iMac 4K 21"
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

iMac 4K 21"

18.10.2015 | 15:05
@smayoo i @jmirakul: Koliko ste dali za te strojeve? Ja mislim da oni nisu bili ispod 17,000kn, ako me pamćenje služi? Jel se tu ta cifra vrtila oko te cijene?

Sada da se nađe takvo računalo novo, vrijedilo bi isto toliko, ako ne bih čak i više. Barem tako ja mislim. A vjerujem da ih ima možda još negdje na zalihi, samo treba znati tražiti.
18.10.2015 | 15:11
14.600+PDV, dakle cca 18.200.
18.10.2015 | 18:24
Kupljen je 9.11.2012 za 13527.00 + PDV s time da je bila CTO narudzba i to dodatno tzv. HiRes LCD 1680x1080, anti-glare opcija i Eng.International keyboard (bez tih dodataka je bio cca 12800.00). Ostalo je bilo standardno 2.3GHz i7 quad, 4GB RAM i NVIDIA GeForce GT 650M 512 MB. 16GB RAMa sam uzeo posebno od OWC za 108$ + PDV (u to doba je ram bio jako jeftin). SSD i HDD sam posebno ugradio.
18.10.2015 | 22:32
SSD si uzeo ovaj Awesome fantastični od 24 GB?
19.10.2015 | 08:37
Danas, na kraju 2015., kada 99% aplikacija zna iskoristiti prednosti Retina ekrana, kupiti bilo sto u manjoj rezoluciji (smijesnih 800px ) je kao da pucas sam sebi u nogu.

Na rMBP, ako inicijalno imas dovoljno rama (sada i dolaze sa 16GB, pa to nikakav nije problem) i model sa grafickom karticom, nemas sto niti nadogradjivati narednih 4-5 godina, i svejedno je tada vrijeme za novi Ko bas zeli, za paprene pare, moze naknadno povecati
i SSD disk u Retinama.

Ja sam izuzetno zadovoljan visegodisnjim radnim vijekom (i vrijednoscu nakon tog perioda) Apple prijenosnih racunala.
19.10.2015 | 08:49
Ja opet ponavljam da ja NE VIDIM nikakvu prednost retina ekrana. Mislim da je Dijete spomenuo kako ti "stane" puno više toga na istu veličinu monitora, ali meni to ništa ne koristi jer su tada sličice i slova presitni, pa ne vidim dobro. U drugoj verziji, gdje nisu sitni, nema ni te prednosti koju Dijete spominje, a ovu drugu tzv. "prednost" ionako ne vidim, blago meni.

Tako da sam vrlo rado pucao sam sebi u nogu i uopće me ne boli. Štoviše, vrlo sam zadovoljan.
19.10.2015 | 10:05
drlovric kaže:
Danas, na kraju 2015., kada 99% aplikacija zna iskoristiti prednosti Retina ekrana, kupiti bilo sto u manjoj rezoluciji (smijesnih 800px ) je kao da pucas sam sebi u nogu.
Ma molim te koje su to prednosti vece gustoce piksela po incu monitora osim što je prikaz slike više sexy? Ja tako i tako 95% vremena radim na vanjskom 27" monitoru (2560x1400 px) i uživam u blagodatima aplikacija prilagodjenim većoj rezoluciji.

drlovric kaže:
Na rMBP, ako inicijalno imas dovoljno rama (sada i dolaze sa 16GB, pa to nikakav nije problem) i model sa grafickom karticom, nemas sto niti nadogradjivati narednih 4-5 godina, i svejedno je tada vrijeme za novi Ko bas zeli, za paprene pare, moze naknadno povecati
i SSD disk u Retinama.

Ja sam izuzetno zadovoljan visegodisnjim radnim vijekom (i vrijednoscu nakon tog perioda) Apple prijenosnih racunala.
Kada bi danas isao u nabavku rMBP-a svakako bi izabrao opciju sa 16GB RAMa ali vjerovatno bez diskretne grafike jer je Intel Iris Pro dovoljno dobar za mene. Promjena SSD-a na retinama i nije tako skupa kod OWC-a 480GB za 299$. Vrijednost nakon 3-4 godine me uopce ne zanima jer MBP nisam kupio da bi ga prodavao.
19.10.2015 | 10:56
Tu se slažemo. I, najvažnije, stvarno upotrebljiv životni vijek Maca je bitno dulji od 5 godina.
  • Hammer
  • Posjetitelj
19.10.2015 | 11:04
zabac kaže:
Osnovni Qashqai košta 156.000kn, a automatskim mjenjačem je 17.100kn skuplje! Pa i ručni mjenjač nešto košta.

Košta, ali bitno manje, jer je automatik puno teže napraviti, ima puno više dijelova i računalo koje upravlja njegovim brojnim senzorima.

zabac kaže:
S druge strane pogon na sva četri kotača uopće nema u ponudo s benzinskim motorom!!!!!

Očito su ispitivanjem tržišta i dosadašnje prodaje po modelima zaključili da je interes premali da bi ga nudili.

zabac kaže:
4.000knza metalik boju!!

Pa to je otprilike procječna cijena nadoplate za metalik, dapače ima podosta proizvođača gdje je to i puno veća doplata...
19.10.2015 | 12:14
@jimarakul:

Ocigledno nismo ista ciljana skupina korisnika, a ti si izgleda osoba kojoj je tesko razumjeti i prihvatiti tudje misljenje.

Ti imas 27" monitor spojen na stari mac i sve pet, a sta ti to vrijedi na putu, u voznji, aerodromu, avionu. Ja sam i kupio prijenosno racunalo jer sam cesto u pokretu, i zelim kvalitetan monitor da imam u prijenosniku, ne samo na stolu.

Bavim se fotografijom i cijenim svaki pixel. Meni su non-retina ekrani kao tapiserije. Ruzno, nazubljeno, krzavo.

Zasto danas SVI mobiteli imaju skuplje i energije gladnije retina ekrane, ako je to tako nepotrebno i nevidiljivo?

Zakleo bi se da je prije 25-20 godina bilo istih takvih zagovornika monokromatskih ekrana. Sto ce nam boje na ekranu kada imamo prekrasno zeleno-crno i sva se slova lijepo vide?
19.10.2015 | 13:07
@drlovric Meni nije tesko prihvatiti tudje misljenje. Od kud ti to. Postujem to sto je tebi Retina bolja i da ti je must have. Meni nije i iznosim razloge zasto mi je to tako. Definitivno da je prikaz slike na LCD-u vece gustoce pixela kvalitetniji (ljepsi ma sto god to znacilo) u odnosu na LCD koji nema takvu gustocu. Medjutim to nije presudno i nije istina da se danas bez retine ne mogu kvalitetno slike profesionalno obraditi. Tvoja asocijacija sa pucanjem u nogu asocira da se danas nista bez retine nemoze napraviti, a usporedbom monokromatskih i kolor monitora si opet malo ponovo pretjerao.
19.10.2015 | 14:43
drlovric kaže:
@jimarakul:

Ocigledno nismo ista ciljana skupina korisnika, a ti si izgleda osoba kojoj je tesko razumjeti i prihvatiti tudje misljenje.

Čuj, ali ti si taj koji je svoj stav izrazio kategorički i poopćeno (kao da vrijedi bezuvjetno i za sve jednsko) - "kupiti non retina to je pucanj u nogu".

Iz toga se čini da si (najprije) upravo *TI* taj koji teško prihvaća tuđe mišljenje, zar ne?
19.10.2015 | 14:46
@Hammer, pa upravo to i Apple radi.
Zašto bi bila razlika između proizvođača auta i proizvođača računala?
S tom razlikom jer kod auta ne može čak ni birati dodatke, ili ih toliko naplačuju da odustaneš od te zamisli.
19.10.2015 | 14:52
Malo smo otišli u off sa teme, ali upravo sam pročitao na iFixitu nivo samopopravljivosti novog iMaca je 1/10. Znači nešto crkne pa pljuni love i love.. a vjerujem da je tako i sa Retina Macbook Pro..
19.10.2015 | 15:12
Zato ti uvale produljeno jamstvo. Ne bi me cudilo da naprave plan koji obuhvaca 5 godina jamstva.
19.10.2015 | 17:53
Eto, meni je Retina prvo što na računalu vidim, odn. što mi nedostaje ako toga nema.
Nažalost, moj 2014 model je nema, a ovaj bezobrazluk od 4K s pristojnim SSDom je preskup za Retina luksuz...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 2 dana, 10 sati
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Bip, Ender, jmirakul, Maxxy, Riba, Anonimci (357)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.80 Seconds

Provided by iJoomla SEO