Mac Pro 2010 5.1 više ne boota :(
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Pro 2010 5.1 više ne boota :(

16.05.2017 | 20:01
Danas ujutro nakon paljenja Mac pro više ne boota. Već je u loopu kod startup chime sounda.
Tipkovnica i miš se ne spoje (ne zasvjetli im LEDica)
Display isto ne prima nikakav signal.

Probao sam maknut rame, probao samo sa ramom u prva dva slota, maknut HDD, maknut PCI SSD i optički drive. No i dalje isto.

Ima li netko ideju u čem bi mogao biti problem?
Prije nego me ogule u servisu. :/

16.05.2017 | 21:43
Da li se pojavi ikakva slika? Ako ne, vjerojatno je grafička.
16.05.2017 | 22:37
smayoo kaže:
Da li se pojavi ikakva slika? Ako ne, vjerojatno je grafička.

Uopće ne dođe do momenta kada se inače pali monitor. To bude 2-3 sekunde nakon startup chimea.

Prvi puta kada sam ga otvorio svjetlila je lampica pokraj ram slota 1. Odmah sam sve rame izvadio i probao jedan po jedan. Nakon toga error ledica ne svjetli.
17.05.2017 | 00:23
Tesko te masine krepavaju. Ja bih isto posumnjao u najlabilniju komponentu ikad u MacPro-ovima - graficku. Stavi neku prosjecnu PC graficku pa vidi boota li s njom. Ne budes imao slike na ekranu, ali barem ces znati boota li komp ili je nesto zesce riknulo.
17.05.2017 | 12:33
^SuperUnknown^ kaže:
Tesko te masine krepavaju. Ja bih isto posumnjao u najlabilniju komponentu ikad u MacPro-ovima - graficku. Stavi neku prosjecnu PC graficku pa vidi boota li s njom. Ne budes imao slike na ekranu, ali barem ces znati boota li komp ili je nesto zesce riknulo.

Nažalost (ili na sreću) ne znam nikoga tko ima PC, a i ja sam jedini uekipi koji jos posjeduje boxy mac pro.

Probat ću samo bez graficke al imam dojam da to nije predviđeno da radi sam tak.
17.05.2017 | 12:50
Jednom davno sam uspio zbutati Powermaca dual G5 bez graficke, digao je OS i sve, moglo mu se cak pristupiti preko VNC-a. Ne znam doduse bi li to upalilo i sa MacPro-om
17.05.2017 | 20:48
Update.

Izvadio grafičku i onda više ne proizvodi chime loop, ali bez grafičke svjetle ledice pokraj dva ram slota.
17.05.2017 | 22:05
Jel se digao OS? Probaj pojacavati zvuk na tipkovnici pa vidi cuje li se signal...
18.05.2017 | 01:00
Ako nemaš sliku (ikakvu) grafička je. To što su ti svjetlile LED-ice kraj nekih RAM slotova nema veze s bootanjem (osim ako stroj baš ne može složiti nikakav upotrebljiv memorijski par) jer je Mac Pro tako složen da neispravan RAM isključi i ignorira i radi s onim što ima.

Imaš na matičnoj ploči i drugi skriveni set LED-ica s kojima se provjeravaju finese tipa sabirnica itd... pogledaj za 5,1 gdje je to (ako imaju stariji, vjerujem da ima i 5,1). Pritisneš jednu tipkicu i on napravi test. No, sve to ima smisla tek kada dobiješ sliku. Ako napravi startup-chime, slika se mora pojaviti ako imaš Macovu grafičku. BTW, koja je grafička unutra?

Generalno, ti strojevi su super-pouzdani, ako krepaju, krepaju jer ih je netko silovao (npr. grafičkom koja vuče previše struje), a u većini slučajeva se sve svodi na RAM/grafičku ili napajanje.

Sretno i javi što je bilo!
18.05.2017 | 09:57
zdpasaric kaže:
Ako nemaš sliku (ikakvu) grafička je. To što su ti svjetlile LED-ice kraj nekih RAM slotova nema veze s bootanjem (osim ako stroj baš ne može složiti nikakav upotrebljiv memorijski par) jer je Mac Pro tako složen da neispravan RAM isključi i ignorira i radi s onim što ima.

Imaš na matičnoj ploči i drugi skriveni set LED-ica s kojima se provjeravaju finese tipa sabirnica itd... pogledaj za 5,1 gdje je to (ako imaju stariji, vjerujem da ima i 5,1). Pritisneš jednu tipkicu i on napravi test. No, sve to ima smisla tek kada dobiješ sliku. Ako napravi startup-chime, slika se mora pojaviti ako imaš Macovu grafičku. BTW, koja je grafička unutra?

Generalno, ti strojevi su super-pouzdani, ako krepaju, krepaju jer ih je netko silovao (npr. grafičkom koja vuče previše struje), a u većini slučajeva se sve svodi na RAM/grafičku ili napajanje.

Sretno i javi što je bilo!

Što se ram ledica tiče, bacio sam sumnju da je možda logic board pobrkala logiku.
Startup chime vrti u loop ako je grafička unutra, kada je izvadim chime bude samo jednom. Pa sam pretpostavio da bi se mogao u tom slucaju bootati.

Probao sam videjti da li će se pojaviti na mreži, ali nije.

Unutra je standardna ATI radeon hd 5770 1gb

@^SuperUnknown^ Tipkovnica se ne spaja na bluetooth, a žičanu nemam.

I btw. iStyle servis me odbio jer je MacPro 2010 vintage stroj tako da idem u iKliniku.

Hvala svima na supportu.
18.05.2017 | 10:07
Pa kupi žičanu tipkovnicu. Bilo koja za PC radi. Samo za pojačaj - stišaj moraš koristiti Fn + F-tipke (obratno nego s apple tipkovnicom).
18.05.2017 | 14:54
Probaj naci negdje nVidia GTX 6xx seriju, recimo ja imam na poslu GTX 660 koja je nativno podrzana u novijim OS-ovima, tako da slika radi i bez nVidia drivera... ako je do graficke, trebalo bi proraditi sve.
24.05.2017 | 13:11
Bila je grafička. Stavio sam ispravnu radeon hd 5770 1gb. Stroj se boota i radi sve kao i prije.

Kad sam već u situciji da moram mjenjati, razmišljam o Nvidiji jer će mi dobro doći CUDA za povremeno korištenje aftera na tom stroju.
Tak sam sada primjetio da rade i PC Nvidije koje nisu flashane za mac.

Mislite li da bi ova moglo funkcionirati?
www.evga.com/articles/00872/EVGA-GeForce-GTX-980-970/#2982
24.05.2017 | 13:17
Apsolutno ce funkcionirati... imam flashanu GTX 980 u jednom i ne-flashanu GTX 970 u drugom MacProu i sve radi super. Kod ne-flashanih je bitno samo instalirati nVidia driver prije nego ubacis graficku u komp. I neces imati boot screenove te ce ti driveri prestati raditi prilikom updatea OS-a, znaci da neces imati slike u OS-u. Ali to se rijesi ili remote desktop loginom na komp pa instalacijom novih drivera ili nekom starijom grafickom za koju ne trebaju driveri (GT 120, GTX 660...). I trebat ce ti dva 6 pinska kabela za dodatno napajanje (ako ih nemas na eBayu se nadju povoljno).
24.05.2017 | 13:24
btw.. da li bi ne flashana gtx 660 radila nativno na el capitanu ???
24.05.2017 | 13:46
Meni radi
24.05.2017 | 14:01
znaci gtx 660, nvidia driveri i to je to budem i tu varijantu probao... hvala na odgovoru
24.05.2017 | 14:27
Da, cak ti ni ne trebaju driveri. Ja nisam skuzio nikakvu razliku izmedju stock Apple i nVidia drivera CUDA-u instaliraj eventualno, ako koristis CUDA aplikacije. Jedino, boot screenove ne budes imao, za to je potrebno flashati.
24.05.2017 | 22:06
ovu 660 mogu flashati bez problema.. problem mi je bila radeonka r9 270x koju sam uspio natjerati da radi na yosemite.. ali cim sam podigao sistem na "kapetana" vratilo se na staro..radeon 7xxx hd...
25.05.2017 | 07:28
Dvije graficke ne egzistiraju u kompu? Jedna stara koja je dosla s kompom i jedna nova koja nema boot ekran?
25.05.2017 | 11:44
zabac kaže:
Dvije graficke ne egzistiraju u kompu? Jedna stara koja je dosla s kompom i jedna nova koja nema boot ekran?

s kompom je dosla pc graficka pa sam nekako uspio editirati kextove i yosemitie je uredno prepoznao radeon r9, prije "prtljanja" po kextovima u sistem preferences yosemite je graficku prepoznao kao radeon hd 7xxx i to je to... nakon sto sam se pozabavio flashanjem (ocito sam to traljavo odradio) radeon je bio prepoznat ispravno... e sad, posto mi se vise ne da zafrkavat si tim jer kako stvari stoje imam filing da cu nesto gadno zeznut.. planiram taj radeon frknut vanka i stavit nvidiu 660 gtx koja skuplja prasinu... dakle radi se o pc grafickim karticama....samo kako je korisnik "superunknown" rekao... 660 je "prijateljski" nastrojenija spram mac os-a nego radeon... sa radeonima je zafrkancija i to overkill !!! i da, jedna graficka bi bila u kompu... nikako dvije !
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 12 minuta
  • Yonkis: "obaviti", pobjeglo mi, naletio sam na šaht u vožnji.
  • Yonkis: Kloba, ne možemo ti ga MI aktivirati, to moraš sam bavi
  • Kloba: Pozdrav ekipa ima neki znalac da mi aktivira whats app?
  • smayoo: A propos smještanja konektora... :P
  • smayoo: U Beogradu ulazi stari deda sa štapom, klimavo i s mukom u gradski autobus, obrati se vozaču: "Mladiću reci mi gde bih mogao da smestim kosti...?", a vozač na to skoči ljutito: "Nemoj da tebi Kosta smesti!" :D
  • Bertone: Bolje i straga nego kad ga Apple smjesti ispod :D
  • jura22: I smjestila ga straga.
  • smayoo: To je sve EU standardizirala na USB-C. :D
  • jura22: Izgleda da mora biti više od dva konektora!
  • jura22: Landtag Brandenburg ih ke nabrojao: Gejevi, lezbijke, androgini, birodne osobe, trans muškarci, trans žene, rodno promjenjive osobe, rodno kvir osobe, interseksualne osobe, interseksualne žene, interseksualni muškarci, transseksualne osobe, transseksualne žene, transseksualni muškarci, trans osobe, transmuške osobe, transženske osobe, rodno fluidne osobe, panrodne osobe, osobe s dva duha (
  • jura22: Misliš da se smiju stavljati samo muški ili ženski konektori?
  • smayoo: :D
  • Riba: Po muskim i zenskim konektorima.
  • jura22: Zašto ženski robot mora imati sise? U stvari, zašto uopće postoje muški i iženski roboti? Kako ih tazlikovati?
  • smayoo: @bbosnjak, otvori temu u forumu pa pitaj da ti se jave jabučari iz Zagreba ili okolice koji imaju monitor iz te generacije da probaš s njihovom ciglom
  • smayoo: Aha, to ima vanjsku ciglu za napajanje? Pa da, onda svakako treba probati s drugom ciglom prije ikakvog servisa.
  • jura22: Sumnjam. Rekoi su neka nabavim nateriju i onda je budu zamijenili. U stvari, trebao sam je nabaviti, sam zamijeniti i inda njima odnjeti novce.
  • dpasaric: Za Cinemu 23 prvo provjeri da nije samo napajanje, 90% slučajava bude to.
  • Riba: Vjerojatno su pretrpani poslom kao i svi.
  • jura22: Vidim hvalite RAM servis. Ja sam ih pitao za promjenu baterije pa su poceli kolutati s ocima. Kao da su me htjeli otpiliti.
  • jura22: Jok, Ludbreg je centar svijeta.
  • bbosnjak: Jbg. mi Zagrebčani mislimo da smo u cetru svijeta. Hvala na linku.
  • Riba: Kad ljudi ne kazi lokaciju obicno se radi o Zagrebu. :) U tom slucaju preporuka za [link]
  • Riba: A gdje se nalazis?
  • bbosnjak: Imam Apple Cinema Display 23-Inch. Radio je ok do prije mjesec dana i prekrasan je. Imao je jednu crtu mrtvih pisela po sredini ali koga briga kad je tako elegantan i dobru sliku ima. I onda je prestao raditi. Ima li igdje servis koji bi to mogao pogledati i možda popraviti ili bi to možda netko udomio pa se time pozabavio. Ne mogu se natjerati da ga odnesem na glomaznni otpad ko da je neki šte
  • smayoo: [link]
  • Pongy75: Meni se čini i jedno i drugo, app šema. A vaditi se na bilesnu djecu, ako je to uopće istina je krajnje bezobrazno. Ovo mjesto nikad nije bila takva zajednica.
  • drlovric: Ja sam slab na djecu i radio bih pomogao i u ovom konkretnom slucaju. Vec sam to radio ovdje. Samo nisam shvatio kakvu pomoc on ocekuje konkretno. Da skupimo pare za M4 ili da mu ga nekako nadjemo unutar njegovog budzeta. Taj dio mi nije jasan...
  • Pongy75: Napad je najbolja obrana - kad te uberu!
  • Sarek: I stvarno mu nitko nije ništa loše napisao, a on je odmah krenuo u neke obrambene teze
  • Sarek: Meni je isto bilo čudno da na jasno postavljeno pitanje krenu traktati nečega što nema veze s pitanjem. Dva su moguća scenarija ili se čovjek pogubio u svemu i samo se krivo izrazio ili je stvarno neka muljaža. U svakom slučaju trebalo bi objašnjenje od dotičnog člana ili ako je ovo drugo u pitanju neka admini reagiraju
  • jura22: Tu je pitao nesto za MacMini M4 > M4 Pro
  • jura22: [link]
  • Pongy75: Avioni, milioni. kamioni
  • matijazx: -- to je bila prevara. Kolega forumaš mu je htio posuditi svoj Mac, al ovaj nije htio. Scammer.
  • Pongy75: Malo popratiti postove, sve je bez logike. Šarena priča, ima svega.
  • jura22: 8.2.2025. Pise da je sve prebacio s M4 na M4 Pro, ne znam tko je ovdje lud?
  • jura22: Cijela prića je čudna. Pošto se radi o bolesnom djetetu ne želim griješiti dušu.
  • marioart: izgelda da je obrisana... ja sam se ponudio za pomoc dvaput, ali sam izignoriran... cudna situacija
  • jura22: Gdje je tema o M4 MM za onu curicu?
  • Gjuroo: @Yonkis: Otvori temu... :D
  • Yonkis: Zašto su plavuše a onda nakon njih riđokose tako upečatljive?
  • smayoo: RIP :(
  • Yonkis: John C. Dvorak dies aged 80
  • 1v@n: Uzmem ih sa sobom onda idući put kad opet idem za HR
  • dpasaric: Pa nemojte baciti, mogu uvijek biti izloženi ako su ok očuvani.
  • 1v@n: Jel vam za muzej odgovaraju iCloud zaključani uređaji? Dobio sam iPhone 5 i iPad 2 koji su zaključani. Djeca praznila kuću od preminulih baka/djedova i nemaju nikakav pristup mailovima/passwordima. Probali smo kontaktirati Apple, ali nisu ni odgovorili. Ispravno i očuvano, ali cigla
  • dpasaric: Zadnji model koji imamo u muzeju je 5c! :)
  • drlovric: Zasto bi itko kupovao iPhone 3GS a da nije neki muzej? :/ Ja imam svoj iPhone 3G negdje u stvarima. Dao bih ga besplatno ako nekome vrijedi. Nisam uopce znao da to ljudi kupuju i traze.
  • smayoo: Odgovarajuća "tema" je oglasnik. Za cijenu potraži slične uređaje na e-bayu, poprati na kojem iznosu završavaju licitacije pa korigiraj cijenu s obzirom na trošak dostave iz te zemlje.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.94 Seconds

Provided by iJoomla SEO