (kumulativnu količinu padalina u mm po m2)
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.26 Seconds

Provided by iJoomla SEO