Clamshell os x
(1 korsinik/a gleda/ju temu) (1) Gost

Clamshell os x

18.04.2006 | 14:31
evo situacije...

majka mi je nedavno otkrila to cudo tehnologije koje mi nazivamo internet. gnjavi stalno ili sestru za njezin iMac ili starog za njegov Powerbook. naravno sestra neda, a starom je cijeli posao na kompu i ne zeli da mu iko to dira.

sjetio se ja da imam jedan clamshell iBook. 366 MHz. Reko bi joj da to koristi na os 9, ali najvise skoro koristi Skype, koji se naravno ne radi za manje od panthera ako se ne varam.

e sad, znam da je moguce pokrenut os x na tom kompu. ako se ne varam Riba ima jednog. al ajde da prodjemo to opet. Znaci, prvo... uguram unutra sto je vise ramam moguce... to bi trebalo bit 512mb, zar ne?

Drugo... HDD. premali je ovaj koji je unutra. gdje mogu kupiti veci? i koji ide unutra? vidio sam da ljudi svasta guraju unutra, ali sam citao na nekim forumima da ako je predebeli, da ce tipkovnica virit van. Ja bi njoj neki 10-20GB stavio unutra. cito tolko da se sistem slobodno vrti na njemu

Trece... Sad dok sam u ameriki jos 2 tjedna, mislim mozda narucit DVD drive za njega. ovaj je bio prva seriaj pa se proizvodio samo sa CD driveom... postoji li neka fizicka prepreka ome da izvadim CD i stavim DVD drive koji se ugradjivao u kasnije modele

Cetvrto... U njega mogu ugraditi airport, jel tako?

Peto... Koliko ga je komplicirano rastaviti? Rastavljo sam iMaca- flat panel i jedan aluminijski powerbook. Jel ovo puno teze?

Sesto... Skype treba mikrofon. iBook ga nema. Niti iam audio ulaz. kako da to rijesim, a da je financijski isplativo. vidim na skype stranici nude neke usb telefone. vasa misljenja o tome?

sedmo (i zadnje)... Mail, Safari i Skype... kako ce to sve radit da napunim iBooka do jaja?

LJudi, znam da je puno pitanja, ali bio bih nevjerovatno zahvalan da netko odgovori na njih ASAP, da obavim kupovinu sto je prije moguce u americi, pa da me jeftinije ispadne. KO najbolje odgovori ima pivu od mene ili ako treba mozda nesto da vam donesem odavdje

hvala i pozdrav
18.04.2006 | 16:28
Ajmo opet....
Prva stvar je kupiti 512 MB SO-DIMM PC 133. Ja sam kupio na ebayu za $40.
HDD unutra ide bilo koji, niti jedan koji se proizvodio zadnjih par godina nece biti predebel. Sto se DVD drivea tice, ako unutra stavis DVD koji je inace isao u kasnije modele ne bi trebalo biti nikakvih problema.
Unutra mozes ugraditi airport, ali je airport kartice malo teze nabaviti i drze cijenu kao da su od zlata.
Komplicirano ga je rastaviti. SIgurno kompliciranije od Powerbooka Al, i dodatni je problem sto da bi promijenio hard disk, moras ga rastaviti kompletno (da, to ukljucuje i skidanje displaya!). Imas po netu foto stripove kako se to radi. Uglavnom nije katastrofa, ali uz pravi alat ce ti trebati cca sat vremena.
Za skype je najbolje i najjeftinije uzeti neku od USB slusalica koje podrzavaju OS X. Bilo bi dobro provjeriti koji su hardverski zahtjevi za skype da ne bude suza poslije...a i zbroji koliko bi te sve to kostalo, mozda ti je jeftinije uzeti jedan polovni iBook novije serije.
19.04.2006 | 11:36
riba, prvo, od srca ti hvala... anjbolji si.

dakle kaze skype...

Minimum System Requirements
Macintosh computer with G3, G4, or G5 processor
Mac OS X v 10.3 (Panther) or newer
128 MB RAM
20 MB free disk space on your hard drive
Microphone
Internet Connection (either dial-up: minimum 33.6 Kbps modem, or any broadband: cable, DSL, etc.)

ali...

Recommended System Requirements
Macintosh with PowerPC G4 running Mac OS X v10.3
400 MHz processor
256 MB RAM
30 MB free space on your hard drive
Either USB or regular headset
Cable, DSL or equivalent broadband connection to Internet

a ovo je G3 366... valjda ce radit. ajmo dalje.

DVD bi mozda uzim ovdje. ali memoriju, hard i airport nove u zg, pa na firmu. ima tog svega za nabavit kod nas? znam da bi mogli uzet polovni iBook za te pare vjerovatno, ali ovaj clamshell je predivan istara ga obozava.

pretpostrvaljam da i usb slusalica ima kod nas za nabavit, jel tako?
19.04.2006 | 16:10
Mogao bi raditi, treba isprobati.
PC133 SODIMM od 512 MB mislim da nema sanse naci kod nas. U biti jedino mjesto gdje sam ih nasao je www.nitel.hr ali samo do 256 MB - mozda ih mozes pitati da li mogu nabaviti i 512 MB.
Airport novi neces naci jer se vec godinama ne proizvode, jedino ako je nekome ostalo na skladistu. USB slusalice vjerojatno ima, ali to ce netko drugi morati uletiti.
21.04.2006 | 20:36
512 Mb PC 133 144pin 620 kn + PDV.
22.04.2006 | 00:43
USB slusalice+mic. u HGspotu 300-350 KN /Logitec/
22.04.2006 | 03:33
holi, hvala za USB slusalice info.

gandalfe, gdje si naso tu memoriju?
22.04.2006 | 08:25
Kod mene.
Moderatori: Bertone
  • Stranica:
  • 1

Vikalica™

Zadnja poruka: pred 16 sati, 56 minuta
  • cariblanco: Moj omiljeni bend Guns N’ Roses večeras u begišu....bilo bi fora da kažu "pumpaj" :D
  • Junuz: Yonkis, riješeno.Ubio sam icloud/face time na svim uređajima.Iako se problem manifestovao na 16e.Svakako nekoristim face/imesage.Hvala
  • Yonkis: @Junuz - ti si u USA? Na čijoj si mreži? Vidiš li ti te poruke koje su poslane? Da nemaš USA Apple account? Ne znam, puno informacija nedostaje za ikakvo pojašnjenje. Ili otvori remu/post.
  • cariblanco: Kakav dobar finale tenisa, inače navijam za Noleta, ali on je svoje dao...danas se "griješnik" nije dao u Alcatraz ;9
  • Junuz: Nije baš tako, za par sati su mi naplatili oko 1euro na pozadinsko slanje sms ova u ameriku sa ciljem aktiviranja face time.Iphone koristim od 6 naovamo
  • drpongrac23: @Junuz - pa aktiviraj Facetime i iMessage, ništa te ne košta.
  • Junuz: A naravno nisam siguran kako
  • Junuz: trebao bih pomoć oko pozadinskog slanja sms ova u usa na iphonu.16e model sa novom pretplatom i esim karticom.Trošak raste svako malo a od telekom operatora sam dobio odgovor:U slučaju ako koristite iPhone, Vaš uređaj u pozadini šalje SMS prema svom uslužnom servisu u SAD-u s ciljem aktivacije usluge Facetime i iMessage. Molimo deaktivirajte u postavkama mobilnog uređaja navedene usluge k
  • ping: naravno nije bitno koji smartphone dok god je iphone :)
  • ping: @drlovric koliko se sjećam nije radila ako se spajaš na wifi ali ako koristiš iphone sa hr linijom onda je radilo.
  • drlovric: Koristi li netko MaxTV aplikaciju van HR?
  • Ender: verovatno je to, jer je on sa ekranom od 12", mada je bilo i MB Air-ova 11" pa su imali 2 standarnda USB porta. dobro mozda je on bio malo veci od tog MacBook-a jer je imao onaj siri screen bezel.
  • smayoo: Imao je samo jedan port jer je cijela matična ploča bila toliko malena da nije bilo mjesta za dva. To je bitna ušteda (veličina matične ploče), a ne broj portova
  • Ender: verovatno ce cena biti povoljna uz kompromis da se ukine neke stvari koje postoje kod MB Air-a. recimo MacBook model iz 2015-2016 je cak imao samo jedan USB-C port. neka usteda od par $, al dovoljno da se ustedi taman za bonus nekog menadzera.
  • Ender: Slazem se, masa korisnika nema neke prevelike zahteve, niti koristi zahtevne programe, ali sam sistem postaje s vremenom gladan resursa, i to bude cesto ogranicavajuci faktor. Ali u upravi drage nam firme sede neki ljudi koji vrlo precizno odmere svaki korak, tako da s druge strane mislim da ima smisla, koliko god meni logika govori drukcije.
  • Bertone: Sve ovisi koliko €/$ će tražiti,... masa ljudi još koristi Intel MBA/MBP i ne daje im se 1k€ za osnovni MBA, a potrebe im nisu veće od tu i tamo kojeg dopisa, e-maila ili pogledati kakav video.
  • Ender: malo je bzvz imati MacBook sa procesorom od iPhone-a, a imas iPad sa M1 procesorom. ne vidim segment trzista za taj MacBook.
  • Ender: izgleda ce tako i ovog puta biti. ti MacBook-ovi su imali core-M seriju procesora (M, M3, M5 i M7), a poslednja serija je imala core-i procesore 2017. god.
  • smayoo: Imali su već i prije takav neki proizvod. Onaj "zlatni" macbook 12", zar ne. Pa se nije baš "primio".
  • drpongrac23: [link]
  • drpongrac23: Izgledno je da izlazi low-end MacBook, tj. povratak stare MacBook serije, oviga puta sa iPhone čipom unutra. Ako se ostvari, biti će zanimljivo
  • drpongrac23: @cariblanco - slažem se, no zbog zdravstvenih razloga se bisam usudio ići. Produkcija na svjetskom nivou.
  • cariblanco: Koncert na hipodromu, je neponovljiv po mnogim stvarima...dok sam živ neće ga nitko prestići po mnogim detaljima....ma što god mislili o Marku
  • smayoo: RIP Renato Baretić :(
  • dpasaric: Cijene su ti iste kao u Švicarskoj, kada to prihvatiš, sve bude jednostavnije! :)
  • ping: @drlovric Geneva?
  • ping: A
  • drlovric: Jucer sam stigao a vec sam blago sokiran hrvatskim cijenama. Neke stvari vrijedjaju inteligenciju, ali valjda se brzo naviknem :)
  • smayoo: O, brate, kakav pacijent.. :)
  • dpasaric: Joj on je inače lud tip, ali ovo je skroz fora! :)
  • drlovric: Kakva bolest od videa :) [link]
  • dpasaric: Novi mega-članak na naslovnici! Nije za svakoga, ali za one koji to vole bit će poslastica! :)
  • zoranowsky: Također!
  • vicko: Pridružujem se čestitkama!
  • smayoo: Čestitam svima Dan antifašističke borbe!
  • roPeD: Pokrenuo temu u Softver forumu
  • smayoo: Piši u forum i probaj biti jasniji
  • roPeD: Lijepo molim
  • roPeD: Jel bi netko znao prebaciti onaj nas stari Mini Rijecnik da ga mozemo koristiti sa novim operativnim sustavima i M chipovima
  • roPeD: Pozdrav svima
  • drlovric: Zasto instalirate bete na aktivne uredjaje koje koristite svaki dan :/ Mozda je bolje da ti je bankarstvo prestalo raditi, nego da radi nesto sto ne znas :)
  • ZeljkoB: iOS18 dev beta kad je izasao nije polomio nista, ali 17ica je ubila ZABA app...
  • dpasaric: Meni to zvuči kao logična prva stvar koja će se polomiti.
  • ZeljkoB: Je li tko probao iOS26, a da mu ZABA app i dalje radi OK?
  • hal9000: Sretan rođendan i dobrodošao u klub!
  • drpongrac23: Hvala svima!
  • ping: Sretan rođendan
  • dpasaric: Sretan ti! :)
  • zoranowsky: Sretan ročkas!
  • Yonkis: Sretno ti rođendanovo!

Za vikanje moraš biti prijavljen.

Prijava

Prisutni jabučari

Air, miomika, Riba, robee, Anonimci (530)

Novo na Jabučnjaku

Teme

Oglasi

Anketa

Koji Mac koristite?

Page Speed 0.72 Seconds

Provided by iJoomla SEO