iMac (27-inch, Late 2009) vertikalne plave crte
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac (27-inch, Late 2009) vertikalne plave crte

23.11.2015 | 19:21
Dakle, zadnja 3 dana (a opcenito su problemi počeli nakon posljednjeg updatea sistema) mi se nakon igranja War Thundera odjednom zablokira igra, cijeli ekran se smrzne i dobijem neku sitnu šahovnicu preko ekrana.
Danas, restartao komp nakon toga i odjednom vertikalne plave crte.

Resetirao PRAM, tojest ovo sto je danas umjesto PRAMa (NVRAM)
Bootao u safe mode
Bootao u singe use, pokrenuo fsck -fy pa mount -uw
nista i dalje isti problem
probao reset NVRAM vise puta, bootao u safe modeu, tamo se javlja. Pokrenuo disk utility nema greske na SSD i obicnom disku.
E sad ... snebivam se tu pred ekranom, kad odjednom crte nestale!!!! Sa me od sebe. Sto sad?
Da li mogu ocekivati da ce e vratiti? Koliko sam citao to je graficka? Ako vec mijenjam graficku, tojest ako bas moram koliko bi koštalo da stavim istu takvu a koliko da promijenim u neku dobru noviju?!
iMac (27-inch, Late 2009)
23.11.2015 | 20:11
Ako je grafička (model 4850 od 512MB rama) to će te koštati oko $250 plus ruke. Moguće i više. Ali kod nas u HRu rekao bi oko 2k kn sigurno.
24.11.2015 | 08:55
Ja sam mijenjao grafičku na istom modelu ljetos u zagrebačkom Filexu.
Ceh:

- nova grafička - 2.437,50 kn
- ugradnja - 630 kn (3 radna sata x 210 kuna)

Ukratko - nadaj se da se ne vrati
24.11.2015 | 09:27
3000kn za servis 6 godina starog racunala :/ Ja sumnjam da bi to platio...
24.11.2015 | 14:34
A sto napraviti sa kompom? Mislim super je ... jos uvijek sam jako zadovoljan sa njim, a nesto slicno moram platiti koliko? 12 000 kn? A sto mogu za ovo dobiti uopće?
24.11.2015 | 14:40
ammadeus kaže:
Ja sam mijenjao grafičku na istom modelu ljetos u zagrebačkom Filexu.
Ceh:

- nova grafička - 2.437,50 kn
- ugradnja - 630 kn (3 radna sata x 210 kuna)

Ukratko - nadaj se da se ne vrati

Jel ti sada radi? Cujem da se moze staviti i neka bolja graficka pa da duze radi komp? Ja sam nekako racunao da cu ga imati 10 godina pa prodati
24.11.2015 | 15:17
Sada sve radi kako treba. Još sam ugradio i SSD tako da uopće nemaš dojam da je stroj star 5 (u mom slučaju) godina. Čuo sam i ja da se teoretski može staviti grafička serije 6 unutra, ali nisam se htio zezati s time, preskup mi je to sport.

Ne znam jesam li u pravu, ali moji simptomi (zamrzavanje) su se počeli događati nakon što sam počeo iMac koristiti kao vanjski ekran za pc. Ne znam postoji li kakva veza između toga, ali otkad je stigao s novom grafičkom, ne usuđujem se to riskirati.

Na popravak sam se odlučio jer mi trenutno vrijedi (a ne vidim da će se to mijenjati) više nego što bi mogao dobiti za njega preko oglasa. Da je bila vrisnula matična, tada bih odustao od popravka.
24.11.2015 | 15:26
Evo ja nasao opciju repariranja graficke za 1/3 cijene pa cemo vidjeti ... ako se da reparirati
24.11.2015 | 15:30
pod pretpostavkom da je grafička
24.11.2015 | 19:14
98%
18.04.2016 | 14:45
Jesi uspio šta na kraju rješit? I mene zeza HD4850 512mb
18.04.2016 | 16:53
Kad ovako čitam probleme nekako n+mi se čini kako je odluka Apple-a i micanje grafike iz prijenosnika potpuno ispravna. Nekako si mislim da je onaj rMBP 15" bez diskretne grafike čisto prihvatljiva kupovina.
18.04.2016 | 19:09
zabac kaže:
Kad ovako čitam probleme nekako n+mi se čini kako je odluka Apple-a i micanje grafike iz prijenosnika potpuno ispravna. Nekako si mislim da je onaj rMBP 15" bez diskretne grafike čisto prihvatljiva kupovina.

Je u ovom slučaju ali ako obrađujes nesto od fotki ili videa dobro dodje grafa.. I svejedno cu opet uzet iMac, samo je gamadsko od svih proizvođača sto daju 1 god garancije. Jel nije ništa prošlo da u EU dobijemo 2god?
18.04.2016 | 20:11
Već sam o tome pisao. Ja čekam eksternu grafičku katicu za MBP jer za sam prijenosnik nije neophodva (osim ako se igraš).
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 4 sati, 46 minuta
  • VanjusOS: ljudi, da otvaram temu ili ne - da li netko stavio Windows 11 na Macbook sa intel procesorima..?
  • Bertone: *ćeš
  • Bertone: Ja sretan što ste Vi sretni,... di žeš bolji početak dana ;)
  • Tomek: I sad vidio rješenje problema sa keyboardom... :D
  • Tomek: Hvala Bertone...
  • Tomek: Sad sam skužio da sam i ja pisao u toj temi... :D E sad, još da se ne pali na bilo koji pritisak tipkovnice...
  • miomika: Hvala ti Bertone. KONAČNO!!! :)
  • smayoo: Ae. Hvala, Bertone! Ovo nisam ni upratio. :)
  • Bertone: Ima tema: [link] i ima rješenje od samog Apple-a (zadnji moj post u temi)
  • Tomek: :'(
  • smayoo: ima tema, nema rješenja :(
  • Tomek: Pozdrav svima, prije nego pokrenem temu, da li je možda obrađeno pitanje automatskog "Power on" na MacBook PRO M4 kad takneš tipkovnivu ili ga otvoriš?? To me užano živcira... Nemrem očistiti tipkovnicu a da ga ne upalim...
  • dpasaric: Spremam novi članak za pro usere Macova! :)
  • cariblanco: bijeli dim..MVGA ;)
  • drlovric: Jel imamo slucajno ovdje nekoga da je uposlenik hrvatskog telecoma?
  • Gjuroo: Ipak se kreće. aiPhone. [link]
  • dpasaric: Ja sam danas naručivao što se još može od lagera s QWERTY, pa ćemo vidjeti što ću dobiti! :)
  • zvone: Zvao istyle da interveniraju da ostavw qwerty posto ionako prave tipkovnice posebno za ht trziste. Krajnje su nezainteresirani. Ali kazu da se ljudi jako žale.
  • Bertone: Sused, ni to tema za vikalicu, trebao si to pitati u temi o budućnosti čovječanstva ;)
  • cariblanco: [link]
  • cariblanco: Vidi komentare ispod ovog teksta !!
  • cariblanco: Zadatak za smayoo...zašto je nestalo struje
  • dpasaric: Vidim da će stare QWERTY tipkovnice odjednom dobiti na cijeni! :)
  • zvone: Nervira me jer mijenjaju bez veze.
  • smayoo: Ali zašto je to takav stress? Ako su potpuno ukinuli stari layout, posložiš si kako ti paše pomoću Ukelele
  • smayoo: QWERTZ je uvijek i oduvijek hrvatski standard tipkovnice, a ovaj apple QWERTY hibrid je izmišljotina iz nekadašnjeg "zastupnika" PEL Velebit.
  • IgorD: Prvo su prebacili @ pa sad stalno stišćem ™ a od zadnjeg sistema ni € nije gdje je bio
  • IgorD: Ja na iOSu ionako uvijek imam EN tipkovnicu, samo kad mi treba đ prebacim na hr. Frka je što su i s Macovima krenule qwertz tipkovnice
  • zvone: Ako se vrati u postavkama automatski se vraca na qwertz. Iritantno do bola.
  • zvone: Kupio novu tipkovnicu za m4 ipad pro. Hrvatska je ali vise nije qwerty nego qwertz. Razocaran.
  • drlovric: Ja nemam dres Osijeka :)
  • VanjusOS: ako ćeš obući dres Osijeka, ja ti nabavim kartu bez problema
  • VanjusOS: drlovric, nema više karata za Hajduka
  • drlovric: Ako ima neko iz Osijeka molim da mi se privatno javi. Trebam uslugu. Hvala puno :)
  • JOHN: Počivao u miru Božjem :(
  • Borisone: U oglasniku mini Pro ako nekog zanima.
  • Gjuroo: Počivao u miru.
  • smayoo: Ode nam Papa Franjo, na Uskrsni ponedjeljak. Počinak je zaslužio, i više od toga. Neka se Crkvi primi barem nešto od njegovog nasljeđa.
  • VanjusOS: Sretan Uskrs!
  • Damirst: Srstan Uskrs!
  • smayoo: Sretan Uskrs svima! :)
  • Tomek: Sretan Uskrs !!
  • ping: Sretan Uskrs
  • dpasaric: Mira i ljubavi! :)
  • Gjuroo: Sretan Uskrs!
  • Yonkis: Sretan Uskrs svima!
  • Zdravac: Sretan Uskrs!
  • drpongrac23: Sretan Uskrs svima koji slave!
  • Tomek: sad dok se ja ponovo uštekam u MACOS sustav, imat ću pitanja pa ću biti malo dosadniji :D
  • Tomek: Hvala svima... Kakav je stroj, računam s njime barem 10 godina...

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

IgorD, Riba, tino1, Tomek, ZeljkoB, zoranowsky, Anonimci (899)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.14 Seconds

Provided by iJoomla SEO