Mac Pro 2010 5.1 više ne boota :(
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac Pro 2010 5.1 više ne boota :(

16.05.2017 | 20:01
Danas ujutro nakon paljenja Mac pro više ne boota. Već je u loopu kod startup chime sounda.
Tipkovnica i miš se ne spoje (ne zasvjetli im LEDica)
Display isto ne prima nikakav signal.

Probao sam maknut rame, probao samo sa ramom u prva dva slota, maknut HDD, maknut PCI SSD i optički drive. No i dalje isto.

Ima li netko ideju u čem bi mogao biti problem?
Prije nego me ogule u servisu. :/

16.05.2017 | 21:43
Da li se pojavi ikakva slika? Ako ne, vjerojatno je grafička.
16.05.2017 | 22:37
smayoo kaže:
Da li se pojavi ikakva slika? Ako ne, vjerojatno je grafička.

Uopće ne dođe do momenta kada se inače pali monitor. To bude 2-3 sekunde nakon startup chimea.

Prvi puta kada sam ga otvorio svjetlila je lampica pokraj ram slota 1. Odmah sam sve rame izvadio i probao jedan po jedan. Nakon toga error ledica ne svjetli.
17.05.2017 | 00:23
Tesko te masine krepavaju. Ja bih isto posumnjao u najlabilniju komponentu ikad u MacPro-ovima - graficku. Stavi neku prosjecnu PC graficku pa vidi boota li s njom. Ne budes imao slike na ekranu, ali barem ces znati boota li komp ili je nesto zesce riknulo.
17.05.2017 | 12:33
^SuperUnknown^ kaže:
Tesko te masine krepavaju. Ja bih isto posumnjao u najlabilniju komponentu ikad u MacPro-ovima - graficku. Stavi neku prosjecnu PC graficku pa vidi boota li s njom. Ne budes imao slike na ekranu, ali barem ces znati boota li komp ili je nesto zesce riknulo.

Nažalost (ili na sreću) ne znam nikoga tko ima PC, a i ja sam jedini uekipi koji jos posjeduje boxy mac pro.

Probat ću samo bez graficke al imam dojam da to nije predviđeno da radi sam tak.
17.05.2017 | 12:50
Jednom davno sam uspio zbutati Powermaca dual G5 bez graficke, digao je OS i sve, moglo mu se cak pristupiti preko VNC-a. Ne znam doduse bi li to upalilo i sa MacPro-om
17.05.2017 | 20:48
Update.

Izvadio grafičku i onda više ne proizvodi chime loop, ali bez grafičke svjetle ledice pokraj dva ram slota.
17.05.2017 | 22:05
Jel se digao OS? Probaj pojacavati zvuk na tipkovnici pa vidi cuje li se signal...
18.05.2017 | 01:00
Ako nemaš sliku (ikakvu) grafička je. To što su ti svjetlile LED-ice kraj nekih RAM slotova nema veze s bootanjem (osim ako stroj baš ne može složiti nikakav upotrebljiv memorijski par) jer je Mac Pro tako složen da neispravan RAM isključi i ignorira i radi s onim što ima.

Imaš na matičnoj ploči i drugi skriveni set LED-ica s kojima se provjeravaju finese tipa sabirnica itd... pogledaj za 5,1 gdje je to (ako imaju stariji, vjerujem da ima i 5,1). Pritisneš jednu tipkicu i on napravi test. No, sve to ima smisla tek kada dobiješ sliku. Ako napravi startup-chime, slika se mora pojaviti ako imaš Macovu grafičku. BTW, koja je grafička unutra?

Generalno, ti strojevi su super-pouzdani, ako krepaju, krepaju jer ih je netko silovao (npr. grafičkom koja vuče previše struje), a u većini slučajeva se sve svodi na RAM/grafičku ili napajanje.

Sretno i javi što je bilo!
18.05.2017 | 09:57
zdpasaric kaže:
Ako nemaš sliku (ikakvu) grafička je. To što su ti svjetlile LED-ice kraj nekih RAM slotova nema veze s bootanjem (osim ako stroj baš ne može složiti nikakav upotrebljiv memorijski par) jer je Mac Pro tako složen da neispravan RAM isključi i ignorira i radi s onim što ima.

Imaš na matičnoj ploči i drugi skriveni set LED-ica s kojima se provjeravaju finese tipa sabirnica itd... pogledaj za 5,1 gdje je to (ako imaju stariji, vjerujem da ima i 5,1). Pritisneš jednu tipkicu i on napravi test. No, sve to ima smisla tek kada dobiješ sliku. Ako napravi startup-chime, slika se mora pojaviti ako imaš Macovu grafičku. BTW, koja je grafička unutra?

Generalno, ti strojevi su super-pouzdani, ako krepaju, krepaju jer ih je netko silovao (npr. grafičkom koja vuče previše struje), a u većini slučajeva se sve svodi na RAM/grafičku ili napajanje.

Sretno i javi što je bilo!

Što se ram ledica tiče, bacio sam sumnju da je možda logic board pobrkala logiku.
Startup chime vrti u loop ako je grafička unutra, kada je izvadim chime bude samo jednom. Pa sam pretpostavio da bi se mogao u tom slucaju bootati.

Probao sam videjti da li će se pojaviti na mreži, ali nije.

Unutra je standardna ATI radeon hd 5770 1gb

@^SuperUnknown^ Tipkovnica se ne spaja na bluetooth, a žičanu nemam.

I btw. iStyle servis me odbio jer je MacPro 2010 vintage stroj tako da idem u iKliniku.

Hvala svima na supportu.
18.05.2017 | 10:07
Pa kupi žičanu tipkovnicu. Bilo koja za PC radi. Samo za pojačaj - stišaj moraš koristiti Fn + F-tipke (obratno nego s apple tipkovnicom).
18.05.2017 | 14:54
Probaj naci negdje nVidia GTX 6xx seriju, recimo ja imam na poslu GTX 660 koja je nativno podrzana u novijim OS-ovima, tako da slika radi i bez nVidia drivera... ako je do graficke, trebalo bi proraditi sve.
24.05.2017 | 13:11
Bila je grafička. Stavio sam ispravnu radeon hd 5770 1gb. Stroj se boota i radi sve kao i prije.

Kad sam već u situciji da moram mjenjati, razmišljam o Nvidiji jer će mi dobro doći CUDA za povremeno korištenje aftera na tom stroju.
Tak sam sada primjetio da rade i PC Nvidije koje nisu flashane za mac.

Mislite li da bi ova moglo funkcionirati?
www.evga.com/articles/00872/EVGA-GeForce-GTX-980-970/#2982
24.05.2017 | 13:17
Apsolutno ce funkcionirati... imam flashanu GTX 980 u jednom i ne-flashanu GTX 970 u drugom MacProu i sve radi super. Kod ne-flashanih je bitno samo instalirati nVidia driver prije nego ubacis graficku u komp. I neces imati boot screenove te ce ti driveri prestati raditi prilikom updatea OS-a, znaci da neces imati slike u OS-u. Ali to se rijesi ili remote desktop loginom na komp pa instalacijom novih drivera ili nekom starijom grafickom za koju ne trebaju driveri (GT 120, GTX 660...). I trebat ce ti dva 6 pinska kabela za dodatno napajanje (ako ih nemas na eBayu se nadju povoljno).
24.05.2017 | 13:24
btw.. da li bi ne flashana gtx 660 radila nativno na el capitanu ???
24.05.2017 | 13:46
Meni radi
24.05.2017 | 14:01
znaci gtx 660, nvidia driveri i to je to budem i tu varijantu probao... hvala na odgovoru
24.05.2017 | 14:27
Da, cak ti ni ne trebaju driveri. Ja nisam skuzio nikakvu razliku izmedju stock Apple i nVidia drivera CUDA-u instaliraj eventualno, ako koristis CUDA aplikacije. Jedino, boot screenove ne budes imao, za to je potrebno flashati.
24.05.2017 | 22:06
ovu 660 mogu flashati bez problema.. problem mi je bila radeonka r9 270x koju sam uspio natjerati da radi na yosemite.. ali cim sam podigao sistem na "kapetana" vratilo se na staro..radeon 7xxx hd...
25.05.2017 | 07:28
Dvije graficke ne egzistiraju u kompu? Jedna stara koja je dosla s kompom i jedna nova koja nema boot ekran?
25.05.2017 | 11:44
zabac kaže:
Dvije graficke ne egzistiraju u kompu? Jedna stara koja je dosla s kompom i jedna nova koja nema boot ekran?

s kompom je dosla pc graficka pa sam nekako uspio editirati kextove i yosemitie je uredno prepoznao radeon r9, prije "prtljanja" po kextovima u sistem preferences yosemite je graficku prepoznao kao radeon hd 7xxx i to je to... nakon sto sam se pozabavio flashanjem (ocito sam to traljavo odradio) radeon je bio prepoznat ispravno... e sad, posto mi se vise ne da zafrkavat si tim jer kako stvari stoje imam filing da cu nesto gadno zeznut.. planiram taj radeon frknut vanka i stavit nvidiu 660 gtx koja skuplja prasinu... dakle radi se o pc grafickim karticama....samo kako je korisnik "superunknown" rekao... 660 je "prijateljski" nastrojenija spram mac os-a nego radeon... sa radeonima je zafrkancija i to overkill !!! i da, jedna graficka bi bila u kompu... nikako dvije !
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 13 sati, 35 minuta
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master
  • Pongy75: Palac gore za Logitech MX Master! Od Magic mouse zabolinruka nakon duljeg rada.
  • Tito: MAgic mouse - najbolji mis ikada!!!
  • drlovric: @super. Zaobidji ga u sirokom luku. Bolje kupi za te pare Logitech MX Master :)
  • jura22: Rubno? Nije upotrebljiv osim kao ukras na stolu. Imao dva, jednog prodao a drugog poklonio kupcu mog MBP.
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day
  • dpasaric: :)
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • drlovric: Za nekih tjedan dana moj Macbook Pro M1 Pro 16" ide na prodaju. Ako nekoga zanima takvo racunalo (us layout, 16gb ram) neka se javi za dogovor.
  • dpasaric: Možda je to bio Belonguzije - androdi kojeg je predstavio LET 3 u Pikiju jednom davno... istina, imao je dosta ograničen rječnik... :)
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.
  • jura22: Vrijeđaj partizane i Tita pa da vidiš.
  • Air: Ako si razumio onda napravi to, a ne da moram pisali litanije za jednostavan zahtjev.
  • dpasaric: Air, naravno da je dovoljno, ako to želiš mogu i ja odmah, ali hej, jutro je pametnije od večeri, prespavaj, pa javi, najmanji je problem kliknuti na delete.
  • Air: Zanimljiv vam je latinski. Uživajte. Između vaših upisa napišite što je potrebno da zatvorim račun na Jabučnjaku ako nije očigledno dovoljno razumljivo ovo što sam napisao na vikalici.
  • smayoo: Canis mater studiorum. Stara studentska. :D
  • dpasaric: @Gjuroo: Per aspera ad astra!
  • Gjuroo: @Air: Illegitimi non carborundum.
  • dpasaric: Chill out i vidjet ćeš kako će ovo sada biti ugodnije, korisnije i pozitivnije mjesto za sve korisnike.
  • dpasaric: Joj ne drami.
  • Air: Molim odgovornu osobu da obriše Air račun.
  • Air: U ovim novim okolnostima transparentnog licemjerstva pojedinca podvlačim crtu. Ja nemam želudac za trpiti to da mi jedan licemjer briše čiste postove samo zato što on ima problem u svojoj glavi. Kako je tino1 rekao bilo mi je zadovoljstvo dolaziti na Jabučnjak radi ljudi. Ovim putem pozdravljam sve dobre ljude Jabučnjaka i HVALA vam! Nakon ovog upisa brišem svoj račun.
  • dpasaric: Sve što je sada obrisano u "kafanskim laprdanjima" je bilo u dogovoru s Djurom, počistili samo za sobom i tko hoće može tamo dalje s "lakim temama".
  • drlovric: @Rusty: Slazem se 100%. Svako bira za sebe. Jedna tema u sekciji Razno, nije smetala nikome ko je dosao da konzumira nesto drugo. Ako sam dosao u ducan da kupim povrce, zasto bi mi smetalo sto prodaju i hranu za bebe? :)
  • rusty: Evo kao dugogodišnji član foruma, moram priznati da niti jednom nisam otvorio političke teme niti sudjelovao u njima na forumu. Dolazim vidjeti non političke, non automobili teme. I jedna i druga su mi kao nogomet, besmislene i ne interesantne. Da li će mi faliti, ne. Da li ću manje dolaziti na forum, ne.
  • dpasaric: To je tvoje viđenje.
  • dpasaric: Obećajem da ćemo je izreklamirati na forumu, pa tko voli…
  • Air: Znam tvoje ovlasti. Nije u tome problem. Problem je što se Jabučnjak predstavlja kao pozitivan, a ovo što ti radiš je negativno!
  • dpasaric: Evo, pokreni i ti moderiraj Signal grupu za vaše političke rasprave.
  • dpasaric: I probaj biti koristan. Pokreni nešto pametno i svima korisno.
  • dpasaric: Pročitaj kućni red još jednom.
  • Air: @dpasaric Otvorio si javni komunikacijski kanal. Tko si ti da brišeš postove iste tematike o kojoj sam pišeš, ako ti postovi nisu uvredljivi i ne krše nikakav zakon?
  • dpasaric: Poanta je da je besmisleno dalje širiti raspravu.
  • Air: Fakat imaš teških osobnih problema
  • Air: Protiv "cara" se ne smije ništa pisati?
  • Air: Smetati osobno?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.53 Seconds

Provided by iJoomla SEO