Novo racunalo [savjet]
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Novo racunalo [savjet]

14.09.2016 | 14:11
Dobar dan,

Imam MBP mid-2010 i stavila sam 8GB RAM-a i kada stavim novi SSD (sadasnji je crknuo), sve radi ok. Kako cesto nosim komp okolo i leda me fakat bole, mislila sam mozda kupiti novi, a i sada je neka akcija plus ima studentski popust.

Koji bi komp preporucili, dvoumim se izmedu Macbooka i Aira 13" s minimalno 256GB? Koristim ga za internet, gledanje netflixa i slusanje spotifyja, malo obrada slika te eventualno neko programiranje, Matlab, Python i R. I vazno mi je da je americka tipkovnica, odvikla sam se od hrvatske.

Imam i eksterni monitor pa bi bilo dobro da se na njega connecta bez kupovine novih nastavaka jer Apple sve dobro naplati, a svaki put kada sam isla kupovati fake dodatke me visestruko kostalo.

I sto bi napravili sa starim kompom, ostavili ga doma takvog kakvog je ili ga prodali i za koliko? Naime nema SSD vec mogu staviti stari HDD bez da dajem 100+ EUR za novi disk.

Cijene su na ovom linku:
www.istyle.eu/hr/pocetak-predavanja-2016

Hvala na savjetima!
14.09.2016 | 14:56
Ja imam MBP 15" Mid2010. Stavio 8GB i 256GB SSD. Radi odlicno. Zasto mijenjati?
Adobe PS CS6 radi odlicno. Znaci da i ostalo bude radilo. Brzina OK, stabilnost OK.
Dobila budes malo novaca. Ostavi ga i upogoni s TV-om.
256 ili 128GB ti je sve jedno. Kupi vanjski 2,5" disk i gore drzi multimediu.
Ako je do tezine, MBA 13" 128GB, a za razliku kuna, adapter i vanjski disk od 1TB.
14.09.2016 | 15:09
Leđa te bole? MBP 13" mid 2010 skupa s punjačem nema ni 2,5 kg. MBA 13" s punjačem je nešto preko 1,5kg. Razlika je malo manje od 1kg. Normalan čovjek ne može pouzdano ocijeniti da li na leđima ima kilu i pol ili dvije i pol, a pogotovo ne da li ima 3 ili 4 kile (što je pretpostavljam i kod tebe slučaj, jer uz laptop imaš još i nekih papira, bilježnica, knjiga...). Dakle, ako te stvarno leđa bole zbog Macbooka, bolit će te i zbog MBA. Ergo, ako imaš viška novca koji te svrbi u džepu, daj ga meni , jer ti je stari laptop sigurno dobar za to što si navela da radiš.
14.09.2016 | 15:36
> Normalan čovjek ne može pouzdano ocijeniti da li na leđima ima kilu i pol ili dvije i pol, a pogotovo ne da li ima 3 ili 4 kile…

Mi koje boli kičma nismo normalni pa bih to odmah presjekao na početku (pun intended i tako to).

Ja imam Air 13" i njegova glavna prednost je da je lagan. Punjač nikad ne nosim jer ga osjetim.

Ruksak sam po sebi, plus nešto papira unutra, punjač za iPhone, USB to Ethernet, sunčane naočale, penkala i još par sitnica zbrojeno zajedno imaju oko kilu. Ovo se ne da izbjeći. Probao sam naći lakše ruksake ali ako ima bilo kakvu protekciju za laptop onda je i mesnat pa samim tim ima određenu masu.

E sad, plot twist. Zapravo, imam dva Aira i tu i tamo, jednom u 3-4 mjeseca iz ovog ili onog razloga stavim ih oba u ruksak i to je kao da sam uzeo vreču krumpira, toliko osjetim razliku. Između 1,3 kg i 2,6 kg je ko nebo i zemlja. I odmah se sjetim da sam prije 5-6 godina nosio okolo bijeli iBook, PowerBook G4 ili crni MacBook koji su bili oko 2,5 kile. Danas su mi oni teški ko vrag.

Vjerujem da mnogim ljudima to nije razumljivo, ali iz osobnog iskustva znam koliko je svaki gram natovaren na leđa važan.
14.09.2016 | 17:58
Slazem se, ja poprilicno kuzim razliku.

Je li bi preporucili MB ili Air?
14.09.2016 | 18:04
Za ovo što ti treba Air je OK.
14.09.2016 | 18:13
lucija kaže:
Slazem se, ja poprilicno kuzim razliku.

Je li bi preporucili MB ili Air?

No pa ako tako poprilično kužiš razliku, u što i dalje sumnjam, ali eto, ako si takvog stava, zašto onda uopće postavljaš to pitanje? Kupi Air.

Ako ga želiš spajati na vanjski monitor, moraš si kupiti thunderbolt na (što već monitor traži) adapter.

Stari MB kojeg imaš je vrlo upotrebljiv svakom kome nije pretežak. Ako ti treba novac, prodaj ga. Ako ti nije nužan, čuvaj ga jer, kako veli Žabac, ne možeš dobiti toliko kolika mu je uporabna vrijednost.
14.09.2016 | 18:14
A propos toga da li kužite ili ne kužite razliku, naravno da svatko kuži razliku ako stavi na leđa ruksak s jednim, pa s drugim laptopom. Ali napravite eksperiment. NE gledajte, nego neka vam netko drugi stavi ovaj ili onaj laptop u ruksak, pa ga stavite na leđa ujutro na izlasku iz kuće i onda sami sebi recite što je u ruksaku. Pa provjerite da li zaista kužite.
14.09.2016 | 19:09
@smayoo, sit gladnom ne vjeruje. Valjda je i s grbačom. Ako nekoga boli i ne ide, onda oni relativno zdravi to ne razumiju.
Skinuo sam 6gk preko ljeta i sad imam 108kg. Ja mogu nositi i starog Compaqa koji ima 5kg žive vage.
14.09.2016 | 19:26
Imam discus herniu od 1990. godine. Na dva diska. L4/L5 i L5/S1. Nek mi nitko ne priča o tome kako bole leđa/kičma.
14.09.2016 | 19:42
Dobro je dok bole samo leđa/kičma, ali kad krene preko kuka u nogu...
14.09.2016 | 19:45
Što je ovo, Jeremija i Debeli šef?
14.09.2016 | 20:19
14.09.2016 | 20:20
DA se priključim raspravi, mene boli qujac. Je li se to računa isto?
14.09.2016 | 20:51
sef-jeremija.png

Nemojte zamjeriti, trenutak inspiracije i malo viška vremena.
14.09.2016 | 20:56
Koji je to font? Mislim onaj u oblacicu?
14.09.2016 | 21:12
zabac kaže:
Koji je to font? Mislim onaj u oblacicu?

A jedini koji sam našao u ćumezu svojih fontova da je prikladan. Kaže "Suplexmentary Comic NC Regular". Nema domaće znakove kao što se vidi...
14.09.2016 | 21:49
Riba kaže:
Nemojte zamjeriti, trenutak inspiracije i malo viška vremena.

Pre-andfakin-JAKOOOOOOOO!!!!
14.09.2016 | 22:07
Moj novi desktop.

(Ok, reza je za Mac iz 1984. ali ako dobijemo veću...)
15.09.2016 | 07:21

Riba, imaš karmu
15.09.2016 | 11:52
Osobno bi preporučio Air za ove potrebe. Imam 11" i što se tiče mogućnosti/prenosivosti mislim da će to biti čisti win win.

@Riba - vrh, nemam što drugo reči.
15.09.2016 | 14:57
rusty.png

15.09.2016 | 15:00
Krenulo te.
15.09.2016 | 17:58
IgorD kaže:
> Normalan čovjek ne može pouzdano ocijeniti da li na leđima ima kilu i pol ili dvije i pol, a pogotovo ne da li ima 3 ili 4 kile…

Mi koje boli kičma nismo normalni pa bih to odmah presjekao na početku (pun intended i tako to).

Ja imam Air 13" i njegova glavna prednost je da je lagan. Punjač nikad ne nosim jer ga osjetim.

Ruksak sam po sebi, plus nešto papira unutra, punjač za iPhone, USB to Ethernet, sunčane naočale, penkala i još par sitnica zbrojeno zajedno imaju oko kilu. Ovo se ne da izbjeći. Probao sam naći lakše ruksake ali ako ima bilo kakvu protekciju za laptop onda je i mesnat pa samim tim ima određenu masu.

E sad, plot twist. Zapravo, imam dva Aira i tu i tamo, jednom u 3-4 mjeseca iz ovog ili onog razloga stavim ih oba u ruksak i to je kao da sam uzeo vreču krumpira, toliko osjetim razliku. Između 1,3 kg i 2,6 kg je ko nebo i zemlja. I odmah se sjetim da sam prije 5-6 godina nosio okolo bijeli iBook, PowerBook G4 ili crni MacBook koji su bili oko 2,5 kile. Danas su mi oni teški ko vrag.

Vjerujem da mnogim ljudima to nije razumljivo, ali iz osobnog iskustva znam koliko je svaki gram natovaren na leđa važan.

Ja svoj air 13" nosim u ruci,( do 500m) puno mi je lakši od čekića od dvije kile koji ponekad upotrebljavam na poslu
Lako je Ribi krenuti, kad mu mačak suflira
15.09.2016 | 21:56
Jebote koji filozofi.... Smayoo ovdje prvenstveno mislim na tebe.
@lucija pristojno postavlja pitanje i ti kao admin/moderator, što već, posprdno joj odgovaraš. Pravo akademsko ponašanje.... seljaštvo i kompleksi na uber....

@lucija: koliko vidim, ispravi me ukoliko griješim, postavljaš pitanje za odabir između Macbooka (ne Macbook Pro?) ili Aira? Ukoliko je to u pitanju moj glas ide za Macbook. Nedavno sam bio u sličnoj dilemi i odlučio se za Macbook poradi sljedećeg:
- autonomija (baterija) + mogućnost punjenja s baterije
- ekran
- dimenzije i težina

Eto
15.09.2016 | 23:08
papittovenga kaže:
Jebote koji filozofi.... Smayoo ovdje prvenstveno mislim na tebe.
@lucija pristojno postavlja pitanje i ti kao admin/moderator, što već, posprdno joj odgovaraš. Pravo akademsko ponašanje.... seljaštvo i kompleksi na uber....

Morao sam. Znao sam da će ti biti drago da ne budeš sam u tom klubu. Jer, eto, ti si joj odgovorio isto što i ja, samo što si posprdnost okrenuo prema meni. It's OK. Osjećaš li se bolje sada?
16.09.2016 | 06:52
u jednom trenutku sam i razmišljao imati monokl, ali je problem što sam ćorav na oba oka
16.09.2016 | 06:56
Hmm da temeljem ovoga što je @papottovenga rekao možda bi i ja razmislio uzeti Macbook a ne Air, ako nije MBP u pitanju. Ja sam iz prvog pitanja shvatio da je MBP vs Air u igri pošto se mbp spominjao, ali da sada moram birati vjerojatno bi išao na space grey Macbook (dakle ovaj sa USBC portom) i to prvenstveno jer na njemu ne bi radio ništa više ni manje nego na Airu, a boja i ova nova tipkovnica su mi prejaki. Ostalo je manje više tu negdje.

my2c
16.09.2016 | 09:58
Aha, sorry, onaj minimalni MB... Potpuno sam krivo shvatio Lucijin post, ispričavam se. Taj Macbook je meni skroz izvan domene normalnih laptopa (to je zapravo smartphone u kućištu laptopa) pa ga se nikad ni ne sjetim da uopće postoji.
Da, za te potrebe bi možda i on valjao, jedino nisam siguran za Matlab. To jest, osnovni Matlab nema zašto ne bi radio. Ovisi koliko i kojih biblioteka i dodataka treba koristiti.
16.09.2016 | 09:59
rusty kaže:
u jednom trenutku sam i razmišljao imati monokl, ali je problem što sam ćorav na oba oka

Nema frke. Nosi dva monokla!
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 6 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Ender, jmirakul, Riba, rkoren5, Anonimci (399)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.86 Seconds

Provided by iJoomla SEO