Mac mini - 2.6 ili 2.8 GHz
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Mac mini - 2.6 ili 2.8 GHz

25.08.2015 | 14:55
MBPr 2012 (i7 2,6GHz), otvoren Safari sa 20ak tabova, Mail, Messages, Reeder, iTunes.
Ovako je od prvog dana i nikad problema zbog temperatura, važno je napomenuti da je MBPr poklopljen (clamshell mode) i spojen na vanjski monitor. Kad ga "normalno" koristim temperature su 10% do 15% manje.

vent-mbpr-2012.png
25.08.2015 | 18:39
Soffoklo kaže:
MBPr 2012 (i7 2,6GHz), otvoren Safari sa 20ak tabova, Mail, Messages, Reeder, iTunes.
Ovako je od prvog dana i nikad problema zbog temperatura, važno je napomenuti da je MBPr poklopljen (clamshell mode) i spojen na vanjski monitor. Kad ga "normalno" koristim temperature su 10% do 15% manje.

vent-mbpr-2012.png

Ako ti nije problem hajde probaj pokrenuti spomenuti Power Fractal i postavi Max count na cca 4 miliona i/ili vise, pa napravi screenshot temperatura pri kraju testa
26.08.2015 | 00:04
Evo Max count 8 milja i screenshot pri samom kraju testa

PFractal-8milja-temp.png
26.08.2015 | 01:17
[quote="dpasaric" post=144350]Jack kaže:

I prvi Mac Pro iz 2006. vrti najnoviji OS uz jedan mali hack, a od 2008. nadalje svi će raditi još dugo s novim OS-ovima jer nema razlike u arhitekturi i firmwareu za boot u odnosu i na zadnje generacije strojeva. To su sve bile beštije s dvije sabirnice, tako da i stariji i sporiji RAM nije problem jer je propusnost dvostruka, to je bio odličan "future proof" mehanizam. Na poslu radim na stroju iz 2007. i sjajan je dan danas. Da, ima SSD, dosta RAM-a i grafičku, ali u tome je i poanta što je bio dogradiv. Što se tiče brzine procesora ne znam da li kuditi Apple što su novi strojevi relativno spori ili ga hvaliti što je bio toliko ispred vremena. Pogledaj samo benchmarke tih starih Mac Pro strojeva u odnosu na tekuće Macove:

www.jabucnjak.hr/ifaq/hardver/benchmarks.html

Hvala za link, pogledao sam...
Ako bih se odlučio za polovan Mac pro i potrošio cca 8 k što bih otprilike mogao dobiti ? Koje godište i generaciju ?
Malo se ježim pri pomisli da će to vjerojatno biti stroj iz 2008, koji ima 15000 sati rada iza sebe, ili više...
Neznam koje komponente ( osim matične ) najčešće odlaze...
Mislim, bilo bi neispltivo kupiti stroj u koji se uskoro treba uložiti 4 k u servis...
26.08.2015 | 16:25
Reci Davore, znam da sam to vec jednom gledao pa odustao... Jel ima neka tema kako uz taj hack staviti najnoviji OSX na MacPro iz 2006.? Da za pocetak to procitam

I drugo pitanje, tvoja iskustva u praksi s tom hackom? Sto je razlicito (ajmo reci drugacije) u odnosu na "klasicnu" instalaciju?
27.08.2015 | 09:22
@mruzic - Na Jabučnjaku nema, ali po netu ima, možda je najbolji forum na MacRumorsima, tamo je to i stickie tema. U biti dva su puta: prvi je da se napravi USB s Yosemite instalacijom koji se onda zakrpa tako da može bootati 1,1 i 2,1 modele. Instalira se sistem s tog USB-a i vozi. Drugi način (to sam radio ja) je da se instalira zadnji sistem na nekom novijem stroju i onda pregaziš Appleov bootloader i staviš zakrpani - i to je to. Sve radi savršeno jer ti strojevi su zapravo kompatibilni i nema bitne razlike u odnosu na seriju 3,1 - kvaka je samo što Apple kod ovih ranih nije računao da će jednog dana morati drito bootati u 64-bita, pa to u firmwareu nije predviđeno. Da Apple ima dobre volje mogli su izdati flasher i to srediti, ali ovako je to napravio haker Tiamo kao patch.

Od stvari koje mogu biti problem je eventualno ta da neki update pregazi patch, ali to se rijetko događa, a i za to su smislili workaround, pa postoji skripta koja nakon updatea, za svaki slučaj, vrati nazad patchani bootloader na mjesto prije restarta.

Naravno, neki preduvjet za sve to je da imaš neku noviju grafičku koja je podržana na novim sistemima, mislim da 10.10 više ne bi radio na 7300GT npr. ili nečem sličnom iz tog doba.
27.08.2015 | 09:27
@Jack - da, to je definitivno rizik jer su ti strojevi skupi za popravak. No, dobra stvar je što glase kao najpouzdaniji Macovi valjda još od Applea II, pa su kvarovi jako rijetki. Obično ode napajanje, a najčešće RAM, što nije velik problem. Grafička se lako sredi ako krepa, tako da je jedini pravi problem matična, ali ona neće krepati ako se ne izvode pretjerivanja s karticama koje vuku previše struje ili se pusti da se sve pregrije.

U biti, trebalo bi ciljati na 3,1 seriju (2008.), ona danas ima najbolji odnos cijena/dobiveno.
02.09.2015 | 15:53
dpasaric kaže:
@Jack - da, to je definitivno rizik jer su ti strojevi skupi za popravak. No, dobra stvar je što glase kao najpouzdaniji Macovi valjda još od Applea II, pa su kvarovi jako rijetki. Obično ode napajanje, a najčešće RAM, što nije velik problem. Grafička se lako sredi ako krepa, tako da je jedini pravi problem matična, ali ona neće krepati ako se ne izvode pretjerivanja s karticama koje vuku previše struje ili se pusti da se sve pregrije.

U biti, trebalo bi ciljati na 3,1 seriju (2008.), ona danas ima najbolji odnos cijena/dobiveno.

hvala ti

znači, sada biram između mac mini-ja i 3.1 serije...
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1
  • 2

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 1 dan, 18 sati
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!
  • smayoo: Sretan ti rođendan! :)
  • drpongrac23: Danas sam ušao u 5-u DEKADU ŽIVOTA!!! Živjeli svi!!!
  • hal9000: [link]
  • Riba: Odnio vrag prisu!
  • hal9000: Za 30-ak godina većina nas ni neće više biti živo pa koga briga za responsive site! :D
  • Borisone: Ma nije to, nego se sada početna stranica učita u tren oka. Treba bar 3-4 sekunde da bi bilo moderno.
  • Riba: Uostalom, nije Jabucnjak neresponsivan nego je vama ekran premalen! :-D
  • dpasaric: I nisi boomer, ti si gen X! :)
  • dpasaric: Zašto bi itko išao na ovaj tip weba s mobitela? :)
  • Riba: Hoce, vec je u pripremi godinama ali je implementacija malo zapela...plus sto ne pomaze sto ja boomer nikada ne idem na jabucnjak sa mobilnog uredjaja. :)

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

damir1, Ender, jmirakul, m@xym, marioart, tino1, Anonimci (587)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.92 Seconds

Provided by iJoomla SEO