Problem sa MBPr ili SSD ili OS X?
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Problem sa MBPr ili SSD ili OS X?

11.10.2016 | 22:02
Pregledao sam forum, ne baš detaljno, jer mi je ograničen rad za kompom i nisam nigdje našao nešto slično.
Znači imam MBP retina iz 2012. (prvi model, 15", 16GB RAM, 512GB SSD) i do prije cca. 2 mjeseca je sve super radilo. Da bi se bez ikakve najave, usporavanja ili grešaka OS X srušio i nakon toga više nije podizao sistem, već bi jednostavno pokazao da nema boot particije (mapa s upitnikom). Naravno probao sam sve i svašta i safe mode, i recovery i s vanjskog diska sve dizat, ali SSD-a više nije bilo nigdje.
Ok, čovjek bi reko riknuo SSD, pa sam naravno naručio novi preko OWC-a. Novi od 480GB sam uredno ugradio i instalirao OS X 10.11 i sve je super radilo do jučer. Nikakav novi software nije instaliran u zadnjih 48 sati, nikakvu grešku ne mogu uočiti ili neku aplikaciju okriviti za ono što se događa. Komp se smrzne, onda se malo odmrzne, ali počne gubiti elemente sustava, tipa nestaju ikone i otvorene aplikacije i na kraju crni ekran. Ok kad forsirano ugasim komp, jer drugačije neide onda obavezno dobijem famoznu mapu s upitnikom nakon dužeg čekanja. Čovjek bi reko opet SSD, ali ako resetiram SMC i zatim 3 puta za redom PRAM sustav se uredno podigne i opet uredno radi dok se ne pojave identični problemi, koji dolaze 100%, ali nekad je potrebno 5 minuta, a nekad komp odradi i po 4 sata do smrzavanja i rušenja. Zatim sve ispočetka, restart SMC, pa 3 puta PRAM i pet radi par minuta/sati.

Napravljeno do sada: provjeren spoj SSD-a s matičnom, popravak premissiona, brisanje keša i micanje zadnjih 5 aplikacija iz sustava koje su instalirane unazad cca tjedan dana, kreiranje novog korisnika. Ništa od navedenog ne pomaže. Ono što mi je najčudnije je to nestajanje boot particije nakon rušenja i ponovo vraćanje iste nakon što se napravi reset SMC-a i PRAM-a.

Ima li ko kakvu ideju što još gledati, što učiniti ili jednostavno odnjeti laptop na servis?

P.S. prvi SSD je 100% krepao, jer sam ga stavio u vanjsku ladicu i isto ga ne prepoznaje, ali ovo mi je enigma potpuna.
11.10.2016 | 22:12
Najvjerovatnije servis. Možda je grafička?
11.10.2016 | 22:22
Na to sam i ja pomislio posebno jer je među serijama s problematičnom grafikom i ova moja, ali ne i moj konkretni model. Čudno mi je to nestajanje boot particije, odnosno nemogućnost podizanja OS X-a osim ako ne napravim SMC i PRAM reset.
12.10.2016 | 00:22
SATA kontroler? Ako je to SSD na SATA interfaceu? Ali, prije skroz crnih misli, ako je SATA SSD, možda je samo u kabelu problem?
12.10.2016 | 00:44
SATA kontroler je, ali je interface drugačiji
SSD
Kabel je ovaj
12.10.2016 | 06:58
Podigni sustav na nekom vanjskom disku preko USB-a pa vidi dali se tad ruši. Ako da onda nije problem nikako u spoju ssd-a. Nego nešto drugo
12.10.2016 | 10:37
Više ne pomaže ni SMC i PRAM reset, SSD je sistemu nevidljiv. Izvadio sam SSD iz MBPr i stavio ga u vanjsko USB kućište i kućište blinka, a SSD se zagrijava dok Mac (ovo radim na rezervnom Mac Miniju) nakon nekog vremena javi da disk nije čitljiv i nudi izbacivanje ili formatiranje koje nakon nekog vremena izbaci grešku "Unable to write to the last block of the device. Operation failed..."
Ok čovjek bi rekao da je crkao SSD, ali kako je ovo novi SSD i radio je uz SMC i PRAM reset do nedavno nekako sumnjam da ga nešto u MBPr "sprži". Strah me naručiti novi SSD koji će možda opet ovako završiti.
Dat ću MBPr na dijagnostiku (ako netko ima savjet gdje neka slobodno napiše), ja sam mislio odnijet komp u RAM servis, Zagreb.
12.10.2016 | 10:45
Soffoklo kaže:
.......
nekako sumnjam da ga nešto u MBPr "sprži". Strah me naručiti novi SSD koji će možda opet ovako završiti.
Dat ću MBPr na dijagnostiku (ako netko ima savjet gdje neka slobodno napiše), ja sam mislio odnijet komp u RAM servis, Zagreb.

Bojim se da si u pravu tj. da nesto na pcie bus-u gadno hardwareski ne stima. U tom slucaju problem je cijela maticna. RAM servis je dobar izbor.
12.10.2016 | 17:53
Soffoklo,
ja imam isti MBP kao i ti, samo early 2013 model. U iStyleu sam mijenjao radi grafičke cijelu matičnu ploču. Istina, meni je radila zelene linije duž ekrana, i cijenu je pokrio AppleCare - ali mijenjana je komplet logicboard.
12.10.2016 | 19:46
Hvala svima na sugestijama, za sad sam dogovorio dijagnostiku u RAM servisu, pa javim ako bude kakvih pomaka.
@Kloba i ja sam posumnjao na grafičku, ali s obzirom da je 1. SSD krepao, a 2. daje znakove da će krepat nekako sam skloniji vjerovati da nešto probija po PCIe sabirnici kako je i @jmirakul napisao, jer nikakvih problema s grafikom nisam imao u smislu rušenja, crta po ekranu i sl.
13.10.2016 | 05:03
@Soffoklo
Ali nazovi prvo službu za korisnike, besplatno ti je. Locirani su u Irskoj i pričat ćete na engleskom, ali ponudit će ti mali milion provjera preko telefona i odradit ih sa tobom prije nego što ti dijagnosticiraju kvar.
0800 222 427
Ništa te ne košta, probaj
10.11.2016 | 11:40
Dijagnostika napravljena. Na žalost otišla je matična, ali povukla je sa sobom i SSD. Već sam potrošio oko 2000 kn na novi SSD, i taj je skuren jer nisam znao da je u pitanju matična koja je očito ubijala SSD.
Pitanje i zahtjev za pomoć!
Popravljati ili ne?
Riječ je o MBP retina iz 2012 sa 16 GB RAM-a koji je do sada radio odlično i ima još uvijek i te kako snage za obavljnaje poslova u sebi.
Nova matična sa SSD-om od 700 GB bi koštala 5000 kn uz 3 mjeseca garancije. Na prvu sam mislio odmah popravljati, ali sad kad razmislim ipak će to biti više od 7000 kn dodatnog troška (računam i SSD koji sam ranije kupio i skurio). Recimo da novac nije problem no1 na što biste se vi odlučili novi stroj ili popravak ovoga? Unaprijed hvala na prijedlozima.
10.11.2016 | 11:54
Ja imam istu Retinu sa 2.3/16/650m i da mi se to dogodi ne znam sta bi napravio. Navjerojatnije bi po inerciji kupio novo racunalo. Ne nuzno Mac

Ali treba logicki razmisljati. Gledaj da zamjenom maticne ploce, ti u principu mijenjas CIJELO racunalo. Sve je integrirano na tu plocu, tako da ces sve dijelove koje je 4 godine rada gazilo, dobiti nove.

A za 5000-6000kn koliko ces uloziti u zamjenu, ti ne mozes kupiti Mac niti blizu tih performansi. Ovisno u kakvom ti je stanju baterija, sigurno si sa tom investicijom miran narednih 3-4 godine.

Meni su isto mijenjali u jamstvenom roku plocu radi pokvarenog SDcard readera, bio sam prisutan i tehnicki cijelo racunalo dobijes novo
10.11.2016 | 12:04
Hvala na prijedlogu. Baterija je ok ima manje od 100 ciklusa i trenutno je health oko 92%. Sličnog sam razmišljanja posebno nakon predstavljanja novih MacBookova. Isto mi je glavom prošlo ako bi i išao na novo računalo, pitanje je da li bi išao na Mac
Znači 1 glas za zamijenu (recimo to tako )
Ako ima tko još nekakav prijedlog bio bi zahvalan, jer ću kroz koji sat morati donjeti odluku.
10.11.2016 | 12:47
I ja bih napravio, kako je rekao drlovrić. Nova su računala osakaćena za neke stvari u odnosu na tu seriju.
10.11.2016 | 13:25
Zeznuta je to odluka. Ja bi se pitao sto mogu dobiti za 5-6 kKn. Mac-a nekog polovnog, mozda, pa to ces imat i ako stavis novu plocu u svoj rMBP. Mislim da bi i ja pregrizao i zamjenio plocu.
10.11.2016 | 13:36
Ok, hvala svima na mišljenju i pomoći. Odlučio sam se za zamijenu!
10.11.2016 | 17:56
Ja bi još malo počačkao po oglasima. Cijene idu od 9500 pa na više.
www.njuskalo.hr/macintosh/macbookpro-ear...5inch-oglas-20740272
ili
www.njuskalo.hr/macintosh/macbook-pro-15...-2013-oglas-20630683
Ja bi probao ovoga možda popraviti i prodati i kupiti novi.
10.11.2016 | 18:44
Ova druga grafička je isto na matičnoj ili je posebno spojena? Jer ako je onda dobiješ sve novo u zamjeni, baterija ti je ok a monitor valjda nebu krepao, ja bi isto išao na zamjenu.
10.11.2016 | 18:45
Već sam poslao nalog za popravak, a i po oglasima sam gledao. Moj je u rangu ovog drugog koji se prodaje za 11300 kn, s tim da će moj sad imati 768 GB SSD. Znači ajmo reči da bi ipak trebao dodati još 5000 kn na ovih 5000 kn za servis a imat ću novu MBO, RAM, CPU i GPU. Prevagnuo sam za popravak, ali da odluka nije bila baš lagana nije, a da je ispravna hmmm tko će ga znat
Računam da me posluži ipak još koju godinu, pa će i ovih dodatnih 5000 kn biti manje bolno.
10.11.2016 | 18:47
@cariblanco - grafička je isto na matičnoj, tako da osim novog MBO-a imat ću i novi CPU, GPU (oba) i RAM + novi SSD od 768GB.
10.11.2016 | 19:46
Znači sve novo osim monitera i baterije, super...mislim da si dobro odlučio
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 9 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi