Mac mini - 2.6 ili 2.8 GHz
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac mini - 2.6 ili 2.8 GHz

25.08.2015 | 14:55
MBPr 2012 (i7 2,6GHz), otvoren Safari sa 20ak tabova, Mail, Messages, Reeder, iTunes.
Ovako je od prvog dana i nikad problema zbog temperatura, važno je napomenuti da je MBPr poklopljen (clamshell mode) i spojen na vanjski monitor. Kad ga "normalno" koristim temperature su 10% do 15% manje.

vent-mbpr-2012.png
25.08.2015 | 18:39
Soffoklo kaže:
MBPr 2012 (i7 2,6GHz), otvoren Safari sa 20ak tabova, Mail, Messages, Reeder, iTunes.
Ovako je od prvog dana i nikad problema zbog temperatura, važno je napomenuti da je MBPr poklopljen (clamshell mode) i spojen na vanjski monitor. Kad ga "normalno" koristim temperature su 10% do 15% manje.

vent-mbpr-2012.png

Ako ti nije problem hajde probaj pokrenuti spomenuti Power Fractal i postavi Max count na cca 4 miliona i/ili vise, pa napravi screenshot temperatura pri kraju testa
26.08.2015 | 00:04
Evo Max count 8 milja i screenshot pri samom kraju testa

PFractal-8milja-temp.png
26.08.2015 | 01:17
[quote="dpasaric" post=144350]Jack kaže:

I prvi Mac Pro iz 2006. vrti najnoviji OS uz jedan mali hack, a od 2008. nadalje svi će raditi još dugo s novim OS-ovima jer nema razlike u arhitekturi i firmwareu za boot u odnosu i na zadnje generacije strojeva. To su sve bile beštije s dvije sabirnice, tako da i stariji i sporiji RAM nije problem jer je propusnost dvostruka, to je bio odličan "future proof" mehanizam. Na poslu radim na stroju iz 2007. i sjajan je dan danas. Da, ima SSD, dosta RAM-a i grafičku, ali u tome je i poanta što je bio dogradiv. Što se tiče brzine procesora ne znam da li kuditi Apple što su novi strojevi relativno spori ili ga hvaliti što je bio toliko ispred vremena. Pogledaj samo benchmarke tih starih Mac Pro strojeva u odnosu na tekuće Macove:

www.jabucnjak.hr/ifaq/hardver/benchmarks.html

Hvala za link, pogledao sam...
Ako bih se odlučio za polovan Mac pro i potrošio cca 8 k što bih otprilike mogao dobiti ? Koje godište i generaciju ?
Malo se ježim pri pomisli da će to vjerojatno biti stroj iz 2008, koji ima 15000 sati rada iza sebe, ili više...
Neznam koje komponente ( osim matične ) najčešće odlaze...
Mislim, bilo bi neispltivo kupiti stroj u koji se uskoro treba uložiti 4 k u servis...
26.08.2015 | 16:25
Reci Davore, znam da sam to vec jednom gledao pa odustao... Jel ima neka tema kako uz taj hack staviti najnoviji OSX na MacPro iz 2006.? Da za pocetak to procitam

I drugo pitanje, tvoja iskustva u praksi s tom hackom? Sto je razlicito (ajmo reci drugacije) u odnosu na "klasicnu" instalaciju?
27.08.2015 | 09:22
@mruzic - Na Jabučnjaku nema, ali po netu ima, možda je najbolji forum na MacRumorsima, tamo je to i stickie tema. U biti dva su puta: prvi je da se napravi USB s Yosemite instalacijom koji se onda zakrpa tako da može bootati 1,1 i 2,1 modele. Instalira se sistem s tog USB-a i vozi. Drugi način (to sam radio ja) je da se instalira zadnji sistem na nekom novijem stroju i onda pregaziš Appleov bootloader i staviš zakrpani - i to je to. Sve radi savršeno jer ti strojevi su zapravo kompatibilni i nema bitne razlike u odnosu na seriju 3,1 - kvaka je samo što Apple kod ovih ranih nije računao da će jednog dana morati drito bootati u 64-bita, pa to u firmwareu nije predviđeno. Da Apple ima dobre volje mogli su izdati flasher i to srediti, ali ovako je to napravio haker Tiamo kao patch.

Od stvari koje mogu biti problem je eventualno ta da neki update pregazi patch, ali to se rijetko događa, a i za to su smislili workaround, pa postoji skripta koja nakon updatea, za svaki slučaj, vrati nazad patchani bootloader na mjesto prije restarta.

Naravno, neki preduvjet za sve to je da imaš neku noviju grafičku koja je podržana na novim sistemima, mislim da 10.10 više ne bi radio na 7300GT npr. ili nečem sličnom iz tog doba.
27.08.2015 | 09:27
@Jack - da, to je definitivno rizik jer su ti strojevi skupi za popravak. No, dobra stvar je što glase kao najpouzdaniji Macovi valjda još od Applea II, pa su kvarovi jako rijetki. Obično ode napajanje, a najčešće RAM, što nije velik problem. Grafička se lako sredi ako krepa, tako da je jedini pravi problem matična, ali ona neće krepati ako se ne izvode pretjerivanja s karticama koje vuku previše struje ili se pusti da se sve pregrije.

U biti, trebalo bi ciljati na 3,1 seriju (2008.), ona danas ima najbolji odnos cijena/dobiveno.
02.09.2015 | 15:53
dpasaric kaže:
@Jack - da, to je definitivno rizik jer su ti strojevi skupi za popravak. No, dobra stvar je što glase kao najpouzdaniji Macovi valjda još od Applea II, pa su kvarovi jako rijetki. Obično ode napajanje, a najčešće RAM, što nije velik problem. Grafička se lako sredi ako krepa, tako da je jedini pravi problem matična, ali ona neće krepati ako se ne izvode pretjerivanja s karticama koje vuku previše struje ili se pusti da se sve pregrije.

U biti, trebalo bi ciljati na 3,1 seriju (2008.), ona danas ima najbolji odnos cijena/dobiveno.

hvala ti

znači, sada biram između mac mini-ja i 3.1 serije...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 7 sati, 40 minuta
  • hal9000: @yonkis • Navodno je.
  • Yonkis: Jel' ovo istina za Rijeku? [link]
  • smayoo: Riječani i ostali zainteresirani, kavica i ćakula ovu subotu (30.08.) ujutro u 10h u gradskoj kavani Renard
  • drlovric: @vanjus: Barem si imao mogucnost izbora. Odaberes banku koja ima Apple Pay i cao :) biH je doslovce prije tjedan-dva dobila Apple Pay, nije uopce bilo dostupno u drzavi.
  • VanjusOS: pa znam da je Apple pay bio dostupan preko PBZ-a već godinama, ali tek od jučer je to moguće i preko HPB.
  • Yonkis: @smayoo - mogli bi subotu ujutro. Ima li još zainteresiranih, gdje je tino1?
  • Yonkis: @VanjusOS - to misliš kao "napokon" tj sarkastično?
  • smayoo: @yonkis - ja mogu u subotu ujutro. U nedjelju popodne-navečer možda također, ali nisam siguran.
  • VanjusOS: ljudi, tehnološka revolucija! od danas Apple Pay i preko HPB-a!!
  • Yonkis: Jel netko za kakvu kavu ovaj vikend? U Ri mislim :)
  • Yonkis: Glede Tita.. u Splitu: [link]
  • smayoo: @drlovric, nema na čemu, drago mi je. :)
  • mbp2009: Titini kriteriji: onaj koji je bio protiv njega. Kao i kriteriji svakog drugog kriminalca i diktatora :)
  • drlovric: @Smayoo: Isli u plavo bijeli. Sasvim pristojna hrana. Nismo uopce razocarani. Hvala :)
  • jura22: Da, tocno tako. Sakupljao po ulici! Zene, djecu, starce. Po redu. Bez kriterija.
  • smayoo: U samom Osijeku, nažalost, po mom iskustvu ništa nije baš trajno na visokom nivou. Ako bih morao preporučiti bar jedno mjesto, to bi bio "Plavo-bijeli". Klasični restoran, kad vidiš kako su konobari odjeveni, izgleda kao da su još osamdesete, ali hrana je konzistentno vrlo dobra. Ali to je nekakav standardni restoranski jelovnik, nema nekih baš tradicionalno slavonskih jela
  • smayoo: Varga u Bilju, pojeli smo zbilja dobar čobanac prije koju godinu. Još je bolji u Sokaku u Đakovu, kod ergele, ali to ti nije blizu Osijeka
  • drlovric: Sutra sam u Osijeku. Molim lokalce za preporuku za dobru slavonsku hranu.
  • Air: U protivnom je imao vanzemaljsku sreću da je baš smaknuo one koji su mu smetali.
  • Air: @jura22 ja sam nekoj logici siguran da je Tito imao kriterije po kojima je to činio.
  • smayoo: Kako misliš - da je nekog dao smaknuti bez kriterija? Skupljao je nasumično ljude po ulici pa ih vodio na smaknuće?
  • Yonkis: Što je kriterij?
  • jura22: “kriterija”
  • smayoo: Što je krizerij?
  • jura22: Danas se sjecamo svih koje je Tito dao smaknuti bez krizerija.
  • Bertone: e da je ufatiti svu tu struju nekako i pospremiti je za kasnije ;D
  • smayoo: Leleee... :)
  • Yonkis: Evo par slika od jutros, slikano iPadom: [link]
  • mbp2009: Sve ok, pbz radi na beti
  • ZeljkoB: Moze se napraviti downgrade na iOS18.x ako nesto ne radi....
  • mbp2009: Nije problem staviti bankarstvo na betu, samo ako ne radi, onda mi se ne da do banke :D
  • big_mac: Jel radi pbz na 26 beta 7?
  • Riba: Mislim da ovdje mijesamo beta aplikacije sa trojancem.
  • dpasaric: Tako da o tome treba voditi računa kada se igra sa softverima još u razvoju.
  • dpasaric: Da se nešto slučajno dogodi sva odgovornost je na beta korisniku.
  • drlovric: Tako je moj prijatelj prije par godina crackiran password manager pa upao u probleme.
  • drlovric: Stavljati bankarstvo na beta aplikacije ne bih nazvao pametnom zivotnom strategijom :)
  • ZeljkoB: IOS26 dev Beta 6, ZABA, OTP, Revolut, Finax…. Sve radi od potencijalno problematičnih app
  • ZeljkoB: iOS26 public beta 2 - ZABA i OTP rade
  • ZoPaj: a Rolling Stonesi planiraju turneju 2026…
  • ZoPaj: RIP! odlaze legende …
  • Gjuroo: Počivala u miru...
  • smayoo: RIP Gabi Novak
  • VanjusOS: možda nije obrisano zbog "piratstva" već zbog toga što se u vikalici ne bi trebamo objašnjavati nego u temama?
  • drlovric: Svi gledamo nesot piratsko. Apsurd je pricati o tome. Ja Hajduku placam pretplatu i clanarinu, a kradem HDTV od 2e, jer ne postoji nacin da ga legalno kupim :)
  • Zdravac: Eto, malo analogije za kraj!
  • Zdravac: Ali ok, svaki privatnik u svome restoranu može svojevoljno određivati cijene, a na nama je opet volja hoćemo li ići u taj restoran ili ne.
  • Zdravac: Shvatite da NIJE ilegalno instalirati Kodi na AppleTV
  • Zdravac: Pomalo je frustrirajuće kad znaš da nisi napisao apsolutno ništa ilegalno, a svejedno su ti postovi čak i u vikalici pobrisani jer, eto, moderatori smatraju kao "neprikladno" :?
  • VanjusOS: probao sam preko Xcode neki način ali trebam apple develpper acc

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

drlovric, Ender, jura22, Riba, smayoo, tino1, VanjusOS, Anonimci (742)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 1.13 Seconds

Provided by iJoomla SEO