OSX Sierra na USB 3.0 SSD-u
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

OSX Sierra na USB 3.0 SSD-u

23.09.2016 | 11:34
Pozdrav svima!

U planu je ovih dana napravit upgrade racunala tj. kupiti ssd i na njega instalirati OSX. Kako je iMac u pitanju ssd bih ubacio u usb 3.0 case i spojio ga preko usb-a. E sad mene zanima dali znacajno opadaju performanse tog diska kad se spaja na USB ili ne. U svakom sluaju bi trebalo biti dosta brze nego sada preko ovog puza od hdd na 5400rpm. Pitam za brzinu da ne gledam neki ultra brzi ako mi to sam USB nece dozvoliti da iskoristim. Predpostavljam da sto se struje tice, ne bi trebalo biti problema tj. napajanje preko usb i mu je dovoljno?
Nadalje me zanima jer nisam nikad imao tako konfigurirano racunalo sa OS-om na externom disku, dali onda mogu stari OS na internom obrisati kako bih si oslobodio prostor za neke druge stvari ili to nije moguce bez formatiranja.

Hvala i LP !
23.09.2016 | 13:30
Nisam siguran da je cijela stvar pametna.

USB dosta koristi procesor za razliku od Thunderbolta i starog FireWire priključka koji su imali kontrolere koji su potpuno oslobađali glavni procesor za sam transfer podataka. Ovo će ti non stop dignuti korištenje procesora za 5-10% čak i kad ništa posebno ne radiš.

Uz sve, ima ovakvih i onakvih USB 3 diskova. Ja recimo imam jedan mali disk koji nema svoje napajanje i jedan drugi, veći koji ima svoje napajanje. Kopiranje na njih je nebo i zemlja iako su oba USB3. Silicon Power i ovaj Toshiba Canvio. Ova Toshiba zapisuje valjda triput brže a čita dvostruko brže, plus minus.

Ako možeš, podiži sistem sa unutarnjeg diska a vanjski koristi samo za backup i možda experimentalne verzije sistema, držanje većih i manje važnih stvari.
23.09.2016 | 14:39
Koristiti vanjski disk kao primarni sistemski disk je crtanje vraga po zidu. Ako imaš beskrajno puno vremena i fale ti puste stotine sati godišnje izgubljene u istjerivanju duhova na windowsima koje si nekad koristio, onda svakako napravi ovakav setup kakav si napisao, pa javi koji je stupanj frustracije.
Ako već baš baš moraš tako (umjesto da otvoriš komp i zamijeniš disk unutra), onda koristi Thunderbolt, a ne USB3. Glavni nedostatak USB-a je collision mode komunikacije. Nominalno je brzina velika. Ali svi uređaji vise na istom hub-u (internom, unutra u Macu). Svaki put kad mrdneš mišem, padne ti throughput pri prijenosu podataka, da karikiram.
23.09.2016 | 20:35
smayoo kaže:
Koristiti vanjski disk kao primarni sistemski disk je crtanje vraga po zidu. Ako imaš beskrajno puno vremena i fale ti puste stotine sati godišnje izgubljene u istjerivanju duhova na windowsima koje si nekad koristio, onda svakako napravi ovakav setup kakav si napisao, pa javi koji je stupanj frustracije.
Ako već baš baš moraš tako (umjesto da otvoriš komp i zamijeniš disk unutra), onda koristi Thunderbolt, a ne USB3. Glavni nedostatak USB-a je collision mode komunikacije. Nominalno je brzina velika. Ali svi uređaji vise na istom hub-u (internom, unutra u Macu). Svaki put kad mrdneš mišem, padne ti throughput pri prijenosu podataka, da karikiram.

Smayoo sve je to Ok sto ti kazes ali mene ubi ovo "sporoca" na internom hdd. Pa ono, sto god da krenem otvoriti treba mu 100 godina. Cista bruka.
Sto se tice ugradnje pa nisam bas za te akcije. Racunalo je jos pola godine pod garancijom a radi se o zadnjem modelu iMac 21.5" Retina display i sad da ja to idem rastavljati i da jos nesto shebem. Pa valjda bih se ubio od muke kad bih vidio sta sam napravio.
Ima li netko da to odradjuje vrhunski a ne da se brinem dok mu dajem komp u ruke i da to odradi posteno a ne da me izlevati i nakon njegovog posla da mi komp vise nikada ne radi kako treba, sa stalnom pojavom novih fleka prasine jer nista vise nije dobro zabrtvljeno i vraceno na svoje mjseto.
Kad bi mi to sve bilo tako odradjeno ja bih bio najsretniji kad bih mogao disk ubaciti unutra. Odmah ubacim neki sa velikim kapacitetom (1tb) i mir bozji.
23.09.2016 | 20:47
Ako ti je još pod jamstvom, onda ovlašteni servis. Jedino tako će ti ostati jamstvo.
Ako ti jamstvo nije bitno, ja uvijek mogu preporučiti RAM servis u Zagrebu. Nedavno sam opet imao posla s njima, bilo je kao i svaki put do sad. Sve po dogovoru, u roku i cijeni.
Platiti SSD da bi ga spojio na jbn USB (pa makar i 3.0)... to je kao da kupiš Ferrari da bi ga vozio po dvorištu.
23.09.2016 | 20:57
smayoo kaže:
Ako ti je još pod jamstvom, onda ovlašteni servis. Jedino tako će ti ostati jamstvo.
Ako ti jamstvo nije bitno, ja uvijek mogu preporučiti RAM servis u Zagrebu. Nedavno sam opet imao posla s njima, bilo je kao i svaki put do sad. Sve po dogovoru, u roku i cijeni.
Platiti SSD da bi ga spojio na jbn USB (pa makar i 3.0)... to je kao da kupiš Ferrari da bi ga vozio po dvorištu.

Ma slazem se svime sto kazes ali mi to onako palo na pamet jer znam da moze a i jedan frend vec godinama tako fura svoj iMac. Barem jedno 5 godina i nije mi nikada rekao da je bilo problema pa sam zato i ja mislio tako napraviti. Sad malo gledam thunderport-ove a cijene im nikako dolje ne idu tj. ladicama pa sam nasao neku konverziju ko zna kakvu i opet nije bas da je djaba. Sta kazes na ovo. SSD u usb 3.0 ladicu pa u ovo cudo pa u thunderport...mislim da ugradnja u komp maltene isto kosta koliko i ovo cudo a onda si miran.

www.ebay.com/itm/15cm-Thunderbolt-Port-t...d:g:IDIAAOSwawpXv4-s
23.09.2016 | 22:08
Kupio si iMac i sad bi oko njega nešto kemijao i spajao vanjski disk preko tri adaptera. Daj, čovječe...
24.09.2016 | 04:59
Tesko je stisnut i prdnut.
24.09.2016 | 08:30
Ja bi ugradio SSD u iMac umjesto tog ugradjenog diska (velicina nije bitna) i kupio neki NAS na kojem bi drzao sve podatke i streamao preko mreze.

Ja imam takav setup i to radi odlicno. rMBP (sa 256SSD) i Synology 213J (najjeftiniji koji je bio tada) sa dva WD Red diska po 3TB.

Ako ti je prevelika investicija, kupis samo jedan disk u NAS, kasnije dokupis jos jedan identican, i NAS ce sam napraviti RAID polje. To ti je setup u kojem si miran godinama, plus ti daje osnov za nadogradnju, a i dalje nemas sumu kabela na stolu. NAS moze bit u susjednoj prostoriji, jer sve sto trebas je LAN kabel do iMac.
24.09.2016 | 12:58
U iStyle-u ti je ugradnja SSD-a 300 kn. Zadržavaš jamstvo i imaš iMac s pristojnim SSD-om po svom izboru, a ne ono govance od 5.400 RPM HDD...
24.09.2016 | 13:11
MacSlavko kaže:
U iStyle-u ti je ugradnja SSD-a 300 kn. Zadržavaš jamstvo i imaš iMac s pristojnim SSD-om po svom izboru, a ne ono govance od 5.400 RPM HDD...

Ma ovo za 300kn je nista...pa bolje ugraditi za te pare disk u racunalo a ovaj interni u usb ladicu i to je...e sad dali ici u istyle i sacuvati garanciju ili slati u RAM kako kaze smayoo...ajde savjetujte pa da tako i ucinim...sto prije to bolje...
24.09.2016 | 13:26
Ako je samo 300 kn u iStyle, nemaš se što misliti. RAM bi to možda upola cijene odradio, ali ako je stroj pod jamstvom, nije to dovoljna razlika.
24.09.2016 | 15:00
Jeste gledali kako se otvaraju? Nije bas da se koristi standardni alat, a i nije na "sraf". Ima tu posla. Ja bi im ostavio neka ugrade, jedino bi kupio disk negdje drugsje.
27.09.2016 | 21:21
Ja sam svoj iMac kupio kod njih (iStyle). Nakon par mjeseci nabavio sam s eBaya jedan SSD Blade iz MBP i poslao im to skupa s iMacom na ugranju. Taj scenarij ne poništava garanciju na "njihove dijelove" tj. za sam iMac (za moj SSD Blade ne jamče).
Pretpostavljam da bi bilo isto i da je iMac kupljen kod nekog drugog.
No, treba pitati ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript )...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, jmirakul, Riba, rkoren5, Anonimci (437)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.78 Seconds

Provided by iJoomla SEO