iMac 24" 2008. adapter 3.5" na 2.5" SDD
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac 24" 2008. adapter 3.5" na 2.5" SDD

02.01.2017 | 17:14
Pozdrav!

U iMaca 24" 2008. sam mislio ugradiditi umjesto optičkog pogona SSD. Zanima me jesam li odabrao odgovarajući adapter?

Link:eshop.macsales.com/item/Newer%20Technology/ADPTADRV/

HVALA!
02.01.2017 | 18:30
Nisi. Ako je tvoj iMac jedan od ovih modela:

www.everymac.com/ultimate-mac-lookup/?search_keywords=2211

Onda ti je optički pogon na PATA a ne SATA busu. U tom slučaju je pametnije staviti SSD umjesto ugrađenog diska zbog brzine a mehanički disk umjesto superdrivea.

S obzirom da stavljaš disk umjesto optike, treba ti ovaj (ili sličan) adapter:
www.ifixit.com/Apple-Parts/12-7-mm-Optic...-Enclosure/IF107-079
02.01.2017 | 20:26
Da, moj je iMac 24" Intel Core 2 Duo 2,8 2008.

Znači u ovaj adapter, što si poslao link, ide moj stari HDD koji ću staviti umjesto optike. Kakav mi adapter treba za SSD koji će ići na mjesto starog HDD?

Hvala na odgovoru!
02.01.2017 | 21:00
Ne treba ti adapter za SSD. Konektori sa "starog" diska i SSD-a su isti.
02.01.2017 | 23:09
Zar nemaju iMacovi prije ovih zadnjih tankih 3.5" diskove?
02.01.2017 | 23:19
songoku kaže:

Mislio sam na SATA sučelje.

Može ovaj adapter

eshop.macsales.com/item/Icy%20Dock/MB882SP1S2B/

P.S

Pripazi na brzinu ventilatora!

Posto ti ostaje stari disk onda vjerovatno ne bi trebao imati problema.
03.01.2017 | 15:38
Najprije, još jednom hvala svima na savjetima!

Sad ću postaviti nekoliko laičkih pitanja pošto se ne kontam baš u SATA PATA priču, ali koliko sam skužio PATA znači manji protok podataka. Meni računalo uglavnom služi za Hoby video montažu pa me zanima hoće li biti problem povući sa mog starog 2TBajtnog HDD-a, kojeg ću spojiti na PATA sučelje bivše optike, par GB ProResa? Na novi 250GBajtni SSD-a, koji bi išao na mjesto starog HDD na SATA sučelje, instalirao bih sustav i programe. Također planiram instalitrati i Final Cut X, pored postojećeg Final Cut 7, zbog mogućnosti obrade AVCHD videa bez prekodiravanja u ProRes. E sad, je li mi HDD na PATA usko grlo i je li bolja opcija, pošto ću vući video sa starog HDD, staviti brzi SSD na sporije PATA sučelje, a stari HDD ostaviti gdje jest kako ga PATA nebi dodatno usporio.

Sorry na gnjavaži
03.01.2017 | 16:05
Optika je spojena na 800Mbps (100MBps), a disk na 3Gbps. 3,75 puta brze, a kad se upari s SSD-om, tada je to dosta brze. Stavi SSD na mjesto postojeceg diska, a na mjesto optike spori mehanicki disk. Mozda da mehanicki disk ostavis van kompa ako ti ne smeta.
03.01.2017 | 16:05
Sam si si odgovorio. Ako stavis brži disk na sporiji protok, kakva korist onda od tog ssd-a? Ako trebutno imas 5400rpm disk na sata sucelju, probaj onda 7200rpm disk na sata jer ces na sata 1 sucelju svejedno štopati bilo kakav ssd. Ispravite me ako grijesim ali mislim da nebi primjetio razliku izmedu 7200rpm i ssd-a.
03.01.2017 | 16:24
Znači HDD priključen na optiku ima protok podataka kao kad priključim eksterni disk preko FireWire 800. Unutra je trenutno 2TB WD Black na 7200rpm. Imam Docking na koji mogu staviti stari HDD ali iMac 2008. nema USB 3.0 tako da je isto jesam li ga spojio preko FireWire 800 ili sam ga ostavio unutra i spojio na optiku? Ispravite me ako griješim.
03.01.2017 | 16:47
Jok! Ultra ATA/100 je projektiran za diskove, a ne za periferije kao FW800. Bolji protok budeš imao na sabirnici optike nego na FireWire800 sučelju.
7200rpm disk bude najvjerojatnije krepao u iMacu zbog lošeg hlađenja.
Kad bi morao birati, stari disk bi izvadio i na njegovo mjesto stavio 256GB SSD, optiku bi ili ostavio ili izvadio i ništa ne bi tu uguravao. Uzeo bi vanjski 3,5" disk i koristio bi mi za skladište svega i svačega što je teško gigabajte. Ako mora biti ugrađen umjesto optike, uzeo bi disk na 5400rpm zbog grijanja i buke.
PATA SSD ne znam koliko je raspoloživ za kupiti, a opet adapter koji ti uzme još malo brzine (sata na pata).
03.01.2017 | 22:49
Mislim da ću tako i napraviti. Optika ostaje gdje je, stari HDD ide vani na HDD Docking Station, a novi SSD na SATA sučelje. Samo me i dalje muči hoću li moći povući veće ProRes fileove preko FireWire 800 u Final Cut Pro 7?

A, ako bi se ipak odlučio za opciju da HDD stavim na PATA sučelje optike bi li mi odgovarao ovakav adapter za HDD.

LINK: www.ebay.com/itm/2nd-PATA-IDE-to-SATA-Ha...y-2008-/111173313449

Hvala!
04.01.2017 | 07:09
FW800 je bolje rjesenje od USB2 jer je ipak s mozgom projektiran za prijenos podataka. Radilo bude u FPC7 samo manjom brzinom, ali mislim da to nije vazno jer obrada videa ide sporije nego protok podataka po FW kabelu.
Ovakvi adapteri su OK. Bilo bi bolje da najdes disk (teze velikog kapaciteta) koji se ustrka bez adaptera.
05.01.2017 | 11:39
Imao sam isti problem kao i ti, mozgao sam se šta i kako, nakraju sam SSD stavio na mjesto HDD, optiku ostavio, a Caviar Black spojio na FW toster dock.
Da je optika na SATA , onda bi to već druga priča bila
05.01.2017 | 23:51
songoku kaže:

Jesu, ali konektor je isti, a ostalo je nepotrebno šminkersko pretjerivanje. Ne treba nikakav adapter za manje kućište, dovoljno je u "sam svoj majstor" načinu disk na neki od x načina fiksirati da ne pleše unutar kućišta i to je to.
06.01.2017 | 03:13
dpasaric kaže:
songoku kaže:

Jesu, ali konektor je isti, a ostalo je nepotrebno šminkersko pretjerivanje. Ne treba nikakav adapter za manje kućište, dovoljno je u "sam svoj majstor" načinu disk na neki od x načina fiksirati da ne pleše unutar kućišta i to je to.

A kojim "sam svoj majstor" nacinom bi svoj stari 3.5" HDD ugura u ladicu sto je Riba preporucio. Ali koliko vidim ipak se odlucio na FW opciju, tako da je problem rijesen.
06.01.2017 | 05:56
songoku kaže:
A kojim "sam svoj majstor" nacinom bi svoj stari 3.5" HDD ugura u ladicu sto je Riba preporucio. Ali koliko vidim ipak se odlucio na FW opciju, tako da je problem rijesen.

Da, vanjsko kućište je u biti jedina opcija bez da se kupuje novi 2.5 disk...
06.01.2017 | 16:09
songoku kaže:
dpasaric kaže:
songoku kaže:

Polupani lončići, ja sam govorio o 2.5" na 3.5" adapteru koji vani prodaju kao dio seta za ugradnju SSD-a u iMac ili MacBook Pro kako bi sve pasalo točno na vijak. To je lijepo i šminka, ali je nepotrebno. Naravno da je za vanjsku upotrebu potrebno kućište, ali danas su toliko jeftina da je to zaista zanemariva stavka.
06.01.2017 | 18:24
Za 10$ koloko kosta adapter ne bi kamikao i usparao, te pottosiovrijeme uzalud.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 6 sati, 17 minuta
  • IgorD: Imam ja VMWare od malena ali nemam Win 11 licencu
  • Borisone: Pa besplatni su od negdje kad ih je preuzeo Broadcom. [link]
  • IgorD: Unutar VMWare, naravno
  • IgorD: Ja razmišljam o tom već mjesecima ali nikako da kupim licencu i krenem u to
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

1v@n, Borisone, m@xym, Riba, robee, tino1, Tomek, Anonimci (431)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.15 Seconds

Provided by iJoomla SEO