Externi HD - particije
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Externi HD - particije

25.05.2015 | 11:47
Nadam se da sam temu na pravi forum stavio....

Imam externi HD LaCie. Prilikom instalacije istoga dio sam formatirao na Journal a dio FAT32 kako bi imao particiju na istome i za Windows okruženje.

No kako vrijeme ide, Journal particija se lagano popunjava, dok je FAT32 prazna tako da bi sada cijeli disk formatirao na Journal u jednoj particiji.

Je li isto moguće učiniti a da ne izgubim podatke, odnosno da izbjegnem kopiranje podataka na neki drugi disk, formatiranje ovoga, pa vračanje podataka nazad.

Kad pokrenem ponovnu instalaciju samog HD-a (instalacijski fail se nalazi na samom disku) ne nudi mogućnost samo preparticiranja, već sve novo na novo.

Hvala unaprijed!
25.05.2015 | 12:08
Ukoliko je taj LaCie disk formatiran sa Map schemom MBR onda to preko Disk Utilitya mislim da ne možeš napraviti, dakle trebati će ti neki 3rd party tool.

Ukoliko je GUID partition tablica onda se to može riješiti preko Disk Utilitya. Samo odabare FAT particiju koju želiš obrisati, stisni na znak minus (-) ispod popisa svih particija, te nakon toga 'razvuci' HFS particiju preko tog slobodnog prostora. i stisni Apply.

Podaci će ostati na toj particiji, ali naravno u svakom slučaju nemoj ovo raditi ako nemaš neki backup ovih podataka.
25.05.2015 | 12:41
Formatiran je MBR-om....

Ha, ništa, lagano prekorpiravanje, pa novo na novo...

Hvala rusty
25.05.2015 | 13:18
Probaj sa iPartition. Ima dosta mogućnosti.
Ali backup obavezno!
25.05.2015 | 16:55
Točno. Backup obavezno, makar ga i netrebao koristiti. Svako diranje u particije mogući je izvor problema (osim ako je disk prazan).
25.05.2015 | 21:28
Hvala ljudi!

Moram ovo komentirati

HD je napunjen podacima. Da bih napravio backup tih podataka prije ikakvog diranja particija na HD-u, znaći moram ih prekopirati negdje drugdje... Točno?

Ako pažljivije pročitate moj upit, uvidjet čete da sam upravo postavio upit da li je to moguće bez backup-a (kopiranja podataka na neki drugi disk)

Ali dobro, očito bilo kakvo diranje particija uključuje prethodni backup (kopiranje podataka na neki drugi disk u ovom slučaju) tako da cijenim Vaše preporuke da me netko ne bi krivo shvatio.

Hvala!

P.S. "Back on square one, do a back up!" hahahaha
25.05.2015 | 21:37
Odgovor na tvoje pitanje si i dobio - moguće je, ali nije pametno, jer nijedno prčkanje po particijskoj tablici nije 100% sigurno. Svatko s iskustvom *NIKAD* ne traži rješenje koje zaobilazi izradu backupa jer *IONAKO* ima backup.
26.05.2015 | 00:09
Pa da... ne diraj ništa bez backup-a.

Mene samo ubija tih 1 i nešto TB podataka kopirati (HD je 2TB)... čak i sa USB 3 to traje i traje

Nekako sam znao odgovor na ovo pitanje, ali rekoh da probam
  • Dijete
  • Posjetitelj
26.05.2015 | 05:01
Moonlike kaže:
Hvala ljudi!

Moram ovo komentirati

HD je napunjen podacima. Da bih napravio backup tih podataka prije ikakvog diranja particija na HD-u, znaći moram ih prekopirati negdje drugdje... Točno?

Ako pažljivije pročitate moj upit, uvidjet čete da sam upravo postavio upit da li je to moguće bez backup-a (kopiranja podataka na neki drugi disk)

Ali dobro, očito bilo kakvo diranje particija uključuje prethodni backup (kopiranje podataka na neki drugi disk u ovom slučaju) tako da cijenim Vaše preporuke da me netko ne bi krivo shvatio.

Hvala!

P.S. "Back on square one, do a back up!" hahahaha

www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk

Malo besplatno cudo ...
Meni je pomogao par puta. Probaj.. Prouci i probaj
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 11 sati, 42 minuta
  • Soffoklo: Apple odustaje od Mac Proa - [link]
  • Yonkis: @CoffeePod koristiš li ono punjenje do 80% ili si light user? Moj iPhone 15 je nakon 26 mj izgubio samo 6% a 2 različita SIMa (priv posl). Tako da 1% je sasvim ok.
  • drlovric: @Coffe: Po gruboj racunici moze ti trajati do kraja stoljeca taj telefon. Nista ne azuriraj :)
  • CoffeePod: Ja sqm i dalje na iOS18 i ne planiram jos updejtat. Nakon 9 mjeseci baterija na 16PRO pala je samo za 1% od max kapaciteta
  • ZoPaj: eh, da je bar više tih OS updatea bez novih featuresa:) optimiziranih i očišćenih od bugova pored famoznih sigurnosnih patcheva.. mislim da Snow Leopard nije imao ni jednu jedinu novost? 26.4 mi se čini brz i stabilan...
  • miomika: 26.4 je vani, ali ništa od Geminija. Samo APlle Music i fora s koncertima. Neznam dal je vrijedno i skidati
  • Borisone: [link]
  • Borisone: Jel to Apple MD dostupan od 14.4. u HR? [link]
  • zoranowsky: @rak21, ja nisam, upravo sam dobio info da mi je narudžba stornirana zbog ograničenih količina. Netko je očito zeznuo kalkulaciju...
  • Yonkis: WWDC26 June 8–12, 2026 [link]
  • rak21: Je li netko ulovioacbook pro M5 pro za 2200 u instaru? Baš me zanima jel prošla narudžba ili su stornirali jjer su bili jeftiniji 500€ i više od drugih.
  • smayoo: Ja sam nedavno imao tako raspadnut prikaz oglasa u Firefoxu, ispalo je da je problem bio u Ghosteryju
  • CoffeePod: Probao sam Tahoe na M4 MBP i M2 Airu i ono je sramotno na sto lici i kako performa
  • CoffeePod: Ima netko da i dalje odbija preci na Tahoe i iOS26?
  • drlovric: Na iPadu u Sagari oglasnik se raspao. Tekst se preklapa i necitljiv je ispod fotografije artikla.
  • zoranowsky: Kod mene na firefoxu i safariju sve ok s oglasima
  • Yonkis: [link]
  • Yonkis: Jedino na Braveu izgledaju normalno. Firefox, Edge, Safari ne.
  • smayoo: Što se desilo? Meni izgledaju normalno.
  • Yonkis: Što se desilo sa Oglasima? Npr.[link]
  • superstric: obavljeno
  • Yonkis: Obavio svoje
  • dpasaric: Imenso, obavljeno! :)
  • Djuro genijalac: rješeno. Bilo bi lakše da si objavio i točne odgovore, but here we are ;-)
  • imenso: Hvala!
  • Sarek: Riješeno i podijeljeno dalje
  • zoranowsky: Ispunjena anketa
  • smayoo: ispunjena
  • imenso: Svaki glas je važan i hvala unaprijed svakome na rješavanju i(ili) dijeljenju linka. To mi je za sina, za diplomski
  • Yonkis: Nema nas 200 ovdje, samo 300!!!
  • imenso: Ekipa, molio bih ako imate pet minuta vremena da riješite anketu, ne treba više od 5 minuta, moraju skupiti barem 200 odgovora: [link]
  • Djuro genijalac: Meni najbolje: Sori kume, samo Hajduk živi vječno!
  • Ender: chuck norris je pobedio zivot :)
  • smayoo: Rak je prebolio Chucka Norrisa... :)
  • Yonkis: [link] P.U.M Carlos Ray Norris
  • zoranowsky: R.I.P. Chuck Norris
  • Yonkis: generative AI apps paid Apple close to $900 million in App Store fees last year - [link]
  • cariblanco: [link]
  • drlovric: Team MacBook Pro M. Deremo. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje sam ja u vecini :)
  • dpasaric: Anketa je ažurirana novim modelom, znači i dalje ima smisla, govori nam što tko koristi ovdje.
  • Yonkis: p.s. kad će neka nova anketa? :)
  • Yonkis: Može netko Tim Apple pitati što je sa ovim AirDropom, jesu magneti u pitanju ili atmosferski pritisak u pitanju da radi kako je oglašavano?
  • dpasaric: Juhu za Poguea! :)
  • Yonkis: Ajde napokon da se tu nešto slatko pojede, neka bude i kalorijska bomba, preživjeti ćemo :)
  • Performita: Javio mi se David Pogue, pripremam poslasticu za Jabučnjak ????????
  • Yonkis: Ovo nije mjesec ovo je jutro [link]
  • Air: Ha ha, evo radi sa iPhonea - pitam se kad će već ova čuda implementirati u ozbiljnije fotoaparate?
  • Air: [link]
  • Air: probao sam samo C/P, probao sam C/P foru kojom ubacujem link u post, ali nefunkcionira kod mene
  • Riba: Probaj preko nekog url shortenera.

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Novo na Jabučnjaku

Teme

Komentari

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.60 Seconds

Provided by iJoomla SEO