Macbook pro 13 (2015) i Dell U2515H - skaliranje
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Macbook pro 13 (2015) i Dell U2515H - skaliranje

30.01.2016 | 09:58
Pozdrav svima, ja sam novi ovdje

U zadnjih godinu i pol sam se prebacio na Apple okruzenje sa windowsa/androida pa sam sada tek skuzio za ovaj forum sto je veliko osvjezenje za mene posto su Macovi iz nekog meni nepojmlljivog razloga dosta omrazeni na ostalim forumima.
Uglavnom sve je krenulo kada sam iz znatizelje uzeo preko njuskala prastari Mac mini (2007) kao nekakav multimedijalni centar (muzika, filmovi, streaming). Jako mi se svidjeo malo drugaciji princip rada, a i neke kvalitete komponenti kao npr audio izlaz (spajam na studijske monitore). Zatim je dosao iphone 5s, a nakon njega macbook pro 13 (2015).

E sad nakon ovog mozda i nepotrebnog uvoda idem na stvar

Nedavno sam nabavio Dellov monitor U2515H iskljucivo zbog njegove rezolucije 1440p jer sam se razmazio retina ekranom na macbooku pa bi mi 1080p na 25 ili 27" bio kao šamar posred lica
Ono sto me muci sto nemogu napraviti skaliranje kao na macbookovom ekranu, vec iskljucivo mogu mjenjat rezolucije s kojima se i ostrina ekrana gubi. A nativnoj ne skaliranoj rezoluciji na 25" mi je definitivno je definitivno presitno.
Ono sto sam uspio dobiti s programom switchresx je upravo ono sto mi treba ali u omjeru 16:10 a monitor je 16:9. opcija 16:9 jednostavno iz nekog meni neobjasnjivog razloga ne radi. Naime radi se o tome da u tom programu postoje sve moguce rezolucije a kod nekih pise HiDP i to onda kao radi skaliranje kao i na retina ekranu kolko sam ja skuzio. i radi mi ali ne opcija 16:9 koja mi treba

jel zna neko rijesenje ili neki drugi program di necu morati raditi taj neki root acces ili tako nesto.. ?
mozda neko jos ovdje ima iskustva s tim monitorom ?

hvala unaprijed na pomoci.

EDIT
zaboravio sam napisat neke mozda potrebne informacije- na macbooku je El capitan a monitor spojen preko display porta. kad spajam monitor laptop je poklopljen , znaci koristi se samo Dell kao display.
30.01.2016 | 10:05
teško da ćeš napraviti skalpiranje kao sto je na MacBook ekranu, možda netko tko radi sa macbookom i dodatnim monitorom moze dati savjet.

Osobno koristim taj model na poslu u njegovoj nativnoj rezoluciji i meni je savršen. Neke od kolega također govore da im je presitno ali meni osobno je savršen.
30.01.2016 | 10:09
Svjestan sam toga da ljudi sa jako dobrim vidom nemaju potrebe za tim, ali eto meni je bitno da na stolu ispred monitora imam dovoljno mjesta za papire itd.. Uglavnom skaliranje bi mi jako jako pomoglo..

EDIT
za neke dellove monitore kolko sam gledao po netu automatski ima opcija skaliranja u OSXu slicno kao i na retina ekranima, zato se nadam da se to moze nekako izvesti i za U2515H...

osx_1093_4k_support-800x493.jpg
30.01.2016 | 10:36
Ja ne razumijem što je problem? Presitno je što? Što može biti sitno na ekranu a da se neda povećati?
Ja imam 192x1200 na 23" i sve OK. Ako mi je presitno, sve mogu povećati.
30.01.2016 | 10:43
zabac kaže:
Ja ne razumijem što je problem? Presitno je što? Što može biti sitno na ekranu a da se neda povećati?
Ja imam 192x1200 na 23" i sve OK. Ako mi je presitno, sve mogu povećati.

Znaci sve mi je presitno na ekranu 25" u nativnoj 1440p rezoluciji. Znaci npr svaki put kad otvorim novi tab u safariju moram rucno cmd i + povecavat. Znaci poanta je da skaliram kao i na retina ekranu ili na Dellu sa slike iz prethodnog posta.
1920x1200 na 23" ekranu mi nebi predstavljao problem, to je i nekakav optimalni "režim" ali ako si se ikad susreo sa 2560x1440 na 25" ekranu shvatio bi o cemu govorim
Znaci to sa cmd i + je nekakvo improvizirano polurijesenje (npr ne radi u Finderu) koje bi htio izbjeci.
30.01.2016 | 10:55
E frigaj ga onda. Meni CMD i + su sasvim OK. Koji put koristim 2x tap na miša i onda mi zumira dio koji ne vidim. Naravno i naočale mi pomažu.
30.01.2016 | 11:25
Ma nije mi jasno to da nemam tu opciju kod Dell monitora kao kod kod ekrana za laptop makar su oba ekrana (gotovo) iste rezolucije (samo je omjer drugaciji 16:9 vs 16:10 ) ... Znaci to skaliranje bi radilo zapravo gotovo identicno ko i na ekranu od macbooka.
30.01.2016 | 12:01
Hm… a jesi pogledao ima li update firmwarea za taj Dell? Ili nekakva dogradnja.
30.01.2016 | 15:55
jzelko kaže:
Hm… a jesi pogledao ima li update firmwarea za taj Dell? Ili nekakva dogradnja.

Nisam nasao, samo drajveri i neki utility program za windows..
14.03.2016 | 13:18
Planiram nabaviti spomenuti monitor pa me zanima jesi li riješio svoje probleme i koliko si zadovoljan s njime?
14.03.2016 | 13:40
renopeno kaže:
Planiram nabaviti spomenuti monitor pa me zanima jesi li riješio svoje probleme i koliko si zadovoljan s njime?

monitor je dobar, al da budem iskren bolje mi radi s windowsima, na osx zna biti presitno.. nisam nista rijesio, vec i dalje cmd i + za neke programe kao safari koji to podravaju.
15.03.2016 | 10:25
Skaliranje radi odlično jedino sa 4K monitorom i grafičkom koja podržava Retina mod na 60 Hz.
Imaš moju temu o tome.
  • Dijete
  • Posjetitelj
15.03.2016 | 10:51
Privatno kaže:
Svjestan sam toga da ljudi sa jako dobrim vidom nemaju potrebe za tim, ali eto meni je bitno da na stolu ispred monitora imam dovoljno mjesta za papire itd.. Uglavnom skaliranje bi mi jako jako pomoglo..

EDIT
za neke dellove monitore kolko sam gledao po netu automatski ima opcija skaliranja u OSXu slicno kao i na retina ekranima, zato se nadam da se to moze nekako izvesti i za U2515H...

osx_1093_4k_support-800x493.jpg

Na mom U2715H nudi skaliranje na El Capitanu. Spojen thunderbolt -> diplay port kabelom na mbp

ScreenShot2016-03-15at10.50.43PM.png
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 sat, 36 minuta
  • dpasaric: Hardver koji mi je trebao doći na review nažalost kasni! Nadam se da će uskoro! :)
  • Pongy75: @smayoo - Victoria!!!
  • smayoo: MX Master FTW! :)
  • zoranowsky: Od mene isto glas za MX master
  • Pongy75: Palac gore za Logitech MX Master! Od Magic mouse zabolinruka nakon duljeg rada.
  • Tito: MAgic mouse - najbolji mis ikada!!!
  • drlovric: @super. Zaobidji ga u sirokom luku. Bolje kupi za te pare Logitech MX Master :)
  • jura22: Rubno? Nije upotrebljiv osim kao ukras na stolu. Imao dva, jednog prodao a drugog poklonio kupcu mog MBP.
  • dpasaric: Magic Mouse - lijep, ali rubno upotrebljiv! :)
  • superstric: ako netko treba, apple magic mouse 63,01 euro na amazon prime day
  • dpasaric: :)
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • drlovric: Za nekih tjedan dana moj Macbook Pro M1 Pro 16" ide na prodaju. Ako nekoga zanima takvo racunalo (us layout, 16gb ram) neka se javi za dogovor.
  • dpasaric: Možda je to bio Belonguzije - androdi kojeg je predstavio LET 3 u Pikiju jednom davno... istina, imao je dosta ograničen rječnik... :)
  • accom: Evo, čitam o zidiću i gledam Baltazara... jel to bila prva AI mašina na svijetu?
  • dpasaric: To se i meni dogodilo par puta, uvijek prije objave napravim barem copy u buffer, a često ako je nešto kompleksnije, samo paste u TextEdit, just in case.
  • Yonkis: I pretraga je beskorisna, zato sam pisao novu temu jer mi je trebalo manje vremena da ju natipkam i dodam screenshotove nego da češljam rezultate pretrage.
  • Yonkis: Jedem ti jabucnjak, napišem novu temu i nisam odabrao Forum i sve mi izbriše kad sam kliknuo PROVJERI. Odsutajem, 20 min tipkanja otišlo u vjetar. Nikakav alert ili nešto da iskoči da me upozori.
  • ZeljkoB: Zaba na dev beti radi bez greske
  • dpasaric: Vidio sam neke na Twitteru da su stavili dev betu, ali nisu ovdje.
  • mbp2009: ne vidim neke konkretne info na netu za to
  • mbp2009: Ne znam odakle ove diskusije poticu, ali da vidim, ima li koga na dev beti ios? Pogotovo ovaj dio me zanima za PBZ i poslovnu PBZ, ako radi
  • dpasaric: Čekam da mi dođe jedan zanimljiv komad hardvera, pa ću finalizirati velik pregled monitora koji će mnogima biti koristan!
  • dpasaric: "Your request has been processed"
  • Ender: takodje i ja molim admina da obrise i moj korisnicki nalog. ostavljam mogucnost da se kasnije opet prijavim kad i ako se neke stvari promene. pozzz i svako dobro.
  • dpasaric: @Air U redu, razumio sam. Hvala ti na svemu onom pozitivnom, ono drugo će srediti vrijeme.
  • jura22: Vrijeđaj partizane i Tita pa da vidiš.
  • Air: Ako si razumio onda napravi to, a ne da moram pisali litanije za jednostavan zahtjev.
  • dpasaric: Air, naravno da je dovoljno, ako to želiš mogu i ja odmah, ali hej, jutro je pametnije od večeri, prespavaj, pa javi, najmanji je problem kliknuti na delete.
  • Air: Zanimljiv vam je latinski. Uživajte. Između vaših upisa napišite što je potrebno da zatvorim račun na Jabučnjaku ako nije očigledno dovoljno razumljivo ovo što sam napisao na vikalici.
  • smayoo: Canis mater studiorum. Stara studentska. :D
  • dpasaric: @Gjuroo: Per aspera ad astra!
  • Gjuroo: @Air: Illegitimi non carborundum.
  • dpasaric: Chill out i vidjet ćeš kako će ovo sada biti ugodnije, korisnije i pozitivnije mjesto za sve korisnike.
  • dpasaric: Joj ne drami.
  • Air: Molim odgovornu osobu da obriše Air račun.
  • Air: U ovim novim okolnostima transparentnog licemjerstva pojedinca podvlačim crtu. Ja nemam želudac za trpiti to da mi jedan licemjer briše čiste postove samo zato što on ima problem u svojoj glavi. Kako je tino1 rekao bilo mi je zadovoljstvo dolaziti na Jabučnjak radi ljudi. Ovim putem pozdravljam sve dobre ljude Jabučnjaka i HVALA vam! Nakon ovog upisa brišem svoj račun.
  • dpasaric: Sve što je sada obrisano u "kafanskim laprdanjima" je bilo u dogovoru s Djurom, počistili samo za sobom i tko hoće može tamo dalje s "lakim temama".
  • drlovric: @Rusty: Slazem se 100%. Svako bira za sebe. Jedna tema u sekciji Razno, nije smetala nikome ko je dosao da konzumira nesto drugo. Ako sam dosao u ducan da kupim povrce, zasto bi mi smetalo sto prodaju i hranu za bebe? :)
  • rusty: Evo kao dugogodišnji član foruma, moram priznati da niti jednom nisam otvorio političke teme niti sudjelovao u njima na forumu. Dolazim vidjeti non političke, non automobili teme. I jedna i druga su mi kao nogomet, besmislene i ne interesantne. Da li će mi faliti, ne. Da li ću manje dolaziti na forum, ne.
  • dpasaric: To je tvoje viđenje.
  • dpasaric: Obećajem da ćemo je izreklamirati na forumu, pa tko voli…
  • Air: Znam tvoje ovlasti. Nije u tome problem. Problem je što se Jabučnjak predstavlja kao pozitivan, a ovo što ti radiš je negativno!
  • dpasaric: Evo, pokreni i ti moderiraj Signal grupu za vaše političke rasprave.
  • dpasaric: I probaj biti koristan. Pokreni nešto pametno i svima korisno.
  • dpasaric: Pročitaj kućni red još jednom.
  • Air: @dpasaric Otvorio si javni komunikacijski kanal. Tko si ti da brišeš postove iste tematike o kojoj sam pišeš, ako ti postovi nisu uvredljivi i ne krše nikakav zakon?
  • dpasaric: Poanta je da je besmisleno dalje širiti raspravu.
  • Air: Fakat imaš teških osobnih problema
  • Air: Protiv "cara" se ne smije ništa pisati?

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.47 Seconds

Provided by iJoomla SEO