Macbook pro 13 (2015) i Dell U2515H - skaliranje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook pro 13 (2015) i Dell U2515H - skaliranje

30.01.2016 | 09:58
Pozdrav svima, ja sam novi ovdje

U zadnjih godinu i pol sam se prebacio na Apple okruzenje sa windowsa/androida pa sam sada tek skuzio za ovaj forum sto je veliko osvjezenje za mene posto su Macovi iz nekog meni nepojmlljivog razloga dosta omrazeni na ostalim forumima.
Uglavnom sve je krenulo kada sam iz znatizelje uzeo preko njuskala prastari Mac mini (2007) kao nekakav multimedijalni centar (muzika, filmovi, streaming). Jako mi se svidjeo malo drugaciji princip rada, a i neke kvalitete komponenti kao npr audio izlaz (spajam na studijske monitore). Zatim je dosao iphone 5s, a nakon njega macbook pro 13 (2015).

E sad nakon ovog mozda i nepotrebnog uvoda idem na stvar

Nedavno sam nabavio Dellov monitor U2515H iskljucivo zbog njegove rezolucije 1440p jer sam se razmazio retina ekranom na macbooku pa bi mi 1080p na 25 ili 27" bio kao šamar posred lica
Ono sto me muci sto nemogu napraviti skaliranje kao na macbookovom ekranu, vec iskljucivo mogu mjenjat rezolucije s kojima se i ostrina ekrana gubi. A nativnoj ne skaliranoj rezoluciji na 25" mi je definitivno je definitivno presitno.
Ono sto sam uspio dobiti s programom switchresx je upravo ono sto mi treba ali u omjeru 16:10 a monitor je 16:9. opcija 16:9 jednostavno iz nekog meni neobjasnjivog razloga ne radi. Naime radi se o tome da u tom programu postoje sve moguce rezolucije a kod nekih pise HiDP i to onda kao radi skaliranje kao i na retina ekranu kolko sam ja skuzio. i radi mi ali ne opcija 16:9 koja mi treba

jel zna neko rijesenje ili neki drugi program di necu morati raditi taj neki root acces ili tako nesto.. ?
mozda neko jos ovdje ima iskustva s tim monitorom ?

hvala unaprijed na pomoci.

EDIT
zaboravio sam napisat neke mozda potrebne informacije- na macbooku je El capitan a monitor spojen preko display porta. kad spajam monitor laptop je poklopljen , znaci koristi se samo Dell kao display.
30.01.2016 | 10:05
teško da ćeš napraviti skalpiranje kao sto je na MacBook ekranu, možda netko tko radi sa macbookom i dodatnim monitorom moze dati savjet.

Osobno koristim taj model na poslu u njegovoj nativnoj rezoluciji i meni je savršen. Neke od kolega također govore da im je presitno ali meni osobno je savršen.
30.01.2016 | 10:09
Svjestan sam toga da ljudi sa jako dobrim vidom nemaju potrebe za tim, ali eto meni je bitno da na stolu ispred monitora imam dovoljno mjesta za papire itd.. Uglavnom skaliranje bi mi jako jako pomoglo..

EDIT
za neke dellove monitore kolko sam gledao po netu automatski ima opcija skaliranja u OSXu slicno kao i na retina ekranima, zato se nadam da se to moze nekako izvesti i za U2515H...

osx_1093_4k_support-800x493.jpg
30.01.2016 | 10:36
Ja ne razumijem što je problem? Presitno je što? Što može biti sitno na ekranu a da se neda povećati?
Ja imam 192x1200 na 23" i sve OK. Ako mi je presitno, sve mogu povećati.
30.01.2016 | 10:43
zabac kaže:
Ja ne razumijem što je problem? Presitno je što? Što može biti sitno na ekranu a da se neda povećati?
Ja imam 192x1200 na 23" i sve OK. Ako mi je presitno, sve mogu povećati.

Znaci sve mi je presitno na ekranu 25" u nativnoj 1440p rezoluciji. Znaci npr svaki put kad otvorim novi tab u safariju moram rucno cmd i + povecavat. Znaci poanta je da skaliram kao i na retina ekranu ili na Dellu sa slike iz prethodnog posta.
1920x1200 na 23" ekranu mi nebi predstavljao problem, to je i nekakav optimalni "režim" ali ako si se ikad susreo sa 2560x1440 na 25" ekranu shvatio bi o cemu govorim
Znaci to sa cmd i + je nekakvo improvizirano polurijesenje (npr ne radi u Finderu) koje bi htio izbjeci.
30.01.2016 | 10:55
E frigaj ga onda. Meni CMD i + su sasvim OK. Koji put koristim 2x tap na miša i onda mi zumira dio koji ne vidim. Naravno i naočale mi pomažu.
30.01.2016 | 11:25
Ma nije mi jasno to da nemam tu opciju kod Dell monitora kao kod kod ekrana za laptop makar su oba ekrana (gotovo) iste rezolucije (samo je omjer drugaciji 16:9 vs 16:10 ) ... Znaci to skaliranje bi radilo zapravo gotovo identicno ko i na ekranu od macbooka.
30.01.2016 | 12:01
Hm… a jesi pogledao ima li update firmwarea za taj Dell? Ili nekakva dogradnja.
30.01.2016 | 15:55
jzelko kaže:
Hm… a jesi pogledao ima li update firmwarea za taj Dell? Ili nekakva dogradnja.

Nisam nasao, samo drajveri i neki utility program za windows..
14.03.2016 | 13:18
Planiram nabaviti spomenuti monitor pa me zanima jesi li riješio svoje probleme i koliko si zadovoljan s njime?
14.03.2016 | 13:40
renopeno kaže:
Planiram nabaviti spomenuti monitor pa me zanima jesi li riješio svoje probleme i koliko si zadovoljan s njime?

monitor je dobar, al da budem iskren bolje mi radi s windowsima, na osx zna biti presitno.. nisam nista rijesio, vec i dalje cmd i + za neke programe kao safari koji to podravaju.
15.03.2016 | 10:25
Skaliranje radi odlično jedino sa 4K monitorom i grafičkom koja podržava Retina mod na 60 Hz.
Imaš moju temu o tome.
  • Dijete
  • Posjetitelj
15.03.2016 | 10:51
Privatno kaže:
Svjestan sam toga da ljudi sa jako dobrim vidom nemaju potrebe za tim, ali eto meni je bitno da na stolu ispred monitora imam dovoljno mjesta za papire itd.. Uglavnom skaliranje bi mi jako jako pomoglo..

EDIT
za neke dellove monitore kolko sam gledao po netu automatski ima opcija skaliranja u OSXu slicno kao i na retina ekranima, zato se nadam da se to moze nekako izvesti i za U2515H...

osx_1093_4k_support-800x493.jpg

Na mom U2715H nudi skaliranje na El Capitanu. Spojen thunderbolt -> diplay port kabelom na mbp

ScreenShot2016-03-15at10.50.43PM.png
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 5 sati, 2 minuta
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.17 Seconds

Provided by iJoomla SEO